Acasă Natura și tainelei ei Dr. biolog Peter Lengyel (expert științific în conservarea biodiversității): Șacalul auriu (Canis...

Dr. biolog Peter Lengyel (expert științific în conservarea biodiversității): Șacalul auriu (Canis aureus) în Maramureș

Lengyel

Economic and commercial mission of La Francophonie in Central and Eastern Europe

Jurnalul Bucureștiului. On line Newspaper publishing almost everything to be well informed. That’s our main and only purpose! Jurnalul Bucureștiului aims to be an online newspaper for information and debate of citizens’ problems and events. The principles that will be at the basis of this publication are: a) Democracy cannot exist without opposition, b) Elected representatives are our representatives and not our masters, c) Criticism fosters progress, d) Free speech-an important factor in correcting the deviations of power.

Cartea „Mireasa și alte povestiri” – Simona-Nicoleta Lazăr-Țigău (poet, scriitor PhD Candidate, corespondent permanent al Jurnalului Bucureștiului)

Era o seară de primăvară târzie sau început de vară 2024, în Munții Igniș. Coboram cu Land Rover Defender dinspre stațiunea Izvoare către DN 18, șoseaua de pe Gutin; după ce iese din zona pășunilor enorme ale Platoului Vulcanic, traseul acesta este un fel de drum forestier care străbate întinse zone cu păduri, ici colo luminișuri, poieni nesemnifiative. Lăsam mașina să „curgă” lin către vale, nu mă grăbeam nicăieri. Singur cu gândurile mele.

La o bifurcație unde din drumul forestier o mică potecă intră prin desiș, văd că apare un șacal auriu. Se oprește fix la intrarea pe poteca care l-ar face nevăzut în fracțiune de secundă. E clar că dacă vede ceva dubios, dacă opresc mașina, se termină povestea; așa că merg mai departe, din ce în ce mai aproape de animal, lent, și ne uităm unul la altul. Fiecare vede altceva, evident. Pe fondul proaspăt-verde al pădurii recent înfrunzite, șacalul cu blana lui roșcat-gălbui-aurie este ca un fel de prototip idealizat al speciei; dacă era să îl denumești, îi ziceai și tu: șacalul auriu, sau mai corect Câinele auriu–Canis aureus.

Ca și cum timpul se dilată, încerci să îl vezi cât mai bine, să percepi perfecțiunea animalului și splendoarea momentului în care în mijlocul sălbăticiei te lasă să îl vezi de aproape. Creierul uman ca și cum ar decupa un cadru: pe fondul verde fresh al pădurii stă splendid șacalul auriu. Dar evident că aceste momente frumoase se termină repede–nu trebuie să îți explic eu asta. Cu o naturalețe impecabilă, cu o adecvare totală la realitate, cum a apărut așa a și ieșit din imagine; fără grabă, fără lentoare, cu o vitalitate mai mult decât perfectă, așa cum doar animalul sălbatic poate să fie. Toată povestea asta a durat poate 10-15 secunde, habar nu am–ceea ce îmi este clar e că în astfel de ocazii percepția timpul devine altfel, ca și cum creierul naturalistului încearcă să dilate timpul, să absoarbă cât mai mult din ceea ce se poate reține. Un fel de cadou care face ziua respectivă mai specială; în rest bune și rele, amalgam de diferite tipuri de frustrare, dar șacalul…clar a iluminat ziua.

Mai demult am fotografiat de mai multe ori exemplare de șacal auriu prin Dobrogea; am și ceva postare pe blog. Din Maramureș știam că există date despre prezența șacalului de la ceva camere de monitorizare a faunei, puse prin situl Natura 2000 Tisa Superioară. Am mai văzut prin Maramureș, de departe, exemplare care eventual puteau să fie șacal auriu, dar nu aș pune mâna în foc pentru ele; la cât de mulți câini vagabonzi sunt și la dificultatea de a face deosebirea lor la distanță mare, când îi vezi pentru o perioadă scurtă. Acesta a fost primul care să fie fără dubiu, 100% șacal auriu, văzut de mine în sălbăticie în Maramureș.