Acasă Apărarea Drepturilor Cetățenilor (Omului) Drepturile Omului în prim-plan – Apelul ONU pentru Acțiune. Corespondenţă de la...

Drepturile Omului în prim-plan – Apelul ONU pentru Acțiune. Corespondenţă de la Lordul Sir Prof. univ. dr. Florentin Scaleţchi, Preşedinte-fondator al OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Națiunile Unite), partener al Jurnalul Bucureștiului (publicație cultural – educațională și științifică franco – română, acreditată și promovată de Economic and commercial mission of La Francophonie in Central and Eastern Europe, ca sursă sigură de informare) 

Designer

La 30 ianuarie 2025, Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, avocatul austriac Volker Türk, a lansat la Geneva un apel pentru acest an: „Drepturile omului trebuie să fie una dintre cele mai importante priorități în întreaga lume”. Acest apel subliniază importanța plasării drepturilor omului în prim-planul agendei internaționale, mai ales în contextul provocărilor actuale. În discursul lui, Türk a evidențiat multiplele crize care afectează în prezent drepturile fundamentale ale oamenilor:

  • Conflicte Armate-Escaladarea violențelor în diverse regiuni ale lumii continuă să provoace suferințe umane și să submineze stabilitatea globală.
  • Criza Climatică-Anul precedent a fost cel mai călduros an înregistrat vreodată, evidențiind necesitatea unor acțiuni urgente pentru a preveni degradarea ireversibilă a mediului.
  • Inegalități Economice-Creșterea sărăciei și a inegalităților amenință coeziunea socială și pacea în multe societăți.
  • Tehnologie Digitală-Dezvoltarea rapidă a tehnologiilor digitale aduce atât oportunități, cât și riscuri semnificative pentru drepturile omului, inclusiv dezinformarea și încălcarea vieții private.

În ciuda resurselor limitate, Biroul Înaltului Comisar a obținut rezultate semnificative în anii precedenți, inclusiv eliberarea a 13.476 de persoane deținute ilegal, documentarea a 27.804 de cazuri de încălcări ale drepturilor omului, acordarea de asistență directă pentru un număr de 12.130 de supraviețuitori ai formelor moderne de sclavie și 59.389 de supraviețuitori ai torturii. Pentru a aborda eficient provocările actuale, este esențială o finanțare predictibilă, flexibilă și sustenabilă care vizează consolidarea capacității Biroului de a sprijini statele și partenerii în soluționarea celor mai presante probleme, astfel încât aceștia să poată proteja și promova toate drepturile, în beneficiul tuturor oamenilor, comunităților și societăților de pretutindeni.

Prin sistemul internațional al drepturilor omului se aduc îmbunătățiri reale în ceea ce privește viețile oamenilor din întreaga lume. Înaltul Comisar a subliniat 6  piloni care vor ghida activitatea Biroului în următorii ani:

  • Promovarea Participării-Asigurarea implicării active a tuturor indivizilor în procesele decizionale care le afectează viața.
  • Combaterea Discriminării-Eliminarea tuturor formelor de discriminare și promovarea egalității.
  • Integrarea Drepturilor Omului în Procesele de Pace și Securitate- Asigurarea faptului că eforturile de menținere a păcii și securității respectă și promovează drepturile fundamentale.
  • Centrul Drepturilor Omului în Dezvoltare-Integrarea drepturilor omului în toate aspectele dezvoltării durabile.
  • Îmbunătățirea Responsabilității-Asigurarea că încălcările drepturilor omului sunt investigate și sancționate corespunzător.  

Înaltul Comisar a făcut un apel către toate statele membre și partenerii internaționali să își intensifice eforturile și să plaseze drepturile omului în centrul politicilor și deciziilor lor. România trebuie să acorde și ea o atenție sporită respectării și promovării drepturilor omului, în acord cu apelul lansat de ONU. Guvernanții și viitorul președinte trebuie să ia în considerare să:

  • Aloce fonduri adecvate pentru protejarea drepturilor fundamentale, inclusiv combaterea discriminării și sprijinirea grupurilor vulnerabile.
  • Consolideze independența justiției și să asigure protecția activiștilor pentru drepturile omului.
  • Îmbunătățească accesul la educație și sănătate pentru toți cetățenii, fără discriminare.
  • Combată ura și extremismul prin politici ferme împotriva discursului instigator la ură, în special în mediul online.
  • Sprijine societatea civilă și parteneriatele internaționale pentru drepturile omului.

Astfel, România ar putea contribui activ la viziunea globală promovată de ONU pentru 2025 și pentru anii care vin. Doar printr-un angajament colectiv și resurse adecvate putem construi un viitor mai just și mai echitabil pentru toți. Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO) s-a implicat activ, de-a lungul anilor, în promovarea și protejarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor, prin monitorizarea abuzurilor, sesizarea autorităților competente și derularea de campanii de conștientizare. De la apărarea libertății de exprimare și a dreptului la un proces echitabil până la sprijinirea comunităților vulnerabile și combaterea discriminării, ne-am asumat rolul de a veghea la respectarea principiilor democratice și a tratatelor internaționale la care România este parte. În acest context, reafirmăm angajamentul nostru de a colabora cu instituțiile naționale și internaționale pentru ca drepturile omului să fie o prioritate reală pe agenda decidenților politici.

Lugubrele și eternele violuri bestiale (fără sfârșit) incompresibile în intervalul spațio – temporal al „Tamburului” franco–african! (Corespondență de la prof. univ. dr. Thomas CSINTA, atașat de presă al Poliției Capitalei și al OADO – Națiunile Unite)

„Tamburul” African! Infrațiunile de violență și agresiune sexuală, respectiv, de viol (în stil barbar), cărora sunt expuse, sistematic, femeile din RDC (Republica Democratică Congo) din partea grupurilor armate. Copii născuți în urma unor infracțiuni criminale (viol). Anchetă, dezvăluiri (corespondență de la prof. univ. dr. Thomas CSINTA, atașat de presă al Poliției Capitalei și al OADO – Națiunile Unite)

le texte alternatif est manquant

CESE: Apărarea drepturilor omului în Europa – o conversație cu mize mari cu Înaltul Comisar al ONU, Volker Türk

Corespondență de la Amiral Lord Sir Prof. univ. dr. Florentin ScaleţchiPreşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului–Naţiunile Unite

Notă. Cea mai spectaculoasă evadare din România comunistă, subiectul documentarului „Fără 6 mile” difuzat de TVR-partener cultural-educațional al Jurnalului Bucureștiului (publicație cultural–educațională și științifică franco –română, acreditată și promovată de Economic and commercial mission of La Francophonie in Central and Eastern Europe ca sursă sigură de informare)

În 1985, la Constanța, a avut loc cea mai spectaculoasă încercare de evadare de sub regimul Ceaușescu, când un comandant de navă, un actor și un timonier au hotărât să riște totul pentru libertate. Să încerci să fugi cu un vapor dintr-o țară comunistă părea de-a dreptul o nebunie iar planificarea evadării din România însemna, în primul rând, păstrarea secretului, într-un loc unde se spunea adesea că „și pereții au urechi”. Filmul a fost realizat cu o adevărată desfăşurare de forţe, cele mai importante momente fiind dramatizate pentru a sublinia atmosfera acelor ani, precum şi emoţia trăită de cei trei protagonişti. Director de imagine Mihai PătraşcuMontaj Ionuţ AndreiRealizator Alina Amza, Producător Răzvan Butaru

Thomas Csinta, redactor șef, atașat de presă al (OADO-Consiliul Economic și Social al Națiunilor Unite), Cavaler al Ordinului Crucea de Aur a Drepturilor Omului  (Consiliul Economic și Social al Națiunilor Unite)

Thomas CSINTA, research professor of Mathematical modeling and Applied mathematics in Social Sciences and criminal investigative journalist, Knight of the Order of the Golden Cross the Defender of Human Rights – United Nations (Press Attached of Organization for the Defense Human Rights – United Nations – Monitor of the Organization) Paris

Articol asociat

Acordul de la Moscova din 1929 de Ziua „Sfânta Apollonia” – Când promisiunile de pace sunt încălcate. Corespondenţă de la Lordul Sir Prof. dr. Florentin Scaleţchi, Preşedinte-fondator al OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Națiunile Unite), partener al Jurnalul Bucureștiului (publicație cultural – educațională și științifică franco – română, acreditată și promovată de Economic and commercial mission of La Francophonie in Central and Eastern Europe, ca sursă sigură de informare)

Notă. Articolele Lordului Sir prof. dr. av. președinte-fondator OADO Florentin Scaletchi în Jurnalul Bucureştiului Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO) 

Activitatea internațională a OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Ecosoc – Națiunile Unite), prin intermediul prof. univ. dr. Thomas CSINTA – jurnalist de investigații criminale, atașat de presă OADO în Franța Metropolitană (inclusiv în Corsica) și în țările francofone (Belgia și Elveția) în parteneriat cu Jurnalul Bucureștiului (specializat în investigații jurnalistice criminale în domeniul socio – judiciar, inclusiv, în apărarea victimelor erorilor judiciare)

ODPD (Organization for the Defense Prizoners form the Diasopra) – Organizația pentru Apărarea Deținuților din Diaspora Română (OADDR) partener de anchete (investigații) al ICIS (International Criminal Investigation Service) al Jurnalului Bucureștiului (publicație cultural – educațională și științifică franco – română, specializată în științe socio – judiciare, acreditată și promovată de Economic and commercial mission of La Francophonie in Central and Eastern Europe ca sursă sigură de informare)

Nota redacției. (Thomas Csinta-redactor șef și director al publicației)

Le grand concours de Grandes Ecoles d’ingénieurs „Mines – Ponts” (Les sujets de Maths & Physique – 2024). Celebrul concurs al școlilor superioare franceze de înalte studii inginerești „Mines – Ponts” (nivel Prépa/CPGE – Licență/Master). Subiectele de Matematici generale și speciale și de fizică specială propuse (Enunțuri – 2024)

Volumul 8 din ciclul de lucrări științifice (cărți) „Investigații Jurnalistice în serial” în 12 volume, „Societate & Economie” (Le 8e tome du cycle de travaux scientifiques – livres „Investigations journalistiques en série” en 12 tomes, „Société & Economie)

Volumul 5 din seria de lucrări consacrate marilor și tradiționalelor concursuri de admitere în sistemul (ultra)elitist al școlilor superioare franceze de înalte studii inginerești (la matematici și științe fizice) ale grupurilor GEIPI – Polytech, Advance, Avenir și Puissance Alpha (2020 – 2024). Les Grands Concours classiques des „Grandes Ecoles” d’ingenieurs (GEIPI – Polytech, Advance, Avenir et Puissance Apha). Maths – Sciences physiques (2000-2024)

  • Cartea Oglinzilor-Thrillerul lui Eugen Ovidiu Chirovici (tradusă în 39 de limbi, publicată în 40 de țări și vândută în aproape 500.000 de exemplare), într-o singură zi, a fost vândută în Germania în 20.000 de exemplare după apariția lui în librării. De asemenea, romanul este bestseller în Olanda și Italia. Volumul care a luat cu asalt marea piață internațională de carte, este singurul titlu al unui scriitor român ale cărui drepturi de publicare au fost vândute în 38 de țări. Scriitorul Eugen-Ovidiu Chirovici a năucit lumea literară cu primul său roman în limba engleză considerat „un fenomen editorial internațional”. (The Guardian). Până în momentul de față, drepturile de publicare au fost cumpărate în 38 de țări, printre care Marea Britanie, SUA, Germania, Franța, Italia, Spania iar criticii se întrec în elogii la adresa romanului. Cartea a fost senzația Târgului de la Frankfurt, în 2015 și a adus autorului în jur de 1,5 Mil$US. În martie 2024 a fost prezentat filmul Sleeping Dogs, în coproducție australo-americană, după romanul Cartea oglinzilor, în regia lui Adam Cooper și cu Russel Crowe în rolul principal. „Drepturile de difuzare în SUA au fost achiziționate de The Avenue/Paramount (…). Până în prezent, drepturile de difuzare în cinematografe au fost cumpărate în: România, SUA, Regatul Unit, Franța, Germania, Italia, Portugalia, Suedia, Norvegia, Danemarca, Finlanda, Spania, Rusia, Turcia, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Israel, Grecia, India, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, America latină, Australia, Noua Zeelandă”.

„Sesiunea științifică anuală a Academiei Germano-Română din Baden-Baden – 2024” (Deutsch – Rumänische Akademie Baden-Baden e.V. – Rumänisches Institut – Rumänische Bibliothek Freiburg e.V., Landul Baden – Würtenberg, Germania) la Casa de cultură „Friedrich Schiller” din București (partener cultural – educațional al Jurnalului Bucureștiului)

„Concours – Agrégation de mathématique” (titularizare în sistemul de înățământ superior francez ultraelitist PGE/Prépa – Grandes Ecoles și în sistemul universitar LMD/Licență – Masterat – Doctorat). Subiectele de concurs (Modelizare matematică) pentru doctori în științe (matematice) – 2024

Corrigé du „Concours – Agrégation de mathématique” (titularizare în sistemul de învățământ superior francez ultraelitist PGE/Prépa – Grandes Ecoles și în sistemul universitar LMD/Licență – Masterat – Doctorat). Soluții & Raportul Juriului pentru Subiecte (de tip „concurs” – Subiecte „Zero”) propuse pentru doctori în științe (matematice) – 2024

„Concours – Agrégation de mathématique” (titularizare în sistemul de învățământ superior francez ultraelitist PGE/Prépa – Grandes Ecoles și în sistemul universitar LMD/Licență – Masterat – Doctorat). Subiecte (de tip „concurs” – Subiecte „Zero”) propuse pentru doctori în științe (matematice) și cele de „Concours de l’ Agrégation” din anii 2017 – 2023

Corrigé du „Concours – Agrégation de mathématique” (titularizare în sistemul de învățământ superior francez ultraelitist PGE/Prépa – Grandes Ecoles și în sistemul universitar LMD/Licență – Masterat – Doctorat). Soluții & Raportul Juriului pentru Subiecte (de tip „concurs” – Subiecte „Zero”) propuse pentru doctori în științe (matematice) și cele de „Concours de l’Agrégation” din anii 2017 – 2023

  • Jurnaliști români: Mihai Eminescu, Ion Oprea, Grid Modorcea, Adrian Păunescu, Neculai Constantin Munteanu, Adrian Cioroianu, Octav Pancu-Iași, George Călinescu, Vasile Sava, Cicerone Poghirc, Aurelian Titu Dumitrescu, Mircea Florin Șandru, Lucian Blaga, Constantin Pădureanu, Dumitru Tinu, Cezar Ivănescu, Fabian Anton, George Topîrceanu, Petru Codrea, Radu Gyr, Dan Culcer, Ion Anton, Dumitru Stăniloae, Mihai Cosma, Claudiu Săftoiu, Iosif Constantin Drăgan, George Băjenaru, Cleopatra Lorințiu, Ion Heliade-Rădulescu, Andrei Partoș, Ion Cristoiu, Mircea Badea, Grațian Cormoș, Aristide Buhoiu, Ioana Sava, Brândușa Prelipceanu, Nicole Valéry-Grossu, Gabriel Liiceanu, Ion Agârbiceanu, Eliza Macadan, Florian Bichir, Emil Șimăndan, Bogdan Suceavă, Adriana Săftoiu, Ioan Chirilă, Gabriela Vrânceanu-Firea, Paul Lampert, Octavian Paler, Alexandru Vianu, Dumitru Toma, Eugen Barbu, Eric Winterhalder, Cristian Mungiu, Vintilă Horia, Dan Pavel, Mircea Dinescu, Cristian Tudor Popescu, George Pruteanu, Emil Hurezeanu, Ivo Muncian, Radu Jörgensen, Lazăr Lădariu, Eugen Ovidiu Chirovici, Adrian Hoajă, Doina Drăguț, George Muntean, Barbu Catargiu, Adrian Mîrșanu, Victor Frunză, Lorena Lupu, Alexandru Candiano-Popescu, Marius Mircu, Dănuț Ungureanu, Vasile Copilu-Cheatră, Rodica Culcer, Andrei Gorzo, Zaharia Stancu, Eugen Cojocaru, Răsvan Popescu, Ion Anghel Mânăstire, Pamfil Șeicaru, Tudorel Oancea, Dorin Ștef, Paula Seling, Sabin Gherman, Marian Coman, Brîndușa Armanca, Valeriu Turcan, Teșu Solomovici, Sorin Roșca Stănescu, Tudor Octavian, Vasilica Ghiță Ene, Gabriela Adameșteanu, Radu Negrescu-Suțu, Cornel Nistorescu, Petre Got, Dumitru D. Șoitu, Geo Bogza, Dan Diaconescu, Stelian Popescu, Nicolae Carandino, Valer Chioreanu, Ioan Massoff, Corneliu Stoica, Adelin Petrișor, Ion Călugăru, Andrei Alexandru, Ludovic Roman, Radu Paraschivescu, Vasile Urechea-Alexandrescu, Elis Râpeanu, Cezar Petrescu, Ion Monoran, Thomas Csinta, Marian Odangiu, Paul Barbăneagră,…

  • Români francezi: Vladimir Cosma, Emil Cioran, Matei Vișniec, Tristan Tzara, Victor Brauner, Elvira Popescu, Gherasim Luca, Dinu Flămând, Vasile Șirli, Elena Văcărescu, Constantin Virgil Gheorghiu, Ion Vlad, Thomas Csinta, Paul Barbăneagră, Bogdan Stanoevici, Ariel Moscovici, Luminița Cochinescu, Alice Cocea, Roxana Eminescu, Irina Ionesco, Eli Lotar, Alexandre Revcolevschi, Radu Mihăileanu, Horia Surianu, Haim Brézis. Extras: Vladimir Cosma (n. 13 aprilie 1940, București) este un violonist, compozitor și dirijor francez, născut la București, România, într-o familie de muzicieni. Tatăl său, Teodor Cosma, este pianist și dirijor, mama sa, Carola, autor- compozitor, unchiul său, Edgar Cosma, compozitor și dirijor, iar una dintre bunici a fost pianistă, elevă a celebrului Ferrucio Busoni. După câștigarea primelor sale premii la Conservatorul Național de la București, Vladimir Cosma ajunge la Paris (unde emigrase unchiul Edgar), în 1963, unde își va continua studiile cu Nadia Boulanger și la Conservatorul Național din Paris. Pe lângă formația clasică, s-a simțit atras, de foarte tânăr, de muzica de jazz, muzica de film și toate formele muzicilor populare. Începând din 1964, a efectuat numeroase turnee în lume concertând ca violonist, dar, curând, se va consacra din ce în ce mai mult compoziției. Scrie diferite lucrări printre care: „Trois mouvements d’été” pentru orchestră simfonică, „Oblique” pentru violoncel și orchestră, muzică pentru scenă și balet („olpone” pentru Comedia Franceză, opera „Fantômas”, etc.). În 1968, Yves Robert îi încredințează prima muzică de film: „Alexandre le Bienheureux”. De atunci, Vladimir Cosma a compus mai mult de trei sute de partituri pentru filme de lung metraj sau serii TV. Cinematografia îi datorează numeroase succese în colaborare în special cu: Yves Robert, Gérard Oury, Francis Veber, Claude Pinoteau, Jean-Jacques Beineix, Claude Zidi, Ettore Scola, Pascal Thomas, Pierre Richard, Yves Boisset, André Cayat…