Acasă Apararea drepturilor cetatenilor Dublul standard alimentar si Romania

Dublul standard alimentar si Romania

233
0

Scurt istoric

Atrageam atentia acum ceva vreme asupra unor produse etichetate precum cele din Vest si aflate in supermarket-urile din Romania si care sunt departe de ceea ce ar trebui sa fie.

Si tot atunci am constatat amar ca nu e nimic de facut atata timp cat autoritatile romane nu se implica si nu iau masuri clare pentru stoparea fenomenului. “Merge si asa” ar trebui sa dispara din mentalitatea autoritatilor romane!

Singura forma de protest ar fi una la nivel de individ bine informat si tinut la curent cu evolutia situatiei dar …

Boicotul la nivel de individ/grup de indivizi (familie) e una, boicotul la nivel de tara e cu totul si cu totul altceva!

Dublu standard alimentar

Scandalul alimentelor pentru „Est“, de calitate mai proastă decât cele pentru „Vest“, a fost prima data confirmat de Cehia

După ce oficialii cehi au descoperit că doar trei dintre cele 21 de produse conţineau aceleaşi ingrediente ca alimentele distribuite de multinaţionale în ţările vest-europene, specialiştii români spun că se aşteaptă ca rezultatele studiului făcut de Ministerul Agriculturii de la noi să arate că produsele comercializate în România sunt mai slabe calitativ şi nutriţional decat cele vandute in vest.

Scandalul alimentelor cu dublu standard continuă şi se întinde în tot mai multe ţări.

Cehii au descoperit că, deşi cumpără aceleaşi mărci ca vest europenii, ingredientele din produsele vândute în ţara lor diferă şi sunt mult mai slabe din punct de vedere nutriţional şi calitativ.

Mai exact, aceştia au constatat că din 21 de produse testate, doar în trei cazuri au fost înregistrate aceleaşi ingrediente ca în magazinele din vest.

Testele făcute de Ministerul Agriculturii de la Praga au aratat că, de exemplu, cantitatea ingredientelor principale este mai mică.

Revenind la recentele informatii din Slovacia situatia e clara si clarificata iar declaratiile premierului sunt si ele extrem de transante.

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a amenințat clar că va restricționa importurile din țările europene în contextul în care Comisia Europeană nu va acționa în privinta dublului standard alimentar.

Boicotarea produselor din țările vest-europene desi ar încălca regulile competiției (ar fi in favoarea cetateanului tarii respective!), se impun, in conditiile in care liderul slovac a precizat că se vede nevoit să ia măsuri și se gândește chiar la o inițiativă a cetățenilor slovaci, gen petitie cu semnături.

Și de aici putem trage concluzia ca populația ţării slovace are dreptul la aceeaşi calitate a alimentelor ca si ceilalţi europeni, dupa cum a argumentat premierul slovac.

Oare cetateanul roman nu are aceleasi drepturi ca si cel slovac?

***

Alături de Cehia, şi Bulgaria, Slovacia, Ungaria şi Polonia s-au plâns de dublul standard din domeniul alimentar.

La finele lunii februarie, autoritatile de la Budapesta au criticat faptul ca Nutella, bautura racoritoare Coca Cola, ciocolata pudra Nesquick sau sosul de paste Knorr au o calitate inferioara in Ungaria comparativ cu Austria.

De asemenea, la inceputul lunii martie, Slovacia si Ungaria au sustinut ca produsele alimentare vandute in Europa Centrala au o calitate inferioara comparativ cu produsele cu etichete similare comercializate in alte tari si au cerut, la un summit organizat pe 9 martie ca Uniunea Europeana sa denunte acest dublu standard.

***

Totusi, in urma acestor informatii, ministrul roman al Agriculturii a anuntat,
la finele lunii februarie, ca a fost constituit un colectiv format din
reprezentati ai MADR, ANSVSA si ai ANPC pentru depistarea eventualului
dublu standard in privinta calitatii alimentelor produse in vestul
Europei.

Daca vrei sa ingropi o problema fa o comisie daca vrei sa ingropi o idee atunci fa-l pe initiatorul ei seful comisiei

Romania inca nu s-a alaturat in mod clar si real acestui grup al tarilor de la Visegrad desi este acum pentru toata lumea foarte clar ca practica dublului standard alimentar si nu numai se desfasoara complet nestingherita in toate tarile din fostul bloc comunist, fara exceptie!

Oare romanii sunt in opinia autoritatilor romane niste cetateni de mana a doua ai Europei?

Ei trebuie sa plateasca la fel daca nu chiar mai mult si sa beneficieze de o calitate mai scazuta a acelorasi produse si acest lucru trebuie impus chiar de catre reprezentantii statului roman?

***

“De ce acelaşi produs din peşte conţine mai mult peşte în Austria. Alte exemple au vizat cafeaua şi balsamul de rufe”, s-a întrebat acesta în discursul său premierul slovac.

Premierul slovac a adăugat că va discuta despre acest aspect cu liderii din Cehia, Polonia și Ungaria. Pacat ca Romania prin autoritatile statului nu se implica mai mult in acest gen de fronda.

Asta si pentru ca premierul roman are multe altele pe cap, gen plagiat, baroni, relatia cu seful partidului, etc.

***

E de aşteptat ca situatia sa se repete fara exceptie, rezultatele studiului comparativ ce va fi făcut public de Ministerul Agriculturii confirmand ceea ce era de confirmat, calitatea scazuta a produselor comparativ cu cea din vest.

Este acum mai mult decat clar că avem o diferenţă majoră între Vest şi Est si din perspectiva calităţii alimentelor.

Vina aparţine în totalitate autorităţilor romane care s-au ferit sa ia  măsuri legale.

Practic vorbind, deşi suntem consideraţi consumatori europeni cel putin la nivel teoretic, in practica lucrurile stau cu totul altfel, noi nu avem aceleaşi drepturi ca şi ei.

Atitudinea pe care o avem insa la nivel de ţară e total greşită si complet depasita!

Asta pentru că acum si aici noi nu discutăm doar d medicamente ci si de hrana de zi cu zi, situatie in care ne jucam cu siguranţa cetăţeanului. Asa cum ne sta noua bine de ceva vreme …

Anchetă în curs de derulare

De altfel, în momentul de faţă, specialişti de la Autoritatea Naţional Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) fac analize pe 29 de probe, respectiv preparate din carne, conserve de peşte, ciocolată şi alte alimente, prelevate din lanţuri de magazine din Belgia, Olanda şi Germaria care se regăsesc şi în România, respectiv Lidl, Kaufland şi Delhaize (Mega Image).

Experţii spun că, în urma analizelor vor vedea dacă produsele respective sunt susceptibile de dublu standard.

„Probabil că vor ieşi diferenţe”, spune şi medicul Corina Zugravu, specialist în alimentaţie publică. „Dar diferenţele se văd în preţ. Nu ai cum să ai un produs ieftin şi calitativ.

De cealaltă parte, ancheta e încă în coadă de peşte pentru că nu ai nişte parametri clari prin care să analizezi şi să compari aceste lucruri. Sincer, nu sunt convinsă că la noi sunt produsele mai proaste pentru că şi noi suntem obligaţi să punem pe etichete valorile nutriţionale şi aşa mai departe”, a explicat medicul Corina Zugravu.

„Dacă e super calitate e şi preţ mare”

Cumpărătorul roman este (tele)ghidat de preţ. Acuzând marfa de import că e de proastă calitate chiar nu facem vreun serviciu cumpărătorului român. Ideea este că oamenii nu-şi permit să cumpere produse mai scumpe.

Dacă e super calitate atunci vorbim şi de un preţ mai mare. E o balanţă foarte fragilă şi totul se reduce evident la bani.

Şi state cum sunt Bulgaria, Slovacia, Ungaria şi Polonia s-au plâns de dublul standard din domeniul alimentar. Oficiali din statele menţionate au solicitat Uniunii Europene să nu permită multinaţionalelor să utilizeze ingrediente de calitate inferioară în pieţele mai ieftine în care fac livrări.

Cu toate acestea, doar trei din cele 21 de produse testate în Cehia aveau aceleaşi ingrediente principale ca cele care ajung să fie comercializate în Anglia sau Germania, arată presa internaţională.

Ce vor producatorii romani?

Reprezentanţii asociaţiilor din sectorul alimentar roman cer ca legislaţia să oblige producătorii să declare calitatea ingredientelor pe care le folosesc. Astfel s-ar putea realiza rapid o comparatie Est-Vest.

Cumpărătorul va fi astfel cel care alege dacă va da mai mulţi bani pe un produs de o calitate superioară sau va plăti mai puţin pentru un produs de o calitate mai slabă.

Producătorul ar fi de asemenea obligat să precizeze, de exemplu, dacă un sortiment de cârnaţi este făcut din carne de porc cu 60% grăsime, sau este o carne care are 30% grăsime, dacă un anume tip de ciocolată are cacao de o calitate superioară şi lapte cu o concentraţie de grăsime mai mare sau dacă în procesul tehnologic al pâinii este folosită făină calitatea I sau făină calitatea a treia.

Dar parlamentul tocmai a ratificat o lege in favoarea producatorilor din industria laptelui si in defavoarea cumparatorului roman!

Ce sa intelegem din acest joc la doua capete al legislatorilor romani? Ca legea, buna proasta cum e ea, se face la comanda, conform principiului “cine da mai mult”?

***

Ce a facut Romania in privinta dublului standard?

Intr-o prima faza, imediat după ce a izbucnit scandalul dublului standard în toată Europa, Ministerul Agriculturii din Romania analizat doar produsele de pe piaţa românească.

Fără să facă vreo comparaţie între produsele de pe rafturile noastre şi aceleaşi produse comercializate în vest.

O actiune probabil inutila dar … cine stie?

Dupa ce s-a aflat de aceasta actiune autorităţile române au demarat si verificări comparative! Astfel, in Romania, in vederea analizarii si depistarii eventualului dublu standard in privinta calitatii alimentelor produse in vestul Europei, s-a constituit la finalul lunii februarie un grup de lucru format din reprezentanti ai institutiilor mai sus mentionate.

Mai mulţi angajaţi ai statului român, specialisti din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale,
ai Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta
Alimentelor si ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor
s-au deplasat in perioada 19 – 26 iunie in Olanda,Germania si Belgia, avand
ca obiectiv realizarea studiului comparativ in ceea ce priveste
produsele alimentare susceptibile de dublu standard.

Ei au recoltat probe de  alimente din Maastricht (Olanda), Aachen (Germania) şi Bruxelles (Belgia) pentru a realiza un studiu comparativ în ceea ce priveşte produsele alimentare susceptibile de dublu standard, a anunţat Ministerul Agriculturii. Acum probabil ca se lucreaza intens la analize.

Totodata din Germania, Olanda şi Belgia au fost prelevate probe de la preparate din carne, preparate din lapte, conserve de peşte, ciocolată, acelaşi număr de probe fiind prelevat şi din România.

Au fost vizate in mod expres rețelele de supermarketuri care sunt prezente și în aceste țări, și la noi în țară.

***

Oficiali ai MADR susţin ca “În baza Tematicii de control privind verificarea parametrilor de calitate ai produselor procesate comercializate pe piaţa din România au fost prelevate un număr total de 175 probe, din care: 46 produse din carne, 46 produse din lapte, 16 probe produse din peşte, 11 probe miere albine, 4 probe pastă de tomate şi 52 probe legume şi fructe”.

MADR susţine că a efectuat, prin Autoritatea Naţională Fitosanitară, analiza reziduurilor de pesticide cu valori peste limitele admise legal  la Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide din Plante şi Produse Vegetale Băneasa (laborator propriu) la cele 52 de probe de legume şi fructe prelevate, iar restul probelor (123 probe) au fost analizate la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară Bucureşti care aparţine ANSVSA.

Oficialii MADR au adăugat ca “MADR nu aşteaptă sesizări punctuale cu privire la standardul dublu de calitate, MADR a desfăşurat până la această dată, în baza legislaţiei din România care îi permite acest lucru, acţiuni de control privind verificarea parametrilor de calitate ai produselor procesate comercializate pe piaţa din România, în raport cu sistemul de etichetare”.

Asteptam cu viu interes publicarea rezultatelor integrale … asta daca nu vor fi declarate secrete si clasificate.

Pe perioada deplasarii expertii au avut intalniri cu oficiali ai ambasadelor
din tarile mentionate si cu experti si reprezentanti ai autoritatilor de
control din Belgia.

Delegatia Romaniei a prelevat produse alimentare din magazinele care au
fost selectate in functie de prezenta lor in statele mentionate si in
Romania, precum si de produsele identice care se regasesc pe rafturile
magazinelor din tarile vizate: Lidl — Germania si Olanda, Kaufland —
Germania, Belgia — Delhaize (Mega Image—Romania).

Produsele recoltate au fost selectate conform competentelor de catre
reprezentantii ANPC si ANSVSA, tinand cont de ingredientele si
declaratiile nutritionale ale acestora si, mai ales, tinand cont ca
aceleasi produse din tarile vizate sa aiba acelasi producator cu cele
comercializate in Romania.

Deplasarea s-a incheiat in seara zilei de 26.06.2017, cand probele
recoltate din Belgia, Olanda si Germania au fost predate in conditii
optime catre Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara
Bucuresti, ce apartine ANSVSA.

Dupa revenirea in tara, in perioada 28-29 iunie 2017, aceeasi echipa a
efectuat actiuni de prelevare a produselor identice prelevate din
Belgia, Olanda si Germania, comercializate pe piata din Romania. Grupul a realizat, intr-o prima etapa, analize de laborator pentru un
numar de 175 de produse alimentare (produse din carne, produse din
lapte, conserve de peste, miere albine, legume si fructe), avand ca
termen de comparatie informatiile declarate pe eticheta de catre
producatori si distribuitori.

Dupa finalizarea analizelor de laborator si emiterea buletinelor de analiza se va intocmi un raport final privind rezultatele studiului comparativ, raport ce va fi adus la cunostinta opiniei publice declara reprezentantii MADR.

In loc de concluzie

Studiile care compară calitatea alimentelor vândute cu aceeaşi
etichetă în state din Est şi din Vest ar trebui realizate după o
metodologie comună şi coordonate la nivel european, iar instituţiile
europene trebuie să ia masuri pentru a asigura egalitatea consumatorilor
în UE.

Nu doar alimentele,
ci şi medicamentele sau serviciile bancare ar putea fi afectate de acest
fenomen al “dublului standard” la nivel european.

Responsabilitatea revine in primul rand instituţiilor europene, care nu ar trebui să o paseze către
industria alimentară – principalul beneficiar al situatiei create.

Există diferenţe majore între procedura aplicată de statele din vestul Europei şi cea aplicată la noi. În Romania, legea nu îi obligă pe procesatori să menţioneze procentul de carne din produsele alimentare, în timp ce în Germania aceştia au, prin lege, obligaţia să folosească minim 65% carne în prepararea produselor.

Deci rezultatele analizelor vor fi cuantificate in baza legislatiei defectuoase iar producatorii si procesatorii vor avea doar de castigat! Reţetele poate ca sunt identice, dar daca se foloseşte carne congelată pentru ţările din Est, întrucât aceasta, la -40 de grade, se poate păstra chiar şi ani de zile, însă produsul finit, preparat din ea, va fi mai mult slab din punct de vedere  calitativ.

***

   

Ministerul Agriculturii declara că, un plan de acţiuni şi măsuri privind dublul standard al alimentelor va fi elaborat după ce “ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va primi răspuns la solicitările sale de la omologii din cele cinci state ale UE, în funcţie de procedurile ce vor fi adoptate de statele implicate, şi rezultatele Reuniunii din 20 iunie 2017 a Forumului la nivel înalt pentru o mai bună funcţionare a lanţului alimentar”.


De neinteles aceasta atitudine, absolut de neinteles!