Acasă Anchete private E timpul pentru „Unu + unu” (de la corespondentul nostru Victor Nichituş...

E timpul pentru „Unu + unu” (de la corespondentul nostru Victor Nichituş din Chișinău)

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski (n.1970, ofițer de miliție din Transnistria, care îndeplinește funcția de ministru al afacerilor interne al auto-proclamatei Republici Moldovenești Nistrene din 2007, al treilea președinte al Transnistriei începând cu decembrie 2016), a declarat, vineri 25 martie, la întâlnirea cu președintele în exercițiu al OSCE, Zbigniew Rau, că „deși în contextul existent este practic imposibil de a fi convocat formatul de negocieri 5+2, dialogul nu trebuie să se oprească”. Krasnoselski a precizat că, Tiraspol își dorește continuarea dialogului sub auspiciile OSCE și va lua toate măsurile posibile pentru reluarea acestuia. Cel mai probabil, declarația făcută în prezența ministrului polonez de externe este o invitație la dialog adresată decidentului politic de la Chișinău.

Grijile decidenților politici de la Tiraspol coincid, în linii fundamentale, cu cele existente la Chișinău–ne temem toți, de război. Nimeni nu vrea să fie atras în conflict. Probabil, invitația la dialog pleacă din teama politicienilor din Tiraspol că ar putea fi atrași în conflict. Mai multe declarații apărute la Kiev au trezit frica separatiștilor transnistreni. Politica este expresia concentrată a economiei. Ceea ce înseamnă că vocea lui Krasnoselski este și vocea elitelor financiare din regiune.

Există suficient de multe voci care afirmă că întreg continentul european se află în pragul celei mai mari resetări de după 1989. Observăm că autoritățile decidente la Chișinău au ales, iar decidenții politici din Statele Unite și UE, au salutat și înțeles, calea unei Republici Moldove neutre și ne-aliniate la sancțiunile împotriva Federației Ruse. Oficiali înalți ai OSCE și ai Statelor Unite ori UE au vorbit despre un statut special pe care regiunea transnistreană îl va obține în cadrul unui stat moldovean integru. Autoritățile de la Chișinău și Tiraspol sunt cele care vor negocia pe marginea acestui statut.

Aflu că, potrivit datelor existente la Agenția Servicii Publice, circa 340 de mii de locuitori din stânga Nistrului, aică peste 90 la sută din populația regiunii separatiste, deci și o parte a elitei financiare, dețin documente de identitate eliberate de autoritățile de la Chișinău. Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, afirma, într-un interviu recent, că numărul locuitorilor din regiunea transnistreană care solicită cetățenia moldoveană și pașapoarte moldovenești este în creștere. Din cauza conflictului din Ucraina, a explicat el. Elitele financiare din regiunea transnistreană nu doresc să fie atrase în conflictul din Ucraina. Probabil nici autoritățile militare. Ceea ce înseamnă că, discuțiile sunt așteptate.

 

Frica de război a creat o fereastră de oportunitate care nu ar trebui ratată. Oferta, diplomatic transmisă de către decidentul de la Tiraspol, de negocieri „unu plus unu” sub auspiciile OSCE, ar trebui acceptată. La vreme de război și stare de urgență, discreția contează. Dacă, în urma unei prime runde de negocieri în acest format, va exista deschidere suficientă din ambele părți, publicul de pe ambele maluri de Nistru poate fi informat. Văd o strânsă legătură pentru bunul mers al negocierilor „unu plus unu” de un vot pozitiv, după amendamente, pentru proiectul de Lege cu privire la neutralitatea permanentă a Republicii Moldova.

Negocierile „unu plus unu” nu reprezintă o recunoaștere a regimului separatist. Acesta există deja cu, ori fără recunoașterea Chișinăului. Este mai degrabă o recunoaștere a fricii de război existente atât la Tiraspol, cât și la Chișinău.

Victor Nichituş

Bibliografie selectivă

Nota redacției