Nota redacției. Ecce homo („iată omul”) exclamație atribuită în Evanghelia lui Ioan (19,5) procuratorului roman Pilat din Pont, în momentul în care acesta ar fi arătat mulțimii pe Iisus, cu coroana de spini pe cap, lângă Fortăreața Antoni din Ierusalim. A supus mulțimii însă, la alegere, spre condamnare la moarte, fie pe Isus, fie pe Baraba („închis împreună cu niște răsculați care în răscoală săvârșiseră omor”, respectiv un luptător iudeu pentru eliberarea provinciei Iudeea de sub tutela apăsătoare romană). Mulțimea ar fi optat pentru condamnarea lui Iisus, respectiv pentru eliberarea lui Baraba. Aceată scenă biblică este larg reprezentată în arta creștină. La Ierusalim există o mănăstire numita „Ecce Homo”, aflată în apropierea locului în care se înălța Fortăreața Antonia, considerată în mod tradițional drept locul în care Iisus a fost condamnat. În apropierea Mănăstirii Ecce Homo se află prima dintre cele 14 opriri de pe Drumul Crucii (Via Dolorosa), în cadrul Mănăstirii Flagelarii, care marchează locul unde s-ar fi petrecut biciuirea și punerea crucii pe umerii lui Iisus și pornirea spre Golgota. Ambele mănăstiri se afla pe strada care pornește de la Poarta Leilor din estul cetății Ierusalimului și însoțește zidul de nord al Muntelui Templului.
Sâmbătă, 11 februarie 2023, de la ora 20h00, Maxim Belciug, artistul chitarei și al încântărilor, vine pe scena Unteatru, să ne vestească despre primăvară și să ne vorbească despre sine și despre noi așa cum știe el mai bine: cântând la chitară. Fără vorbe, dar cu tremolo și vibrato, scoțând din repertoriul său uriaș când un Johann Sebastian Bach, când unFrancisco Tárrega Eixea ori un Sergei Sergeyevich Prokofiev, când arii baroce, când tangouri sau tarantele, când sonate, când capricii, când ritmuri de flamenco, când creații romantice. O seară de finețuri muzicale, prefațată de acest vers de Ion Minulescu: „Eu sunt o-mperechere de straniu și comun, de aiurări de clopot și frământări de clape-în suflet port tristeţea planetelor ce-apun, și-n cântece, tumultul căderilor de ape…”
Sunt puţini artiştii care se încumetă, în chip temerar, să prezinte publicului muzică în forma sa simplă, pură. Dar Maxim Belciug este una dintre aceste păsări rare. Concertele sale nu au nimic de „spectacol”, nimic senzaţional. Apare singur pe scenă, împovărat deja de muzica ce va să vină, şi se aşează pe scaun, adesea fără o vorbă. Apoi începe. Mâna sa atinge corzile, iar chitara se transformă într-o orchestră cu sunet limpede, la scară umană, care simte, suferă, plânge şi râde, se tulbură de pasiune sau strigă bucurii fără nume. Iar tu asculţi cântarea sa firească, fără zorzoane, şi te întrebi cum de-ai uitat că sufletul se hrăneşte cu lucruri simple. Un om cu o chitară. Atât de simplu. Şi totuşi, ce încântare!
Recitalul are loc în Sala Unteatru, din str. Sfinții Apostoli 44, București, în seara zilei de sâmbătă, 11 februarie 2023, cu începere de la ora 20h00. Informații și rezervări: 0721/268516 sau rezervari@unteatru.ro. Biletele sunt disponibile pe Tomtix, Mystage sau Evetbook, precum și în locație, înainte de începerea concertului.
Notă. Alte articole în Jurnalul Bucureștiului despre Maxim Belciug
Nota redacției
Parteneriat Jurnalul Bucureştiului