


Doina Guriţă, eine Dichterin, deren Debüt mit der ehemaligen Zöliakie-Aktivität von Cezar Ivănescu3 verbunden ist, hat ein offensichtliches Potenzial, den Wert ihrer Lyrik zu steigern.
Bibliografie
- Poetul german de origine română Christian W. Schenk s-a întâlnit cu oamenii de cultură sătmăreni
- Poeții noștri-Christian W. Schenk
- Poetica Sedecim – Christian W. Schenk
- Contemporanul „Eseu Publicistică” Scrisorile lui Christian W. Schenk Scrisorile lui Christian W. Schenk
- Books by Christian Schenk
- Christian W. Schenk-Amazon
„În cel de-al 3-lea treilea volum de poezii al Doinei Guriţă „Lacrimi de sticlă (Glastränen, Timpul Verlag, 2019) expresia lirică devine mai limpede, „poeziile de ocazie (ocazionale)” sunt mai rare și rămân în orice caz într-o retorică subtilă, monitorizată, fără desfrânare care „se adună” într-o formulă care corespunde poetului neoromantic; vorbim de un model productiv al liricii lui Eminescu în poezia românească de după 1960, prezența căruia activă nu înseamnă „preia” și „strălucește” simultan, ci mai degrabă identificarea unor linii de forță ale unui câmp literar, cele care dau continuitate, sens și reziliență limbajului poetic dizolvându-se în raport cu structurile politice, sociale și literare, care se succed de mai bine de un secol: poeții contemporani au găsit o renaștere textuală, de la Nichita Stănescu1 și Ana Blandiana2, la Cezar Ivănescu3 și Ioan Es. Pop4 sau Daniel Corbu5.
Contextul neoromantic amintit o conduce pe Doina Guriţă la tonul elegiei, care nu a ajuns încă la orfism, dar este ținută într-o lungă bocetă, mai apropiată de sensul etimonului grecesc (elegia însemna anterior „cântec funerar”); prezentul păzit de ciocuri și gropar trece prin obiceiul tristeții către „paradisul morții”, pe cărări de plumb, pe o altă scară a lui Iacov, pe care ființa umană nu urcă, ci coboară în exilul ei pământesc, unde visul a înghețat și a urmărit (vânat) ca moartea, în frică și „eșec după eșec”, cu gura otrăvită, fixată într-un „nod de gheață chinuitoare”, în coșmarul înfrângerii finale și cadavrul „iluziei fără margini”, anotimpul poeziei, care este sita lunii noiembrie, „Înainte de îngheț”, care vestește (anunță) „marea trecere”: în felul acesta ființa umană vorbește despre un viitor care nu există, într-un tren fără pasageri (călători), unde întunericul existenței se dizolvă în nimic: „Vorbim despre viitor/și viitorul nu există./Un tren se apropie/În drum/Nimeni nu așteaptă pasagerul/Încărcat de nostalgie/Durerea e amară;/în nimic./Totul este posibil acum/când viitorul nu există” (Vorbim despre viitor).
Există două alternative (posibilități) de evadare din paradisul morții, camerele securizate din poeziile Doinei Guriţă făcute din lacrimi de sticlă. În primul rând figura lirică protectoare a mamei, pe care poeta o amintește într-un lung șir de texte atât în fața Sfintei Maici (Așa să fie! Primăvara), cât și în apariția tragică a mamei care „țese” scutece din lacrimi, amintind de Lucian Blaga6 Mama din Cruciada Copiilor. În fine, în echilibrul baroc dintre teluric și ceresc în poezii ca: Lacrimi de sticlă pe care le-am adunat de multă vreme, ninge peste noi cu nard, se nasc zorii, visul luminii, al speranței, al răscumpărării. si al înălțimii. Doina Guriță, o poetă al cărei debut este legat de fosta activitate celiacă a lui Cezar Ivănescu3, are un potențial evident de a adăuga valoare poeziei sale.”
Nota Bene. Alte articole ale autoarei Lect. dr. Doina Guriță (membră a USR–Uniunea Scriitorilor din România, al AJTR–Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România și al SPAF–Societatea Poeților și Artiștilor din Franța) în Jurnalul Bucureştiului
Parteneriat Jurnalul Bucureştiului





[…] […]
[…] […]
Clarviziunea doctorului Schenk e de o actualitate covârșitoare! Am citit multe eseuri ale colegului nostru, majoritatea în engleză, la Oxford.
Felicitări!
MZ
[…] […]
Un autor foarte cunoscut și mai ales foarte apreciat în spațiile universitare. Cărțile lui: Georg Trakl – teoria culorilor și interpretările poemelor expresioniste cât și opera de Poetică (“Poetologie”) au fost subiectele a două masterate și o lucrare de doctorat.
Mulțumiri pentru această platformă unde noutățile ne ajung mai repede!
[…] […]
[…] […]
[…] […]
[…] […]
[…] […]