Acasă Agricultură ecologică Efecte nedorite ale măsurilor fiscale pentru piața produselor organice din România (Corespondență...

Efecte nedorite ale măsurilor fiscale pentru piața produselor organice din România (Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX – coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect, respectiv, al proiectelor Cyrus și WeH)

La data de 13 iulie 2023 Asociația Inter-Bio atrăgea atenția, bazată pe reacția membrilor, urmare a unor articole apărute în presă, asupra unor intenții de a pune alături produsele bio (ecologice sau organice) cu produsele de tutun, băuturi alcoolice, jocuri de noroc și alte produse considerate de lux. În prezent, putem constata că intențiile unor măsuri fiscale cu efecte nedorite pentru piața produselor organice devin aproape o certitudine. Este evident că se încearcă să se rezolve problemele deficitului bugetar cu noi masuri fiscale in detrimentul operatorilor din domeniul  produselor ecologice (bio/organice), dar acest lucru, pe lângă faptul că nu va avea un impact major asupra reducerii deficitului, va afecta una dintre cel mai firave piețe de produse ecologice din UE, respectiv piața românească. Nu credem că acest gen de abordare ne va duce spre atingerea țintelor europene în materie de agricultură ecologică. Valoarea produselor certificate ecologic este dată de sănătatea lor pentru om și pentru planetă. Așa cum stimulam sau ar trebui să stimulăm accesul la cunoaștere sau sănătate, ar trebui să stimulăm accesul la produse sănătoase.

„O astfel de atitudine, denotă o lipsă de interes față de acest sector. Creșterea pragului de TVA de la 5 la 9 % este bazat pe lipsa de viziune pe termen mediu și lung și intră în contradicție cu obiectivele noastre de a dezvolta piața produselor organice. Am discutat cu mulți producători și procesatori în ultimele zile. Spre exemplu, în condițiile în care cel mai mare producător de suc de cătină bio pur din România se chinuie să țină același preț de 5 ani, acum, prin coborârea pragului de impozitare la microîntreprinderi la 0,3 Mil Ron și majorarea TVA la 9 %, acesta este forțat să transfere toate aceste costuri în prețul către clientul final, care, asaltat de valul de scumpiri și incertitudini își va reorienta coșul de consum pe principiul mai puțin sănătos, dar mai ieftin. Și nu e singura reacție. Alți producători ne atrag atenția că anularea facilităților fiscale (CAS sau CASS) va conduce la scăderi salariale cu 15% net punând presiuni suplimentare asupra angajatorilor din domeniu, privind costurile salariale. Putem concluziona că este un cumul de efecte nedorite care vor conduce la creșterea prețurilor acestor produse alimentare în condițiile în care tocmai acest lucru se dorește să se evite. Acest cumul de efecte nedorite va scădea entuziasmul celor care vor să intre in conversie în ecologic cu suprafețe de teren ceea ce va declanșa deci o reacție în lanț. Mai puțini producători și procesatori pe piață iar cei care rămân vor avea de înfruntat provocări mari. Ne întrebăm cui folosește în condițiile unui consum atât de mic de produse bio. Se tot spune că producătorii bio sunt încurajați să vândă în România, să contribuie la sănătatea cetățenilor, dar când e vorba de reducerea deficitului tăiem acolo unde ar trebui să stimulăm? Această posibilă intervenție a statului coincide cu prezentarea către operatorii din domeniu și către Comisia Europeană a unui plan de acțiuni în domeniul produselor ecologice extrem de modest cu o țintă de numai 5,70% până în 2030 cu mult sub ținta europeană. Ne întrebăm dacă guvernanții cunosc beneficiile pentru sănătate a unui sistem de consum fără pesticide, cu regulamente internaționale foarte stricte. Din semnalele noastre din piață din ultimii ani, consumatorii își doresc produse cât mai curate și sănătoase, dar, în contextul acestui pachet de intervenție, cine  își va permite astfel de produse? Până la urmă, sănătatea este un lux sacrificat pentru ținte de deficit bugetar? Piața firavă a agriculturii ecologice din România va primi din nou o lovitură”, a declarat Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX–Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export, coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” (din cadrul Agroecology-Transect), coordonator WeHub.

Deși asociația Inter-Bio nici măcar nu a fost consultată pe această temă, suntem angrenați într-o cercetare complexă în mai multe proiecte europene privind elaborarea unor scenarii legate de atingerea țintei europene de agricultură ecologică cum ar fi „OrganicTargets4EU” sau de ținte în agroecologie, „Agroecology-Transect” și suntem preocupați că astfel de măsuri pot scoate pe micii producători din piață, așa cum ne-au sesizat. Ne bazăm afirmațiile pe reacția comunităților regionale de producători și procesatori din toata țara.

Conf. dr. Costin Lianu (Președinte ACEX-Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export). Președinte Asocia’iei Inter-Bio, director general USH Pro Business și Coordonator național Strategia Națională de Export 2004-2015. Coordonator științific al Programului de cooperare elvețiano-român de promovare a exportului la nivel de IMM-uri. Autor al lucrării „Managementul Strategiilor de export la nivel național, regional și sectorial”, Editura Economică, București, 2010. Co-autor al lucrării „Perspective şi provocări ale exporturilor româneşti în perioada 2010-2014, prin prisma relaţiilor comerciale bilaterale şi regionale ale Uniunii Europene”, Insitutul European Român, 2012. Titular de curs universitar „International Market Access Strategies & Branding” Unesco Chair, 2008-2021).  Coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect, respectiv, al proiectelor Cyrus și WeH.

Articole asociate

Guvernanții pun alături produsele bio (ecologice) cu produsele de tutun, băuturi alcoolice, jocuri de noroc și alte produse considerate de lux (Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX – coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect, respectiv, al proiectelor Cyrus și WeH)

Crearea primei comunități de practică pentru fermierii în regim ecologic în domeniul culturilor de câmp. Beneficii pentru fermieri prin proiectul OrganicTargets4EU. Beneficiile standardelor agroecologice pentru fermierii culturilor de câmp din bazinul Dunării (Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX–Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export, coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect)

Cât de pregătiți suntem să atingem ținta de 1/4 de teren organic până în 2023? (Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX – coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect, respectiv, al proiectelor Cyrus și WeH)

Wallachia eHub și Inter-Bio au lansat primele experimente dedicate tranziției verzi și digitale (Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX – coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect, respectiv, al proiectelor Cyrus și WeH)

Notă. Alte articole despreUSH Pro Business în Jurnalul Bucureștiului

Nota redacției

Gabriel Grama revine pe pământ românesc. Corespondență de la Mihai Vasile – Sângealb (publicist și fotograf, senior editor al Jurnalului Bucureștiului, membru al AJTR – Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România)

În exclusivitate pentru Jurnalul Bucureștiului. Dialog cu eruditul promotor (franco – român) al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană „Soleil de l’Est” (Partea 4 și integral)

„Grandes écoles scientifiques – un modèle à réinventer” (Pierre Veltz, professeur émérite à l’Ecole des Ponts ParisTech – École nationale des ponts et chaussées)

Ce ne desparte și ce ne unește (Corespondență de la poetul și traducătorul trilingv brașovean Dr. Dr. Christian W. Schenk, membru al USR, membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities, corespondentul permanent al Jurnalului Bucureștiului din Boppard – Renania-Palatinat, Germania)

„Complicele meu, Urmuz”, Editorial – Revista de Cultură „Curtea de la Argeș” (Corespondență de la Acad. Gheorghe Păun – Redactor șef)

Ziua Națională a Franței. Măsuri drastice din partea autorităților franceze (centrale și locale) după moartea adolescentului franco – algerian Nahel Merzouk la Nanterre (Métropole du Grand Paris)

Drama de pe Bulevardul La Défense de la Nanterre (Métropole du Grand Paris). Moartea adolescentului franco – algerian Nahel (Naël) Merzouk – o crimă (asasinat) cu caracter rasial (conform organizațiilor musulmane și ale drepturilor omului) sau legitimă apărare din parte polițistului – motociclist Florian Menesplier (conform sindicatelor de poliție și organizațiilor de extremă dreaptă)? Consecințele evenimentului dramatic. În căutarea adevărului istoric.

Muzeul muntelui de la poalele masivului Parâng – un muzeu la înălţime (Corespondență de la Mihai Vasile – Sângealb, publicist, senior editor al Jurnalului Bucureștiului, membru al AJTR – Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România)

„USR (Uniunea Scriitorilor din România) se autosuspendă”, „Călăuza” și „Singurătatea valorii” (fragnente din cartea „Istoria literaturii neînregimente” a lui Dr. Grid Modorcea, scriitor și cineast, „cel mai important” și cel mai prolific autor în viață) cu dedicatție poetului, eseistului și traducătorului trilingv Dr. Christian W. Schenk (corespondent permanent al Jurnalului Bucureștiului)

„Masoneria trebuie să slujească România” (Corespondență de la Dr. Grid Modorcea, scriitor și cineast, cel mai prolific autor român în viață)

Cours Prépa (CPGE – MPSI – 6). Subiecte de fizică specială pregătitoare pentru concursurile de admitere în sistemul (ultra)elitist al școlilor superioare franceze de înalte studii inginerești (Grandes écoles d’ingénieurs). Electrostatică – Electricitate („Levitație prin interacțiune electrostatică”, „Reglarea automată a temperaturii, utilizarea unei termistanțe”, „Filtru cu structură Rauch”)

Cours Prépa (CPGE – MPSI – 10). Subiecte de matematici generale (superioare & speciale) pregătitoare pentru concursurile de admitere în sistemul (ultra)elitist al școlilor superioare franceze de înalte studii inginerești (Grandes écoles d’ingénieurs). Grupuri simetrice (enunțuri & soluții)

Nume și titluri ale Bibliei (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economist, filosof și scriitor)

Rinocerul: „Batalionul de elită din Istoria literaturii neînregimentate a celui mai prolific scriitor român ‒ Grid Modorcea” (corespondent permanent și membru al Staff-ului Jurnalului Bucureștiului)

„Excesele românismului” și „Seriozitatea lui Eminescu” (fragnente din cartea „Istoria literaturii neînregimente” a lui Dr. Grid Modorcea, scriitor și cineast, „cel mai important” și cel mai prolific autor în viață) cu dedicație Simonei Lazăr – Țigău (poet, prozator, eseist, jurnalist și eminescolog, bibliotecarul casei de cultură „Carmen Sylva” din Sinaia, corespondentul Jurnalului Bucureștiului)

Interviul realizat pe tema asasinării profesorului Ioan Petru Culianu, în cadrul emisiunii „Dezbaterea de luni” (RadioPunctLondra), de către Geo Scripcariu (realizator – corespondent permanent al Jurnalului Bucureștiului), cu jurnalistul Petre M. Iancu

„AI sau A nu I?”, Editorial – Revista de Cultură „Curtea de la Argeș” (Corespondență de la Acad. Gheorghe Păun – Redactor șef)

Muzeul muntelui de la poalele masivului Parâng – un muzeu la înălţime (Corespondență de la Mihai Vasile – Sângealb, publicist, senior editor al Jurnalului Bucureștiului, membru al AJTR – Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România)

Sociologia matematică și rolul ei în structurile de date ale noii ordini mondiale. „Mecanica socială” a Acad. prof. Spiru Haret – precursor al (psiho)sociologiei matematice (dedicat Generalului Bartolomeu – Constantin Săvoiu, Mare Maestru al Marii Loji Naționale Române 1880)

Cu nostalgie, Sri Lanka – fosta insulă Ceylon, „Insula surâsului și a pietrei lunii”

„Ma thèse en 180 secondes” (Teza mea de doctorat în 180 de secunde) cu profesorul Mohamed Ketata, directorul Biroului pentru Europa Centrală și Orientală al AUF (Agenția Universitară a Francofoniei) și Conferința Alianței Franceze de la Pitești

Accesul în sistemul (ultra)elitist francez napoleonian de Înalte Studii „Grandes Ecoles” (științifico – inginerești, economico – comerciale, medico – farmaceutice, social – politice, literar – artistice, judiciare, militare, etc.) – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învățământul superior francez de sute de ani! (Corespondență de la prof. univ. dr. Thomas CSINTA – Paris)

Concours „Pérpa HEC” (Economique et Commerciale). Fusion des épreuves mathématiques HEC (École des hautes études commerciales de Paris – HEC European business school) et ESSEC (École Supérieure des Sciences Economiques et Commerciales – ESSEC Business School). Enoncés. Les Sujets „Zéro” 2023 (Maths Approfondies & Maths Appliquées)

Concours „Prépa Ecricome” (Les Grandes Ecoles de Commerce et Management – EM Sstasbourg,  KEDGE Business School, Montpellier Business School, NEOMA Business School, Rennes School of Business). Les Sujets „Zéro” 2023 (Maths Approfondies)

„Les grands concours de maths – Grandes Ecoles 2023” (Mines – Ponts – Les Sujets)

Articolul precedent„O sută șaptezeci și cinci de ani de aspirație națională” (de la corespondentul nostru poetul, scriitorul și fotograful Ovidiu – Cristian Dinică)
Articolul următorCel mai mare Park fotovoltaic al Enel Green Power România
Fizician teoretician și matematician de formaţie pluri-inter și transdisciplinară, adept şi promotor al educaţiei de excelenţă (gifted education) şi jurnalist de investigaţii criminale francez, de origine română, specializat în MASS (Matematici Aplicate în Științe Sociale), în studiul fenomenelor socio - judiciare cu ajutorul unor structuri matematice complexe (teoria haosului - sisteme complexe, teoria ergodică, teoria teoria categoriilor și rețelelor, cercetarea operațională și teoria sistemelor formale de tip Gödel). Cofondator al IRSCA Gifted Education (Institutul Român pentru Studii şi Cercetări Avansate în Educaţia de Excelenţă), de peste un deceniu și jumătate, este Director de studii în cadrul CUFR România (Conseil Universitaire-Formation-Rechereche auprès des Grandes Ecoles Françaises-Consultanţă Universitară, Studii şi Cercetări de pe lângă Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii), organism educaţional franco-român agreat de stat, având ca obiectiv, consilierea, orientarea şi pregătirea candidaţilor români cu Diplomă de bacalaureat, respectiv a studenţilor din primul ciclu universitar (Licenţă), la concursurile de admitere în sistemul elitist de învatamânt superior „La conférence des grandes écoles françaises” (Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii - CPGE-Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles, Grandes Ecoles) şi Universităţile elitiste franceze (Licenţă, Master). Este autor a peste 600 de lucrări cu caracter științifico–didactic (articole și cărți de matematică și fizică, respectiv, de investigație jurnalistică – atât în limba română cât și în limba franceză, repertoriate și în BNF – Bilibioteca Națională a Franței, „François, Mitterrand”), care au contribuit la promovarea culturii și civilizației franceze în lume, precum și la admiterea a peste 1.000 de tineri români cu abilități intelectuale înalte (absolvenți de liceu și studenți) în școlile superioare franceze de înalte studii – Les Grandes Ecoles (un sistem educațional elitist și unic în lume), în special, în cele științifico–inginerești și economico–comerciale, dintre care, astăzi, majoritatea ca absolvenți, contribuie în calitate de cadre superioare sau de conducere la prosperitatea spirituală și materială a națiunii franceze în cadrul unor prestigioase instituții de învatamânt superior și de cercetare, mari companii private sau de stat, civile si militare, multinaționale, specializate în tehnologia de vârf, respectiv, în cadrul administrației locale și centrale de stat.