Acasă Dezvoltare Personală Evaluarea inițială în SDP (Schema Dynamics Programming)

Evaluarea inițială în SDP (Schema Dynamics Programming)

Motto: Cunoaște-te pe tine însuți”

De-a lungul timpului, am folosit zeci de instrumente pentru a cunoaște și înțelege mai bine cum funcționează mintea umană. Profilurile de personalitate sunt percepute de unii ca fiind simple curiozități de genul horoscopului, fără să știe cantitatea imensă de muncă depusă de cei care se află în spatele construcției unor asemenea instrumente. Ei, de cele mai multe ori, petrec ani sau zeci de ani ca să verifice ipoteze, să aplice teorii, să optimizeze metrici și să ofere cel mai bun serviciu posibil, mai ales că este important ca pe lângă securitatea și confidențialitatea care trebuie garantate pentru oferirirea unui asemenea serviciu, trebuie ca acel test să poată interpreta foarte corect ce-și propune să interpreteze. Sume colosale sunt investite în pretestare, testare, programare, statistică, intepretare, optimizare și marketing pentru a obține un serviciu de calitate, care să intre pe piață la concurență cu multe alte servicii care oferă rezultate comparabile. Cei care ar beneficia la maxim de aplicarea acestor profile de personalitate sunt în primul rând cei cărora le sunt aplicate, pentru autocunoaștere și angajatorii lor, pentru a permite persoanei potrivite să ocupe locul potrivit.

Cu toate acestea, specialiștii care lucrează în domeniul cunoașterii minuțioase a personalității umane au descoperit că există o altă aplicație încă și mai eficientă a serviciilor lor: dacă utilizatorii nu sunt suficient de interesați să plătească pentru cunoașterea personalității lor, cu siguranță că marketerii care caută să le vândă produse și servicii sunt. Altfel spus, dacă ție nu-ți pasă să afli cum ești, altora s-ar putea să le pese suficient de mult încât să plătească pentru tine! De exemplu, Facebook stie 70 de categorii de informatii despre tine. Pentru inceput, deocamdata. Si le vinde cu acordul tau implicit sau explicit. Nici daca ti-as aplica toate chestionarele pe care le cunosc eu nu as reusi sa stiu atat de multe lucruri despre tine – iată de ce autocunoasterea poate fi gratuita, dar daca tu nu pui pret pe ea, se vor gasi altii care sa o valorifice. Ce se poate face cu NLP (Programarea Neuro-Lingvistică) e copil mic pe lângă ce știe deja să facă inteligența artificială a Facebook.

Psihologie versus NLP (Neuro-Linguistic Programming) în România

Mie îmi place să cred că puterea cunoașterii de sine ar trebui pusă în primul rând în mâinile celor care sunt evaluați, pentru a le oferi șansa de a se cunoaște, înțelege și transforma spre binele lor. Cred și susțin pentru clienții și colaboratorii mei dreptul de a beneficia de evaluări de calitate, cu încredere atât în confidențialiltatea informațiilor primite, cât și în interpretările relevante pe care eu ca și consultant le pot face. Din păcate, în România, activitatea de evaluare psihometrică este mult subeveluată față de valoarea ei potențială și cea pe care o are în alte țări. În 2016, mi-am asumat sarcina de a demara, într-un ritm lent, dar constant, un demers de testare și de verificare amănunțită prin interpretarea personalizată pentru fiecare utilizator a corelațiilor care se găsesc între mai multe teste psihometrice din arii diferite, rezultând în oferta prezentată în acest post.

De exemplu, mă interesează să corelez datele obținute în urma evaluării pentru VSQ (Values System Questionnaire) din Spiral Dynamics cu datele obținute folosind două alte chestionare care evaluează personalitatea, din domeniul SFT (Schema Focused Therapy), anume YSQ-L3 (Young Schema Questionnaire–Long Form ce măsoară schemele maladaptative) și SMI 1.1 (Schema Mode Inventory, ce măsoară modurile lor conform SFT) și un chestionar creat de mine în NLP care se numește SLQv1 (Skillset Labels Questionnaire version 1). Dacă am rezultatele persoanei eveluate pentru toate aceste chestionare, atunci pot face o interpretare centralizată care să ofere participantului o detaliere minuțioasă cu privire la punctele forte și punctele slabe ale structurilor lor de personalitate: care este potențialul manifest, potențialul latent și principalele obstacole care stau în calea de a ajunge la ce își propun.  Ulterior, dacă sunt interesate, unele din persoanele care aleg să fie testate cu instrumentele de mai sus, pot beneficia de o discuție despre cum perspective asupra cum să rezolve problemele constatate și să ajungă mai repede la parametrii doriți.

Care sunt beneficiile pentru cele participanți, dacă aleg să primească evaluările:

  • O cunoaștere detaliată, minuțioasă a personalității lor așa cum foarte probabil nu au mai primit niciodată. Folosirea unor instrumente deja verificate pe eșantioane reprezentative (din afara României) în ultimii 15 ani reprezintă o garanție a calității. Mai mult, coroborarea rezultatelor între aceste 3 instrumente oferă o perspectivă unică ce poate constitui bazele formulării unui plan pentru dezvoltarea personală și profesională. Testele pe care urmează să le folosesc în evaluare: VSQ, YSQ-L3 și SMI 1.1 nu au nevoie de validare (sunt deja validate) și, cel mai probabil, nu vor fi validate niciodată în România (deoarece România reprezintă o miză prea mică pentru ca ele să fie traduse complet și eșentionate reprezentativ–doar VSQ are acest potențial). Interpretările care pot fi generate pe marginea lor sunt deja reliable” statistic.
  • O evaluare gratuită și o sansa de autocunoaștere.
  • Oportunitatea de a explora noi oportunități și idei alături de un om creativ și plin de inițiativă (eu)
  • Confidențialitatea informațiilor personale care nu sunt împărtășite cu terți în scopuri de publicitate.

Deși nu acesta este scopul, unele persoane care beneficiază de asemenea evaluări se pot distra aflând cât de fascinante sunt unele din mecanismele prin care se autosabotează. Dacă este și cazul tău, atunci te invit să afli cum să descoperi ”leul care te-a înghițit”.

Ce ai nevoie pentru a participa în această evaluare?

Ai nevoie de câteva ore pentru a completa chestionarele care conțin sute de întrebări în engleză. În cazul minimal, în care alegi doar evaluarea cu VSQ, durează între 20-30 de minute să răspunzi la 30 de itemi. Ai nevoie apoi de 4 ore pentru a primi interpretarea evaluărilor pe baza unor fișiere pe care le calculez individual, manual, pentru fiecare persoană în parte. Ai nevoie de o conexiune la internet și de preferință să completezi chestionarele pe un laptop sau desktop, nu pe tabletă sau mobil. Nu asist tehnic persoane care încearcă să facă asta de pe telefoane mobil. E nevoie de concentrare și de asemenea nu știu sigur dacă vei putea completa toate chestionarele folosind diferitele softuri de pe telefonul mobil. Personal, nu am încercat, s-ar putea să meargă, dar nu bag mâna în foc.

Dacă alegi să primești interpretarea rezultatelor prin intermediul unei sesiuni folosind tehnologie VoIP de tip Skype sau Zoom, ai nevoie de un webcam și un microfon conectate la computerul pe care îl folosești dacă nu cumva sunt integrate în dispozitivul pe care îl folosești. Ai nevoie să îți dai consimțământul scris, ca să îți folosesc și să-ți prelucrez aceste date: numele, prenumele, numărul de telefon, adresa de e-mail, trăsăturile psihometrice elicitate în contextul acestei evaluari descrise mai sus, în scopul de a realiza corelațiile descrise mai sus, a-ți oferi serviciile de evaluare psihometrică și a-ți oferi oportunitățile pentru dezvoltare personală și profesională de care ai putea fi interesată în urma discuțiilor. Cum asta deja se întâmplă by default cu persoanele care completează chestionarele și mi le trimit, nu e nevoie de altceva în plus.

Participarea la aceste evaluări se face gratuit, fără niciun fel de obligație din partea ta. Dacă dorești mai mult, poți beneficia ulterior de o serie de servicii de consultanță contra cost, însă acesta NU este scopul cu care realizez acest demers. Această inițiativă nu are rol de validare statistică a vreounui instrument sau de marketing, fiind doar o testare experimentală care să îmi arate în timp dacă se justifică sau nu un demers mai amplu. Orice feed-back e binevenit.

Întrebări și răspunsuri

1. Cât timp am ca să mă hotărăsc dacă accept sau nu? Când trebuie să fac testele?

Nu există un termen-limită universal pentru toată lumea. De regulă, dacă trimit chestionarele prin e-mail cuiva și nu mi le trimite înapoi completate într-o lună, este evident pentru mine că respectiva persoană pur și simplu nu (mai) dorește evaluarea. Să consum vreo 3 ore pentru a face corelațiile și încă 4 ore pentru a face intepretarea este un serviciu care este valoros în sine, dar din care eu nu câștig bani, prin urmare nu îl marketez. Cine vrea să completeze chestionarele pentru autocunoaștere, bine. Cine nu, iarăși bine.

2. Ce înseamnă SDP?

SDP (Schema Dynamics Programming) este un domeniu de evaluare și dezvoltare personală care se bazează pe corelațiile dintre mai multe domenii ale psihologiei și dezvoltării personale, în mod deosebit Schema Focused Therapy, Spiral Dynamics și Neuro Linguistic Programming. Mai multe detalii, aici și aici.

3. Numele persoanelor alese vor fi făcute publice?

Tot conținutul interpretării și asocierea între rezultatele testelor și fiecare utilizator rămâne confidențial și privat, și este cunoscut doar de fiecare participant și consultant. Numele persoanelor care beneficiază de testare vor rămâne private, cu excepția situației în care ele își doresc să împărtășească din propie inițiativă altora faptul că au ales să participe. La opțiunea personală a fiecărui participant, interpretarea evaluărilor proprii poate fi înregistrată și accesibilă doar persoanei respective numai dacă ea dorește. Eu de regulă nu înregistrez sesiunile mele. Rezultatele obținute de participanți au fost și vor fi agregate în tabele filtrate și examinate în soft-uri de tip SPSS și Excel fără datele personale identificabile. Toate informațiile personale ale participanților la cercetare sunt stocate pe o partiție virtuală criptată la care am acces doar eu.

4. Cine altcineva poate avea acces la aceste date?

Pentru a oferi rapoartele personalizate, pentru unul din teste, VSQ, fi nevoie ca datele personale ale participantelor să fie împărtășite prin sistemul deja securizat care există pe platforma belgiană JobEQ (unde sunt stocate și datele de la cei peste 100.000 de alți participanți care au completat acest test în ultimii 20 de ani, inclusiv eu). Organizația românească ce se ocupă cu administrarea VSQ în România și care are acces dacă e nevoie la aceste date este Centrul de Excelență CoEvolve. De asemenea, versiuni confidențializate ale rapoartelor realizate in acest demers și corelații punctuale ale evaluărilor pot fi prezentate în scop de argumentare științifică, evaluare ulterioară pentru luarea unor decizii și expunere a funcționării mecanismului de testare.

5. Câți bani se câștigă din asta?

Propriu-zis din această inițiativă nimeni nu câștigă bani, nimeni nu este plătit, ba chiar eu autorul mă uit la multe zeci de ore de muncă neplătită în fiecare an, pe care o consider investiție valoroasă într-o pasiune mai veche de a mea, cercetarea, din dorința și curiozitatea de a testa niște ipoteze, de a cunoaște mai bine psihologia personalității și de a dezvolta atât niște potențiale unelte benefice pentru clienți în viitor, cât și relații cu oameni extraordinar de interesanți și fascinanți pe care abia aștept să-i cunosc mai bine.

6. Nu știu dacă să aleg doar un singur chestionar sau să fac toată testarea. Nu durează cam mult?

Dacă ți se pare că durează prea mult să te cunoști pe tine, oare cât te costă să nu te cunoști? Recomandarea mea este: parcurge toată testarea cu toate instrumentele, mă ajuți și pe mine și pe tine. Ai încredere în mine, va fi una din cele mai interesante experiențe de care vei fi beneficiat vreodată. Desigur, pot să îți ofer interpretarea și numai la unul sau câteva din chestionare, dar asta o pot face și mulți alții. Eu sunt singura persoană din Europa care poate să interpreteze în profunzime corelațiile dintre aceste instrumente.

7. Au mai beneficiat și alte persoane de asemenea evaluări?

Zeci de persoane, și au fost foarte mulțumite. Având în vedere că acesta este un serviciu premium, pe care nici măcar nu îl am listat aici încă, nu m-am ocupat să culeg testimoniale sau să fac materiale de marketing, dar poți arunca aici o privire pentru referințe de la clienți care au beneficiat de alte evaluări similare din partea mea. Citește pornind de aici despre VSQ.

8. Nu știu cine este Marcus Victor Grant, nu am mai auzit de el.

În trecut am fost cunoscut și cu numele Ștefan Alexandrescu”. Descrieri aici, aici,aici. Despre alte cercetări-pilot desfășurate de mine, vezi aici: stima de sine,studiu electoral de marcă. Pe scurt, istoricul acreditărilor profesionale, aici.

9. Ce am nevoie să fac ca să beneficiez de evaluări?

Dă-mi adresa ta de e-mail ca să-ți pot trimite accesul la chestionare. Mulțumesc.

MVG (Marcus-Victor Grant)

Nota redacției

Lansare de carte la BCU București. Cultură generală contemporană prin intermediul faptului divers. Carte de investigaţii jurnalistice din actualitatea internaţională dedicată Generalului Bartolomeu–Constantin Săvoiu, Suveran Mare Comandor–Mare Maestru al Marii Loji Naționale Române fondată în 1880