Eveniment la Casa de licitații Vikart: Gheorghe Dican și expoziția „Abstract”

EVENIMENT: Gheorghe Dican și expoziția „Abstract” la Vikart. Articolul face parte din ciclul „La pas prin galeriile bucureștene”, rubrică înființată de mine și consacrată deja, din luna mai 2015, în Jurnalul Bucureştiului („Le Petit Parisien”). Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor, 24 mai 2022

Articolul face parte din ciclul „La pas prin galeriile bucureștene”, rubrică înființată de mine și consacrată deja, din luna mai 2015, în Jurnalul Bucureştiului („Le Petit Parisien”). Notă. A se vedea și Supliment cultural, La pas prin galeriile bucurestene (Rubrica lui Claudiu Victor Gheorghiu)

Comunicat

Casa de licitații Vikart vă invită miercuri, 25 mai 2022, la expoziția de artă dedicată pictorului Gheorghe Dican. Vor fi dezvăluite publicului iubitor de frumos, 40 de lucrări semnate de Vicepreșdintele Uniunea Artiștilor Plastici din România.

Gheorghe Dican este un adevărat personaj în Râmnicu Vâlcea „Gigi” cum îi spun prietenii, a reușit să facă din municipiul de la poalele Capelei un adevărat pol cultural al României. S-a născut acum 62 de ani în comuna vâlceană Cernișoara, la o aruncătură de băț de Horezu și spune că de mic și-a dorit să ajungă artist. Cel mai bine se simte în micuțul său atelier și spune că niciodată nu s-a gândit să trăiască în altă țară, deși a călătorit mult în Occident. Niciodată nu a putut să stea mai mult de o lună departe de casă. Artistul plastic din Vâlcea a participat și a organizat sute de expoziții de-a lungul timpului. Este celebru, însă, pentru că a creat cea mai mare cupolă vitraliu din lume sub formă de acoperiş, aflată la Biblioteca Județană Antim Ivireanu din Râmnicu Vâlcea. Lucrarea realizată, numită „Facerea Lumii” este alcătuită din 168 de module, construită la aproximativ 30 m înălţime de la baza edificiului. Sticla colorată este executată manual, cu armătură de plumb, în tehnica străveche a vitraliului propus pentru omologare la Cartea Recordurilor. Ca plan pentru viitorul apropiat, Gheorghe Dican își dorește să înființeze o școală particulară de arte plastice.

Un dialog continuu

„Pictor prin excelență, bine ancorat în arta contemporană prin două modalități de expresie distincte, Gheorghe Dican se află la vârsta deplinei maturități creatoare, și poate chiar într-un moment de cotitură al artei sale. Pictura lui se revendică, pe de o parte, din gestualismul abstract, o direcție pe care merge acea parte a pictorilor de astăzi care s-a constituit într-o grupare artistică cu identitate proprie, lesne recognoscibilă. Pe de altă parte, Gheorghe Dican nu rămâne indiferent la bogatele sugestii ce vin din lumea înconjurătoare, din observarea sensibilă a naturii și din realitatea imediată, trecută însă printr-un filtru anume, menit să o reinvestească cu noi semnificații. Nu de puține ori lucrările lui, îndeosebi cele mai noi, realizează o fină echilibristică între cele două chemări–surse primare ale inspirației sale: între acea realitate schematizată, transformată și pliată pe logica plastică a fiecărei compoziții și abstracționismul de cea mai pură sorginte, structura de bază a artei lui Dican…” Luiza Barcan, critic și istoric de artă

Invitația la vernisaj

Vernisajul are loc la ora 19h00 din Str. Luigi Cazzavillan nr. 12, sector 1, București. Vor lua cuvântul: Luciana Stanciu (Organizator), Luiza Barcan (Istoric de artă), Adina Rențea (Curator), Mariana Dragu (Istoric de artă). Expoziția „Abstract” poate fi vizitată în perioada 25 mai – 7 iunie 2022.

Gheorghe Dican şi Claudiu Victor Gheorghiu, 19 decembrie 2019. Aici am vizitat împreună noul spațiu expozițional din incinta Combinatului Fondului Plastic.

„Patrimoniul oricărui artist este opera lui. Atelierul unui artist este lumea în care acesta trăieşte, este chiar viaţa lui. De acolo îi vin toate energiile, reacţii în care el este actorul principal, iar opera devine întruchiparea a tot ceea ce se întâmplă în jurul lui. A pătrunde în sufletul unui artist nu este un lucru simplu. Mai simplu este să-i „citeşti” opera. Asta pentru că artistul nu este un om în afara lumii în care trăieşte, el este pur şi simplu un cronicar al vremii sale. Folosind limbajul specific artei sale, el redă nu neapărat ceea ce vede ci, mai degrabă, ceea ce ştie despre lumea în care trăieşte” , mărturisea artistul şi prietenul meu, Gheorghe Dican.

Aflat la vârsta maturităţii artistice, Gheorghe Dican se mişcă cu dezinvoltură firească în lumea morfologiei plastice, de la ceea ce am putea numi realism, dacă n-ar fi permanent trecut printr-un filtru foarte personal, la lucrări de natură gestual-abstractă.  Este un artist în a cărui creaţie, latura intelectuală joacă un rol important, care reuşeşte să unească conceptualul cu afectivul, senzorialul cu reflecţia, într-un discurs personal asupra libertăţii de exprimare. Nobil ca viziune, colorist de forţă, statornic în credinţa că pictura este, mai presus de toate, culoare, Gheorghe Dican a reuşit de-a lungul timpului să îmbine în compoziţiile abstracte, concreteţea senzuală cu demersurile rafinate unui veritabil spectacol cromatic, ce caracterizează, încă, o parte a picturii româneşti contemporane. Aşadar, vă aştept miercuri, 25 mai, ora 19:00, la deschiderea expoziţiei “Abstract”, semnată Gigi Dican – aşa cum îl cunoaşte toată lumea! În ilustra prezenţă a autorului!  Unde? În sala de expoziţii a Casei Vikart, din str. Luigi Cazzavillan, nr 12. – Adina Renţea, curator

Articol pentru  Jurnalul Bucureştiului („Le Petit Parisien”) de Claudiu Victor Gheorghiu, artist vizual, afilieri: membru titular Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România (AFAPRR), consilier media și al CD al AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România și membru Visarta; în subsidiar jurnalist cultural: Senior Editor al platformelor de presă IntellNews Romania  şi Jurnalul Bucurestiului, publicist comentator al ziarului Ultima Oră.

Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor Jurnalul Bucureştiului(„Le Petit Parisien”)

Nota redacției

Thomas CSINTA, research professor of Mathematical modeling and Applied mathematics in Social Sciences and criminal investigative journalist (Press Attached of Organization for the Defense Human Rights – United Nations)

1 COMENTARIU

Comments are closed.