Acasă Investigații jurnalistice (criminale) și științifice In memoriam Ziarul „Poliția Capitalei-955”. În serial. Selecție de articole (Thomas CSINTA...

In memoriam Ziarul „Poliția Capitalei-955”. În serial. Selecție de articole (Thomas CSINTA – atașat de presă, Franța), Partea VI. În căutarea şi restabilirea adevărului istoric. (Remember Loïc Thetio: „Românul de pe Coasta Atlanticului. Omul pe care ni l-a trimis Dumnezeul”. Prof. univ. dr. Thomas CSINTA (atașat de presă al Poliției Capitalei în Franța) – Interviu cu Jacky Thévenot, IPA – International Police Association France)

Există și francezi dezinteresați, care sunt alături de românii defavorizați social. Loïc Thetio („Românul de pe Coasta Atlanticului. Omul pe care ni l-a trimis Dumnezeul”) este unul dintre ei!

IPA Journal (Wikipedia)

„Românul de pe Coasta Atlanticului sau Omul pe care ni l-a trimis Dumnezeul”!

Discursul Domnului[1]Loïc Thetio în cadrul ultimei ședințe IPA (Internațional Police Association), despre care maramureșenii spun că este  „Românul de pe Coasta Atlanticului” sau „Omul pe care ni l-a trimis Dumnezeul” !

„Am fost admis ca membru în organizația IPA (Internațional Police Association-France) pe date de 3 iulie 1997. Sunt membru Național al CASF (Comisia de Acțiune Socială France) de șase ani, în timpul ultimelor două mandate. Primul contact la București cu IPA-România l-am avut, exact, cu două decenii în urmă (august 2000 prin intermediul D-lui Dumitru Derscanu care cu siguranță a fost un element preponderent (predominant, hotărâtor) în ceea ce privește investiția mea în IPA. (Această acțiune umanitară a fost realizată grație vânzării unor bunuri personale, neavând alte tipuri de subvenții). Dacă ar trebui să iau astăzi o decizie în legătură cu această acțiune, aș proceda la fel, fără ezitare!

Începând cu data mai sus menționată și până astăzi, de două ori pe ani am avut schimburi constructive cu IPA–România, secția Regională Baia Mare (Maramureș), cu care am fost obligat să duc o bătălie diplomatică pentru ca relațiile noastre să continue și să dureze, având în vedere schimbarea mereu a membrilor biroului de conducere, iar cei noi  „debarcați” (numiți) nu făceau mai nimic pentru ca ele (acesta) să evolueze!

În sfârșit, cu ocazia înfrățirii noastre în septembrie 2005 am uitat de neînțelegerile noastre din trecut (cu toate că am simțit din partea lor lipsa de recunoștință și în special lipsa lor de încredere, care a trebuit să o recâștig). A fost încă o bătălie delicată, dar totul s-a finalizat cu succes fiind dus la un bun sfârșit, iar semnarea documentului de înfrățire a devenit o realitate efectiv pe 29 septembrie 2006 la Baia Mare.  Eu întrețin cu  Biroul IPA-România, Secția Regională Baia Mare, relații strânse, amicale, afectuoase și frățești, ca de altfel, și cu întreaga ierarhie polițienească din România.

În ceea ce privește IPA (Franța, Germania, România sau chiar Belgia), întotdeauna am dat dovadă de o mare abnegație pentru a reuși înfrățiri în cadrul programului nostru de colaborare între secțiile noastre IPA, naționale și regionale. Întotdeauna am acționat sincer, cinstit și transparent reușind astfel realizarea tuturor obiectivelor propuse, pentru dvs, pentru asociația noastră și pentru prietenia dintre popoarele noastre. Ultimul meu post în cadrul Poliției Franceze era de responsabil al unei celule pedagogice din cadrul Școlii Naționale de Poliție (Ecole Nationale de Police), având astfel sarcina de a pregăti elevii noștri, absolvenți, pentru viață, pentru lupta cu realitatea cu care se confruntă viață noastră, de zi cu zi.  Cu ocazia unei sărbători „Udatoriu” am îmbrăcat costumul tradițional al maramureșenilor pentru prima dată, când un jurnalist și prieten local, într-un articol m-a numit „Romanul de pe Coasta Atlanticului”, pe care îl port cu respect și onoare, fiind cunoscut deasemenei și în Franța.

În momentul de față sunt pensionar și tatăl a patru copii, iar soția mea este profesoară de limba și literatură Germană. În felul acesta îmi permit să consacru timpul meu liber prieteniei fraților români din nordul țării. A devenit pentru mine un fel de misiune divină, dar și o manieră de a-mi trăi mai bine existența pentru alții.  Sunt foarte fericit așa. Pentru moment nu mi-am propus să vizitez Orașul București, capitala țării, dar aș fi foarte satisfăcut (încântat) să o fac dacă o invitație oficială mi-ar fi adresată pentru că ea s-ar realiza sub egida IPA France și bineînțeles, în calitatea mea de prieten vechi al României, respectiv, de președinte-fondator al unei asociații umanitare SPRE (Solidaritate cu România), având două semnificații, mai întâi  „SPERĂ”, apoi „CĂTRE”.

De-a lungul timpului, în cei mulți ani de fidelitate față de Maramureș, niciodată nu am avut impresia să fi realizat lucruri extraordinare (deosebite!), dar numai ordinare. După părerea mea, cel care nu face nimic este cu adevărat… extraordinar… La Baia Mare am fost invitat într-o emisiune de televiziune care a durat peste două ore. Niciodată emisiunea nu a avut o asemenea audiență. Ea a fost redifuzata și în ziua următoare. Oamenii telefonau (sunau) în direct pentru a vorbi cu mine, pentru a spune ceea ce gândesc despre mine. Va mărturisesc că atunci am devenit conștient de ceea ce însemn (reprezint) eu pentru ei. Foarte multe complimente au fost transmise sub formă mesajului: „Acest om ne-a fost trimis de către Domnul (Dumnezeu)” sau „Noi vă rugăm să nu ne lăsați, dvs sunteți singura noastră speranța” și „Să revină des binefăcătorul nostru, cel care nu ne-a lăsat niciodată”.

În sfârșit, îmi aduc aminte că Președintele unei Curți de Justiție (Jurisdicții) a declarat în urma unei constatări puțin nepoliticoase din partea unui jurnalist satiric că: „Dacă am avea lecții de primit, ele ar trebui să se numească fără îndoială Loïc Thetio”Puteți observa (remarca) de-a lungul lecturii rândurilor mele de viață pe care vi le-am încredințat, implicarea mea enormă, fără falie și întotdeauna fidelă. Am ferma convingere că veți știi să sesizați chintesența a ceea ce trăiesc, cum a făcut, de altfel, și prietenul meu Dumitru Derscanu. Cu respect și stimă. La revedere, cu toată prietenia mea sinceră, Loic Thetio””

NB. Loïc Thetio este prezent și astăzi, după două decenii, în viata maramureșenilor și este alături de ei și  în combaterea Covid 19.

COMENTARIUL AUTORULUI

Loïc Thetio, fost fnctionar de Poliție (în regiunea administrativă Bretania, vestul Franței), este unul dintre primii francezi, care s-a angajat trup și suflet, dezinteresat, în lupta cu neajunsurile, respectiv, cu dificultățile materiale din Maramureș. Fără a dispune de fonduri din partea unor ONG-uri subvenționate de către stat sau din partea unor instituții private, franceze, Loïc Thetio și-a creat propria asociație SPRE“, cu scopul de a veni în sprijinul celor care se confruntă cu lipsuri (de tot felul) în spitalele, unitățile medicale, sanitare, farmaceutice sau alte organisme (mai mult sau mai puțin, cu caracter social), ale statului, din regiunea Maramureș. (A se vedea pentru detalii și site-ul asociației: Solidarité PloemeuRoumanie )

Acest Om pe care Maramureșenii îl divinizează de două decenii, își desfășoară o activitate susținută în favoarea populației maramureșene defavorizate (cum consideră el!), ceea ce s-a intensificat și mai mult după închiderea în 2011 al Spitalului din Baia Sprie (situat în N-V României într-un cadru natural de o frumuseţe deosebită, într-o zonă depresionară la poalele muntelui Gutâi, la o altitudine de cca 346 metri, atestat documentar din anul 1329), datorită lipsei de fonduri, conform unei decizii a Ministerului Sănătății, într-o regiune în care trăiesc totuși peste 20.000 de oameni și care necesită îngrijiri medicale de proximitate”.

Cu un deceniu în urmă (2010), Loïc Thetioa revenit în Maramureș (cu important arsenal de materiale medico-famaceutice și tehnico-sanitare: autoutilitară, aparatură și echipamente medicale pentru bolnavi de diabet, scaune cu rotile pentru cei cu deficiențe/dizabilități fizice sau locomotorii, etc.), alături de soția sa, respectiv, cu una dintre fiicele sale, Lyse (atunci, studentă la UFR Communication, Universitatea Rennes 1), facând demersuri atât pe cont propriu (în numele asociației pe care o conduce), cât și alături de Primarul orașului Dorin Pască, precum și pe lângă organismele de resort europene, în perspectiva redeschiderii acestei unități medicale (înfiinţată prin anii 1960,  și administrată de Întreprinderea de Gospodărire Orăşenească), cu 7 secţii (60 de paturi): medicină internă, ORL, chirurgie, pediatrie, recuperare neurologie, obstetrică-ginecologie şi nou născuţi, respectiv, cu aparatură medicală necesară îngrijirii bolnavilor, proveniți, în principiu, din bazinul minier Baia Sprie (şi localităţile arondate: Tăuţii de Sus, Chiuzbaia, Satu Nou de Sus şi Comună Şişeşti cu satele aparţinătoare).

__________________________________

[1]Traducere și adaptare (text),

IPA Journal (Wikipedia)

 

In memoriam Ziarul „Poliția Capitalei-955”. În serial. Selecție de articole (Thomas CSINTA – atașat de presă), Partea I. (Lucien Leger – Eliberarea celui mai vechi deținut din Europa, Emil Louis – Un „fidel discipol” al Marchizului de Saade, „Crimă” în numele legii – dreptul de a muri cu demnitate, Procesul Outreau – cel mai mare proces de pedofilie în Franța)

In memoriam Ziarul „Poliția Capitalei-955”. În serial. Selecție de articole (Thomas CSINTA – atașat de presă, Franța), Partea II. („Lista lui Schindler”, Medici teroriști, Centrul de modificare al comportamentului de la Tranquility Bay, Recluziune criminală cu viteza luminii)

In memoriam Ziarul „Poliția Capitalei-955”. În serial. Selecție de articole (Thomas CSINTA – atașat de presă, Franța), Partea III. (Philippe Maurice – „Pedeapsa cu moartea este o crimă”, „Omul care învins ghilotina”, Philippe Maurice – „De la ură la viață, dreptul de a fi liber”, Pedeapsa capitală, Ghilotina – „mașină umană și democratică” a terorii)

In memoriam Ziarul „Poliția Capitalei-955”. În serial. Selecție de articole (Thomas CSINTA – atașat de presă, Franța), Partea IV. În căutarea şi restabilirea adevărului istoric. (Cine a ucis-o pe Agnès Le Roux, cu 43 de ani în urmă? Cine l-a ucis pe Pierre Quéméneur, cu 97 de ani în urmă? Erori judiciare oficioase – vieți distruse, bătălii judiciare fără sfârşit)

In memoriam Ziarul „Poliția Capitalei-955”. În serial. Selecție de articole (Thomas CSINTA – atașat de presă, Franța), Partea V. În căutarea şi restabilirea adevărului istoric. (Importanța și necesitatea armonizării legislației românești cu legislația UE, GIR- Lupta împotriva economiei subterane, O măsură de prevenire a insecurității și de reprimare a crimei organizate, Rezultate în reprimarea delincvenței în Franța, Poliția criminală germană în acțiune, Violența conjugală și reprimarea ei severă – o măsură a civilizației umane)

In memoriam Ziarul „Poliția Capitalei-955”. În serial. Selecție de articole (Thomas CSINTA – atașat de presă, Franța), Partea VII. În căutarea şi restabilirea adevărului istoric. (Turismul sexual și Cyberpedofilia. Congresul mondial contra exploatării sexuale a copilului-Ljubljana, Slovenia; Pirații economiei de piață, Franța noua patrie a falsificatorilor de bancnote, Șarpele cu două capete)

In memoriam Ziarul „Poliția Capitalei-955”. În serial. Selecție de articole (Thomas CSINTA – atașat de presă, Franța), Partea VIII. În căutarea şi restabilirea adevărului istoric. (Teoria generală a crizelor de ostatici în zonele de conflict. Răscumpărarea jurnaliștilor români şi francezi din Irak)

In memoriam Ziarul „Poliția Capitalei-955”. În serial. Selecție de articole (Thomas CSINTA – atașat de presă, Franța), Partea IX. (Grupul Air France –KLM în colimatorul justiției; Crimă fără cadavru, fără mobil, pedeapsa pe măsură; Crime sexuale, unde sunt cei responsabili?; Disperarea și consecințele ei dramatice; Armagedon și uluitoarea descoperire a unor deținuți!)

https://www.jurnalul-bucurestiului.ro/in-memoriam-ziarul-politia-capitalei-955-in-serial-selectie-de-articole-thomas-csinta-atasat-de-presa-partea-ix/https://www.jurnalul-bucurestiului.ro/politia-capitalei-4/

In memoriam Ziarul „Poliția Capitalei-955”. În serial. Selecție de articole (Thomas CSINTA – atașat de presă, Franța), Partea XI. (Profesia de Detectiv privat în Uniunea Europeană; Franța: Expulzări masive – Fără sentimente; Fraudă la Alocația de handicap – Adevărul este în altă parte; Imigrația clandestină și cota ridicată a criminalității, elemente vulnerabile ale Constituției Europene; Guyana franceză – „Pământul sacru”. Moarte pe Mana)

In memoriam Ziarul „Poliția Capitalei-955”. În serial. Selecție de articole (Thomas CSINTA – atașat de presă, Franța), Partea XII. (Disparițiile de copii – Nu ne vindem țara dar ne vindem copiii; Biroul „Crimă organizată” şi descoperirile din „Casa Morții”; Șatra în versiunea Uniunii Europene; Principiul lui Ogică în varianta franceză)

In memoriam Ziarul „Poliția Capitalei-955”. În serial. Selecție de articole (Thomas CSINTA – atașat de presă, Franța), Partea XIII. (French Connexion – Mașini din Franța în „micul Paris”, Capcana hoților de asigurări auto, Fantezii pe seama întocmirii unui raport de activitate în mediul carceral, Pistoale Taser X26 – cu cameră video, Gemenii de la Toulouse – cea mai mare catastrofă industrială postbelică franceză)

 Bibliografie

IPA Jurnal. Interviu cu Jacky Thévenot – Président de l’IPA (International Police Association) France (Romanian IPA Journal – prof. univ. dr. Thomas CSINTA, atașat de presă al Poliției Capitalei și al OADO – Națiunile Unite)

Criminalitatea, prevenirea și combaterea ei în IPA Journal (International Police Association – corespondență din Franța de la prof. univ. dr. Thomas CSINTA, atașat de presă al Poliției Capitalei și al OADO – Națiunile Unite)

Candidatură la Academia Română. Lansare de carte la BCU (Biblioteca Centrală Universitară) București. Cultură generală contemporană prin intermediul faptului divers. Carte de investigaţii jurnalistice cu tematică socio – judiciară și economică din actualitatea internaţională dedicată Generalului Bartolomeu–Constantin Săvoiu, Suveran Mare Comandor–Mare Maestru al Marii Loji Naționale Române fondată în 1880 (Thomas CSINTA, research professor of Mathematical modeling and Applied mathematics in Social Sciences and criminal investigative journalist)