Acasă Evenimente (internaționale) cu caracter politico - militar Expoziția Asociației franceze „Soleil de l’Est” (aflată sub președinția lui Michel Gavaza)...

Expoziția Asociației franceze „Soleil de l’Est” (aflată sub președinția lui Michel Gavaza) la Palatul Parlamentului

„Târgu’ Ieșilor” – prin intermediul Universității Apollonia – din nou Capitala Culturală a Cercetării Internaționale. Corespondență de la Pompiliu Comșa (Prof. univ. asoc. Univ. Apollonia, directorul ziarului Realitatea – partener media al Jurnalului Bucureștiului & directorul executiv al Trustului de Presă Pompidu – Iași), membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului

Michel Gavaza

Un eveniment cultural deosebit se desfăşoară între 6-28 februarie 2023 la sala „Constantin Brâncuși” de la Palatul Parlamentului din Bucureşti: Salonul pictorilor aparținând Asociației „Soleil de l’Est” din Franța, o remarcabilă expoziţie colectivă unde expun 64 de artiști din România și din străinătate. Aceștia, prin creații recente, aduc în prim plan tendinţe și direcţii din arta plastică românească și nu numai… Expoziția trebuia să aibă loc în decembrie 2022, dar a fost reprogramată în februarie din cauza altor evenimente geo-strategice europene de la sfârşitul anului trecut. Un ultim amănunt, nu lipsit de importanţă, este faptul că în aceste zile, când totul se scumpeşte de la o oră la alta, intrarea la expoziție este gratuită.

Dar ce este asociaţiaSoleil de L’Est“?
În scurtul timp în care, înainte de începerea vernisajului din 6 februarie, am discutat cu domnul preşedinte Michel Gavaza, printre altele și autorul prestigioasei lucrări Artistes Peintres Roumains en France avec le „Soleil de l’Est”  1997-2004” (apărută la Editura Arc în 2000) am aflat lucruri foarte interesante, mai puțin cunoscute publicului larg. Domnia sa are dublă cetăţenie–română și franceză. În 1987 a plecat din România Socialistă și s-a stabilit în Franța. Și așa cum se întâmpla pe atunci, unii dintre noi își mai aduc aminte, dintre toate bunurile agonisite a mai rămas doar cu mașina cu care plecase…

Însă, acest lucru nu la oprit să vorbească și să promoveze valorile tării pe care a trebuit s-o părăsească. Dar, să-l las chiar chiar pe dânsul să povestească:  Revoluția ne-a prins în Tours (Tours Métropole Val de Loire), oraș pe malurile Loarei, unde locuiam în acel timp. Cu un an înainte, rezervasem galeria municipala M. Mathurin pentru o expoziţie de fotografii, postere cu icoane şi mânăstiri din Bucovina, dorind astfel să arătăm francezilor o parte din cultura religioasă ortodoxă română. Am demarat mica expoziţie iar peste câteva zile a început revoluţia română. Francezii erau entuziasmaţi la acel timp de flacăra revoluţiei. Unii au dat năvală în galeria M. Mathurin, crezând ca noi am organizat expoziţia în cinstea acesteia. Dar, ea fusese inițiată cu un an înainte. S-a potrivit să fie aşa. Vizitatorii ne-au pus o mulţime de întrebări: cine sunteţi voi, românii?, ce limbă vorbiţi?, ce istorie aveți?, aveți şi ceva cultură?! Din cauza blocadei impuse de războiul rece, nu prea erau contacte socio-culturale, iar populaţia nu era informată mai deloc. Așa că, împreuna cu soţia (Mariana) şi cei doi fii (Bogdan şi Călin) am gândit să facem ceva ca să-i «luminăm» pe francezi. Astfel s-a născut ideea asociaţiei „Soleil de l’Est”. Doream să arătăm că razele de cultură care vin din estul continentului european se pot propaga peste întreaga lume.”

„Soleil de l’Est” s-a înfiinţat pe 23 martie 1994. Principalul scop a fost promovarea, mai întâi în Franța, apoi în alte state occidentale, a artelor vizuale, cu precădere pictura contemporană din România și din alte țări din Europa de Est, dar obiectivul de suflet, aşa cum mărturisea domnul Michel Gavaza, un ambasador al culturilor din țările de Est, a fost „întărirea sentimentului de apartenență la aceeași identitate culturală a românilor din țară, dar și din alte state europene”. Activitatea asociaţiei este impresionantă și s-a desfăşurat pe mai multe direcţii pentru realizarea obiectivelor amintite mai sus. Trei au fost principalele activităţi: organizarea sau participarea la expoziţii de pictură; editarea de albume de artă cu pictorii români din ţară și din diaspora; organizarea de tabere de creație în Franța. Revenind la vernisaj, curatorii evenimentului au fost: Valentin Tănase, Daniel Crăciun şi Victor Dima.

Asociația culturală franco – română „Soleil de l’Est”, deschide Salonul pictorilor români aderenți, la Palatul Parlamentului din București (Corespondență de la Michel Gavaza – prședintele asociației „Soleil de l’Est” din Franța)

Spaţiu generos, lume multă. Chiar lângă intrare vedem un roll-up cu foarte multe imagini. Apropiindu-ne, descoperim o mulţime de afișe ale expozițiilor organizate de domnul Michel Gavaza între anii 1990 și 2006. Impresionant! Printre pictorii care au expus (64 apar pe afiș), privirea ni se oprește la inconfundabilul maestru Mihail Gavril. Apoi, între cei prezenţi, deși acum n-a participat cu tablouri, îl întâlnim pe Mihai Potcoavă, pictorul dintre lucrările căruia–portrete, natură statică și flori, nuduri, peisaje–am fost impresionaţi de portretul Regelui Carol I. Profitând de relaţia noastră mai veche de prietenie l-am rugat să ne prezinte pe câţiva dintre confraţii săi care au expus lucrări în cadrul expoziţiei. Așa am avut plăcerea să-i cunoaştem pe Victor Dima, Marilena Murariu, Angela Tonaselli, Dalia Bialcovski, Vasile Pop Negreșteanu sau Laurențiu Midvichi. Este o expoziție care merită văzută. Ne-am bucurat de frumuseţea tablourilor expuse dar, în același timp, am am fost impresionaţi de munca depusă de familia Gavaza pentru recunoaşterea valorii pictorilor români.

Galerie Foto

Valentin Tănase, Michel Gavaza și Daniel Crăciun
Victor Dima
Mihai Gavril
Marilena Murariu
Angela Tonaselli
Dalia Bialkovski
Vasile Pop Negreșteanu
Laurențiu Midvichi
Mihai Potcoavă și Gina Dima
Victor și Gina Dima

 

Gabriel și Mihai Vasile

Notă. Alte articole ale corespondentului nostru permanent ing.-alpinist, publicist și fotograf Mihai Vasile în Jurnalul Bucureștiului

Doliu în Academia Română. Apostolatul lui Vasile Tărâțeanu…(Mihai Ogrinji, președinte al AJTR – Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România, cu fotografiile lui Mihai Vasile-Sângealb, membru al al AJTR, corespondent al Jurnalului Bucureștiului și ale Arhivei „România pitorească”)

„Pelerinaj” în Albania (cu imagini inedite) de la corespondentul nostru, inginerul – publicist și alpinistul Mihai Vasile – Sângealb, membru al Asociației Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România (AJTR)

Prin nord-estul Bulgariei la invitația guvernatorilor regionali din Razgrad și Ruse (de la corespondentul nostru Mihai Vasile-Sângealb, membru al al AJTR – Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România)

Întâlnire cu gastronomia thailandeză (de la corespondentul nostru, publicistul Mihai Vasile – Sângealb, membru al AJTR – Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România)

Pulsul vieții în „paradisul Sud-african” se simte în „Oraşul Aurului” (Corespondență de la publicistul Mihai Vasile – Sângealb, membru al AJTR – Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România)

Ammouliani – Edenul de lângă Athos. În memoria prietenei noastre Lucia Pîrvu, care era îndrăgostită de acest colț de paradis (Corespondență de la Mihai Vasile – Sângealb, membru al AJTR – Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România)

De la melosul bizantin la gastronomia Sfântului Munte Athos (Corespondență de la Mihai Vasile – Sângelab, membru al AJTR – Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România)

Moara de hârtie de la Comana. Pe urmele tipăririi cărţilor de altădată (Corespondență de la Mihai Vasile – Sângealb, membru al AJTR – Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România)

„În miezul verii, o iarnă de neînvins”. Lansare de carte la „Librairie des Alpes” de la Paris (Corespondență de la Mihai Vasile – Sângealb, membru al Asociației Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România – AJTR)

Articole asociate

Expoziția „Locul inimii noastre”, un dialog între pictorul franco – român Christian Paraschiv (unul dintre cei mai reprezentativi artiști ai generației 1980 în arta românească) și grupul de pictori „Noima” la Galeria Romană

Eveniment cultural – educațional de excepție: Simpozionul internațional de artă contemporană de la Hărman („Fenomenul Hărman”) cu Jurnalul Bucureștiului

Avocatul Nicolae – Ioan Vrâncean, părintele legitim al „Fenomenului Hărman” (Brașov) cu Jurnalul Bucureștiului

„Fenomenul Hărman” cu Jurnalul Bucureștiului (Partea 1). Un sfert de secol de promovare a artei vizuale contemporane de către Asociația AVV (Artă Vizuală – Vrâncean). Revista „Vector” AVV (Lumea modernă și Arta Abstractă). Artiști vizuali români prestigioși din România și Diaspora română în prezentarea artistului vizual și publicistului Gheorghe Pogan

„Fenomenul Hărman” cu Jurnalul Bucureștiului (Partea 2). Revista „Vector” AVV (Lumea modernă și Arta Abstractă). Articole ale membrilor redacției (Mircea Moț, Dorina Brândușa Landén – Suedia, Dan Baciu – Elveația, Dan C. Baciu – Olanda, Aurel Codoban, Alina Gherasim)

„Fenomenul Hărman” cu Jurnalul Bucureștiului (Partea 3). Revista „Vector” AVV (Lumea modernă și Arta Abstractă). Articole ale colaboratorilor revistei (Cristina Georgescu & Claudiu – Victor Gheorghiu, Marius Barb – „Barbone”, Beti Vervega, Eusebiu Josan, Imola – Ibolya Feldberg – Ppoescu, Carmen Poenaru) cu Caleidoscop AVV

Gala Premiilor Naționale ale UAP (Uniunea Artiștilor Plastici) din România de la Hărman (ZMBv – Zona Metropolitană Brașov) sub incidența „Fenomenului Hărman” și a „părintelui” acestuia, Avocatul și Colecționarul de Artă Nicolae – Ioan Vrâncean

Direcția & Redacția Jurnalului Bucureştiului (Thomas CSINTA – french scientist & criminal investigative journalist, press attached of Organization for Human Rights Defence – United Nations in France)

Nota redacției