Acasă Vernisaje Expoziția „Grădinile Venerei” la Palatul Mogoșoaia a artistei Irina – Venera Cojocaru...

Expoziția „Grădinile Venerei” la Palatul Mogoșoaia a artistei Irina – Venera Cojocaru (Corespondență de la Sebastian Crăciun – președintele asociației ProValores, PR al Uniunii Artiștilor Plastici din România, partener al Jurnalul Bucureștiului)

Sâmbăta, 16 martie 2024 se va deschide la Galeria Foișor a Palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia, prima expoziție personală de pictură a artistei Irina Venera Cojocaru„Grădinile Venerei”, un eveniment care va bucura publicul până pe 15 aprilie 2024. Vernisajul, moderat de Sebastian Crăciun, va avea loc la ora 15h00. Prezintă criticul și istoricul de artă Dalina Bădescu, care este de asemenea și curatoarea expoziției.

Evenimentul propune privitorului o lectură a motivului clasic vegetal în particular și a naturii în general, de la micro la macro, trecând prin diferite stilistici și stări, de la experimente gestuale încărcate de spontaneitate, la construcții centrate pe analiză și pe detaliu. Fie că forma își păstrează parametrii recognoscibili sau se dizolvă în tușe ample, efervescența vieții rămâne tema principală a artistei. Irina-Venera Cojocaru dezvoltă aceste structuri pur mentale fără a mima natura deja instaurată, preferând să reia traseul Creației divine, cel în care inițial toate universurile erau simultan posibile. Reducerea posibilităților infinite de organizare a materiei primordiale la cele câteva prezențe pe pânze, nu reprezintă decât gestul fundamental artistic, scopul profund al pictorului, anume acela de a instaura realitate și a găsi sens în ea.

Așadar, „Grădinile Venerei” reprezintă o invitație de a lua parte la un alter-univers, unul la fel de autentic ca și cel în care trăim, dar în care viața încă frământă paradisiac, netulburată de animale sau de om! Irina-Venera Cojocariu licențiată a Facultății de Drept, Universitatea București, a început să picteze în anul 2018, în cadrul unor cursuri particulare de pictură. Ulterior, a absolvit sub îndrumarea prof. univ. dr. Cezar Atodiresei, Universitatea Națională de Arte, Facultatea de Arte Plastice, București, secția pictură (2019–2021).

In memoriam Prof. univ. dr. Cezar Atodiresei. Expoziție de pictură „Atelier 21+” (Corespondență de la Sebastian Crăciun – președintele asociației ProValores, PR al Uniunii Artiștilor Plastici din România, partener al Jurnalul Bucureștiului)

A participat la numeroase expoziții de grup atât în țară (Bienala Națională de artă „Camil Ressu”, Galați–2022; Salonul Național de artă plastică, ediția a XV a, Centrul Cultural Unesco, Slobozia Ionel Perlea–2022; Salonul Național de Plastică Mică, Brăila–2023, precum și variate expoziții de grup la Muzeul Țăranului Român, Palatul Cotroceni, Universitatea de Arhitectură în București; Cluj Napoca), cât și în străinătate (Galeria de artă Balcic, Bulgaria–Balchik Quiet Nest–expoziție internațională, 2022; expoziția internațională „La sombra de Don Quijote”–iulie 2022, Ateneo Cientifico, Literario y artistic, Alicante, Spania, 2022; Bienala Internațională de artă Arca Di Noe–Satura Palazzo Stella Genova, Italia, 2022). Organizatori: Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului și Asociația Pro Valores. Parteneri media: Radio România Cultural, Radio Trinitas, Jurnalmm, România pozitivă, Amos News, Agerpres, Modernism, Onlinegallery, Jurnalul Bucureștiului.

Notă. Alte articole ale luiSebastian Crăciun în Jurnalul Bucureștiului

Nota redacției

Prietenul nostru de suflet, Mihai Căldăraru – „omul mic cu suflet mare”, premiat de Ministrul Familiei Natalia Intotero, la Gala Națională a Binelui – 2024, iar prof. dr. Adrian Streinu – Cercel, susținător al Galei, distins cu titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universității Apollonia din Iași și implicit, cu cel de „Cetățean de Onoare” al Târgu’ Ieșilor

Colocviile TeleMoldova Plus (+) cu o dublă lansare de carte și o piesă de teatru

Subiect de teză de doctorat (Sujet de thèse). „Le Casse du siècle – En quête de vérité”. „Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre OAS (Organizație Armată Secretă), SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” în „războiul cazinourilor” a „anilor de plumb” de pe Coasta de Azur, într-un „triunghi al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și (re)stabilirea adevărului istoric

Incursiune prin labirintul psihicului uman – „De la viață la moarte și înapoi” (Partea 2) de la corespondentul nostru permanent Dr. Anna–Nora Rotaru–Papadimitriou (Grecia–Atena), membră a Staff al Jurnalului Bucureștiului

„Din viața investigatorilor privați (Privat investigator – Pi/∏/π) – mituri și realități”. Interviu cu D-na Maria Bumbaru președinta ADNR (Asociația Naționlă a Detectivilor din România). Partea 1 (Generalități)

„Din viața investigatorilor privați (Privat investigator – Pi/∏/π)– mituri și realități”. Interviu cu D-na Maria Bumbaru președinta ADNR (Asociația Naționlă a Detectivilor din România). Partea 2 (Activitatea și „costul” real al unui ∏)

In memoriam profesoara de canto Adela – Ioana Burlui. Elogiu profesorului de medicină dentară și „omului de litere” Vasile Burlui, președintele Fundației „Sfânta Apollonia” din Iași și „patronul” congreselor internaționale ale Universității Apollonia „Pregătim viitorul–promovăm excelența”

Henri Poincaré, printre contemporanii săi și dincolo de ei. Incursiuni în geo-receptologia și geofilosofia științei (Corespondență de la prof. dr. Narcis Zărnescu, scriitor, critic și istoric literar, redactor șef al Revistei „Academica” al Academiei Române, secretar știinfic al Academiei Oamenilor de Știință din România, secția  Secția X–Filosofie, Teologie și Psihologie, membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului, Cavaler al Ordinului „Palmes Académiques” din Franța)

Profesorul Doru Pop de la UBBC (Universitatea Babeș – Bolyai) din Cluj – Napoca: „Fascismul, un herpes care mereu se reîntoarce”

Cum „traducem” cultura. Marea antologie a liricii românești/ Die Geschichte der rumänischen Lyrik (de la începuturi și până astăzi) a poetului și traducătorului trilingv brașovean Dr. Christian W. Schenk (membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities), corespondent permanent al Jurnalului Bucureștiului (din Boppard – Renania-Palatinat, Germania)

Uniți în onoare și recunoștință în amintirea eroilor de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, la sediul OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Ecosoc – Națiunile Unite)

„Ortopedia Pediatrică este Știință, Artă și Predicție” (Corespondență de la Dr. Gheorghe Burnei, Professor of pediatric orthopedics, Macta Clinic – Constanța)

„Grandes écoles scientifiques – un modèle à réinventer” (Pierre Veltz, professeur émérite à l’Ecole des Ponts ParisTech – École nationale des ponts et chaussées)

„Scriitorul” multirecidivst Rédoine Faïd („Le Roi de Belle”) specializat în jafuri armate și evadări – Spectaculoasa sa evadare din CPSF (Centrul Penitenciar de la Réau) cu un elicopter Alouette. Procesul și Verdictul. Corespondență de la Curtea cu Jurați a TJP (Tribunalul Judiciar Paris)

Traducerea (Corespondență de la Dr. Dr. Christian W. Schenk – poet și traducător trilingv brașovean, membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities, corespondent permanent și membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului din Boppard – Renania-Palatinat, Germania). Traducerea textelor cu caracter juridic (Thomas Csinta, criminal investigation journalist, research professor in MM – mathematical modeling & in MASS – Applied Mathematics in Social Sciences)

Le vernissage de l’exposition „Icônes et poteries de Roumanie” (Corespondență de la eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, promotorul înfrățirii orașelor Brașov – ZMBv și Tours-Métropole Val de Loire)

Le 10 octobre – „Journée européenne & mondiale contre la peine de mort” avec Amnesty International, ECPM (Ensemble Contre la Peine de Mort) et le Journal de Bucarest („Le petit Parisien”)

Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra