Acasă Apararea drepturilor cetatenilor Ferma de melci. Pentru gurmanzi si nu numai!

Ferma de melci. Pentru gurmanzi si nu numai!

snail O.K.! Gata! Stiu! Pentru unii nu mai este de actualitate pentru ca nu mai exista … finantarea SAPARD. Si ce daca? Inseamna asta oare ca nu mai mancam daca nu ne finanteaza cineva afacerea? Sa stam stramb si sa cugetam … drept pornind de la o idee de mini-ferma de melci.

Cresterea melcilor este o activitate deosebit de rentabila atunci cand se executa in anumite conditii. Modalitatile sunt diferite, avand posibilitatea de a o alege pe aceea ce se potriveste cel mai bine posibilitatilor de care dispuneti. Astfel se va decide asupra tipului de ferma care se doreste si asupra speciei de melci care va fi crescuta.

Scurta introducere

Helicicultura, ramura zootehniei care se ocupa cu cresterea melcilor comestibili tinde sa devina în contextul cererii din ce în ce mai mare de carne de melc, una din cele mai rentabile alternative ale zootehniei tradiţionale.

În decursul ultimilor 30 de ani helicicultura a evoluat de la nivelul de pionierat (crescatorii de melci înfiinţate în mod empiric pe suprafeţe mici de 1.000 – 1.500m2 , care foloseau cunoştiinţe limitate şi asigurau cantităţi reduse de produse, în general pentru sărbătorile populare) la stadiul de activitate organizată, cu extindere internaţională, bazată pe diverse tehnologii de cresterea melcilor dezvoltate şi adaptate de instituţii de cercetare specializate.

Speciile de melci crescute in Romania sunt Helix Aspersa si Helix Pomatia.

s1

s5

I. Melcul. Sa facem cunostinta.

Consumat cu mare placere de italieni si francezi, banalul melc, melcul de gradina adica, a stat la masa cu regii Frantei si se afla si acum in meniurile celebrelor lanturi de hoteluri Hilton si Mariotte. De ce nu si in meniul nostru?

a. Melci de gradina – Helix Aspersa 

[youtube https://youtu.be/gs1JfNashrI ]

[youtube https://youtu.be/AGv56trMOAY ]

1. Helix aspersa Müller, 1774

În cadrul acestei specii, adaptată zonelor cu climă oceanică caldă, se cunosc două varietăţi utilizate intensiv în helicicultură: Helix aspersa aspersa (10 g) cunoscut şi sub numele de Micul Gri, petit gris, small grey smail, escargot chagrine sau La Zigrinata, precum şi Helix aspersa maxima (20 g ), denumit şi Marele Gri sau gros gris. În stare naturală Helix aspersa aspersa poate fi întâlnit pe ţărmurile Mediteranei până pe coastele Spaniei şi ale Franţei. Habitatul lui este reprezentat de grădini, parcuri şi alte zone cultivate. Helix aspersa are o mare capacitate de adaptare şi o durată de exploatare cuprinsă între 2 şi 5 ani. În prezent în Italia, ocupă peste 60% din piaţa melcilor comestibili.

aspersa Principalele motive care au determinat această situaţie sunt: ritmul rapid de creştere, precocitatea ridicată (este matur la vârsta de 1 an), prolificitatea crescută (depune circa 120 ouă în două reprize) şi este considerată specia care se vinde cel mai bine. Acest melc are cochilia conică, convexă la vârf şi lăţită oblic la bază. Cochilia unui melc adult are 4,5 sau 5 spire şi atinge un diametru de 30-45 mm şi o înălţime de 20-35 mm.Ouăle speciei sunt albe, sferice, cu un diametru de aproximativ 3 mm. În funcţie de condiţiile climatice şi variaţiile regionale ale habitatului acestui melc, ouăle sunt depuse într-un interval de timp cuprins între 5-21 zile de la împerechere, iar incubaţia variază între 1-2 săptămâni. Depune în medie aproximativ 85 de ouă într-un cuib (acest număr poate varia între 30-102 ouă) situat la adâncimea de 3-4 cm.

În zonele cu climate calde şi umede, Helix aspersa îşi poate depune ouăle adesea şi odată pe lună din februarie şi până în octombrie, în funcţie de condiţiile climatice şi de regiune. Împerecherea şi apoi depunerea ouălor se declanşează când sunt cel puţin 8 ore de lumină pe zi şi continuă până când durata zilei lumină începe să scadă. La ieşirea din ou melcii mici au un diametru cuprins între 4 – 4,5 mm şi culoarea sidefului. În primul an de creştere cochilia devine gri traversată de 4 benzi castanii, întrerupte în mai multe puncte. Culoarea corpului bate spre negru, şi este ornată de limbi foarte clare. Helix aspersa este un animal nocturn, xerofil, care în timpul hibernării nu operculează ci secretă o epifragmă subţire şi elastică, iar în timpul estivaţiei secretă o simplă membrană de mucus.

Helix aspersa maxima denumit de francezi Gros-Gris (marele gri) si de englezi brown garden snail (melcul brun de gradină), este o specie nativă ţărmurilor Mediteranei, care se pretează bine la creştere.

aspersamax Este foarte prolific si foarte apreciat pe piaţa internaţională. Cu toate că este apropiat ca dimensiuni de Helix pomatia are handicapul că nu se pretează la vânzare în stare vie, întrucât bureletul paleal, este mai închis la culoare comparativ cu cel al altor specii de melci. Aceasta specie este specia de melc cea mai utilizată în helicicultură şi poate fi crescută atât în climatele reci cât şi în cele mai blânde, dar doar în sisteme închise.

b. Melci de gradina – Helix Pomatia

[youtube https://youtu.be/0TAziWDgyn4 ]

[youtube https://youtu.be/MVB89TdHlJ8 ]

Helix pomatia – Linnaeus, 1758

Numit popular melcul de livadă, melcul de pădure, melcul de vie sau melcul de grădină, este răspândit în regiunile care nu se află sub efectul brizei marine. Aclimatizarea lui este rezultatul a numeroase modificări morfologice, modificări care au condus la diferenţierea a 8 varietăţi sau subspecii în Europa de Nord şi de Est. În ţara noastră se găseşte în număr mare prin grădini, păduri, podgorii şi, în general, prin locuri umbrite şi umede până la altitudinea de 1500 m. În literatura străină este întâlnit sub denumirea de escargot de Bourgogne (în franceză), Weinberghschnecke (în germană), La Vignaiola (în italiană) sau Roman snail sau apple snail (în engleză).

pomatia Cochilia groasă, solidă şi opacă, de formă ovală sau sferică, cu 5-6 răsuciri dextre, are baza cochiliei ascuţită, de forma literei U. Culoarea ei este cenuşie-brună, adesea cu 5 dungi longitudinale mai întunecate, uneori distincte, iar alte ori unite sau chiar absente la unii indivizi. Diametrul cochiliei variază între 45-50 mm, iar înălţimea între 38-45 mm.

Această specie operculează la sfârşitul toamnei şi reînvie primăvara devreme. Operculii sunt albi, groşi şi foarte duri, dar permeabili la aer şi aderenţi la cochilie. În mod obişnuit se înmulţeşte de 2 ori/an, depunând la o pontă între 20-80 ouă, în funcţie de habitat şi de climat.

La ora actuală creşterea acestei specii este în regres datorită rentabilităţii economice scăzute.

Helix aperta – Born, 1778

aperta Era numit şi melcul cântăreţ de către romani, întrucât în timpul excitaţiei suflă (fluieră) într-o manieră caracteristică. În literatura străină mai este menţionat şi sub denumirea de: burowing snail (melcul de vizuină), green gardensnail (melcul verde de gradină) în engleză, şi murmuri în Creta. Trăieşte în zonele calde şi uscate din Franţa, Italia şi alte ţări mediteraneene, precum şi în S.U.A. în statele California şi Louisiana. Poate urca până la altitudini de 500 m.

În timpul temperaturilor ridicate se afundă 7-15 cm în pământ şi devine inactiv până la o nouă ploaie. Cochilia este de culoare brun-verzuie, conică, fără orificiu columelar, cu 3 sau 4 rânduri de spire, dintre care ultima foarte amplă, în formă de semilună. Diametrul cochiliei variază între 20-25 mm, iar înălţimea acesteia între 25-30 mm.

Vara se formează un opercul alb, calcaros, impermeabil, aderent la cochilie şi mai subţire decât cel al lui Helix pomatia.

În prezent acest melc este vândut doar în zonele unde se produce, la un preţ mai ridicat decât Helix pomatia, deoarece în timpul verii se găseşte în letargie.

Helix lucorum – Linnaeus, 1758

Cochilia acestei specii de melci este de formă sferică, cu diametrul cuprins între 45-60 (70) mm şi înălţimea între 28-35 mm.

Stratul de chitină este gros, solid şi opac, asemănător ca la Helix pomatia. Cochilia prezintă 5-5,5 răsuciri, iar partea spiralată creşte lent astfel că pe înălţime aceasta are o formă uşor conică. Vârful cochiliei este obtuz. Baza cochiliei acoperă orificiul ombilical al adultului. Suprafaţa cochiliei este de culoarea tutunului şi este străbătut de câteva dungi late brun-închise, adeseori unite între ele.

lucorum Deşi viteza de creştere şi adaptabilitatea sa sunt mai mari decât ale speciei H. pomatia carnea de calitate slabă şi preţul scăzut fac ca procesul de creştere a speciei Helix lucorum să nu fie rentabil.

Acum ca am facut cunostiinta cu Maria Sa Melcul sa trecem la treaba 🙂

2. Cum se hraneste un melc

[youtube https://youtu.be/KbRa2npXOOw ]

II. Cultura melcilor

Prezentare Afacere cu melci

[youtube https://youtu.be/yIMmSJrBkB4 ]

1. Ingradirea terenului

2. Izolarea terenului

3. Montarea sistemului de irigatie si semanatul hranei

 

5. Rezultat final

6. Melci la lucru

Observatie: melcii se pot creste si in incinta (la interior adica). Cu ceva mai multe batai de cap daca nu ai o mini-sera la dispozitie, dar merge si la interior. Daca ai insa deja o mini-sera, atunci ai nimerit-o bine cu ferma de melci.

sf

III. La vanatoare de melci “salbatici”

Dupa melci

[youtube https://youtu.be/0Hj0u-6XdXQ ]

La “pescuit” de melci

[youtube https://youtu.be/p3b_Hr35fqE ]

Si ploaia a fost buna de ceva, mai ales ca au aparut melcii, delicatesele, ca cineva ma intreba ce fac cu melcii. Eu i-am pregatit dar inca nu i-am servit. Altii fac si bani cu melci, se da 1,40ron pe kilogram la blocuri, la Stefanesti – Arges, este cineva care achizitioneaza, acolo e treaba cu sita ca daca trece melcul prin sita nu se pune si nu se da bani, trebuiesc sa fie mai mari

a. La vanatoare de caviar alb (oua de melc!)

Cea mai noua delicatete din bucatariile frantuzesti este: caviarul alb – ouale de melc adica.

[youtube https://youtu.be/fSXjsBj1b0A ]

REU AUSTRIA-SNAILS-FARMING/

Trebuie mentionat ca exista posibilitatea obtinerii unor castiguri importante si din culesul speciilor autohtone de melci care traiesc liber in natura. In prezent culegerea melcilor este interzisa in Uniunea Europeana. La noi nu!

IV. Crescatorie de melci

Ferma de melci

[youtube https://youtu.be/55eCEjecGag ]

a. Reproducerea la melci

[youtube https://youtu.be/DOiI5pjjpb8 ]

b. Dusmani de moarte ai melcilor

s2

V. Avantajele melcilor

CREŞTE MELCI LA ORHEI ŞI ÎI VINDE ÎN VEST

[youtube https://youtu.be/oASQZbEVzEU ]

VI. Dezavantajele melcilor

In afara de cei care au fie o fobie, fie o problema tratabila cu multa lamaie, legata de … subiect, restul subiectilor umani au numai avantaje 🙂 de pe urma melcilor de crescatorie. Nu si daca ii ai fara sa vrei, si ai de exemplu o frumoasa pana mai ieri, gradina de legume, loc care, dupa ploaie a devenit “paradisul melcilor” devoratori de vegetale.

VII. Peisaj cu multi melci salbatici. Invazie adica!

s3

 

VIII. Vanzarea melcilor

Dăcă e făcută respectând toate condiţiile din recomandările specialiştilor, ferma de melci poate aduce chiar în primii ani recuperarea investiei facute plus un profit cu adevarat substanţial. Preţul en-gros pe kilogramul de melc viu poate varia între 3,5 şi 5,8 euro iar carnea de melc (cunoscută sub numele de escargot) poate ajunge până la 50 euro.

Sfat: Nu va apucati de o ferma mare de melci pana nu ai cui furniza melcii, iar beneficiarul sa fie la maxim 2 zile distanta, altfel e timp pierdut si bani irositi.

IX. Ecologizarea mediului inconjurator? Cu melci? Invazia de melci e mai degraba o calamitate decat o … ecologizare!

Dezastrul pe care il poate provoca o invazie de melci unei gradini de zarzavaturi sau flori este de … neuitat.

Cine are o gradina in jurul casei – sau, daca vreti, in jurul vilei – poate a trait dezastrul pe care il poate provoca, in timp record, o invazie de melci. Aproape in fiecare an, cel putin o zona din tara este invadata, iar vegetatia este complet distrusa.
Poate cea mai spectaculoasa a fost, acum doi ani, invazia de melci fara cochilii (licmasi) din judetul Arges, unde, in comuna Schitu Golesti, proprietarii de gradini ii adunau zilnic cu galetile.
Pentru descurajarea oricarui agresor, melcii din aceasta specie au o comportare perversa: ziua stau ascunsi la umbra vegetatiilor, fiind aproape de nevazut, iar, la lasarea intunericului, declanseaza atacul nimicitor.
Singurul mod de lupta era sa pornesti inainte de rasaritul soarelui si sa-i aduni repede, pana nu apucau sa se ascunda.
In Franta, palcurile de melci care au invadat casele din preajma metropolei au fost atat de agresive, incat, la vremea respectiva, internautii francezi si-au facut chiar forumuri dedicate exclusiv acestei teme.
Chiar daca fenomenul este intrucatva destul de rar, proprietarii de case trebuie sa stie din timp cum sa se apere atat in cazul cand au fost invadati, cat si ce trebuie facut in cazul cand invazia a aparut deja in zona.

a. Melcii se feresc de berea BRUNA
Le displace indeosebi berea bruna. A avut succes instalarea unor capace din plastic, cu bere in ele, postate printre culturi. In noaptea care a urmat, melcii au disparut, indreptandu-se spre culturile altora, mai putin prevazatori.
Daca respectivele capace sunt indepartate, melcii se intorc. Ca urmare, au fost confectionate si chiar comercializate mici recipiente, fixate la capatul unei tepe de cca. 30 mm lungime si acoperite.
Cu teapa infipta in sol, gradina este ferita de melci, pana se va evapora berea. Dupa o eventuala ploaie, recipientele trebuie realimentate.

b. Sarea de bucatarie – o solutie ieftina dar …
Tot francezii au obtinut rezultate presarand sare printre straturile cu vegetatie. Melcii nu suporta sarea si, de asemenea, parasesc zona.
Procedeul prezinta insa un risc: si plantele sunt sensibile la sare. Deci, se presara cantitati mici, la oarecare distanta de tulpina plantei.
Este bine sa se evite sarea fina, care se dizolva rapid si intra in pamant; ar fi de preferat o sare bruta, cu bobul mare.

Important: procedeul se poate aplica o singura data intr-un an. Repetarea poate degrada solul si influenta alimentarea radacinilor transformand locul intr-o saratura.

c. Crengile de molid sau brad

O solutie ecologica de durata, extrem de eficienta.
Daca melcii nu au sosit inca, dar vrem sa ferim gradina preventiv, solutia excelenta este inconjurarea zonei cu crengute de brad sau de molid. Melcii nu vor traversa aceasta adevarata reduta a gradinii.
In plus, crengile sunt o solutie ecologica si nu au nici dezavantajul sarii, care afecteaza solul, nici pe cele ale capacelor cu bere, care, dupa ce trece campania, trebuie cautate, gasite si culese.
Inainte de plasarea crengutelor, proprietarul trebuie sa se asigure (printr-un control nocturn) ca zona n-a fost inca invadata.
Portalul krivorukih, sustine ca este chiar mai eficienta presararea numai a acelor de brad, desprinse de ramuri. Ele raman acolo iar, dupa ce si-au facut datoria, pazind vegetatia de melci, vor constitui, in anii urmatori, un excelent ingrasamant natural pentru gradina.

d. Solutia de grapefruit
Spre deosebire de solutiile anterioare, care gonesc melcii, asezarea in gradina a unor jumatati de grapefruit taiate (pot fi chiar si stoarse) este o solutie ingenioasa. Melcii sunt atrasi de acest fruct si, odata ajunsi la el, nu mai pleaca.
Proprietarul n-are decat sa vina periodic cu galeata si sa-i culeaga. Solutia este transanta, dar mai costisitoare.

e. Cuprul metalic (sarma, folie, etc.)
In cazul cand, in gradina, au fost asezate ghivece cu plante decorative, care iarna stau in casa, riscul ca acestea sa fie asaltate de melci este sporit: melcii sunt mari amatori de trufandale – respectiv plantele exotice.
In acest caz (dar numai inainte de sosirea melcilor) ghivecele se inconjoara cu cate un inel din sarma de cupru, asezate in doua randuri. Melcilor le repugna acest metal, pe care nu-l traverseaza niciodata.

f. Parul

La fel de eficace este presararea printre plante a unor smocuri de par (se pot obtine de la frizerii). In mod ciudat, parul uman dauneaza grav sanatatii melcilor, care pierd din vitalitate, se deshidrateaza si mor.

Observatie: Imprejmuirea corecta a locului in care cresteti melcii ar trebui sa fie reglementata prin lege, pentru ca, daca acestia scapa si ii invadeaza pe vecini, acestia vor trebui despagubiti! Rapid!

X. Helicicultura in Romania

Daca in UE treaba e deja reglementata:

sfg

[youtube https://youtu.be/cKgwoK9tFQE ]

la noi treaba merge cam sontac, sontac. Cu fraude, falsuri in documentatia vanduta. Tipic romanesc adica. Iar Programul SAPARD s-a incheiat odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana! Asa ca adio finantari. Sunteti pe cont propriu!

XI. Melcii ca … delicatese

Pregatirea melcilor de gatit

[youtube https://youtu.be/IVi-QS0uLF0 ]

sc

Dacă tot a început nebunia cu creşterea melcilor, vă propun să şi încercaţi această delicatesă, mai ales că nu conţine mult incriminatul colesterol. Probabil de aceea a remarcat cineva că italienii, care sunt mari consumatori de melci, nu sunt graşi. Dar mai întâi,

Cum se pregăteşte carnea de melc pentru gătit

Se iau melcii autohtoni din natură, Helix Pomatia, sau se cumpără de la fermele de melci, se spală în mai multe ape şi se introduc în apă clocotită cu sare. Se scoate apoi carnea din cochilie cu ajutorul unei furculiţe cu dinţii lungi, sau furculiţă pentru desert, se îndepărtează cu un cuţit viscerele, adică partea neagră a corpului, apoi se freacă bine cu sare pentru a se îndepărta mucozităţile, pentru că altfel dau gust amar preparatului şi se clătesc bine în mai multe ape.

sc1

[youtube https://youtu.be/Ze2kiEmtSSs ]

Reteta de melci, interzis sensibililor

[youtube https://youtu.be/VgfFynxmUoo ]

sc3

Reteta Melci cu usturoi

[youtube https://youtu.be/DHbS6iFqmZ0 ]

sc2

MELCI DE CONTRABANDĂ?!

[youtube https://youtu.be/se913NqLb9Q ]

Garda Financiară a reuşit să stopeze plasarea pe piaţă a peste cinci tone de… melci. Marfa urma să ajungă la o firmă inactivă din localitatea Fântânele, dar comisarii Gărzii au depistat din timp ilegalitatea şi au confiscat melcii care urmau să devină delicatese culinare.

s4

XII. Melcii ca distractie

Campionatul Mondial de Curse de … Melci

[youtube https://youtu.be/WWuAydeQAYc ]

O cursă de viteză pentru melci pare ceva imposibil. Şi totuşi, un sat din estul Angliei găzduieşte, de peste patru decenii, nu doar o cursă ci un întreg campionat mondial al melcilor. Fireşte, întrecerea stârneşte mari pasiuni mai ales în rândul oamenilor, spectatori şi antrenori, în timp ce micii concurenţi se gândesc, poate, doar la frunzele de salată oferite ca premiu.

Bibliografie

1. www, ziare, reviste de specialitate;

2. youtube – retete de gatit 🙂 ;

3. carti hardcopy.

Ce ziceti? Suna bine?

Daca da, atunci asteptam propunerile de colaborare, cererile de proiectare, implementare, si modernizare a unei astfel de instalatii.

De asemenea, gandurile, ideile si sfaturile dumneavoastra sunt importante pentru noi si le asteptam cu viu interes pe adresa noastra de e-mail:

office@jurnalul-bucurestiului.ro

.