Acasă Sănătate Ficatul și hepatitele. Cum realizăm în mod natural detoxifierea acestuia

Ficatul și hepatitele. Cum realizăm în mod natural detoxifierea acestuia

Ficatul este o adevărată uzină chimică, care muncește fără încetare: sângele este filtrat, neutralizat şi toate toxinele sunt distruse.  În cazul în care din diferite motive nu funcționează la maxima capacitate, pot apărea peste 150 de boli sau tulburări, de la aşa-zisul „ficat leneş” până la hepatite și ciroze.

Putem să ne apărăm? Putem să dezintoxicăm ficatul?

Adresez întrebare dr. în farmacie Anca Daniela Raiciu:

”România deține tot felul de recorduri triste care mă umplu de mâhnire. De exemplu, numărul bolnavilor hepatici este de peste 3 ori mai mare decât în ţările europene și suntem ţara cu cei mai mulţi fumători, în special la nivelul tineretului, dar suntem printre primii şi la consumul de alcool, pe cap de locuitor. Mâncăm foarte multe alimente de import bogate în E-uri și nu e zi să nu mai auzim de un scandal pe tema pesticidelor interzise în Europa, dar care ajung în România odată cu legumele și fructele de import.

Am rămas printre ultimele ţări care mai acceptă organismele modificate genetic cunoscut fiind că ţări precum Germania, Franţa, Ungaria, etc., nu mai permit nici măcar importuri de astfel de produse.

Avem o slabă educaţie în ceea ce priveşte alimentaţia sănătoasă! În aceste condiții cum să nu sufere ficatul, cum să nu fie afectat și cum să nu crească numărul afecțiunilor hepatice?!

Ce este hepatita și de câte feluri este?

Hepatita este un termen general pentru inflamarea ficatului, care este cel mai mare organ intern al corpului şi are drept cauze: consumul de alcool, medicamente, chimicale, E-uri şi hrana necorespunzătoare, fără acizii graşi esenţiali şi cu un sistem imunitar degradat prin lipsa vitaminelor A, C, D, E, dar cauza principală este reprezentată de cei câţiva viruşi specifici hepatitei.

Cele mai întâlnite tipuri de hepatită sunt: A, B şi C, dar, mai rar, există și D, E şi G.

O să încerc o scurtă descriere: hepatita A are o perioadă de incubare de 15-45 zile, este foarte contagioasă şi se răspândeşte prin hrana şi apa contaminate cu fecale.

Hepatita B are o perioadă de incubare de 30-180 zile. Ea este contactată prin sânge sau produsele contaminate cu sânge, aşa cum se întâmplă cu persoanele care folosesc în comun seringile pentru droguri. Poate fi luată şi prin contact sexual sau, mai rău, prin transfuzii cu sânge infectat.

Hepatita C are o perioadă de incubare de 15-150 zile, dar poate apare şi după 10-15 ani. Aceasta este forma cea mai comună de hepatită virală. În trecut, a fost des contactată prin sânge contaminat. Cauzele principale ale infecţiei cu hepatită C în întreaga lume includ transfuziile cu sânge contaminat ori refolosirea acelor şi seringilor ce nu au fost sterilizare adecvat! Din nenorocire se poate transmite şi pe cale sexuală, precum şi de la mamă la făt.

Majoritatea persoanelor cu hepatita C nu prezintă simptome!

Putem preveni apariția oricărui tip de hepatită printr-un comportament preventiv?

Anca Daniela Raiciu ne răspunde:

Da, si printr-un stil de viață sănătos, chiar dacă asta sună a clișeu! Este important faptul că terapiile naturale pot fi foarte eficiente în prevenirea îmbolnăvirii ficatului şi descreşterea încărcăturii virale cu virusuri hepatice.

În primul rând, acestea combat radicalii liberi, care stau la originea îmbătrânirii celulelor, datorită antioxidanţilor pe care îi conțin.

Cu toate că sunt sute de antioxidanţi,  5 dintre ei sunt extrem de importanți: vitaminele C şi E, acidul lipoic, glutation şi coenzima Q10. Vitaminele C şi E nu sunt produse de organism şi trebuie suplimentate prin hrană. Pentru celelalte, deşi sunt produse de organism, acestuia trebuie să i se asigure hrana necesară şi să fie completată corespunzător odată cu vârsta.

Care sunt plantele și suplimentele naturale ce asigură un ficat sănătos?

Există plante  ce completează necesarul de antioxidanţi. Sunt multe, dar o să le enumăr pe cele mai importante: anghinarea, armurariul, echinaceea, cătina, spirulina, rozmarinul, ienupărul.

Aceste plante stau la baza unor produse de care ficatul nostru poate beneficia, fie prin prevenirea bolilor mai sus amintite,  fie prin corectarea și ajutarea funcţionării acestuia. Prin prelucrarea la nivel înalt a acestora, compania HOFIGAL a realizat suplimente alimentare cu o deosebită valoare terapeutică:

Hepastim capsule – este o pulbere de cătină degresată ce conține circa 18 acizi aminaţi printre care metionina şi cisteina, foarte importanţi pentru funcţiile hepatice, alţi aminoacizi esenţiali, precum și o serie de alte substanțe cu rol imuno-modulator.

Acest supliment alimentar conține pulbere din fructe de armurariu, utilizată pentru proprietăţile sale medicinale de peste 2000 de ani datorită efectelor benefice pe care le poate avea asupra ficatului şi vezicii biliare. Crescând capacitatea de detoxifiere a ficatului, armurariul contribuie la îndepărtarea toxinelor din sânge. Din acest motiv el este numit uneori şi „purificatorul sângelui”.

Foarte important, armurariul se recomandă tuturor celor care sunt expuşi la substanţe toxice la locul de muncă. În plus, armurariul este una dintre puţinele plante care pot creşte conţinutul de glutation din ficat! Acesta este un lucru important, deoarece glutationul, unul dintre principalii antioxidanţi din organism, este de o importanţă crucială pentru realizarea unei detoxifieri eficiente.

Extractul uscat de anghinare din acest compus regenerează celulele hepatice, întăreşte funcţia antitoxică a ficatului și creşte debitul urinar fără a afecta compoziţia chimică a urinei. Este recomandată în hepatite cronice, ciroze, congestie şi insufienţă hepatică unde dovedește o acțiune terapeutică certă.

Uleiul volatil de rozmarin are o compoziţie chimică foarte complexă, cu o varietate mare de structuri speciale care îi permit străbaterea cu uşurinţă a spaţiilor intra şi intercelulare.

Produsul HEPASTIM® a fost realizat sub formă de capsule, având rol regenerator şi de protecţie a celulei hepatice, depurativ eficient în procesele de eliminare a substanţelor dăunătoare alcool, medicamente cu efecte secundare hepatotoxice, metale grele, pesticide, anestezice, toxine din ciuperci otrăvitoare.

Poate reduce encefalopatia hepatică prin eliminarea amoniacului şi a acizilor graşi cu lanţ scurt pe care ficatul bolnav îi lasă să traverseze prin bariera hepatică, ajungând ca toxine la nivel cerebral.

De asemenea, este un adjuvant valoros în hepatite cronice, hepatita cu virus C, ciroză, insuficienţă hepatică, steatoză hepatică, icter, angiocolite, afecţiuni inflamatorii,  cancer hepatic sau alte neoplazii, precum și în perioada tratamentelor chimioterapice şi radioterapice, favorizând detoxifierea şi eliminarea produşilor de degradare metabolică rezultaţi. Hepastim este unul dintre aliații ficatului, dar mai sunt și alții despre care vom vorbi data viitoare” – promite A.D. Raiciu.

Mod de administrare:

Doza recomandată este de 1-2 capsule de 2-3 ori pe zi, cu 15 minute înainte de mesele principale. Produsul se poate administra în cure repetate, împreună cu Protector Hepatic Forte și Armuhep.

Interviu realizat de Adriana Caranfil