Acasă Anunturi Forum de afaceri România-Tunisia cu accent pe domeniul agro-alimentar

Forum de afaceri România-Tunisia cu accent pe domeniul agro-alimentar

Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), în parteneriat cu Ambasada Republicii Tunisia în România, invită firmele interesate să participe joi, 11 aprilie 2019, la Forumul de afaceri România-Tunisia. Evenimentul se va bucura de prezența domnului Hatem Ferjani, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Tunisia, care va conduce o delegație de oameni de afaceri din domeniul agro-alimentar.

Forumul de afaceri România-Tunisia reprezintă o oportunitate reală pentru companiile participante de a intra în contact direct cu potențiali parteneri de afaceri din Tunisia și de a afla mai multe informații despre oportunitățile oferite de piața tunisiană. Evenimentul va avea loc la CCIR Business Center, începând cu ora 10.00 (înregistrarea participanților de la ora 9.30) și va cuprinde deschiderea oficială și sesiuni de discuții B2G și B2B. Participarea este gratuită, iar discuțiile se vor desfășura în limba engleză.

Companiile interesate sunt invitate să se înscrie, completând Formularul de Participare on-line, până la data de 8 aprilie a.c.

Într-o intrevedere recenta cu Excelenta Sa doamna ambasadoare a Tunisiei, doamna Raja Jhinaoui Ben Ali, am aflat ca sectorul agricol este sectorul cu cele mai bune perspective pentru această țară.

Prezentare generală. Agricultura joacă un rol in crestere în economia Tunisiei, reprezentând 16% din forța de muncă a țării și 12% din PIB-ul țării, crescând în jur de 2% pe an.

În timp ce întreprinderile agricole mai mari sunt din ce în ce mai importante, sectorul rămâne sensibil din punct de vedere politic și puternic reglementat.

Datorită legăturilor culturale și comerciale profund înrădăcinate, Tunisia a fost puternic influențată de Uniunea Europeană în politica agricolă. Tunisia menține, de asemenea, un control semnificativ al pieței în lanțul valoric al agriculturii, care, într-o oarecare măsură, limitează oportunitățile de creștere și de investiții. Terenurile publice pot fi închiriate de la guvern fermierilor privați sau gestionați direct de Ministerul Agriculturii. Străinii nu pot deține terenuri agricole, dar pot obține leasinguri pe termen lung.

Sectorul procesării produselor alimentare

În 2017, sectorul prelucrării produselor alimentare a fost reprezentat de aproximativ 1.100 de întreprinderi cu mai mult de 10 angajati, 20% dintre acestea producând exclusiv pentru export. Valoarea producției acestui sector este de aproximativ 10 miliarde USD anual și crește în mod continuu datorită unei puteri de cumpărare îmbunătățite a gospodăriilor și a schimbărilor în obiceiurile alimentare față de consumul de produse prelucrate față de cele proaspete.

Cererea sectorului de procesare a produselor alimentare pentru ingrediente importate cu valoare ridicată crește constant, cu produse mai sofisticate licențiate de companiile multinaționale de alimentație. Importurile agricole și alimentare de către sectorul alimentar au fost de aproximativ 2 miliarde USD în 2017, comparativ cu 2,2 miliarde de dolari în 2010. Cerealele și produsele, semințele oleaginoase, uleiurile vegetale și produsele derivate din zahăr reprezintă în medie 90% din importurile de alimente din Tunisia.

Sectorul comerțului cu alimente

În ultimul deceniu, sectorul modern de comerț cu amănuntul a înregistrat o dezvoltare profundă, alimentată de extinderea piețelor de distribuție moderne, a supermarketurilor și a hipermarketurilor, prin intermediul asociațiilor în participațiune cu investitorii străini. Acestea au fost în cea mai mare parte cu Franța.

Sectorul serviciilor alimentare

În plus față de clienții locali, acest sector deservește numeroșii turiști care vizitează Tunisia în fiecare an. Majoritatea hotelurilor și restaurantelor își asigură necesitățile alimentare prin licitații anuale sau prin intermediul acelorași canale de distribuție utilizate de gospodării. Hotelurile de lux importă spirtoase, vinuri și brânzeturi de specialitate fie direct, fie prin intermediul companiilor de import.

Comerț agricol

Tunisia este un importator net de produse agricole. În anul 2017, importurile agricole au fost cele de grâu (432 milioane dolari), zahăr (284 milioane dolari), uleiuri vegetale (263 milioane dolari), porumb (216 milioane dolari), soia (192 milioane dolari) și orz (110 milioane dolari). Cele mai importante exporturi legate de agricultură au fost: ulei de măsline (420 milioane dolari), curmale (232 milioane dolari) și citrice (9 milioane dolari).

Oportunități

Cele mai importante oportunități de piață există pentru bunurile și serviciile care susțin industria agricolă și industria agroalimentară locală, inclusiv semințele și produsele de pepinieră, soia și uleiul vegetal brut, cereale și aditivi, amidon modificat, enzime, genetică, silozuri de cereale, elevatoare, tractoare, mașini de recoltat, sisteme de irigații, pesticide și utilaje pentru prelucrarea/îmbuteierea produselor alimentare. Produsele orientate spre consumatori, cu perspective de a performa cel mai bine pe piața tunisiană, includ fructele uscate, fructele uscate, condimentele și sosurile, produsele lactate, biscuiții și biscuiții, ciocolata și cacao, băuturile alcoolice și nealcoolice.

Remarcabila deschidere pentru agricultura organica

Agricultura ecologică și produsele ecologice din Tunisia nu sunt la primele începuturi. În ciuda dimensiunii sale reduse, aceasta țară era in anul 2013 clasata pe locul al doilea între tarile africane (după Uganda) și a 24-a în lume în termeni de teren agricol certificat ecologic. Din 2009, țara este, de asemenea, liderul mondial la productia și exportul de ulei de măsline ecologic. Segmentul a crescut în mod dramatic în ultimii 10 ani. Zona acoperită de agricultura ecologice a crescut de 50 de ori și volumul productiei de 42 de ori între 2001 și 2009. Dezvoltarea agriculturii ecologice locale a fost determinată de o creștere exponențială a cererii internaționale, susținută de voința puternică a guvernului de a face din
producția ecologică o prioritate națională.

În 1999, a fost adoptată o lege privind agricultura ecologică și de atunci măsurile de sprijin au fost multiplicate și a fost implementată o strategie națională completă destinata extinderii terenurilor dedicate agriculturii ecologice, care ajunsesera la 500.000 ha în 2014 (comparativ cu 339.000 ha in 2012). Fondurile de asistență pentru investiții, exporturi, controlul costurilor și certificare au crescut și a fost creată eticheta „Bio Tunisia”.

Nota redacției