Acasă Colţul specialistului Forumul Serviciilor Financiare Digitale, ediţia a II-a si Open Banking #1 –...

Forumul Serviciilor Financiare Digitale, ediţia a II-a si Open Banking #1 – Kick-off Event

In data de 22 aprilie 2019, in atriumul Institutului Bancar Român, s-a desfasurat a II-a ediţie a Forumului Serviciilor Financiare Digitale.

Evoluția rapidă a tehnologiei a schimbat structural viața de fiecare zi a omului modern,
modul de derulare a afacerilor, precum și, în multe zone ale lumii, tipul de interacțiune între cetățean și autorități. În tot acest tumult al schimbărilor, industria serviciilor financiar bancare nu face excepție.

Astfel, se produc schimbări importante în comportamentul si cerințele consumatorilor de
astfel de servicii, care solicită servicii în timp real, mobilitate, ușurință, comoditate, transparență, dar în același timp siguranță, securitate și costuri cât mai mici.

Modelul de business tradițional este regândit, atenția băncilor fiind concentrată pe cerințele clienților și oportunitățile oferite de tehnologie: instrumente electronice, acces prin Internet și mobil, semnătura electronică, precum și procesare electronică automatizată a proceselor interne și externe.

Competiția este în creștere, pe piață apar noi furnizori de servicii financiare, care dau
dovadă de agilitate și sunt capabili să răspundă rapid cerințelor clienților. Adoptarea noilor
tehnologii implică cerințe complexe de securitate și administrare a riscurilor, în paralel cu eforturile de implementare a noilor reglementări europene.

Ne regăsim astăzi în contextul în care, prin cooperare între toate elementele sale, respectiv banca centrală, bănci comerciale, ARB și TRANSFOND, comunitatea bancară autohtonă lansează pentru piața locală serviciul Plăți Instant, evoluția care schimbă regulile jocului de acum înainte.

În ediția 2019, pe lângă lansarea serviciului Plăți Instant, Forumul Serviciilor Financiare
Digitale și-a propus să abordeze subiecte precum transformarea digitală, lansarea de noi servicii pe piața serviciilor financiar bancare din România, competiția și colaborarea în piața serviciilor financiare, în contextul aplicării prevederilor Directivei revizuite a Serviciilor de Plăți, menită să aducă o mai mare deschidere, transparență, competitivitate și să stimuleze inovaţia.

Programul Forumului Serviciilor Financiare Digitale – Editia a II-a 2019 – Lansarea serviciului Plăți Instant
Bogdan Năstase, Manager de proiect, TRANSFOND
Leontin Toderici, Director General Adjunct, Chief Operations Officer, Banca Transilvania
Video – Prezentare Live Plăți instant plata între conturile a doi clienți a două bănci diferite
Ionel Dumitru, Consilier al Directorului General, TRANSFOND
Constantin Rotaru, Șef Departament Administrare Scheme Naționale de Plăți, Asociația Română a Băncilor
Luminița Șoitu, Consilier financiar bancar, Asociația Română a Băncilor
Intamplarea face ca a doua zi (in 23 aprilie a.c. ), seria de evenimente axate pe Open Banking a continuat, la Commons Unirii desfasurandu-se Open Banking #1 – Kick-off Event, in organizarea Fintech.camp si FINQ.

Din moment ce PSD2 și oportunitățile (sau amenințările?) pe care le aduce au început să devină subiecte comune de discuții în industria financiară, s-a crezut de cuviinta sa se mute discuțiile în contextul comunitatii antreprenorilor si dezvoltatorilor.

Pentru prima întâlnire din serie, Gabriel Ghita (Mastercard) și Risnita Raul (Banca Transilvania) au intors subiectul pe toate fetele, într-o discuție moderată de Cosmin Cosma (FINQ).

Tabăra Fintech este o rețea de mișcări locale la nivel local care aduc oamenii mai aproape de fintech – introducand fintech în comunitatea lor. Ei organizeaza întâlniri regulate în 9 orașe din România, Moldova, Ungaria, Finlanda, Croația și Germania.

Pentru mai multe informații despre serviciul Plăți Instant vă rugăm să accesați link-ul: www.platiinstant.ro.