Gala premiilor UAP (Uniunea Artiștilor Plastici) din România 2021 la Hărman (ZMBv – Zona Metropolitană Brașov)

Gala premiilor Uniunea Artiștilor Plastici din România 2021 la Hărman

Comunicat de presă

Gala Premiilor UAP (Uniunea Artiștilor Plastici) din România 2021

Uniunea Artiștilor Plastici din România organizează, în parteneriat cu Primăria Comunei Hărman (Zona Metropolitană Brașov), Asociația AVV Hărman și Biserica Evanghelică Fortificată Cetatea Hărman, o nouă ediție a Galei Premiilor UAP pentru anul 2021.

Premiile UAP din România constituie un bun prilej de a inventaria și evalua activitatea artiștilor unei organizații cu peste 6.000 membri. Este obligatoriu să continuăm buna tradiție de a premia excelența, de a stimula competiția și de a promova valorile. Aceste premii au fost acordate anual în perioada 1961-2007 și reluate din 2014. Scopul acestui proiect, dincolo de premierea unor artiști consacrati, dar și a unora tineri, este de a crea un mediu profesional stimulativ și de a promova artele vizuale pe plan național.

Alegerea comunei Hărman pentru Gală este o premieră în societatea românească și subliniază importanța dobândită în țesutul social de mișcarea artistică de la Hărman (Zona Metropolitană Brașov), interesul arătat de locuitori și de autoritățile locale pentru artă, creând o punte simbolică între istoria locului, monumentele, tradițiile sale și prezentul său în arta contemporană românească.

La ceremonia decernării oficiale a premiilor pentru excelență în artele vizuale pentru anul 2021, ce va avea loc în data de 3 septembrie 2022, între orele 17ꓽ00-20ꓽ00, în Biserica  Evanghelică fortificată a Cetății Hărman în ZMBv (Zona Metropolitană Brașov), vor participa personalități ale culturii române, oameni de afaceri, colecționari. Cu acest prilej se vor acorda și mai multe titluri de „Prieten al Artelor”.

Localitatea Hărman se află în Țara Bârsei, la circa 10 km spre est de municipiul Brașov. Este cunoscută în special pentru biserica fortificată(fragment in foto). Turnul-clopotniță al bisericii este in imagine. Credit fotografii: Claudiu Victor Gheorghiu©, 2019

Festivitatea va fi precedată de o expoziție cu lucrări ale artiștilor premiați și de o expoziție de mozaicuri din colecția Nicolae Vrâncean. Ceremonia se va desfășura cu sprijinul financiar al  Ministerului Culturii, al Consiliului Local al Comunei Hărman, al Asociației AVV Hărman, al Rotary România-Republica Moldova District 2241, al BES România, Hibridul SA, Nordexim și Boromir. Evenimentul va fi transmis de TVR Craiova.

Consiliul Director al UAP din România

Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor Jurnalul-Bucurestiului („Le Petit Parisien”)

Gheorghiu Claudiu – Victor, artist vizual, Senior Editor Jurnalul Bucureştiului

Notă. Tag general în Jurnalul-Bucurestiului („Le Petit Parisien”) pentru Uniunea Artiștilor Plastici din România. Articol similar din ziarul Ultima Oră.

Gala Premiilor Uniunii Artiștilor Plastici din România 2021 la Hărman

Nota redacției

Protejat: Celebrul penitenciar parizian „de la Santé” inaugurat cu 155 de ani în urmă (document istoric inedit, cu imagini inedite, în exclusivitate, pentru Jurnalul Bucureștiului). Ultimele două execuții în această închisoare cu o jumătate de secol în urmă în dosarul tentativei de evadare din centrul de detenție de maximă siguranță de la Clairvaux (cu uciderea ostaticilor Guy Girardot – gardian al închisorii și Nicole Comte – infirmieră în aceași închisoare). Claude Buffet și Roger Bontems, „precursori” ai abolirii pedepsei capitale în Franța