Acasă Editorial Jurnalul Bucureștiului Gala Premiilor Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România – Concursul „Pandemie și patriotism”....

Gala Premiilor Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România – Concursul „Pandemie și patriotism”. Distincții „Opera Omnia” și distincția „In Memoriam” lui Neagu Udroiu

S-a stins din viață jurnalistul Doru – Dinu Glăvan (7 iunie 1946 – 31 octombrie 2021), președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România 

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) organizează ediția 2022 a Galei Premiilor anuale. Evenimentul, care va avea loc în București, pe 9 noiembrie 2022, de la ora 18h00, va distinge și va recompensa cu distincții personalități ale presei din România, jurnaliști care au participat la concursul Pandemie și patriotism, lansat de UZPR, membri ai Uniunii din toată țara și din filialele din Diaspora.

Premiile UZPR, stabilite de un juriu alcătuit din profesioniști în domeniu, vor fi acordate unor jurnaliști care s-au remarcat prin materialele de presă în toate segmentele domeniului–presă scrisă, online, radio, tv, carte de presă, publicistică. De asemenea, vor fi acordate distincții „Opera Omnia” pentru întreaga activitate unor profesioniști ai breslei care au consolidat, de-a lungul unor cariere remarcabile, statutul mass-media de reper al democrației și statului de drept în România. De asemenea, va fi acordată o distincție „In Memoriam” lui Neagu Udroiu (un reporter cu vocaţie, fost director general al Agenţiei Naţionale de Presă Agerpres şi ambasador al României).

Notă. Fostul diplomat și jurnalist Neagu Udroiu a decedat în dimineața de sâmbătă, 10 septembrie 2022, la vârsta de 82 de ani. Regretatul diplomat și publicist a fost omagiat în luna aprilie a acestui an, la împlinirea vârstei de 82 de ani, în cadrul unui eveniment organizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR).

Neagu Udroiu s-a născut la 3 aprilie 1940, în satul Cartojani (Vlașca), județul Teleorman. El a urmat Institutul Politehnic București, Facultatea de metalurgie (1950-1964), însă s-a dedicat literaturii, jurnalismului și diplomației. Începând din anul 1996 a intrat în mass-media și a lucrat ca reporter, oscilând între radio, televiziune şi agenţii de presă. În anul 2001 a fost desemnat ambasador în Finlanda. A publicat mai multe volume între care, „Profesiune şi sens de viaţă” (1973); „Reporter pe Misissippi” (1976); „Pieton prin oraşele lumii” (3 vol., 1976-1998); „Sita lui Eratostene” (1981); „America, un loc sub soare” (1991); „China, dragonul pe roţi” (1997); „Zăpezi din miazănoapte” (2 vol., 2007-2011).

Cu ocazia lansării volumului „La Nord şi la Sud de Ecuator”, a fost declarat „Omul Zilei”, de „Jurnalul Național”. „Autorul şi-a împărtăşit experienţele de jurnalist trăite în diferitele colţuri ale lumii şi opinia sa despre audiovizualul de astăzi. Cartea oferă un istoric al mijloacelor de comunicare şi face parte dintr-o lungă serie care l-a preocupat pe Neagu Udroiu, aceea de a cunoaşte, de a interpreta experienţe mass-media din diferite ţări. Volumul mai cuprinde pagini consacrate evoluţiei radioului şi televiziunii din diferite zone ale lumii, dar şi prezentarea audiovizualului din România. Sunt, de asemenea, de interes capitolele consacrate unor importante societăţi de radio şi televiziune de pe glob. Pentru noul său volum, Jurnalul Naţional îl declară pe Neagu Udroiu «Omul zilei»”, spunea jurnalistul Dan Constantin cu acest prilej. Anul acesta, cu câteva luni înainte de deces, a fost omagiat pentru ultima oară, în viață, cu prilejul împliniri vârstei de 82 de ani în cadrul unui eveniment desfășurat în cadrul „Salonului Cultural”, ediția 2022.

Manifestare de tradiție, Gala Premiilor UZPR a premiat, de-a lungul edițiilor precedente, personalități de primă mărime ale jurnalismului și publicisticii din România, gazetari, realizatori de emisiuni, redactori, reporteri, caricaturiști de presă, editorialiști, precum și publicații, volume de referință în domeniu, producții media de top și entități mass-media relevante pentru societatea românească.

Departamentul de Comunicare UZPR

Notă. Alte articole despre UZPR în Jurnalul Bucureștiului

Nota redacției