Acasă Medic „Gemoterapia” sau cum să fii sănătos cu ajutorul remediilor vegetale

„Gemoterapia” sau cum să fii sănătos cu ajutorul remediilor vegetale

În ultimii ani gemoterapia a luat avânt și în România, ea fiind deja populară în țări precum Franța, Belgia, Italia, Germania. Are reputația că funcționează excelent pentru afecțiuni ale pielii, alergii sezoniere, astm, migrene, tulburări digestive, dificultăți de somn, nereguli menstruale, probleme de fertilitate, hipertensiune arterială și multe altele.

Ce este gemoterapia și cum ne poate fi utilă?

„Gemoterapia, cunoscută și sub denumirea de fitoembrioterapie, este o metodă homeopatică modernă de drenaj bioterapeutic care folosește extracte glicerinohidroalcoolice din muguri și mlădițe de plantă tânără. Materia primă a mugurilor, a lăstarilor emergenți, a semințelor, a rădăcinilor este preluată la momentul de vârf al germinării anuale a plantei și transformată în produse cu valoare biologică și terapeutică ridicată–ne răspunde doctor în farmacie Anca-Daniela Raiciu, specialist în gemoterapie, la întrebarea adresată mai sus și adaugă câteva detalii ajutătoare pentru înțelegerea acestei discipline terapeutice:

Plantele sunt recoltate primăvara, pe toată perioada diviziunii celulare și a creșterii, deoarece în această etapă conțin cea mai mare concentrație de hormoni ai factorului de creștere activ și agenți hormonali specifici. Împreună generează o informație valoroasă necesară pentru drenarea diferitelor organe și țesuturi la nivel celular. Această bogăție este mai apoi valorificată în preparatul gemoterapeutic, care devine purtătorul unei informații extrem de valoroase.

Cum recomandați aceste tipuri de preparate?

Ele ajută organismul pe plan holistic, având capacitatea de a drena, de a curăța organismul de toxinele apărute în cursul bolii. Indiferent care sunt afecțiunile pentru care se dorește tratamentul cu gemoderivate, schemele se adresează fiecărei pacient în parte, iar cei care doresc să beneficieze de o schemă personalizată vor apela la un specialist în fitoterapie/gemoterapie, care va ține cont de întregul tablou clinic și va recomanda combinațiile și durata de tratament care se potrivesc cel mai bine cu starea și simptomele persoanei, concluzionează specialistul.

Hofigal, un pionier în gemoterapia românească

Ca multe alte terapii, gemoterapia îsi are originile în antichitate–Galenus și Paracelsus fiind principalii promotori și a fost și a fost denumită astfel de către Pol Henry (1918-1988, medic belgian) ale cărui prime lucrări au apărut în anii 60. Mii de observații și studii clinice s-au efectuat de atunci, pentru ca astăzi, acest tip de terapie să fie foarte prețuită pentru eficiența și pentru lipsa de toxicitate pe care o prezintă.

Aș vrea să mai adaug faptul că Hofigal a fost un pionier în gemoterapia românească, prin preocuparea constantă față de descoperirile din acest domeniu și prin producerea unor gemoderivate complexe, cu valoare biologică și terapeutică dovedită. Chiar fondatorul acestei companii, cercetător Ștefan Manea, care a avut drept credo faptul că „Natura nu minte niciodată”,  a dat un impuls deosebit studiilor observaționale în acest domeniu,  și a inițiat colaborarea cu medici de diferite specialități cu scopul de a fi studiate efectele terapeutice ale unor produse vegetale variate.

Astăzi, la nivel european și mondial gemoterapia este considerată un instrument extrem de util lupta cu o plajă foarte largă de afecțiuni. Nici spațiul românesc nu face excepție, mai ales că românii sunt extrem de interesați de terapiile naturale, cu o toxicitate cât mai redusă–punctează intervievata noastră.

Care sunt cele mai frecvente afecțiuni în care și-a demonstrat utilitatea gemoterapia?

Aproape că nu există patologie în care să nu se fi înregistrat beneficii ale acestui tip de terapie! Există gemoderivate pentru afecțiuni respiratorii de sezon sau cronice, pentru suferințe cardiovasculare, digestive sau endocrine, pentru anemii, afecțiuni cutanate, dar și pentru neurastenii sau forme ușoare ale depresiei Totodată aș dori să adaug că gemoterapia nu are efecte în afecțiuni severe care presupun deteriorări importante, și nu ține loc de intervenție chirurgicală, după cum nu înlocuiește tratamentul în diverse afecțiuni oncologice sau în afecțiunile psihice severe. În aceste situații recomandăm adresarea către medicul specialist, care prin investigații paraclinice va stabili ce abordare terapeutică este de folos pacientului respectiv”–explică în finalul interviului nostru dr. în farmacie Anca-Daniela Raiciu.

Interviu realizat de către Adriana Caranfil, Senior editor, Director Comunicare PR-Marketing la Aqui Ahora

Bibliografie

Nota redacției