Acasă Conferinte, Dezbateri Haos și război pe frontiera de est a NATO?

Haos și război pe frontiera de est a NATO?

373
0

(Cu subtitlul “Amenințarea Rusiei versus legăturile transatlantice pentru Ucraina, România și Moldova pe timpul lui Zelenski și Maia Sandu”)

Pentru al patrulea an consecutiv, Asociația „Ține de Noi” și Fundația Hanns Seidel împreună cu Centrul de Prevenire a Conflictelor și Early Warning, cu susținerea Ambasadei Ucrainei la București a organizat o conferință internațională care a dezbatut starea de securitate a celor trei țări: Ucraina, Moldova, România, în unul dintre cele mai complexe contexte geopolitice, militare și culturale recente.

Imagine similară

Conferința a fost susținută în limba engleză, la București, facilitând schimbul de opinii între invitații din Ucraina și din Republica Moldova. În plus, au existat alți invitați care au permis aducerea contextului transatlantic în prim plan, aceștia fiind analiști din UK si America.

A fost ultimul eveniment public semnificativ din acest an al Asociației Ține de Noi, desfasurat ieri, 28 iunie, ora 14.00, la Hotel Sheraton (Piața Romană, vizavi de ASE). Au participat Cristian Diaconescu și Iulian Chifu, precum și prestigioși invitați străini.

A fost o conferință legată de Securitate Regională, la urma urmei o temă de impact direct pentru viețile fiecăruia dintre noi. Toate visele noastre, toate speranțele sunt legate de pacea și stabilitatea din zona Mării Negre, din Ucraina și Republica Moldova, momentan afectate direct de acțiunile Federației Ruse.

Au participat specialiști de top din cele trei țări, care au explicat cum vor evolua lucrurile, mai ales având în vedere alegerile parlamentare și schimbarea de președinte din Ucraina precum și recenta răsturnare de Guvern din Republica Moldova.  Pentru ca regiunea să continue să evite un conflict major este nevoie de multă înțelepciune, diplomație și un echilibru de putere.

Discuțiile au avut două dimensiuni – prima dată s-a discutat despre soarta României, a Ucrainei și a Republicii Moldova. Apoi s-a discutat strict ecuația militară de putere din cele trei țări și din regiune.

Există o serie de schimbări permanente aduse acestei zone cauzate de două conflicte active și unul ”înghețat”. Vorbim atât despre un interes crescut, cât și despre o creștere a militarizării în zona Mării Negre, conflictul ce a urmat după anexarea Crimeii și conflictul înghețat din regiunea Transnistria.

Contextul este acela al unor confruntări din ce în ce mai dese pe flancul de est al NATO. Patrularea aeriană a Rusiei în mod agresiv în apropiere de Ucraina și România, operațiuni de menținere a păcii de către Statele Unite și alte state în Marea Neagră, libertatea de navigare forțată până la limite, mai multe vase militare în Marea Neagră și eforturile Ucrainei de a menține echilibrul între zonele estice rusești și urmarea aspirațiilor pentru aderarea la NATO.

Pe partea de hard power, este o intensificare a războiului de informații, a propagandei, a războiului hibrid. Combinate, acestea preiau forma regiunilor estice ale Ucrainei, precum Lugansk și Donetsk. Aici, așa numitele Republica Populară Donetsk și Republica Populară Luhansk au fost discutate de Națiunile Unite.

Se constată o deteriorare serioasă a drepturilor omului, o creștere a anarhiei, atacuri și răpirea unor jurnaliști și observatori internaționali, lupte cu militanții pentru unitatea Ucrainei și un mediu foarte ostil, cu un cerc vicios al armistițiilor și violențelor terestre.

Conferința a concentrat discuția în două paneluri. Primul a fost o sesiune plenară ce a discutat contextul geopolitic.

Au fost trecute in revista relațiile internaționale, intențiile Rusiei, situația la sol și schimbările radicale ce au urmat după alegerea Președintelui Zelenski, schimbările recente din Republica Moldova și schimbările la care se așteaptă România după alegerile prezidențiale.

Au fost evaluate balanța securității și măsurile cheie în accentuarea siguranței, intensificarea cooperării și asigurarea securității de navigare.

În cel de-al doilea panel, hard power, a fost analizată mai atent, în special balanța puterii în zonă și în zona Mării Negre, din perspectiva militară și a războiului de informații.  Experți militari care posedă o bună cunoaștere a zonei pentru și-au exprimat opiniile și pentru construirea unei temă comună de apărare a zonei de est a NATO.

Printre subiectele ce au fost discutate s-au numărat:

  • Strategia Rusiei de apărare a Mării Negre și proiectarea forței sale în regiune
  • Capacitatea țărilor NATO și non-NATO de a se apăra și dorința lor de cooperare
  • Schimbări politice și implicațiile acestora
  • Contribuția Statelor Unite ale Americii la menținerea păcii în regiune
  • Situația înțelegerilor Minsk I și Minsk II și planurile pentru viitor
  • Conflictul înghețat din Republica Moldova
  • Schimbările politice din Republica Moldova
  • Balanța securității în regiunea Mării Negre
  • Gândirea UE vs gândirea SUA asupra conflictului Ucrainean

Imagini pentru Saber Guardian 2019

Ca exemplu de activitate constantă de menținere a interoperabilității și pacificare a regiunii, a fost dat exercițiul NATO Saber Guardian 2019, cu participarea a peste 13 500 de soldați din 14 state aliate pe teritoriul Bulgariei, României și Ungariei, dntre care 7 600 sunt soldați români din bazele militare de la Cincu, Bordușani, Babadag, Smârdan și Râșnov. Statele Unite – Forțele Terestre în Europa și forțele române sunt contribuitori, pe când Rusia a trimis un distrugător Kashinclass pentru a monitoriza exercițiile aliaților.