Acasă Culturale si Altele Ziua Culturii Naționale. „Citadele culturale” ialomițene – spectacole de Ziua Culturii Naționale...

Ziua Culturii Naționale. „Citadele culturale” ialomițene – spectacole de Ziua Culturii Naționale (Corespondență de la Sebastian Crăciun – Președintele Asociaţiei Cultural – Sportive „Pro Valores”)

Județul Ialomița sărbătorește Ziua Culturii Naționale prin seria de evenimente Citadele Culturale Ialomițene–Românesc 100%”.  În organizarea Centrului Cultural „Ionel Perlea” din subordinea Consiliului Județean Iaomița, a Primăriei Albești și a Ovalsart, vor avea două spectacole în care se vor îmbina muzica, poezia și arta plastică. Protagoniști sunt actorul Alex Vald, violonistul Valentin Albeșteanu, pianistul Valentin Zoltan Cucu, pictorițele Simona Lepădătescu Buzoianu și Marcela Smeianu, elevii Școlii Albești și invățătorul-artist Aurel Gheorghe. Evenimentele vor avea loc pe 14 ianuarie 2023, la ora 13h00, la Căminul Cultural „Ion Albeșteanudin Albești și pe 15 ianuarie 2023, de la ora 12h00,  la Casa Memorială „Ionel Perlea” din Ograda.

Actorul Alex Vlad este absolvent al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „L.Caragiale” București și Doctor în teatru (arta actorului și regie) din anul 2015. A luat parte activ ca regizor, actor sau scriitor la peste 50 de producții (spectacole de teatru, film, podcast, recital, reclame, etc) fiind premiat în repetate rânduri. A fost invitat în numeroase festivaluri de teatru naționale și internaționale unde a jucat în spectacole, a susținut ateliere de arta actorului sau a fost membru al unor jurii de specialitate. În 2009 a dezvoltat proiectul „Teatru Acum” prin care promovează și produce diferite spectacole teatrale independente. Regizor, coordonator și trainer, Alex Vlad lucrează atât în spațiul teatral independent sau de stat, cât și în mediul universitar. Organizează și susține ateliere și cursuri de arta actorului (UNATC, Teen Media, Z Builders, etc). În paralel scrie proză, poezie, articole, eseuri, scenarii și piese de teatru. Multe dintre lucrările sale literare au fost publicate și o parte dintre textele dramatice au fost montate.

Violonistul Valentin Albeșteanu a urmat cursurile Liceului de muzică „George Enescu”. Este licențiat al Universității Naționale de Muzică București. În 1997 a fost colaborator al Orchestrei de Cameră a Radiodifuziunii, iar în 2002 devine membru fondator al Trioului „Scherzando”. Din anul 1997, preia Taraful „Ion Albeşteanu”, în calitate de solist-instrumentist și dirijor. A devenit dirijor și solist al orchestrei „Doina Ilfovului”. În 2003, orchestra obține Premiul I, iar dirijorul ei Marele premiu al juriului Festivalului Internațional de Folclor Kartal din Turcia.  În 2011, împreună cu pianista Mădălina Pașol a susținut o serie de concerte sub genericul Classic Vibrations, la Cafepedia București. A concertat în cadrul unor recepții organizate la București de ambasadele Italiei, S.U.A. și Germaniei, iar anul trecut a concertat la Berlin la invitația Institutului Cultural Român. Din anul 2007, acompaniat de pianistul Valentin Cucu, susține recitaluri permanente în prestigioase locuri din București. Este deținător al premiului „10 pentru Ialomița”.

Pictorița Simona Lepădătescu Buzoianu, după absolvirea Liceului de Artă „Ionel Perlea” din Slobozia, a fost licențiată a Universității Naționale de Artă, clasa prof. Alexandru Chira/prof. Vasile Grigore. Din anul 2012 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici-Filiala Slobozia. A fost protagonista expozițiilor personale desfășurate la Protoieria Călăraşi și la Galeria de Artă „Arcadia”- Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea”–Slobozia. De asemenea a avut lucrări în expoziții de grup în țară și străinătate. A obținut Premiul I la Concursul de desene „Ialomiţa 2020″.  A participat la tabere nationale si internationale la: Fetesti, Veles (Macedonia), Tabăra Internațională de creație vizuală și documentare Empatii fără granițe de la Sucevița și Tabăra Internațională de pictură și sculptură Vasile Grigore” de la Hârșa.

Pictorița Marcela Smeianu a absolvit Universitatea „Ovidius” Constanţa, clasa prof. Gheorghe Caruţiu, a obținut diploma de master în arte vizuale, specializarea „Tehnica peisajului şi figurii”, iar din anul 2014 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici-filiala Slobozia. Până în prezent a fost protagonista a nouă expoziții personale desfășurate la Galeria „Arcadia”-Centrului Cultural „Ionel Perlea” Slobozia, Ialomiţa, Casa de Cultură ,,Lumina” Feteşti, Muzeul Municipal Călăraşi, Sala Europa a Consiliului Judeţean Ialomiţa. A participat la Tabăra Naţională de Pictură ,,Expresii urbane”–Piteşti, Tabăra internaţională de pictură şi sculptură „Vasile Grigore” de la Hârsa și la Tabăra de pictură de la Ostrov.

Organizatori: Centrului Cultural „Ionel Perlea” din subordinea Consiliului Județean Iaomița, Primăria Albești și Ovalsart. Parteneri media: Radio România Cultural, Radio Trinitas, Agerpres, JurnalMM.ro, Româniapozitiva.ro, Agentia de carte.

Articole asociate

Marele pictor Gheorghe Petrașcu onorat de orașul natal la 150 de ani de la naștere. Simpozionul „Gheorghe Petrașcu–150″. Laureații Concursului Internațional de Artă Plastică „Gheorghe Petrașcu” (Corespondență de la Sebastian Crăciun – Preşedintele Asociaţiei Cultural Sportive Pro Valores)

Concursul Internațional de Artă Plastică „Gheorghe Petrașcu” devine un eveniment al comunității (Corespondență de la Sebastian Crăciun – Preşedintele Asociaţiei Cultural Sportive Pro Valores)

„Citadele Culturale” bănățene la Caransebeș în cadrul celei de-a  XVII a ediții a Festivalului „Serbările cetății”, cu expoziție a unor lucări aparținând regretatului artist plastic Mihai Vintilă

O nouă competiție pentru tinerii compozitori – un omagiu adus sculptorului Constantin Brâncuși

Nota redacției

4 COMENTARII