Acasă Personalitati În gura presei: Intelectuali și oameni de (mare) cultură, la raport. Cazul...

În gura presei: Intelectuali și oameni de (mare) cultură, la raport. Cazul dramatic al Prof. dr. Constantin Frosin (reputat publicist, poet, eseist, scriitor și traducător român, „recognized by the whole world”).

De câteva luni de zile, nu m-am mai întâlnit cu bunul meu prieten, profesorul emerit, poet, publicist, eseist, scriitor și traducător român Constantin Frosin, cu care mă mai întâlneam la un pahar de vorbă, mai puneam țara la cale în domeniul culturii, al publicisticii de gen etc.

Constantin Frosin editează la Galați, din salariul de profesor, revista „Le Courrier International de la Francophilie“, în care semnează importante personalități ale culturii franceze. De asemenea, profesorul semnează peste 250 de volume de poezie, eseuri sau traduceri, majoritatea apărute la edituri din Franța, Belgia, Luxemburg. Editurile din țară i-au publicat numai 18 volume. Activitatea sa a fost apreciată prin mai multe ordine și medalii ale statului francez, și aici vorbim de o altă performanță, pentru că se întâmplă extrem de rar ca o personalitate să dețină două înalte ordine ale statului francez, ambele în grad de „Ofițer“, ca în cazul profesorului gălățean, căruia Franța i-a acordat în 2004 Ordinul Național Francez „Laurii Academici“„Les Palmes Académiques“ în grad de „Ofițer”, iar în 2009 „Ordinul Artelor și Literelor“ în grad de „Ofițer“. În pofida acestor aprecieri de care se bucură în Franța, profesorul Cons­tantin Frosin este ignorat la București. (Povestea lui Constantin Frosin, profesorul român elogiat la Paris)

Profesorul universitar Constantin Frosin a tradus în limba franceză peste 200 de opere ale literaturii române, fiind considerat unul dintre cei mai importanţi traducători români în viaţă. A scris 40 de cărţi – de la studii filologice la poezie – pe care le-a publicat în ţară şi în străinătate. Paradoxal, majoritatea recunoaşterilor pentru munca lui sunt pe plan internaţional, în România fiind aproape necunoscut. (Interviu – Constantin Frosin, scriitor, traducător, profesor universitar: „Noi, românii, avem o problemă cu recunoaşterea meritelor cuiva“). Interesându-mă, am aflat cu stupoare și tristețe că suferă de o maladie incurabilă și că nu dispune de mijloacele financiare necesare pentru a-și procura medicația de ultimă oră, complementară celei de tip oncologic.

L-am întrebat la telefon de ce nu solicită Indemnizația de Merit”, pe care știu că o merită cu prisosință, și am fost indignat să aflu că de trei ani de zile a făcut cerere în acest sens, dar că nu i s-a aprobat de către „onor” consiliul director al USR, pe motiv că dânșii nu au auzit de el... Rușine!

Este, clar, ceva este putred în Danemarca aia de la USR (Uniunea Scriitorilor din România), plagă localizată la nivelul Consiliului Director, unde fiecare reprezentant de filială își propune și susține proprii candidați. Dacă nici în situații limită, caz de forță majoră – de viață și de moarte, nu se mai respectă nici un fel de criterii valorice, cu atât mai puțin cele care țin de omenie, unde ajungem, domnilor? România, încotro? Vorbim de solidaritate în cazul pandemiei ăsteia nenoricite, dar ignorăm, băgăm sub preș maladiile incurabile, lăsăm oamenii de valoare să moară fără sprijinul financiar care li se cuvine ?!

Sper sincer ca în urma publicării acestui material, situația să revină la normal, și această mare personalitate a culturii și literaturii române și europene  să primească ce i se cuvine.

Altfel, vom trage alte concluzii. Nu e posibil ca prezentat și susținut de excepționalul critic literar care este Academicianul Nicolae Manolescu, însuși Președintele USR să nu obții decât un vot, iar din sală să se audă vociferări de genul: „Da’cine-i ăsta, că n-am auzit de el…”
Puneți mâna și citiți, domnilor, omul ăsta publică din 1990 încoace, în sute de reviste românești și străine. Și a primit zeci de recunoașteri naționale și internaționale (la care mulți dintre dvs. nici nu puteți visa…), aducând un uriaș plus de imagine României. Cinste lui !
Aș vrea să spun același lucru și despre Domniile-Voastre, dar numai după ce-i faceți dreptate !

Corespondență de la Pompiliu Comșa, prof. univ. asoc., director al Ziarului Realitatea, Reporter european, cel mai bun ziarist de provincie (Media Radar)

 

 

 

 

Bibliografie generală

Un titan „gălățean” al literaturii europene francofone, cu grave probleme de sănătate, candidat la „indemnizația de merit” din partea USR de peste 3 ani…(Corespondență de la „compatriotul meu”, prestigiosul profesor emerit dr. Constantin Frosin – „ the most prolific & notorious” poet, scriitor și traducător contemporan, singurul român inclus în dicționarul biografic „Who is who France”)

Un titan „gălățean” al literaturii europene francofone, cu grave probleme de sănătate, candidat la „indemnizația de merit” din partea USR de peste 3 ani… (Corespondență de la „compatriotul meu”, prestigiosul profesor emerit dr. Constantin Frosin – „le plus illustre des Roumains” – publicistes, francophiles, contemporains)

Colegul, prietenul și „compatriotul” meu, profesorul Constantin Frosin – cu grave probleme de sănătate, un titan „gălățean” al literaturii europene francofone (scriitor și traducător de prestigiu național și european, președinte de onoare al Ligii Culturale Române – filiala Galați, „ the most prolific & notorious” poet, scriitor și traducător contemporan, singurul român inclus în dicționarul biografic „Who is who France”, „le plus illustre des Roumains” – publicistes, francophiles, contemporains),…așteaptă „indemnizația de merit” din partea USR de peste 3 ani!

Un titan „gălățean” al literaturii europene francofone, cu grave probleme de sănătate, candidat la „indemnizația de merit” din partea USR de peste 3 ani… (Corespondență de la „compatriotul meu”, prestigiosul profesor emerit dr. Constantin Frosin – Aprecieri ale criticii literare românești și aprecierea mea, personală)

Un titan „gălățean” al literaturii europene francofone, cu grave probleme de sănătate, candidat la „indemnizația de merit” din partea USR de peste 3 ani… (Corespondență de la „compatriotul meu”, prestigiosul profesor emerit dr. Constantin Frosin – prodigioasa sa activitate publicistică în țară și în străinătate)

Un titan „gălățean” al literaturii europene francofone, cu grave probleme de sănătate, candidat la „indemnizația de merit” din partea USR de peste 3 ani…(Corespondență de la „compatriotul meu”, profesorul emerit dr. Constantin Frosin – Scriitor și Traducător de prestigiu național și european, președinte de Onoare al Ligii Culturale Române, Filiala Galați, premiat de către USR pentru traducerile sale!)

Constantin Frosin: Moartea unui gălățean, un titan al literaturii europene francofone, prietenul și „compatriotul” meu, poet, scriitor și traducător de prestigiu național și european („le plus illustre des Roumains” – publicistes, francophiles, contemporains)

Bibliografie selectivă

 

Articolul precedentUrma scapă turma. Nu însă întotdeauna! (Corespondență de la prof. univ. asoc. Pompiliu Comșa, directorul ziarului Realitatea)
Articolul următorPentru o mass-media în slujba naţiunii, în general și în condiții de coronavirus, în special (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița)
Fizician teoretician și matematiciancian de formaţie pluri-inter și transdisciplinară, adept şi promotor al educaţiei de excelenţă (gifted education) şi jurnalist de investigaţii criminale francez, de origine română, specializat în MASS (Matematici Aplicate în Științe Sociale), în studiul fenomenelor socio - judiciare cu ajutorul unor structuri matematice complexe (teoria haosului - sisteme complexe, teoria ergodică, teoria teoria categoriilor și rețelelor, cercetarea operațională și teoria sistemelor formale de tip Gödel). Cofondator al IRSCA Gifted Education (Institutul Român pentru Studii şi Cercetări Avansate în Educaţia de Excelenţă), de peste un deceniu și jumătate, este Director de studii în cadrul CUFR România (Conseil Universitaire-Formation-Rechereche auprès des Grandes Ecoles Françaises-Consultanţă Universitară, Studii şi Cercetări de pe lângă Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii), organism educaţional franco-român agreat de stat, având ca obiectiv, consilierea, orientarea şi pregătirea candidaţilor români cu Diplomă de bacalaureat, respectiv ai studenţilor din primul ciclu universitar (Licenţă), la concursurile de admitere în sistemul elitist de învatamânt superior „La conférence des grandes écoles françaises” (Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii - CPGE-Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles, Grandes Ecoles) şi Universităţile elitiste franceze (Licenţă, Master). Este autor a peste 600 de lucrări cu caracter științifico–didactic (articole și cărți de matematică și fizică, respectiv, de investigație jurnalistică – atât în limba română cât și în limba franceză, repertoriate și în BNF – Bilibioteca Națională a Franței, „François, Mitterrand”), care au contribuit la promovarea culturii și civilizației franceze în lume, precum și la admiterea a peste 1.000 de tineri români cu abilități intelectuale înalte (absolvenți de liceu și studenți) în școlile superioare franceze de înalte studii – Les Grandes Ecoles (un sistem educațional elitist și unic în lume), în special, în cele științifico–inginerești și economico–comerciale, dintre care, astăzi, majoritatea ca absolvenți, contribuie în calitate de cadre superioare sau de conducere la prosperitatea spirituală și materială a națiunii franceze în cadrul unor prestigioase instituții de învatamânt superior și de cercetare, mari companii private sau de stat, civile si militare, multinaționale, specializate în tehnologia de vârf, respectiv, în cadrul administrației locale și centrale de stat.

7 COMENTARII

  1. Și mie mi-a tradus excepțional cartea ”L-Ange Etienne” dedicată Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea. Un profesionist desăvârșit și un om sclipitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.