Acasă Personalitati În memoria Maestrului Vladimir (Mirel) Zamfirescu (1936 – 2020)

În memoria Maestrului Vladimir (Mirel) Zamfirescu (1936 – 2020)

S-a stins pe 1 iunie 2020 Vladimir (Mirel) Zamfirescu(n.1936), unul dintre cei mai mari pictori europeni, un Lord al artelor frumoase! DUMNEZEU Să-l odihnească! A fost membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România din 1968 şi membru Visarta: Societate de gestiune colectivă a drepturilor de autor în domeniul artelor vizuale din 2009. Înmormântarea va avea loc joi, 4 iunie 2020, la cimitirul Bellu Catolic, la ora 12:00.

S-a stins din viață, pe 1 iunie 2020, Mihai (Mirel) Vladimir Zamfirescu (n.1936), unul dintre cei mai mari pictori europeni, un Lord al artelor frumoase, sotul scriitoarei Maria Ivan (strănepoata Episcopului Nicolae Ivan al Clujului, cel care a ridicat Catedrala Ortodoxă din Cluj). Dumnezeu să-l odihnească! A fost membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România din 1968 şi membru Visarta: Societate de gestiune colectivă a drepturilor de autor în domeniul artelor vizuale din 2009. Înmormântarea va avea loc joi, 4 iunie 2020, la cimitirul Bellu Catolic, la ora 12:00.

Maestrul Vladimir Zamfirescu și colaj cu lucrările artistului, sursa pagina Facebook Vladimir Zamfirescu

Vladimir Mihai Zamfirescu (n.1936, Ploieşti) a fost admis la Institutul de Arte Plastice ”Nicolae Grigorescu” din Bucureşti în 1960, unde i-a avut profesori pe maestrul Corneliu Baba, pe Tiberiu Krausz şi Aurel Vlad. A absolvit Institutul în 1966 ca şef de promoţie şi în 1968 a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. În anul 1967 a urmat cursurile Şcolii de Artă Bisericească, obţinând atestatul de pictor de biserici. După căderea comunismului fost cerut ca profesor de către studenți, astfel că în 1991 a devenit profesor la Academia de Artă, actuala UNARTE: Universitatea Națională de Arte din București, Departamentul Pictură.

Multe dintre lucrările  artistului se află în colecţii particulare şi în vestite muzee de artă din Franţa, Anglia (Tate Gallery din Londra), Italia, Germania, Spania, Austria, Elveţia, Olanda, Suedia, Norvegia, Portugalia, Grecia, Rusia (Muzeul Puşkin), Iran, Turcia, Polonia, SUA. De asemenea, tablouri ale sale se găsesc în colecţii regale, în mari pinacoteci şi în colecţiile unor şefi de stat – Norvegia, Danemarca, Italia, China, Bulgaria, precum şi în Colecţia Muzeului de Artă al Vaticanului.

A primit de-a lungul timpului mai multe distincţii şi premii, printre care: Premiul Trienalei Internaţionale de la Sofia (1971), Bursa Academiei Regale Suedeze (1980), Bursa Academiei Italiene pentru Pictură (1982), Medalia Raffael a Academiei Caravaggio, Roma (1982), Premiul Juriului Uniunii Artiştilor Plastici din România (1982), Ordinul Naţional ”Serviciul Credincios” în grad de Cavaler (2003). De asemenea a primit, în 2006, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Artă din Cluj, titlul de Profesor Honoris Causa al Universităţii de Artă din Bucureşti, Premiul de excelenţă ”Nicolae Grigorescu” a Uniunii Patronatului Român, iar în 2015 diploma “Meritul Academic”, la împlinirea vârstei de 80 de ani, în cadrul decernării Premiilor Academiei Române pentru anul 2013.

Colajul foto este de la Gala Premiilor Contemporanul 2015: poeta Aura Christi(redactor-şef al revistei Contemporanul) şi romancierul Nicolae Breban (membru al Academiei Române si director al revistei Contemporanul) au decernat joi, 12 noiembrie 2015, la sediul Bibliotecii Metropolitane București, mai multe premii, între care Premiul de Excelenţă în Artele Plastice pentru maestrul Vladimir Zamfirescu. Fotografii de Claudiu Victor Gheorghiu©, 12 XI 2015.

Colajul foto este de la Gala Premiilor Contemporanul 2015: poeta Aura Christi(redactor-şef al revistei Contemporanul) şi romancierul Nicolae Breban (membru al Academiei Române si director al revistei Contemporanul) au decernat joi, 12 noiembrie 2015, la sediul Bibliotecii Metropolitane București, mai multe premii, între care Premiul de Excelenţă în Artele Plastice pentru maestrul Vladimir Zamfirescu. Fotografii de Claudiu Victor Gheorghiu©, 12 XI 2015.

Hristos s-a înălțat! VISARTA: Societate de gestiune colectivă a drepturilor de autor în domeniul artelor vizuale anunţă cu profund regret încetarea din viață pe 1 iunie 2020 a maestrului Vladimir (Mirel) Zamfirescu, membru VISARTA din 2009, unul dintre cei mai mari pictori europeni, un Lord al artelor frumoase! Transmitem compasiune familiei, prietenilor, colegilor, tuturor celor care l-au cunoscut și prețuit. DUMNEZEU Să-l odihnească

Consiliul Director al VISARTA: președinte, Irina Florescu, membri Ștefan Găvenea și Claudiu Victor Gheorghiu, administrator general Daniela Avramescu, 3 iunie 2020

Gala Premiilor Contemporanul 2015: Premiul de Excelenţă în Artele Plastice pentru Maestrul Vladimir (Mirel) Zamfirescu. Videoclip de Claudiu Victor Gheorghiu©, 12 XI 2015 (YouTube)

N.M.: Îl admiram demult pe maestrul Vladimir (Mirel) Zamfirescu, iar la Gala Contemporanul din 2015, unde i s-a decernat Premiul de Excelenţă pentru Arte Plastice, am și  vorbit, destul de mult, ținând seama de evenimentul respectiv. Era un om deosebit, educat, modest. Știu că la expozițiile mele din Italia și în discuții  adiacente, criticii importanți  italieni sau curatorii marilor saloane unde am participat și  eu îmi vorbeau laudativ și cu un respect deosebit de 2 artiști români contemporani: Vladimir (Mirel) Zamfirescu și Camilian Demetrescu.

A consemnat:  Gheorghiu Claudiu–Victor,  Senior editorJurnalul Bucurestiului, 3 iunie  2020

Claudiu Victor Gheorghiu, artist vizual, afilieri: membru titular Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România : AFAPRR, totodată consilier media și al CD al AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România și membru al Consiliului Director al Visarta(Societate de gestiune colectivă a drepturilor de autor în domeniul artelor vizuale); în subsidiar jurnalist cultural: Senior Editor al agenției de presă Intell News şi coordonator al paginilor de cultură(în limbile română şi engleză Intell News Romania ), Senior Editor al ziarului Jurnalul Bucurestiului , publicist comentator al ziarului Ultima Oră