Acasă Decese (personalități) In memoriam Cornel Țăranu. „Rămas bun întârziat” Corespondență de la SGK (Dr....

In memoriam Cornel Țăranu. „Rămas bun întârziat” Corespondență de la SGK (Dr. Sofia Gelman–Kiss, muzicolog, membru fondator al „Fundației SAGA pentru Cultură, însărcinată cu acțiuni în domeniul muzicii”, Israel–Netania) fostă studentă și colegă a Profesorului Cornel Țăranu

La data de 18 iunie 2023 am pierdut un om fermecător…am pierdut un cetățean al lumii un om fără prejudecăți, am pierdut o mare personalitate a cărei lipsă se simte mereu în sufletele celor care i-au fost aproape–și nu numai. Două zile mai târziu ar fi împlinit 89 de ani dar inima sa, în urma unor eforturi muzicale–culturale, evenimente legate de festivalul Ligeti la Cluj, a cedat, s-a oprit brusc, transformându-l în…amintire. Mă refer cu regretul nelimitat care mă cuprinde, la bunul meu prieten Cornel Țăranu.

Colaj foto profesorul Cornel Țăranu/ Foto 1: pixabay.com/Foto 2: Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima

Mi-a fost profesor, iubit și apreciat de noi toți, studenții săi cărora ne-a predat în incinta Academiei de Muzică G. Dima; așteptam cu nerăbdare cursurile sale pline de ilimitate cunoștințe profesionale care ne erau transmise cu mult umor și înțelegere. Câțiva ani mai târziu am devenit colegi la catedra de compoziție al aceluiași institut iar relațiile de profesor-student s-au metamorfozat curând în legături de adâncă prietenie. A-ți lua rămas bun înseamnă să realizezi hiatusul cu care rămâi în suflet, înseamnă să înțelegi că niciodată nu vă veți întâlni aievea – decât în vis…Strălucitul reprezentant al generației sale, Cornel Țăranu (academician, profesor universitar, director artistic al ansamblului Ars Nova și al Festivalului muzical Cluj Modern)  și-a dedicat viața muzicii în toate aspectele sale. Fericiți sunt cei ce păstrează nenumărabile momente ale cursurilor sale ținute în ambianța plăcută a amiciției, dar și acei instrumentiști cărora soarta le-a rezervat participarea la concertele formației de muzică contemporană Ars Nova, formație inițiată și condusă de Cornel Țăranu.

Doliu în lumea muzicii din România. S-a stins Cornel Țăranu

Personalitate renascentistă–în cel mai autentic sens al cuvântului,  Cornel Țăranu a scris muzică în multiple genuri, de la lucrări destinate formațiilor instrumentale la opusuri de anvergură precum opere de pildă. Limbajul său colorat se adresează în egală măsură melomanilor și specialiștilor–aceștia din urmă au la dispoziție un vast izvor menit a fi studiat. Viața sa a fost sinonima muzicii a cărei putere magică i-a condus pașii de-a lungul anilor…Încântătoarea vrajă a sferei legendare exprimată prin sunete avea să-l conducă la acel confort spiritual de care beneficiază doar cunoscătorii tainelor. Trecut în neființă lasă ca moștenire enigme deconspirate dar și mistere sonore încă neelucidate, însă splendidul mozaic ce-i poartă semnătura rămâne veșnic în panteonul celor mai mari creatori ai timpului nostru. Lângă numele său cioplit în  marmora rece, nume drag intrat în eternitate, depun o gingașă floare pe a cărei petală strălucește o lacrimă

Moarte la sfârșit de festival

Notă. Profesorul și compozitorul clujean Cornel Țăranu a murit, duminică, cu două zile înainte să împlinească 89 de ani. Conducerea Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj a transmis condoleanțe familiei îndurerate. „Cu tristețe și durere profundă, ne luăm rămas bun de la academicianul, profesorul universitar și compozitorul Cornel Țăranu. Contribuțiile sale în muzica simfonică, de cameră și vocală au străbătut continente, aducându-i faimă internațională. Remarcabilul său talent a fost recunoscut prin distincții prestigioase și premii înalt apreciate.  În activitatea sa de dascăl, a format discipoli care au devenit nume importante ale compoziției muzicale.  Plecarea sa lasă un gol imens în inimile noastre și în peisajul muzical românesc. Ne vom aminti cu drag de curajul său creativ, de devotamentul pentru artă și de înțelegerea profundă a compoziției muzicale. În onoarea sa, continuăm să promovăm și să susținem valorile pe care le-a iubit atât de mult. Maestrul Cornel Țăranu va rămâne nemuritor în conștiința noastră prin muzica sa! Requiescat in pace!”, a transmis conducerea academiei.

Sofia Gelman–Kiss (Dr. în Muzicologie, membru fondator al „Fundației SAGA pentru Cultură, însărcinată cu acțiuni în domeniul muzicii”, Israel–Netania)

Notă. Alte articole ale autoarei Sofia Gelman–Kiss în Jurnalul Bucureştiului

Nota redacției

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 1)

Drama de pe Bulevardul La Défense de la Nanterre (Métropole du Grand Paris). Moartea adolescentului franco – algerian Nahel (Naël) Merzouk – o crimă (asasinat) cu caracter rasial (conform organizațiilor musulmane și ale drepturilor omului) sau legitimă apărare din parte polițistului – motociclist Florian Menesplier (conform sindicatelor de poliție și organizațiilor de extremă dreaptă)? Consecințele evenimentului dramatic. În căutarea adevărului istoric.

Accesul în sistemul (ultra)elitist francez, napoleonian, de Înalte Studii „Grandes Ecoles” (științifico – inginerești, economico – comerciale, medico – farmaceutice, social – politice, literar – artistice, judiciare, militare, etc.) – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învățământul superior francez de sute de ani! (Corespondență de la prof. univ. dr. Thomas CSINTA – Paris)

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra