Acasă Editorial Jurnalul Bucureștiului In memoriam profesoara de canto Adela – Ioana Burlui. Elogiu profesorului de...

In memoriam profesoara de canto Adela – Ioana Burlui. Elogiu profesorului de medicină dentară și „omului de litere” Vasile Burlui, președintele Fundației „Sfânta Apollonia” din Iași și „patronul” congreselor internaționale ale Universității Apollonia „Pregătim viitorul–promovăm excelența”

Universitatea Apollonia din Iaşi, având ca președinte pe profesorul și omul de știință Vasile Burlui (n.1943), are un sistem de conducere coerent, transparent și integrat în scopul de a realiza o administrație eficace și eficientă, corespunzatoare unui management performant. Fundaţia „Sfânta Apollonia”, în calitate de fondator al Universităţii „Apollonia” din Iasi are îndatorirea şi dreptul de a sprijini universitatea sub toate aspectele coordonării în domeniul didactic, al cercetării, financiar-contabil, al strategiei de dezvoltare, etc. Pentru a pune în practică aceste drepturi şi obligaţii şi având drept fundament proprietatea privată, profesorul Vasile Burnei Preşedintele Fundaţiei „Sfânta Apollonia” în calitatea de Presedinte–fondator  al Universitatii este Preşedintele Universităţii „Apollonia”. În anumite situaţii când Preşedintele Universităţii este indisponibil, Fundaţia fondatoare poate numi o altă personalitate care va îndeplini atribuţiile Preşedintelui Universităţii.

În sfârșit, dacă reputația și prestigiul profesorului de medicină dentară (chirurgie și protetică dentară) Vassile Burlui, adică, de „om de știință” sunt bine cunoscute de marele public, mulți specialiști de înalt nivel academic și nu numai străini dar și români, invitați și prezenți la marile congrese internaționale (33 până în prezent) organizate de către Univewrsitatea Apollonia din Iași, nu cunosc și cealată componentă, cea de „om de litere” al profesorului Vasile Burlui,  care este și autorul prestigioase cărți cu carcter literar  „Portaluri”, „Galacticele”, și „Mesaj catre Criton”, „Poemele orasului”, „Sfidarea timpului” (apărute în  Editura Cartea Românească) și „Între cer și pământ” publicată de aceași editură. Există și o carte consacrată activității literarea a profesorului Vasile Burlui  coordonată de către Conferențiarul Paul Gorban cu titlul „Clepsidra de aer. Vasile Burlui în viziunea crticii literare”

Dar, de curând am făcut o descoperie importantă, confirmată și de către o cunoștință (apropiată) Conferențiar Dan Pepelea de la Facultatea de Muzică  a Universității „Transilvania” din Brașov (pe care în trecut l-am frecventat des), și anume că, Profesoara Roxana-Maria Pepelea (conducător de doctorat), un nume de referință în muzicologia românească, de la aceași facultate are și o Compoziție muzicală achiziționată de către UCMR-ADA (Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România–Asociația pentru Drepturile de Autori–organismul de gestiune colectivă a drepturilor patrimoniale de autor de opere muzicale, constituit potrivit sentinței judecătorești 218/PJ/1996 și avizat ca organism de gestiune colectivă pe domeniul muzical prin Decizia ORDA nr. 3/1997) pe versurile Profesorului Vasile Burlui (printre altele și vicepreședintele Academiei Oamenilor de Știință din România-filiala Iași) cu titlul „Irreparabile tempus”–opt lieduri pentru mezzosoprană și pian pe versuri de Vasile Burlui (SIMN 2015, Iași, 28 mai 2015) dedicată soției acestui (fostă colegă cu ea), o cunoscută soprană, profesoara Adela–Ioana  Burlui (n.1957) la secția Canto și prodecan al facultății a  Universității de arte „George Enescu” din Iași, „personalitatea de nobilă demnitate  a şcolii ieşene”, „mândria clasei de canto” decedată la vârsta de 53 de ani (după o lungă suferință) în urma unei boli incurabile (cancer) și înmormântată pe 15 ianuarie 2011 (în Cimitirul Eternitatea), cu 13 ani în urmă.  De altfel, în Teza de abilitare, D-na profesoară Roxana Pepelea citează pe pag. 15 și un articol, în comun (legat de implicația matematicii în muzică) de care m-am ocupat în anii 2009-2010 în cadrul CUFR (Centre of French Graduate and Postgraduate advice, education and Research & Development–Headhunting) în colaborare cu profesorul Trosca Mugur (atunci, profesor la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” din București), de pregătirea candidatului Cyprien Finta (n.1990, Paris) la admitrea  în facultatea de Inginerie de sunet a Conservatorului Național Superior de Muzică și Dans de la Paris, un proiect la care au colaborat și soții Conferențiar Dan Pepelea de la Facultatea de muzică a Universității Transilvania Brașov și prof. gr. I Domnica Pepelea de la Liceul Vocaţional de Muzică „Tudor Ciortea” .

După absolvire, Profesoara Adela-Ioana Burlui  „a experimentat viaţa de cântăreţ în colectivul operei ieşene, bucurându-se de măreţia, de strălucirea scenei. A întruchipat personaje din Flautul fermecat şi Nunta lui Figaro, din Nabucco şi Carmen, din Faust şi Boema, din cele mai spumoase operete ale repertoriului teatrului liric ieşean de atunci, însemnând perioada 1982-1992. A cunoscut din plin şi dezamăgirea, deziluzia culiselor. În consecinţă, a ales o carieră complementară, cea de profesor-artist, continuând să lanseze compoziţii contemporane, să anime colective de tineri cântăreţi prin participarea sa, să imagineze spectacole sincretice, apărând de fiecare dată într-o formă impecabilă. Cariera sa de interpret de muzică de cameră şi de concert vocal-simfonic a avut o amploare prea puţin cunoscută. Repertoriul de lied se întindea pe toată plaja stilistică universală şi românească, de la Beethoven, la Richard Strauss, Debussy, Ravel, Rahmaninov; în aria românească n-a evitat nici cântecele lui Tiberiu Brediceanu, nici capodoperele semnate de Enescu şi Jora, nici filosofica lucrare Eminesciana II de Pascal Bentoiu. Oratorii şi cantate integrale, arii selectate în programe de concert–sunt atât de multe titluri ce ar merita un studiu monografic consistent.”

„Ada Burlui a avut o înţelegere cu totul specială faţă de partiturile moderne şi contemporane, educaţia sa muzicală completă şi îndelungată, perfecţionarea continuă înlesnindu-i abordarea câtorva dintre cele mai complexe creaţii novatoare, de la lieduri ale compozitorilor ieşeni Vasile Spătărelu, Viorel Munteanu, Leonard Dumitriu la haiku-uri abstract-dodecafonice semnate de Roman Vlad (Le Stagionni giapponesi, p.a. 1994). Dar poate cea mai reverberantă împlinire a sa în repertoriul modern a fost monodrama Vocea umană de Francis Poulenc, realizată în 1991 pe scena operei, sub bagheta maestrului Corneliu Calistru. Spectacolul a pus în lumină o artistă totală, cu un larg evantai de mijloace actoriceşti şi vocale care a reuşit  să susţină dramaturgia spectacolului printr-o oră de recitativ acompaniat (?!). O oră de declamaţie cântată, în maniera clasicizată a modernismului francez, precum în Pelléas et Mélisande de Claude Debussy. Peste ani, în teza sa de doctorat, publicată sub titlul  Concepte interpretative în muzica vocală a secolului XX (Editura Junimea, 2007) descoperim resorturile filosofice şi ştiinţifice ale acestor surprinzătoare reuşite interpretative ale Adei Burlui.”

„Absolvenţii săi îşi construiesc astăzi cariera, doctoranzii şi-au terminat şi publicat tezele. Ce mândră ar fi fost astăzi profesoara universitară Ada Burlui! Armonia în viaţă şi în creaţia interpretativă a fost o însuşire decisivă a profilul său. Am perceput existenţa unui echilibru al contrariilor, între patos, vehemenţă, siguranţă–distincţie, eleganţă, aristocraţie–, bunătate, sensibilitate, sentimentalism. Bogăţia personalităţii a făcut-o pe Ada Burlui să cultive, alături de capodoperele marelui repertoriu, muzica  de salon, genurile camerrale pentru ansambluri vocal-instrumentale. Bucuria muzicii s-a revărsat în interpretarea duo-urilor, terţetelor, cvartetelor vocale, pe scenă, la clasă, în producţiile studenţilor săi. În amintirea acelor momente de comuniune muzical-interpretativă, artistele de pe afişul concertului, au oferit un program încântător şi accesibil de duo-uri vocale cu pian.” (prof. dr. Laura Vasiliu)

Profesorul Vasile Burlui care pe 18 februarie 2024 va împlini vârsta de 81 de ani, este originar din Suceveni (judeţul Galaţi) şi este stabilit la Iaşi. Este medic stomatolog, profesor universitar şi poet. A absolvit Facultatea de Stomatologie a Institutului Medico-Farmaceutic Iaşi în anul 1967. Obţine titlul de Doctor în Medicină în anul 1976. Din 1971, desfăşoară diferite activităţi în domeniul medicinii stomatologice, aducând contribuţii de referinţă în domeniul cercetării academice şi universitare. Pe lângă cele peste 500 lucrări ştiinţifice, Vasile Burlui a publicat şi cărţi de poezi, despre care Ioan Holban, Nichita Danilov, Adi Cristi, Iulian Popescu, Paul Gorban şi alţii au scris în presa literară. Dintre cărţile publicate de poet amintim:

În încheiere, după părerea mea, Profesorul Vasile Burlui (preşedintele Universităţii „Apollonia” din Iaşi, membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale din România, membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Iaşi din 2014), debutează ca „om de litere” în spațiul public după decesul soției sale Adela-Ioana Burlui (în 2011) din dorința de a se exprima „vizibil” legat de ființa iubită și pierdută mult prea devreme, din dorința de a-și exprima sentimentele față de ea „în tăcere”, dar poate și pentru a demonsra lumii că un om de știință de valoare este capabil să și scrie lucrări temerare, cu ceea ce mulți „profesionisți” nu se pot lăda, din păcate. Am dreptate, „iubite frate” Burlui? (ca să-l citez pe părintele meu spiritual Generalul Bartolomeu-Constantin Săvoiu, înalt demnitar al masoneriei naționale și internaționale, Mare Comandor, Mare Maestru al MLNR1880)

Nota redacției. Prezenți în fiecare an începând cu anul 2020,  Jurnalul Bucureștiului și CUFR (Centre of French Graduate and Postgraduate advice, education and Research & Development), vor fi prezenți în acest an la Congresul Internațional al Universității Apollonia din Iași „Construim viitorul-promovăm excelența) care se va desfâșura între 29 februarie-3 martie 2024 cu 4 lucrări (de mare anvergură și importanță) cu tematici diferite, inedite și de mare actualitate.

Articole asociate

„Târgu’ Ieșilor” – prin intermediul Universității Apollonia – din nou Capitala Culturală a Cercetării Internaționale. Corespondență de la Pompiliu Comșa (Prof. univ. asoc. Univ. Apollonia, directorul ziarului Realitatea – partener media al Jurnalului Bucureștiului & directorul executiv al Trustului de Presă Pompidu – Iași), membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului

Congresul Internațional al Universității „Apollonia” din Iași – Ediția XXXIII (2 – 5 martie 2023)

Congresul Internațional al Universității „Apollonia” din Iași – Ediția XXXIII (2 – 5 martie 2023). Le Congrès International de l’Université Apollonia d’Iassy (33e édition) en Roumanie. Corespondență de la Pompiliu Comșa (Prof. univ. asoc. Univ. Apollonia, directorul ziarului Realitatea – partener media al Jurnalului Bucureștiului & directorul executiv al Trustului de Presă Pompidu – Iași), membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului

Congresele internaționale ale Universității „Apollonia” din Iași – 2020 și 2022 (prof. univ. dr. Thomas CSINTA). Les Congrés internationaux de l’Université „Apollonia” de Jassy – 2020 et 2022 (Reserach professor Thomas CSINTA)

Ziua Mondială a Sănătății. „Eradicarea osteomielitei cronice – Procedeul Burnei” (Corespondență de la prof. dr. med. Gheorghe Burnei, lucrare prezentată la cel de-al 33 Congres internațional al Universității Apollonia din Iasi „Pregătim viitorul. Promovăm excelența” 2-5 martie 2023)

„Ortopedia Pediatrică este Știință, Artă și Predicție” (Corespondență de la Dr. Gheorghe Burnei, Professor of pediatric orthopedics, Macta Clinic – Constanța)

Nota redacției

Henri Poincaré, printre contemporanii săi și dincolo de ei. Incursiuni în geo-receptologia și geofilosofia științei (Corespondență de la prof. dr. Narcis Zărnescu, scriitor, critic și istoric literar, redactor șef al Revistei „Academica” al Academiei Române, secretar știinfic al Academiei Oamenilor de Știință din România, secția  Secția X–Filosofie, Teologie și Psihologie, membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului, Cavaler al Ordinului „Palmes Académiques” din Franța)

„Am trăit prea mult?” Evenimentul Grid Modorcea („Omul bibliotecă”, „The Great Mitică”) – 80 la Galeria de Artă „Kulterra” din București. Polihistorii Sophianici

Profesorul Doru Pop de la UBBC (Universitatea Babeș – Bolyai) din Cluj – Napoca: „Fascismul, un herpes care mereu se reîntoarce”

Din Pomerania de Vest la Lună – O rememorare printre ruine (Corespondenţă de la Axel Riwe din Anklam – Germania)

Cum „traducem” cultura. Marea antologie a liricii românești (de la începuturi și până astăzi) a poetului și traducătorului trilingv brașovean Dr. Christian W. Schenk (membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities), corespondent permanent al Jurnalului Bucureștiului (din Boppard – Renania-Palatinat, Germania)

Conferința națională a detectivilor din România. Forum de consultări și dezbateri privind necesitatea modificării Legii 329/2003 privind activitatea detectivilor privați (particulari). Gala „Sfântul Nicolae” 2023 (Ediția a 17-a)

In memoriam Profesorul universitar – sociolog Ion Iordăchel. „Civitas Innocentiae” în „Lumea 2” a marelui intelectual Grid Modorcea, (neo)Comunismul, Libertatea „sub sechestru electronic” cu ajutorul sistemelor de navigație prin sateliți în cadrul structurilor inter-, pluri și transdidciplinare ale Noii Ordini mondiale. „Societatea ordonată” și cuantificarea stărilor psihice și psihologice ale „omului – matrice” („atom – social”, „robot – uman”)

In memoriam Acad. Prof. Paul Popescu – Neveanu. Psiho(socilogia) matematică – aplicații la studiul comportamentului infracțional criminal [Mathematical psycho(sociology) – applications to the study of criminal behavior/Psycho(sociologie) mathématique – applications à l’étude du comportement criminel]

Uniți în onoare și recunoștință în amintirea eroilor de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, la sediul OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Ecosoc – Națiunile Unite)

„Ortopedia Pediatrică este Știință, Artă și Predicție” (Corespondență de la Dr. Gheorghe Burnei, Professor of pediatric orthopedics, Macta Clinic – Constanța)

Francezul „supradotat” (gifted, tânăr cu abilități intelectuale înalte, tânăr intelectualmente precoce, tânăr capabil de performanță). Învățământul alternativ elitist (de excelență) în Franța

Enseignant dans les CPGE (Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles) & les Grandes Ecoles. Les concours externe et interne de l’agrégation. Les professeur agrégés de l’enseignement supérieur. Enseignant – Chercheur. Concours de l’agrégation de Mathématiques externe – 2023 (Les sujets)

„Grandes écoles scientifiques – un modèle à réinventer” (Pierre Veltz, professeur émérite à l’Ecole des Ponts ParisTech – École nationale des ponts et chaussées)

„Scriitorul” multirecidivst Rédoine Faïd („Le Roi de Belle”) specializat în jafuri armate și evadări – Spectaculoasa sa evadare din CPSF (Centrul Penitenciar de la Réau) cu un elicopter Alouette. Procesul și Verdictul. Corespondență de la Curtea cu Jurați a TJP (Tribunalul Judiciar Paris)

Zilele academice ieșene. Sesiunea știinţifică anuală a institutului de cercetări „Acad. Ioan Hăulică” al Universității „Apollonia” din Iaşi [(Lucrarea „Rolul parametrilor comunicării prin social – media în promovarea sistemului (ultra)elitist francez napoleonian de înalte studii PGE – Prépa–Grandes Ecoles) – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învăţământul universitar francez LMD – Licență, Masterat, Doctorat – de sute de ani”)]

Centrul Gifted Education: Conferința „Alternative în Educație” sau „Învățământ neînregimentat”. Mai sunt copiii fericiți să învețe?

Traducerea (Corespondență de la Dr. Dr. Christian W. Schenk – poet și traducător trilingv brașovean, membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities, corespondent permanent și membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului din Boppard – Renania-Palatinat, Germania). Traducerea textelor cu caracter juridic (Thomas Csinta, criminal investigation journalist, research professor in MM – mathematical modeling & in MASS – Applied Mathematics in Social Sciences)

Sesiunea științifică a Academiei Germano – Române din Baden – Baden (Deutsch – Rumänische Akademie Baden-Baden e.V. – Rumänisches Institut – Rumänische Bibliothek Freiburg e.V., Landul Baden – Würtenberg, Germania) la Casa de Cultură „Friedrich Schiller” din București [Lucrările „Sistemul (ultra)elitist francez napoleonian de înalte studii PGE – Prépa–Grandes Ecoles – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învăţământul universitar francez LMD – Licență, Masterat, Doctorat – de sute de ani” și „Brabantul în haos și sub teroare. Asasinii din Brabant. Adevărul istoric după 40 de ani”]

Le vernissage de l’exposition „Icônes et poteries de Roumanie” (Corespondență de la eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, promotorul înfrățirii orașelor Brașov – ZMBv și Tours-Métropole Val de Loire)

Le 10 octobre – „Journée européenne & mondiale contre la peine de mort” avec Amnesty International, ECPM (Ensemble Contre la Peine de Mort) et le Journal de Bucarest („Le petit Parisien”)

Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 2)

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 1)

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra

 

91 COMENTARII