Acasă Investigații jurnalistice (criminale) și științifice Infernul indian, un secret de stat (Poliția Capitalei – „Mondo Police”, Monitorul...

Infernul indian, un secret de stat (Poliția Capitalei – „Mondo Police”, Monitorul Organizației pentru Apărarea Drepturilor Omului – Națiunile Unite – „Mondo Cane”. Corespondență din Somalia – prof. dr. Thomas CSINTA, atașat de presă al Poliției Capitalei și al OADO – Națiunile Unite)

 Drepturilor Thomas CSINTA

Franța (Le Parisien)

Mulțumesc și pe această cale pentru ajutorul  primit de la prietenii mei Y. C și M. R (Franța),  J. B. – G. B. (Canada), respectiv, D. H. și Y. L. (Belgia), precum și  B. L. și  R. G. (Elveția) 

Articol dedicat militarilor de elită GIGN (Grupul de Intervenție de elită a Jandarmeriei Naționale)

Pentru eliberarea ostaticilor de pe luxosul iaht de croazieră francez Ponant” pe 11 aprilie 2008, Guvernul francez a pus la punct un plan de acțiune de o mare anvergură și complexitate, o intervenție cu totul excepțională (cu mijloace umane și materiale fără precedent!), clasat top secret. Comandourile franceze au acționat în colaborare cu toate forțele militare din zonă, atât cele Maritime cât și cele Terestre, respectiv, ale Aerului. Pe 16 aprile 2008, la căderea serii, de pe Aeroportul din Djibouti (fosta colonie franceză între 1962-1977, țară situată în estul Africii, la Marea Roșie, între Somalia, Etiopia și Eritrea), Ministrul francez al Apărării (pe atunci) Hervé Morin, la bordul unui avion Transall al Ministerului Apărării Naționale, escortat de către două avioane GAM-56 al escadrilei DGSE (Direcția Generală a Securității Externe) și un elicopter  al Forțelor Speciale, părăsea „Les Pays des Braves” (cum o numeau francezii sau încă, Coasta franceză a Somaliei) sosea la Paris. Alături de el se aflau și principalii responsabili implicați direct în această intervenție, mai mult decât spectaculoasă, în largul coastei Somaliene (Somaleze), membrii ai GIGN  (Grupul de elită de Intervenție al Jandarmeriei Naționale franceze) și DGSE (Direcția Generală a Securității Externe).  Deși marginalizat de către autorități în investigațiile mele, așa cum am menționat, încă pe atunci, operațiunea, din punct de vedere material, având în vedere anvergura ei, respectiv, erorile judiciare la care avea să conducă, a fost și este un dezastru moral și financiar! Adică, mult zgomot”, pentru nimic. Eu cred că adevărații pirați nu au fost prinși și nu vor fi prinși niciodată! 

Un alt eveniment deosebit (precedent) în care GIGN a avut o intervenție la fel de spectaculoasă a avut loc în ajunul craciunului (pe 24 decembrie 1994) pe Aeroportul International Marignane (Marsilia) cănd un Comando GIA (Grupul Islamist Armat Algerian) format din 4 teroristi „blindati” cu dinamită si „inarmati pana in dinti” au deturnat Cursa AF8969 (Air France), un zbor regulat pe ruta Alger-Paris,  Ei revendicau eliberarea unor sefi ai diverselor retele teroriste incarcerati in centrele franceze de detentie si aveau ca obiectiv prabusirea avionului deturnat intr-unul dintre centrele Parisului cele mai frecventate de catre turisti, „Champs de Mars”, pe Turnul Eiffel. În urma unei interventii incredibile, demnă de filmele de fictiune, pe 26 decembrie 1994, in a doua zi de crăciun, o echipa de GIGN condusa de Adjutantul Sef,  P. Thierry (singurul ranit cu 3 focuri de arma!), dupa 54 de ore de negociere esuata cu teroristii, a „asediat” avionul deturnat si sechestrat! Niciun pasager, niciun membru al echipajului nu a fost ranit! Bilantul interventiei: toti teroristii executati „no mercy”! 

 

Articolul în Revista Poliția Capitalei (Mondo Police)

  

Articolul în Monitorul Organizației pentru Apărarea Drepturilor Omului (Națiunile Unite)

Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului

Thomas CSINTA, research professor of Mathematical modeling and Applied mathematics in Social Sciences and criminal investigative journalist (Press Attached of Organization for the Defense Human Rights – United Nations)

Bibliografie

Remember GIGN. „Infernul indian” (secretul de stat) – un mare succes pentru GIGN (Grupul de Intervenție de elită a Jandarmeriei Naționale) și un profund eșec pentru Justiția franceză. Pirateria somaleză de pe vasul de croazieră „Ponant”și epilogul unei grave erori judiciare, recunoscută, oficial, de Statul francez.

Nota redacției