Acasă Uncategorized Infiltrațiile cu acid hialuronic (glicozaminoglican anionic). Când devine necesară efectuarea de infiltrații...

Infiltrațiile cu acid hialuronic (glicozaminoglican anionic). Când devine necesară efectuarea de infiltrații cu acid hialuronic?

„Iată o întrebare pe care o primesc foarte des la cabinet! Oamenii vor un răspuns precis, deoarece pe piață circulă tot felul de substanțe care promit sănătatea articulațiilor, unele fiind efectiv apă de ploaie! Mulți pacienți cad în capcana promovării excesive și aruncă bani munciți din greu pe promisiunea deșartă a recăpătării sănătății articulațiilor!”–explică ortoped Gabriel Ștefănescu, medic cu competențe în chirurgie artroscopică, ortopedică și traumatologică în interviul realizat pe marginea acestui subiect. Iată interviul și explicațiile oferite.

Când devine necesară efectuarea de infiltrații cu acid hialuronic?

Acidul hialuronic este o substanță vâscoelastică pe care specialistul ortoped decide să o recomande pacienților cu artroză în stadii incipiente, când abordarea terapeutică este de preferință, nechirurgicală. De obicei, în acest stadiu se recomandă o serie de tratamente și conduite de viață.  Pacientul va fi sfătuit să scadă în greutate dacă greutatea a devenit o problemă pentru articulații, să înceapă să practice diverse niveluri de activitate fizică și recuperare punctuală și dacă este cazul se merge pe administrarea de antialgice, antiinflamatoare nesteroidiene etc. Sau dacă situația o impune recomandă administrarea intraarticulară a unor preparate injectabile corticosteroide și/sau efectuarea unor infiltrații cu substanțe vâscoelastice dacă s-au încercat toate celelalte metode de tratament nechirurgical și durerea continuă să limiteze activitățile.

Pacienții vor să știe ce sunt aceste infiltrații și dacă sunt bune?

Exact așa primesc și eu întrebarea de la pacienții mei. „Domnule doctor, ce sunt aceste infiltrații? Sunt bune?” Acidul hialuronic este o substanță prezentă în mod natural în articulații și produsă de țesutul sinovial. Odată cu înaintarea în vârstă țesutul sinovial nu mai produce suficient fluid și este nevoie de o suplimentare a acestuia. Acesta acționează ca un lubrifiant pentru a-i permite articulației să „lucreze” mai lin. Persoanele cu artroză au o concentrație mai mică decât cea normală a acidului hialuronic în articulațiile lor. Acidul hialuronic în articulațiile artrozice va facilita mobilizarea și va reduce durerea datorată scăderii frecării intraarticulare. Deci este bun! Foarte bun chiar, pentru că aproape în totalitate pacienții raportează ameliorarea simptomelor artrozei după infiltrațiile vâscoelastice. Această procedură reprezintă un progres în sănătatea articulațiilor pentru că scade procesul inflamator, reduce nivelul durerii și vine cu o serie de beneficii. E adevărat că procedura nu inversează procesul artrozic sau refacerea cartilajului, dar este extrem de eficientă în cazul în care artroza este în fază incipientă (ușoară până la moderată) și ar putea fi un tratament adjuvant artroscopiei. În fazele avansate ale artrozei însă, tratamentul corect este protezarea articulației cu endoproteză, deoarece infiltrațiile vâscoelastice nu mai au nici un efect!

Cât durează efectul acestor infiltrații?

Odată introdus acidul hialuronic în articulație o va lubrifia, facilitând o mișcare fluidă, fără frecarea oaselor, acționând ca un absorbant al șocurilor. De aceea au succes infiltrațiile articulare cu acid hialuronic, pentru că ele înlocuiesc o parte din substanța pierdută! Eficiența acestor infiltrații variază de la pacient la pacient, este limitată în timp și necesită repetarea procedurii la un interval de aproximativ 6 luni – 1 an, în funcție de gradul de absorbție al substanței.

Acid hialuronic avem și noi în articulațiile noastre?

Da, sigur ca da! Acidul hialuronic din corpul nostru este produs de așa-numitele celule fibroblaste, care fac parte din țesutul conjunctiv. Dacă între 0-25 de ani aceste celule produc o cantitate suficientă de acid, după această vârstă cantitatea scade treptat, fapt mult mai vizibil la nivelul pielii, unde observăm apariția ridurilor. La nivel articular se manifestă prin apariția durerilor.

De ce apar aceste dureri?

Pentru că la nivelul articulațiilor scade cantitatea de lichid sinovial odată cu vârsta și apare fenomenul de frecare. Motivul pentru reducerea cantității de lichid sinovial este cauzat de o serie de factori printre care înaintarea în vârstă, așa cum am arătat mai sus, efort excesiv și repetitiv, răniri. De asemenea, astfel de abateri pot apărea din cauza factorilor genetici.

Ce categorie de pacienți pot beneficia de infiltrațiile cu acid hialuronic?

Orice fel de artroză beneficiază de pe urma acestei proceduri. Dacă pacientul a fost diagnosticat cu una din bolile degenerative următoare  gonartroză, coxartroză, artroza gleznei, artroză de umăr, etc,–infiltrațiile intra-articulare cu acid hialuronic dau rezultate bune și foarte bune!

Contează momentul prezentării la medic?

Este crucial! Artroza este o afecțiune cronică, degenerativă, care niciodată nu se vindecă de la sine. Trebuie intervenit în stadii cât mai timpurii pentru a avea rezultate favorabile și complicații minime. Prezentarea la medicul ortoped este recomandată la cele mai mici semne de boală, disconfort și durere de articulații și oase. Personal, recomand intervenția chirurgicală doar dacă nu există metode mai simple și neinvazive de a trata boala.

Există efecte secundare ca urmare a injecțiilor intrarticulare? 

Cel mult, ușoare reacții adverse! Printre acestea pot fi umflarea și roșeața pielii în locurile în care a fost injectat medicamentul și o ușoară durere locală, care poate fi simțită  timp de aproximativ o zi. Indicat ar fi ca pacientul să nu facă efort fizic una-două zile. Pacienții care doresc evaluare/tratament/intervenție mă pot găsi și se pot programa la numărul de telefon 0726 282 654.

Nota redacției

INFILTRATIE CU ACID HIALURONIC GENUNCHI

Articole asociate

Din ce în ce mai mulți oameni suferă de STC (Sindromul de Tunel Carpian). Interviu cu Dr. Gabriel Ștefănescu (Chirurg ortoped ultraspecializat în Traumatologie sportivă)

Afecțiuni ortopedice care necesită RMN (Rezonanță Magnetică Nucleră) sau IRM (Imagistică prin Rezonanță Magnetică). Interviu cu ortopedul Dr. Gabriel Ștefănescu

Coxartroza. Ce este și cum se tratează. Interviu cu Dr. Gabriel Ștefănescu

Ortoped Gabriel Ștefănescu: Menopauza merge mână în mână cu osteoporoza!

Artroscopia, procedură minim invazivă? De ce și când e necesară? Interviu cu chirurgul ortoped Dr. Gabriel Ștefănescu

Simptome care trebuie adresate medicului ortoped

Adriana Caranfil, Senior editor, Director Comunicare PR-Marketing la Aqui Ahora

Nota redacției

„Din viața investigatorilor privați – mituri și realități”. Interviu cu D-na Maria Bumbaru președinta ADNR (Asociația Naționlă a Detectivilor din România). Partea 1

In memoriam profesoara de canto Adela – Ioana Burlui. Elogiu profesorului de medicină dentară și „omului de litere” Vasile Burlui, președintele Fundației „Sfânta Apollonia” din Iași și „patronul” congreselor internaționale ale Universității Apollonia „Pregătim viitorul–promovăm excelența”

Henri Poincaré, printre contemporanii săi și dincolo de ei. Incursiuni în geo-receptologia și geofilosofia științei (Corespondență de la prof. dr. Narcis Zărnescu, scriitor, critic și istoric literar, redactor șef al Revistei „Academica” al Academiei Române, secretar știinfic al Academiei Oamenilor de Știință din România, secția  Secția X–Filosofie, Teologie și Psihologie, membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului, Cavaler al Ordinului „Palmes Académiques” din Franța)

Profesorul Doru Pop de la UBBC (Universitatea Babeș – Bolyai) din Cluj – Napoca: „Fascismul, un herpes care mereu se reîntoarce”

Cum „traducem” cultura. Marea antologie a liricii românești (de la începuturi și până astăzi) a poetului și traducătorului trilingv brașovean Dr. Christian W. Schenk (membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities), corespondent permanent al Jurnalului Bucureștiului (din Boppard – Renania-Palatinat, Germania)

Uniți în onoare și recunoștință în amintirea eroilor de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, la sediul OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Ecosoc – Națiunile Unite)

„Ortopedia Pediatrică este Știință, Artă și Predicție” (Corespondență de la Dr. Gheorghe Burnei, Professor of pediatric orthopedics, Macta Clinic – Constanța)

Francezul „supradotat” (gifted, tânăr cu abilități intelectuale înalte, tânăr intelectualmente precoce, tânăr capabil de performanță). Învățământul alternativ elitist (de excelență) în Franța

Enseignant dans les CPGE (Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles) & les Grandes Ecoles. Les concours externe et interne de l’agrégation. Les professeur agrégés de l’enseignement supérieur. Enseignant – Chercheur. Concours de l’agrégation de Mathématiques externe – 2023 (Les sujets)

„Grandes écoles scientifiques – un modèle à réinventer” (Pierre Veltz, professeur émérite à l’Ecole des Ponts ParisTech – École nationale des ponts et chaussées)

„Scriitorul” multirecidivst Rédoine Faïd („Le Roi de Belle”) specializat în jafuri armate și evadări – Spectaculoasa sa evadare din CPSF (Centrul Penitenciar de la Réau) cu un elicopter Alouette. Procesul și Verdictul. Corespondență de la Curtea cu Jurați a TJP (Tribunalul Judiciar Paris)

Zilele academice ieșene. Sesiunea știinţifică anuală a institutului de cercetări „Acad. Ioan Hăulică” al Universității „Apollonia” din Iaşi [(Lucrarea „Rolul parametrilor comunicării prin social – media în promovarea sistemului (ultra)elitist francez napoleonian de înalte studii PGE – Prépa–Grandes Ecoles) – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învăţământul universitar francez LMD – Licență, Masterat, Doctorat – de sute de ani”)]

Centrul Gifted Education: Conferința „Alternative în Educație” sau „Învățământ neînregimentat”. Mai sunt copiii fericiți să învețe?

Traducerea (Corespondență de la Dr. Dr. Christian W. Schenk – poet și traducător trilingv brașovean, membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities, corespondent permanent și membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului din Boppard – Renania-Palatinat, Germania). Traducerea textelor cu caracter juridic (Thomas Csinta, criminal investigation journalist, research professor in MM – mathematical modeling & in MASS – Applied Mathematics in Social Sciences)

Sesiunea științifică a Academiei Germano – Române din Baden – Baden (Deutsch – Rumänische Akademie Baden-Baden e.V. – Rumänisches Institut – Rumänische Bibliothek Freiburg e.V., Landul Baden – Würtenberg, Germania) la Casa de Cultură „Friedrich Schiller” din București [Lucrările „Sistemul (ultra)elitist francez napoleonian de înalte studii PGE – Prépa–Grandes Ecoles – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învăţământul universitar francez LMD – Licență, Masterat, Doctorat – de sute de ani” și „Brabantul în haos și sub teroare. Asasinii din Brabant. Adevărul istoric după 40 de ani”]

Le vernissage de l’exposition „Icônes et poteries de Roumanie” (Corespondență de la eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, promotorul înfrățirii orașelor Brașov – ZMBv și Tours-Métropole Val de Loire)

Le 10 octobre – „Journée européenne & mondiale contre la peine de mort” avec Amnesty International, ECPM (Ensemble Contre la Peine de Mort) et le Journal de Bucarest („Le petit Parisien”)

Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 2)

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 1)

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra