Din multitudinea de ingrediente mai mult sau mai puțîn nocive pentru sănătatea ta, experții sunt de părere că ar trebui complet excluse următoarele componente sintetice, pentru a fi înlocuite cu derivate naturale benefice.
1. Imidazolidinyl urea și diazolidinyl urea-sunt cele mai frecvente substanțe conservante folosite, după parabeni (compuși sintetici incluși în aproape toate categoriile de produse cosmetice). Academia Americană de Dermatologie le-a etichetat drept principala cauza care determina apariția dermatitei. Aceste două substanțe sunt cunoscute și sub denumirea: Germall II (diazolidinyl urea) și Germall 115 (imidazolidinyl urea). Niciuna dintre ele nu are un efect antifungic și este necesară combinarea lor cu alte substanțe conservante. Aceste substanțe chimice sunt toxice pentru organism.
2. Methyl/propyl/butyl/ethyl paraben-sunt conservanții cei mai utilizați în industria cosmetică. Folosiți pentru a inhibă dezvoltarea bacteriilor și pentru a prelungi valabilitatea produsului cosmetic, aceștia sunt toxici. Studiile efectuate au arătat că pe lângă reacțiile alergice și iritații ale pielii, acești parabeni se întâlnesc în țesuturile tumorale ale femeilor care se confruntă cu cancerul mamar. Așadar, absorbția lor în organism și acumularea în timp pot cauza cancer.
3. Uleiul mineral și derivatele sale (parafină și alte petrochimicale) sunt produse sintetice ale petrolului procesat chimic. Ele, de obicei, pot însuma 10% din produsul cosmetic și sunt considerabil folosite pentru prețul lor scăzut, o mare stabilitate și o ușoară integrare în orice formulă. Când sunt folosite în cosmetice, ele blochează porii și inhibă funcțiile naturale ale pielii. Este folosit în foarte multe produse (Uleiurile pentru bebeluși conțîn 100% ulei mineral!).
4. SLS (Sodium Lauryl Sulfate)-substanță sintetică folosită în majoritatea sampoanelor, spumantelor de baie și săpunurilor. Cauzează iritații ale ochilor, ale pielii, căderea părului și alte reacții alergice. Este adesea „deghizată” într-o substanță pseudo-naturală, prin explicația că „provine din nuca de cocoș”. Interacționând cu alte substanțe formează nitrați, care sunt recunoscuți că și substanțe cancerigene. Șampoane cunoscute de toți: Garnier, Clear, Elseve, Palmolive, etc., erau incriminate de continerea unei substanțe SLS (Sodium Laureth Sulfat), adică-substanță folosită pentru efectul de a crea spumă bogată-dar ea este totodată și un detergent periculos folosit în concentrații mai mari în rețeta detergenților de curățat podelele! Absolut toate produsele de baie conțîn acest SLS, inclusiv paștele de dinți-unii dentiști îl incrimneaza pentru producerea aftelor și le recomandă celor care au afte în mod frecvent să-și schimbe imediat pastă de dinți cu una fără SLS. Soluția ar fi să căutăm orice produs care nu conține această substanță considerată a fi dăunătoare pe termen lung – cădere par, cancer, etc.
5. Propylene Glycol-este un element standard pentru majoritatea extraselor din plante. Este sintetic și a fost legat, în mod repetat, de un număr mare de alergii și reacții toxice.
6. Tâlcul-numeroase studii științifice au descoperit că o aplicare frecvența a pudrei de talc în zona genitală este asociată cu o creștere a riscului de apariție a cancerului ovarian!
7. Lanolină-emolient obținut din lână oilor. Este folosită în compoziția rujurilor și a cremelor și poate provoca forme grave de acnee. De obicei, lanolină folosită în industria cosmetică este contaminată cu pesticide și insecticide.
8. Stearalkonium Chloride-substanță chimică folosită că și ingredient în balsamul de par și în diferite creme. Este toxică și cauzează reacții alergice. Se susține că ar avea proprietăți de hidratare și este mult mai ieftin și ușor de folosit în compoziția balsamurilor de par decât proteinele și extractele din plante (care într-adevăr aduc beneficii pentru sănătatea părului).
9. Parfumurile sintetice-pot avea peste 200 de ingrediente în compoziția lor. Bineînțeles că nu ai cum să afli care anume sunt acestea, din moment ce pe eticheta este precizat un simplu cuvânt „Parfum/Fragrance”. Câteva dintre problemele pe care le cauzează aceste parfumuri sunt: migrenele, amețeală, iritații ale pielii, hiperpigmentare, tușe violență, vomă.
10. Vopselele sintetice-sunt folosite cu scopul de a „înfrumuseța” aspectul compoziției. Trebuie evitate cu orice preț. Le poți recunoaște deoarece sunt inscripționate pe eticheta că și FD$C sau D$C urmate de o culoare și un număr. De exemplu: FD$C Red No. 6/D$C Green No. 6. Aceste vopsele sintetice sunt considerate a fi cancerigene. Dacă pe produsul pe care tocmai intenționezi să-l cumperi vezi inscripționat acest lucru, mai bine renunta la el.
Citiți etichetele înainte de a ajunge la casă sau acasă!
Nota redacției
Investigations Criminelles (Investigații Criminale)
Direction Centrale de la Police Judiciaire (DCPJ)
Parteneriat Jurnalul Bucureştiului