Acasă Agricultura ecologică (Agroecologie) InnopRo 2024. Analiza SWOT a Tranziției către Practici Agroecologice în România (Corespondență...

InnopRo 2024. Analiza SWOT a Tranziției către Practici Agroecologice în România (Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX, președinte Wallachia eHUB, director Proiect Wallachia eHUB)

Economic and commercial mission of La Francophonie in Central and Eastern Europe

Jurnalul Bucureștiului. On line Newspaper publishing almost everything to be well informed. That’s our main and only purpose!Jurnalul Bucureștiului aims to be an online newspaper for information and debate of citizens’ problems and events. The principles that will be at the basis of this publication are: a) Democracy cannot exist without opposition, b) Elected representatives are our representatives and not our masters, c) Criticism fosters progress, d) Free speech-an important factor in correcting the deviations of power.

InnopRo 2024–Inovație și Soluții Digitale pentru Tranziția Verde în România

În perioada 31 octombrie–1 noiembrie 2024, va avea loc cea de-a treia ediție a summit-ului anual InnopRo–Innovation Pathways Romania, un eveniment de referință dedicat soluțiilor digitale pentru IMM-uri și autorități publice. Evenimentul, parte a proiectului Wallachia eHUB, se va desfășura la Hotel Central Ploiești și în locațiile partenerilor de proiect. Temele centrale ale ediției din acest an se axează pe tranziția verde și digitală, având un focus special pe soluții pentru diverse sectoare, precum:
• Digitalizarea sistemelor energetice și tehnologiile informatice verzi
• Agricultura digitală, agrosilvicultura și agroturismul
• Producția sustenabilă
• Economiile circulare în comunitățile inteligente–orașe și sate

Oportunități pentru inovatori și afaceri. Pe parcursul summit-ului, participanții vor avea ocazia să ia parte la sesiuni interactive de pitching și workshop-uri tematice. Clusterele, IMM-urile și furnizorii de CDI (Cercetare-Dezvoltare-Inovare) își vor prezenta soluțiile inovatoare, strategiile de afaceri și provocările întâmpinate în drumul spre atingerea obiectivelor de sustenabilitate pe termen lung. Un eveniment internațional de matchmaking B2B și C2C va fi organizat în colaborare cu Enterprise Europe Network, facilitând interacțiunea și colaborarea între participanți.

Public țintă și impact internațional. Summit-ul InnopRo 2024 vizează un public variat, format din reprezentanți ai mediului de afaceri și autorități locale, naționale și internaționale. Acest eveniment oferă organizațiilor inovatoare soluții pentru tranziția verde și digitală și este dedicat celor care caută să identifice cele mai eficiente căi de adaptare la noile realități economice.

Proiecte emblematice și inovație. La această ediție vom prezenta nu doar infrastructura noastră tehnologică digitală, ci și realizările  și beneficiarii proiectului. Vom anunța proiectele noastre de referință, precum WeH Accel–acceleratorul centrului nostru, Coridorul Verde Digital Dunărean pentru macroregiunea Dunării, proiectul Wallachia Heritage în domeniul patrimoniului, inițiativa Dual Use în domeniul tehnologiilor cu dublă utilizare, conceptul nostru de coridoare regionale, inițiativa Smart AgriHubs și proiectul de pilotare inteligentă a comunității locale -PilotInnCities. Interacțiunea cu mediul de afaceri va fi facilitată prin intermediul platformei B2Match. Printre tehnologiile de interes se numără inteligența artificială (AI), GIS, securitatea cibernetică și realitatea augmentată, iar domeniile vizate vor include energia, agroecologia, patrimoniul, turismul, comunitățile inteligente și sănătatea. Suntem bucuroși să anunțăm înregistrarea a peste 100 de participanți, inclusiv din țări precum Norvegia, Islanda, Spania și Germania, dar și din alte colțuri ale Europei, ceea ce subliniază importanța și atractivitatea evenimentului nostru.”, a declarat Conf. dr. Costin Lianu (președinte ACEX-Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export, președintele Asociaței Inter-Bio, director general USH Pro Business și Coordonator național Strategia Națională de Export 2004-2015, coordonator științific al Programului de cooperare elvețiano-român de promovare a exportului la nivel de IMM-uri, coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect, respectiv, al proiectelor Cyrus și WeH, președintele consorțiului Wallachia eHub și coordonatorul proiectului Wallachia eHUB)

Participare online. Pentru participanții care nu pot fi prezenți fizic, organizatorii vor pune la dispoziție linkuri pentru interacțiune online, asigurând o participare cât mai largă și acces la toate sesiunile cheie ale summit-ului. Pentru mai multe informații și acces la Agenda completă a evenimentului, în limbile română și engleză, vă invităm să vizitați pagina oficială a evenimentului. Wallachia eHub este un consorțiu dedicat sprijinirii IMM-urilor și autorităților publice în tranziția digitală și verde, prin furnizarea de soluții inovatoare și infrastructuri tehnologice moderne. Evenimentul este organizat de către Universitatea Spiru Haret cu suportul Consorțiului Wallachia eHub și a Asociației Clusterelor din România-Clustero. Proiectul Wallachia eHUB-WEH este cofinanțat din fonduri nerambursabile (50% prin Programul Europa Digitală (Digital Europe Programme-DEP)-EC/101083410–WeH și 50% prin POCIDIF/1147/2/1/161799).

Analiza SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats) a Tranziției către Practici Agroecologice în România

Cu ocazia Zilei Agriculturii Ecologice din România, celebrată pe 15 octombrie 2024, Asociația Inter-Bio a organizat, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, seminarul „Cum putem extinde agroecologia în România?”. Evenimentul a vizat identificarea barierelor și oportunităților din sectorul agroecologic, oferind o bază pentru inițiative strategice și propuneri de reforme ale politicilor la nivel european. Seminarul a reunit 20 de experți din minister, membri Inter-Bio, fermieri și reprezentanți ai altor organizații, pentru a dezbate cum sistemele agroalimentare actuale pot deveni mai durabile și mai echitabile. Programul a inclus sesiuni de reflecție individuală, discuții de grup și o dezbatere plenară, în cadrul cărora s-a analizat modul în care politicile existente contribuie la provocările sociale și ecologice cu care se confruntă sectorul.

Deși agricultura este un pilon esențial al sistemului alimentar, politicile actuale ale Uniunii Europene rămân insuficiente pentru a asigura sustenabilitatea pe termen lung pentru fermieri, natură și cetățeni. Fermierii din România și din întreaga Europă se confruntă cu dificultăți majore, cum ar fi: acorduri comerciale care adesea nu favorizează producătorii locali, creșterea costurilor pentru terenuri și inputuri, un sistem de subvenții ce avantajează marile exploatații, incertitudinile cauzate de datoria agricolă și de monopolul giganților din retail.

Recentele proteste ale fermierilor au fost percepute ca un semnal de alarmă pentru Uniunea Europeană privind necesitatea unor politici mai echitabile. În acest context, Comisia Europeană a publicat un raport cuprinzător, „O perspectivă comună pentru agricultură și alimentație în Europa,” în care sunt evaluate provocările actuale, cum ar fi schimbările climatice, piețele globale competitive și nevoia de practici durabile. Recomandările includ stimulente mai puternice pentru practicile durabile, sprijinirea fermelor mici și un pachet de finanțare de 300Md € pentru sustenabilitate și reziliență. Seminarul nostru a luat „pulsul” experților români în acest domeniu, iar rezultatele ne arată o identificare clară a punctelor tari și slabe, a oportunităților și a provocărilor în procesul de tranziție spre agroecologie,” a declarat Conf. dr. Costin Lianu.

Notă. Analiza (matricea) SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats/Puncte tari, Puncte slabe, Oportunități, Amenințări) este o metodă folosită în mediul de afaceri, pentru a ajuta la proiectarea unei viziuni de ansamblu asupra firmei. Ea funcționează ca o radiografie a firmei sau a ideii de afaceri și evaluează în același timp factorii de influență interni și externi ai unei organizații, precum și poziția acesteia pe piață sau în raport cu ceilalți competitori cu scopul de a pune în lumină punctele tari și slabe ale unei companii, în relație cu oportunitățile și amenințările existente la un moment dat pe piață. Conceptul acesteia provine dintr-o cercetare efectuată între anii 1960 și 1970 la Stanford Research Institute din SUA. Analiza SWOT se realizează, în general, în prima fază a unui proiect, pentru ca elementele de analiză să poată alcătui baza planului de proiect și să poată fi folosite ulterior în cadrul proiectului, dacă acesta întâmpină dificultăți în ceea ce privește planificarea, livrabilele sau bugetul alocat și trebuie readus pe linia de plutire. Analiza SWOT este unul dintre instrumentele utilizate în domeniul managementului strategic al unei organizații sau întreprinderi și în marketing.

Notă. Alte articole ale Conf. dr. Costin Lianu în Jurnalul Bucureștiului 

Articole asociate

Participarea clusterului Wallachia eHUB la conferința „Clusters Meet Regions” din Chișinău și semnarea unui acord de cooperare cu DIH of Moldova (Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX, președinte Wallachia eHUB, director Proiect Wallachia eHUB)

Digitalizarea agriculturii ecologice – Un pas esențial către sustenabilitate și eficiență & Coridoare digitale – De la concept la implementare în cadrul proiectului Wallachia eHUB (Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX, președinte Wallachia eHUB, director Proiect Wallachia eHUB)

Consorțiul de clustere pentru produse ecologice Inter-Bio, participant activ la  Conferința Națională „Prezent și perspective în agricultura ecologică în contextul Planului Strategic” (Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX – coordonator al proiectului USH Pro Business din cadrul Agroecology-Transect, respectiv, al proiectelor Cyrus și WeH, Prorector USH, coordonator al proiectului Facilitate-AI din partea României)

Cooperare și transfer de cunoștințe între clustere de agricultură ecologică din bazinul cerealier al Dunării (Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX – coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect, respectiv, al proiectelor Cyrus și WeH, Prorector USH, coordonator al proiectului Facilitate-AI din partea României)

Agricultura ecologică în atenția structurilor asociative specializate la nivel regional (Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX–Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export, coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect)

Centrul de Inovare Digitală Walachia eHub beneficiază de susținerea structurilor de sprijin regionale iar Agricultura ecologică din România este în atenția dezbaterilor la „Biofach 2023” (Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX–Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export, coordonatorul proiectului Walachia eHub)

„Sesiunea științifică anuală a Academiei Germano-Română din Baden-Baden – 2024” (Deutsch – Rumänische Akademie Baden-Baden e.V. – Rumänisches Institut – Rumänische Bibliothek Freiburg e.V., Landul Baden – Würtenberg, Germania) la Casa de cultură „Friedrich Schiller” din București (partener cultural – educațional al Jurnalului Bucureștiului)

Remember Eugen Weidmann–ultima execuție publică (prin ghilotinare) în Franța cu 85 de ani în urmă – o incursiune în istoria seculară a execuțiilor publice franceze (Marile dosare criminale ale execuțiilor publice prin ghilotinare)

Les viols de Mazan. Violurile lugubre din Mazan – dosarul criminal sexual Pélicot, fără precedent în istoria marii criminalități franceze (anchetă privată, procesul & verdictul)

 

  • Jurnaliști români: Mihai Eminescu, Ion Oprea, Grid Modorcea, Adrian Păunescu, Neculai Constantin Munteanu, Adrian Cioroianu, Octav Pancu-Iași, George Călinescu, Vasile Sava, Cicerone Poghirc, Aurelian Titu Dumitrescu, Mircea Florin Șandru, Lucian Blaga, Constantin Pădureanu, Dumitru Tinu, Cezar Ivănescu, Fabian Anton, George Topîrceanu, Petru Codrea, Radu Gyr, Dan Culcer, Ion Anton, Dumitru Stăniloae, Mihai Cosma, Claudiu Săftoiu, Iosif Constantin Drăgan, George Băjenaru, Cleopatra Lorințiu, Ion Heliade-Rădulescu, Andrei Partoș, Ion Cristoiu, Mircea Badea, Grațian Cormoș, Aristide Buhoiu, Ioana Sava, Brândușa Prelipceanu, Nicole Valéry-Grossu, Gabriel Liiceanu, Ion Agârbiceanu, Eliza Macadan, Florian Bichir, Emil Șimăndan, Bogdan Suceavă, Adriana Săftoiu, Ioan Chirilă, Gabriela Vrânceanu-Firea, Paul Lampert, Octavian Paler, Alexandru Vianu, Dumitru Toma, Eugen Barbu, Eric Winterhalder, Cristian Mungiu, Vintilă Horia, Dan Pavel, Mircea Dinescu, Cristian Tudor Popescu, George Pruteanu, Emil Hurezeanu, Ivo Muncian, Radu Jörgensen, Lazăr Lădariu, Eugen Ovidiu Chirovici, Adrian Hoajă, Doina Drăguț, George Muntean, Barbu Catargiu, Adrian Mîrșanu, Victor Frunză, Lorena Lupu, Alexandru Candiano-Popescu, Marius Mircu, Dănuț Ungureanu, Vasile Copilu-Cheatră, Rodica Culcer, Andrei Gorzo, Zaharia Stancu, Eugen Cojocaru, Răsvan Popescu, Ion Anghel Mânăstire, Pamfil Șeicaru, Tudorel Oancea, Dorin Ștef, Paula Seling, Sabin Gherman, Marian Coman, Brîndușa Armanca, Valeriu Turcan, Teșu Solomovici, Sorin Roșca Stănescu, Tudor Octavian, Vasilica Ghiță Ene, Gabriela Adameșteanu, Radu Negrescu-Suțu, Cornel Nistorescu, Petre Got, Dumitru D. Șoitu, Geo Bogza, Dan Diaconescu, Stelian Popescu, Nicolae Carandino, Valer Chioreanu, Ioan Massoff, Corneliu Stoica, Adelin Petrișor, Ion Călugăru, Andrei Alexandru, Ludovic Roman, Radu Paraschivescu, Vasile Urechea-Alexandrescu, Elis Râpeanu, Cezar Petrescu, Ion Monoran, Thomas Csinta, Marian Odangiu, Paul Barbăneagră,…

  • Români francezi: Vladimir Cosma, Emil Cioran, Matei Vișniec, Tristan Tzara, Victor Brauner, Elvira Popescu, Gherasim Luca, Dinu Flămând, Vasile Șirli, Elena Văcărescu, Constantin Virgil Gheorghiu, Ion Vlad, Thomas Csinta, Paul Barbăneagră, Bogdan Stanoevici, Ariel Moscovici, Luminița Cochinescu, Alice Cocea, Roxana Eminescu, Irina Ionesco, Eli Lotar, Alexandre Revcolevschi, Radu Mihăileanu, Horia Surianu, Haim Brézis. Extras: Vladimir Cosma (n. 13 aprilie 1940, București) este un violonist, compozitor și dirijor francez, născut la București, România, într-o familie de muzicieni. Tatăl său, Teodor Cosma, este pianist și dirijor, mama sa, Carola, autor- compozitor, unchiul său, Edgar Cosma, compozitor și dirijor, iar una dintre bunici a fost pianistă, elevă a celebrului Ferrucio Busoni. După câștigarea primelor sale premii la Conservatorul Național de la București, Vladimir Cosma ajunge la Paris (unde emigrase unchiul Edgar), în 1963, unde își va continua studiile cu Nadia Boulanger și la Conservatorul Național din Paris. Pe lângă formația clasică, s-a simțit atras, de foarte tânăr, de muzica de jazz, muzica de film și toate formele muzicilor populare. Începând din 1964, a efectuat numeroase turnee în lume concertând ca violonist, dar, curând, se va consacra din ce în ce mai mult compoziției. Scrie diferite lucrări printre care: „Trois mouvements d’été” pentru orchestră simfonică, „Oblique” pentru violoncel și orchestră, muzică pentru scenă și balet („olpone” pentru Comedia Franceză, opera „Fantômas”, etc.). În 1968, Yves Robert îi încredințează prima muzică de film: „Alexandre le Bienheureux”. De atunci, Vladimir Cosma a compus mai mult de trei sute de partituri pentru filme de lung metraj sau serii TV. Cinematografia îi datorează numeroase succese în colaborare în special cu: Yves Robert, Gérard Oury, Francis Veber, Claude Pinoteau, Jean-Jacques Beineix, Claude Zidi, Ettore Scola, Pascal Thomas, Pierre Richard, Yves Boisset, André Cayat…