Săptămâna trecută mi-am propus și am și realizat un turneu, prin instituțiile statului, în zona de vest a țării, efectuînd de fapt, așa zisele, vizite de informare și monitorizare, pe problematica cunoașterii, aplicării și respectării drepturilor fundamentale ale omului, în toate instituțiile de forță.
După un drum lung și anevoios de la București la Timișoara, făcut cu Inspectorul OADO, Domnul Adrian Buda, la volanul mașinii organizației, unde am zăbovit doua zile, și ne-am îndeplinit și obiectivele propuse, am plecat cu tot entuziasmul spre orașul reședință de județ Baia Mare, unde, echipei noastre i s-au alăturat și alți membrii din zonă, precum Inspectorul OADO Ciprian Ciceu, și Inspectorul OADO George Madjiaru. Deși, ajunși târziu undeva în jurul orelor 20h30, am fost întâmpinați de cei care ne-au invitat, cu căldură și hrăniți bine într-o locație relativ noua din proximitatea centrului istoric al municipiului Baia Mare, la restaurantul-terasă „La Pălincie”! E o creație a brandului de renume mondial „Zetea”. Apoi am plecat la culcare cu toții în zona Simared, într-un loc de Rai pe acest pământ, un loc de o frumusețe ieșită din comun, cu o paletă de culori, de toamnă cum rar întâlnești, revărsate în apele lacului cu acelaș nume.
Am avut plăcerea ca a doua zi să ne întâlnim cu prietenul și Inspectorul OADO, prietenul meu, unde credeți, în aceiași locație, pe care am admirat-o și apreciat-o cu câteva ore înainte, Silviu Zetea, care cu generozitatea-i cunoscută, ne-a făcut invitația ca în ziua următoare, undeva după orele prânzului, să ne invite pe toți, la fabrica Zetea din Județul Satu Mare în comuna Medieșul Aurit, unde gazda noastră și-a încheiat chiar și un mandat de Primar-PNL, în locul unde funcționeză fabrica Zetea.
Zis și făcut, a doua zi, ne-am înființat la porțile fabricii, unde, într-o curte mare ne-au întâmpinat doi căței, marca schitzu, de talie mică, foarte jucăuși, și desigur, actualul patron al acestui brand românesc de prestigiu și succes. Invitați să luăm loc într-o sufragerie generoasă, aflată în partea de la etaj a fabricii de palincă, unde timp de 3 ore, domnia sa ne-a prezentat istoria foarte veche a familiei, evoluția propriei afaceri și am încheiat această vizită parcurzând la pas, spațiile unde se produc la foc continuu, băuturile brandului „Zetea”.
Din frumoasa poveste a familiei Zetea, am reținut că undeva în Europa, pe străvechile tărâmuri ale Transilvaniei, din România de azi, într-o zonă a prunelor, o familie inovatoare, provenită dintr-o breaslă de zidari care a construit numeroase edificii, probabil că, a considerat că are nevoie și de un stimulent curat, natural și bun, precum cel rezultat din distilarea fructelor. Așa se face că în urmă cu peste un secol, adică undeva prin secolul al XIX-lea, unul din strămoșii, interlocutorului nostru să pună bazele acestei activități. De atunci și până în zilele noastre dar și multă vreme de aici încolo, considerăm noi, această activitate neîntreruptă a fost și va fi marcată de moștenirea genetică și virală de a crea.
Strămoșul, bătrânul Ioan Zetea, era cunoscut ca cel care a construit o pălincie, într-un loc numit simbolic, pe Groapă, într-o depresiune din Satul Viile Apei, aproape de gospodăria sa, pe la anul 1900. Din această pălincie a mai rămas doar fântâna, din care se scotea apa pentru răcire, fântâna fiind alimentată de un izvor.
Se poate spune că avea cunoștințele necesare de la strămoșii săi, pentru că regiunea este cunoscută ca leagăn al pălincii, atestată documentar în această rugăciune încă în urmă cu peste 500 de ani. Numai că, o dată ajunși în 1940, când unul din fii lui Ioan Zetea, Valer Zetea, se remarcă prin faptul că el construiește mai multe pălincii, nefiind singurul dintre fii care face acest lucru, dar sigur cel mai perseverent. El a construit câteva pălincii, în Viile Apei, în Ville Rocsei și una în Medieșul Aurit, pe la 1964, în perioadă de tristă amintire a comunismului, când ar fi fost considerat un lucru ilegal, deținerea de pălincii. Chiar, și așa acest om a reușit să-și păstreze mica proprietate și să funcționeze sub patronajul fostelor întreprinderi de stat, denumite Vinalcoluri. El producea pălincă, țuică, rachiu și derivatele sale. Ne-a spus domnul Silviu că tatăl lui, Valer Zetea, înființează la el acasă, în acea vreme pentru prima dată, un centru de colectare a fructelor.
După plecarea mult prea devreme la cele veșnice a tatălui lui Silviu, în anul 1975, când el avea doar 14 ani, rămâne împreună cu mama lui, Florica Zetea. Familia lui Valer și Florica, au avut cinci copiii, trei băieți (Ion, Vasile și Silviu) și două fete (Viorica și Florica). Toți copiii, mai puțin mezinul Silviu (elev de școală) care a rămas cu mama, și-au făcut propriile familii și au continuat activitatea în diverse alte locuri. Încă din acele vremuri, exista o preocupare de inovare și modernizare, care în final a dus la ceea ce vedem și gustăm azi. Dar, după Revoluția din Decembrie”89, de data asta într-un cadru legal și antreprenorial în baza legii 31/1991, gazda noastră, înființează SC Privat Silviu Zetea-SRL, iar în același an, 1991, își înregistrează marca, emblema și blazonul propriu.
Ajungând la realitatea din acest început de Noiembrie al anului 2021, fabrica a trecut la o metodă nouă de tripla distilare la cazane cu foc direct, de tip alambic și prevăzută cu sistem de deflegmare simplă, de concepție proprie, care duce implicit la o creștere a calității produsului, conferind totodată țuicii, o particularitate, amprenta proprie produselor. Această nouă metodă a fost denumită „metoda Zetea”, fiind unică în România. Silviu, împreună cu soția lui, Teodora, au doi copii, Gerard și Tanita și formează o familie minunată și de succes în jurul acestui „brand, Zetea”.
După ce am făcut tot itinerariul fabricii, am revenit la masa de consilieri a domnului Silviu Zetea, unde ne-am lăsat în scris, în Cartea de Onoare a firmei, considerentele și aprecierile pentru această familie deosebită. Reîntorși la masa cu bucate alese și băuturi marca Zetea, pentru concluzii, în mod firesc am remarcat cu toții anvergura la care s-a putut ajunge printr-o implicare, perseverență și mult suflet, a întregii familii. Și aici, am abordat, subiectul „De candidat la Președenția României ca independentă, în 2024”, dar din zona Societății Civile și nu ca membru de partid, a domnului Silviu. Asta după ce la Congresul PNL din sfârșitul lunii septembrie, anul curent, domnia sa de la tribuna Congresului și anunțat intenția de a candida la Președinția României în alegerile din 2024, renunțând la calitățile din Partidul său.
Pe ce contez în acest demers curajos și onorabil? Răspunsul, domniei sale a fost unul convingător. „Eu, Florentine, nu vreau să mă adresez zonelor talibane ale partidelor care reprezintă cam 40% din votanți, ci celorlalți 60% care sunt indeciși și nu se regăsesc în persoanele pe care le livrează în piață, partidele.” Dacă, toți promit luna de pe cer, deși sunt siguri că nu o pot da, tu, ce vei oferi românilor? Ca Președinte al țării mele, voi avea o altă abordare în sensul că vreau să fiu cu adevărat, un mediator, un arbitru și în nici un caz un exponent al unui partid politic, așa cum s-a întâmplat de 31 de ani incoace. Da, cred că ai dreptate, e într-adevăr, o nouă cale pentru România modernă, care nu se mai desparte de metehnele trecutului.
Îți doresc succes, prietene! Cu ocazia acestei vizite de prietenie, OADO, i-am acordat domnului Inspector de drepturile omului, Diploma de Excelență și Medalia de aur, „Apărătorul drepturilor omului”. Felicitări!
Corespondenţă de la H.E HRH Lord Sir Prof. dr. Florentin Scaleţchi, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului–Naţiunile Unite
Articolele lui Lordului Florentin Scaletchi în Jurnalul Bucureştiului, Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO)