Acasă Opinii Întâlnirile dintre oameni sunt întâmplătoare? (Corespondenţă de la fostul deţinut politic, Prof....

Întâlnirile dintre oameni sunt întâmplătoare? (Corespondenţă de la fostul deţinut politic, Prof. dr. Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului-Naţiunile Unite)

La această celebră întrebare pe care şi- o pun oamenii, orinde s-ar afla ei pe întreaga planetă, eu ca mulţi alţii spun, categoric, „Nu”, nu sunt deloc întâmplătoare, la gândul că fiecare locuitor, al acestui areal numit Terra, are un destin pe care şi- l urmează dacă nu face nimic deosebit şi pe care şi-l poate  schimba dacă  intervine cu acţiuni active în propria lui viaţă.

În această paradigmă, chiar dacă ne naştem singuri ca indivizi şi murim tot singuri, în traseul mai lung sau mai scurt al fiecărei vieţi individuale ne apar oameni care au rolul de coordonatori, de deschizători de drumuri pentru existenţa noastră trecătoare de pe diverse meridiane ale lumii şi de îngeri păzitori. Ei sunt oameni, cu intenţii cât se poate de bune pentru tine ca individ, chiar dacă apar în momente de criză, de nevoi sau de totală dezorientare, pe care tu îl poţi sau nu accepta în viaţa ta personală.

Îţi mai apar oameni cu har şi viziuni futuriste, care te îndrumă şi- ţi oferă şansa de a- ţi descoperi noi calităţi pe care le  au ca individ şi nu ştiau. Ei apar, de multe ori, când nici nu aştepţi o asemenea întâlnire în drumul vieţii tale şi dispar la fel de repede de cum au apărut, lăsând în urma lor lecţii puternice de viaţă care chiar dacă unele nu ne  convin, totuşi, acceptăm să ni le însuşim că de fapt chiar îţi folosesc.

Mai sunt o categorie de aşa zişi îngeri păzitori, din această scurtă viaţă de care te ataşezi pur şi simplu, ca dragostea la prima vedere. Ei pot rămâne lângă tine toată viaţa, chiar dacă uneori nu o fac şi fizic.  De fapt, în viaţa noastră, apar şi dispar tot felul de oameni, ei vin şi pleacă după cum le e destinul, fiecare cu experienţa lor, cu visurile lor, cu realizările lor, cu dramele sau greutăţile lor.

Nu toţi îţi sunt pe plac, nu toţi îţi devin prieteni, nu toţi te plac, nu toţi te înţeleg, nu toţi te iubesc şi apreciază, căci cei mai mulţi nu fac altceva decât să te folosească, să te „consume” în scop propriu sau de grup.

Mulţi oameni, au căpătat diverse experienţe în viaţa lor, mai plăcute sau mai neplăcute, chiar dramatice aş zice, lucru care îi îndreptăţeşte să nu mai calce greşit, chiar dacă pentru mulţi experienţele lor de viaţă devin adevărate cărţi de îndrumar, cu ceea ce trebuie să nu faci  şi  să nu cazi în greşeală, dar şi de cugetări ale înţelepciunii umane.

Nu toţi prind în viaţa lor trenul care le este destinat. Dezamăgirile pot fi mari dacă trăieşti cu trecutul pierdut şi irelevant, fără prea mari realizări, fără satisfacţii. Nu poţi trăi cu gândul la cei care prin prezenţa lor ţi- au făcut viaţa uneori frumoasă, dar de cele mai multe ori dezastruoasă.

Dacă, cea mai mare calitate a unei fiinţe umane este „uitarea” atunci uită- ţi trecutul şi încearcă să trăieşti cu prezentul, asta după ce vei face un exerciţiu, de recunoaştere în faţa oglinzii, a propriului „Eu” şi cu adâncă smerenie să-ţi accepţi greşelile şi erorile din propria viaţă, încercând să îţi reînoieşti existenţa, să trăieşti şi să iubeşti, într- o proiecţie nouă de spiritualitate şi viaţă, punând capăt definitiv la toate relaţiile şi acţiunile care ţi- au distrus o parte din viaţă.

Să nu uităm că, în gânduri pot să ne încapă mulţi oameni, în suflet însă au loc doar cei care ştiu să ne respecte şi să ne iubească.  A trăi pentru alţii e o lege a naturii. Viaţa trebuie trăită şi făcută frumoasă cu ceea ce avem, chiar dacă nu întotdeauna este bine, dar trebuie să privim binele din tot şi toate. Atâta timp cât, ştii cine eşti şi cât valorezi, părerea celor din jur, nu trebuie să te afecteze. Fii tu şi oamenii potriviţi ţi se vor alătura!

Eu sunt omul care a cunoscut durerea şi bucuria, lacrima şi zâmbetul, sunt omul care a pierdut multe, chiar şi viaţa la 30 de ani, dar nu mi- am pierdut speranţa, demnitatea şi dragostea faţă de semenii mei.

Sigur, omenirea în care trăim nu are nevoie doar de oameni citiţi, ea are nevoie şi de oameni buni, calzi, veseli şi desigur corecţi şi cinstiţi. Să avem cu toţii în minte că cei mai frumoşi oameni, sunt cei care au cunoscut greul, pierderea şi au găsit puterea să treacă peste ele”.

Corespondenţă de la fostul deţinut politic, Prof. dr. Florentin Scaleţchi, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului – Naţiunile Unite

Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO) 

 

 

 

 

Alte lucrări ale autorului

,,Oare ce ne-a învăţat pandemia coronavirus?” Partea I. (Corespondenţă de la Prof. dr. Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului-Naţiunile Unite)

Oare, ce ne-a învăţat pandemia coronavirus? Partea II. (Corespondenţă de la Prof. dr. Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului-Naţiunile Unite)

Oare, ce ne-a învăţat pandemia coronavirus? Partea III. (Corespondenţă de la Prof. dr. Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului-Naţiunile Unite)

Oare ce ne-a învăţat pandemia coronavirus? Partea IV. (Corespondenţă de la Prof. dr. Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului-Naţiunile Unite)

Oare ce ne-a învăţat pandemia coronavirus? Partea V. (Corespondenţă de la Prof. dr. Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului-Naţiunile Unite)

 

 

Articolul precedentGuyana Franceză, terre d’expiation (tărâm al ispășirii)….
Articolul următorProtejat: Thomas CSINTA, research professor of Mathematical modeling and Applied mathematics in Social Sciences and criminal investigative journalist (Press Attached of Organization for the Defense Human Rights – United Nations)
Fizician teoretician și matematician de formaţie pluri-inter și transdisciplinară, adept şi promotor al educaţiei de excelenţă (gifted education) şi jurnalist de investigaţii criminale francez, de origine română, specializat în MASS (Matematici Aplicate în Științe Sociale), în studiul fenomenelor socio - judiciare cu ajutorul unor structuri matematice complexe (teoria haosului - sisteme complexe, teoria ergodică, teoria teoria categoriilor și rețelelor, cercetarea operațională și teoria sistemelor formale de tip Gödel). Cofondator al IRSCA Gifted Education (Institutul Român pentru Studii şi Cercetări Avansate în Educaţia de Excelenţă), de peste un deceniu și jumătate, este Director de studii în cadrul CUFR România (Conseil Universitaire-Formation-Rechereche auprès des Grandes Ecoles Françaises-Consultanţă Universitară, Studii şi Cercetări de pe lângă Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii), organism educaţional franco-român agreat de stat, având ca obiectiv, consilierea, orientarea şi pregătirea candidaţilor români cu Diplomă de bacalaureat, respectiv a studenţilor din primul ciclu universitar (Licenţă), la concursurile de admitere în sistemul elitist de învatamânt superior „La conférence des grandes écoles françaises” (Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii - CPGE-Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles, Grandes Ecoles) şi Universităţile elitiste franceze (Licenţă, Master). Este autor a peste 600 de lucrări cu caracter științifico–didactic (articole și cărți de matematică și fizică, respectiv, de investigație jurnalistică – atât în limba română cât și în limba franceză, repertoriate și în BNF – Bilibioteca Națională a Franței, „François, Mitterrand”), care au contribuit la promovarea culturii și civilizației franceze în lume, precum și la admiterea a peste 1.000 de tineri români cu abilități intelectuale înalte (absolvenți de liceu și studenți) în școlile superioare franceze de înalte studii – Les Grandes Ecoles (un sistem educațional elitist și unic în lume), în special, în cele științifico–inginerești și economico–comerciale, dintre care, astăzi, majoritatea ca absolvenți, contribuie în calitate de cadre superioare sau de conducere la prosperitatea spirituală și materială a națiunii franceze în cadrul unor prestigioase instituții de învatamânt superior și de cercetare, mari companii private sau de stat, civile si militare, multinaționale, specializate în tehnologia de vârf, respectiv, în cadrul administrației locale și centrale de stat.