Acasă Agricultură ecologică Inter-Bio susține introducerea de noi reglementări de agroecologie (Corespondență de la Conf....

Inter-Bio susține introducerea de noi reglementări de agroecologie (Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX – coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect, respectiv, al proiectelor Cyrus și WeH)

Asociația Inter-Bio, organizație membră IFOAM Organics Europe, se alătură inițiativelor SUR (Sustainable Use of Pesticides Regulation)  și propunerii de regulament privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor (SUR), deoarece poate fi un instrument-cheie pentru reducerea impactului pesticidelor asupra sănătății umane și animale, precum și asupra mediului, și pentru îndeplinirea obiectivelor Strategiei „De la fermă la consumator” (Farm2Fork /F2F), în special pentru atingerea obiectivelor sale privind reducerea pesticidelor:

  • Reducerea utilizării globale și a riscului pesticidelor chimice cu 50% până în 2030,
  • Reducerea utilizării pesticidelor mai periculoase cu 50% până în 2030

Inter-Bio salută obiectivele UE de reducere a pesticidelor, stabilite în Strategia F2F, deoarece experimentăm zilnic importanța biodiversității pentru controlul dăunătorilor, polenizare și fertilitatea solului. Dar pentru a atinge aceste obiective, este esențială o metodologie robustă pentru calcularea progresului. Întrucât agricultura ecologică se abține de la utilizarea pesticidelor chimice de sinteză (dintre care erbicidele reprezintă aproximativ 50 %) și se bazează în primul rând pe măsuri preventive și indirecte, cum ar fi o rotație mai îndelungată a culturilor și diversificarea plantelor, completate, atunci când este necesar, cu utilizarea substanțelor prezente în mod natural pentru gestionarea dăunătorilor, agricultura ecologică contribuie la atingerea obiectivelor de sustenabilitate și ar trebui promovată în mod corespunzător.

În acest sens, SUR poate fi, de asemenea, un instrument pentru îndeplinirea obiectivului de 25 % de terenuri agricole ecologice până în 2030 în întreaga Europă, stabilit în cadrul strategiei „De la fermă la consumator”. Cu toate acestea, IFOAM Organics Europe consideră că propunerea SUR publicată de Comisie la 22 iunie 2022 ar trebui îmbunătățită în mai multe puncte pentru a atinge și măsura progresul în ceea ce privește obiectivele stabilite.

În primul rând, SUR trebuie să stabilească definiții mai clare și mai detaliate ale produselor fitosanitare și ale metodelor de reducere a utilizării pesticidelor. În plus, este esențial să se modifice metoda de calcul a indicatorului armonizat de risc (HRI)-1, care nu este adecvată pentru a evalua în mod corespunzător utilizarea pesticidelor și reducerea riscurilor și, ca indicator bazat pe volum, discriminează substanțele naturale utilizate în agricultura ecologică. În plus, pentru a asigura producția de alimente, păstrând în același timp biodiversitatea, este important să se promoveze agricultura ecologică în anumite zone sensibile de pe terenuri agricole și să se permită utilizarea substanțelor naturale autorizate în Regulamentul UE privind producția ecologică 2018/848 în aceste zone, care acoperă suprafețe agricole mari în unele țări.

În plus, nu ar trebui uitat faptul că implementarea defectuoasa actualei Directive privind utilizarea durabilă a pesticidelor se datorează în principal lipsei de punere în aplicare de către statele membre. Astfel, SUR ar trebui, de asemenea, să ia în considerare mijloace pentru a asigura punerea în aplicare adecvată de către statele membre și un buget adecvat pentru agricultura ecologică în planurile strategice naționale ale politicii agricole comune, care reprezintă principalele instrumente de finanțare pentru punerea în aplicare a practicilor agricole care vizează reducerea utilizării pesticidelor. În cele din urmă, este esențial să se sporească disponibilitatea alternativelor la pesticidele chimice de sinteză printr-un proces specific de înregistrare a substanțelor prezente în mod natural .

IFOAM Organics Europe, precum și inițiatorii Inițiativei Cetățenești Europene „Save Bees and Farmers”  au remarcat de mai multe ori că propunerea actuală a Comisiei nu îndeplinește această cerință și au propus o îmbunătățire pe linia indicatorilor existenți din Franța (NODU) și Danemarca (TDI). Experții de la Agenția Federală Germană de Mediu (UBA) au elaborat o „propunere de reparație” concretă pentru aceasta, care se bazează pe datele din sistemul de aprobare armonizat la nivelul UE pentru substanțele active pesticide. Documentul atașat conturează această propunere, pe care Inter-Bio, alături de IFOAM, o susținem pe deplin.

Notă. Organizația umbrelă, IFOAM Organics Europe, va susține o conferință de presă online în data de 16 octombrie 2023. ce va începe la ora 09h00 și va prezenta, printre altele, un video (încă nepublicat) despre problematica indicatorului. Vom reveni în cel mai scurt timp cu invitația de participare!

Conf. dr. Costin Lianu (PreședinteACEX-Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export). Președinte Asocia’iei Inter-Bio, director general USH Pro Business și Coordonator național Strategia Națională de Export 2004-2015. Coordonator științific al Programului de cooperare elvețiano-român de promovare a exportului la nivel de IMM-uri. Autor al lucrării „Managementul Strategiilor de export la nivel național, regional și sectorial”, Editura Economică, București, 2010. Co-autor al lucrării „Perspective şi provocări ale exporturilor româneşti în perioada 2010-2014, prin prisma relaţiilor comerciale bilaterale şi regionale ale Uniunii Europene”, Insitutul European Român, 2012. Titular de curs universitar „International Market Access Strategies & Branding” Unesco Chair, 2008-2021).  Coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect, respectiv, al proiectelor Cyrus și WeH.

 Articole asociate

Practici agroecologice prin centrul de inovare „Bio Danubius”. Prima întâlnire anuală în cadrul proiectului Agroecology-Transect la Namur – Belgia (Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX – coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect, respectiv, al proiectelor Cyrus și WeH)

Notă. Alte articole despre USH Pro Business în Jurnalul Bucureștiului

Nota redacției

Traducerea (Corespondență de la Dr. Dr. Christian W. Schenk – poet și traducător trilingv brașovean, membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities, corespondent permanent și membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului din Boppard – Renania-Palatinat, Germania). Traducerea textelor cu caracter juridic (Thomas Csinta, criminal investigation journalist, research professor in MM – mathematical modeling & in MASS – Applied Mathematics in Social Sciences)

Sesiunea științifică a Academiei Germano – Române din Baden – Baden (Deutsch – Rumänische Akademie Baden-Baden e.V. – Rumänisches Institut – Rumänische Bibliothek Freiburg e.V., Landul Baden – Würtenberg, Germania) la Casa de Cultură „Friedrich Schiller” din București

Le vernissage de l’exposition „Icônes et poteries de Roumanie” (Corespondență de la eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, promotorul înfrățirii orașelor Brașov – ZMBv și Tours-Métropole Val de Loire)

Le 10 octobre – „Journée européenne & mondiale contre la peine de mort” avec Amnesty International, ECPM (Ensemble Contre la Peine de Mort) et le Journal de Bucarest („Le petit Parisien”)

Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 2)

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 1)

Accesul în sistemul (ultra)elitist francez, napoleonian, de Înalte Studii „Grandes Ecoles” (științifico – inginerești, economico – comerciale, medico – farmaceutice, social – politice, literar – artistice, judiciare, militare, etc.) – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învățământul superior francez de sute de ani! (Corespondență de la prof. univ. dr. Thomas CSINTA – Paris)

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra