Acasă Carte - Editură Iubirea – centrul Universului uman (al 13-lea volum din ciclul ,,Articole, Eseuri”...

Iubirea – centrul Universului uman (al 13-lea volum din ciclul ,,Articole, Eseuri” al corespondentei permanente a Jurnalului Bucureștiului Vavila Popovici, poet, prozator, eseist, SUA – Carolina de Nord)

Aceasta este concluzia pe care o deduce/oferă scriitoarea Vavila Popovici în paginile volumului cu numărul 13 din ciclul ,,Articole, Eseuri”, Made in USA Lulu Enterprises, 2022. Chiar în debutul demersului său-,,Iubire și căldură sufletească” – autoarea îl ia în sprijin pe Albert Einstein („Pentru iubire noi trăim și murim”) și face trimitere către realitățile veacurilor condensate în prezentul tulburat tocmai prin acțiunile unora dintre semenii noștri, posedați de ,,supremul egoism din sufletul lor”. De unde și întrebările pe deplin justificate pe care și le pun cei cu mintea și inima în stare de trezie: ,,De ce urâm? De ce nu ne acceptăm? De ce nu putem trăi în pace? De ce nu ne iubim?”

Răspunsurile pot fi găsite în paginile cărții. Acestea sunt formulate în virtutea propriei experiențe și argumentate prin dovezi culese din tezaurul gândirii pe care mari personalități ale lumii l-a lăsat drept moștenire urmașilor. Beneficiară a unei rigori științifice exemplare, Vavila Popovici oferă cititorilor un adevărat manual de învățătură, structurat în stil geometric–patrulaterul ,,Filosofie, Religie, Știință și Politică”. Nume de referință care au marcat spiritualitatea universală alcătuiesc structura de rezistență a edificiului: Ralph Waldo Emerson, Herbert Spencer, John Stuart Mill, Sören Kierkegaard, Fiodor Dostoievski, Ralph Waldo Emerson, Auguste Comte, Lev Tolstoi, Karl Marx, Friederich Engels, Williams James, Emile Boutroux, Jean-Marie Guyau, Friederich Wilhelm Nietzsche, Edmund Husserl, Henri-Louis Bergson, Benedetto Croce, etc.

Sugestive, de asemenea, sunt titlurile capitolelor: Loialitate, Frica și Curajul, ,,Iubire și căldură sufletească”, Hristoase, ,,Despre viclenie”, ,,Frica și curajul”, ,,Lipsa de respect”, ,,Lipsa de înțelepciune”, Pierderea răbdării, Lupta pentru dreptate și adevăr, Dezbaterea, ,,Maleabilitate, duplicitate, fermitate”, ,,Iubirea cuprinde și gândul veșniciei”, ,,Lipsa de scrupule”, ,,Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau!”, Ura din sufletele oamenilor: „Nu mor caii când vor câinii!”, ,,Ordinea–lege a Universului”, Ce trebuie să știm și să nu uităm, Lipsa de înțelepciune, Lipsa de respect, ,,Despre conflicte”, Personalitatea–umbra care ne însoțește toată viața, etc.

Incursiunile prin viața lumii, de la facerea ei și până în zilele de acum, la care Vavila Popovici ne invită, nu sunt simple călătorii/excursii de plăcere. Plăcerea, prezentă în fiecare pagină, există, desigur, dar ea izvorăște din cunoaștere. Traseele parcurse, imaginate precum niște autostrăzi sau simple poteci, oferă minții și inimii, nu doar ochiului, informații ce îmbogățesc ființa umană, o fac mai rațională în procesul dificil de a deosebi binele de rău, diferența dintre cuvânt și faptă, de a descoperi minciuna propagandistică deghizată în adevăr. Din nefericire, starea mentală și spirituală a lumii contemporane se află în mare suferință. Au intrat în derizoriu spusele lui Thomas Edison: ,,Valoarea ta stă în ceea ce ești, nu în ceea ce ai”.

Scriind ,,Despre conflicte”, Vavila Popovici ne face părtași la întâmplări pe care fiecare dintre noi le simte pe propria piele. Dar ne și atrage luarea aminte: ,,O societate fără conflicte este de neconceput. Ar fi o societate perfectă, utopică. Ar fi, poate, raiul pe pământ”. Și cum să trăiască bietul om în rai, din moment ce s-a obișnuit cu iadul?!… Mai ales că: ,,Sunt unii oameni sau conducători de state care au nevoie de conflicte ca de droguri, altfel nu pot trăi…” De unde și diversitatea conflictelor – politice, economice, etnice, religioase, ideologice–precum și a… practicanților. Vezi ,,criminalul de război Putin”, care distruge orașe și ucide oameni nevinovați, dar îi acuză pe cei peste care a năvălit de apucături fasciste. Culmea perfidiei: armata rusă nu duce un război contra ucrainenilor; ea se află într-o misiune specială…

Dezvăluirile privind sănătatea actualului țar de la Kremlin nu i-a dat de gândit acestuia. Despre care se mai spune că el mai întâi face și apoi… nu gândește. Vavila Popovici găsește loc în cartea sa și pentru această gravă agresiune… sovietică. Conform unei tradiții multiseculare, Moscova o face pe năpăstuita: ,,Suntem într-un moment de criză…”. Ce fel de criză, mî ne znaem… (noi nu știm) Poate de nervi, poate de … Doamne ferește!… Și spune Moscova către New York: ,,Va fi mare nevoie de un nivel ridicat de implicare pentru a aborda acest lucru și pentru a încerca să găsim o cale de de-escaladare”. Dar cine a escaladat? Tișe... (mai încet) Însuși V.V. Putin i-o spune pe șleau lui J. Biden, în eventualitatea unor sancțiuni împotriva Rusiei: ,,Ar fi o greșeală colosală care ar avea consecințe grave”. Răspunsul lui Biden a fost și el unul cât se poate de limpede: ,,Statele Unite, aliații și partenerii săi vor răspunde decisiv dacă Rusia va invada Ucraina”. Numai că Putin nu s-a speriat. El s-a năpustit asupra Ucrainei și distruge și ucide tot ce-i iese în cale. Vorba lui Murphy: ,,Niciodată să nu te cerți cu un nebun…”

Și această carte ne-o înfățișează pe Vavila Popovici  ca pe un autor puternic ancorat în realitățile timpului istoric: trecut, prezent, viitor. Mai mult: suferințele omenirii sunt și suferințele ei, pe care nu și le poate ogoi decât mărturisindu-le.

Vasile Filip, scriitor

Sublima declarație de dragoste

Lumea așa cum o vede  Vavila Popovici

Poeta, prozatoarea, eseista și publicista Vavila Popovici, pe care cititorii cotidianului „Argeșul” o admiră deja în mod reflex, trimite iarăși, din America, pământul făgăduințelor noi, în acest greu încercat 2022, cel de-al 13-lea volum de articole și eseuri. Am în față, ca de obicei, o carte cu miez, voluminoasă, de peste 400 de pagini. O carte-tezaur de vorbe și duh, pentru că fiecare capitol începe cu un citat inspirat. O carte echilibrată, din perspectiva poziționării în discurs a conceptelor. O carte în care reflexia și reflecția sunt turnurile de veghe ale cetățeanului planetar Vavila Popovici. Reflexia este martora mișcărilor sufletești, generate de inprevizibilul și de violențele de la ora actuală. Reflecția încearcă să liniștească apele acestea tulburate, să stabilească o conduită coerentă, capabilă să reziste în fața valului de schimbări, la scară mondială.

Personalitățile pe care le evocă și le invocă în acest volum sunt următoarele: poetul și eseistul american, lider al panteismului mistic al începutului secolului al 19-lea, Ralph Waldo Emerson, care propune ca soluție a tuturor problemelor sociale autoperfecționarea morală; romancierul Lev Tolstoi, efigie „a vârstei de aur a literaturii ruse”; Karl Marx, cel mai influent teoretician al socialismului și comunismului; filosoful politic Friederich Engels; Williams James, gânditor de frunte al secolului al 19-lea, considerat părintele psihologiei americane; eminentul filosof, reprezentant al curentului antiraționalist francez dintre cele două războaie mondiale, Emile Boutroux; filosoful și poetul francez, Jean-Marie Guyau, cu importante contribuții în estetică, filosofia religiei, etică și pedagogie; filozoful german Friederich Wilhelm Nietzsche, celebru pentru strigătul său, care și astăzi se izbește de pereții multor minți – „Dumnezeu a murit!; filosoful german Edmund Husserl, fondatorul Fenomenologiei; scriitorul și filosoful francez, laureat al premiului Nobel pentru literatură, în anul 1927, Henri-Louis Bergson. 

Scriitoarea Vavila Popovici caută să-l surprindă pe fiecare–insistând asupra anumitor aspecte biografice și acționale, teoretice și sociale–în ipostazele definitorii pentru influența pe care au avut-o în timpul lor istoric.

Există și capitole distincte în carte–,,Iubire și căldură sufletească”, Frica și Curajul, ,,Lipsa de respect”, ,,Maleabilitate, duplicitate, fermitate”, Lipsa de respect, ,,Iubirea cuprinde și gândul veșniciei”, ,,Ordinea–lege a Universului”, ,,Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau!”, ,,Despre conflicte”în cadrul cărora autoarea tratează tema trecând-o prin filtrele mai multor gânditori, fără să omită să intervină cu propriile observații, accente, tușe de coloratură sufletească.

Un volum dens, așadar, care merită citit cu mare atenție, pentru că, încă avem multe de învățat din cele câte s-au orânduit în lume, chiar dacă, așa cum spunea, zilele trecute, reputatul om de cultură Adrian Cioroianu, istoria nu se repetă identic. Nuanțele–de reținut–sunt cele care fac întotdeauna diferența. Și, apropo de diferențe, cred că Andrian Cioroianu, ca și autoarea, ar fi fost de acord cu sclipitorul Murphy: Niciodată să nu te cerți cu un nebun. Lumea s-ar putea să nu-și dea seama de diferența dintre voi”.

  Prof. Liviu Martin

Interviu cu Vavila Popovici, poet, prozator și eseist (Corespondent al Jurnalului Bucureștiului din SUA – Carolina de Nord). Despre despărțire și depărtare.

Voci de primăvară…dintr-o vară fără viitor. Recenzie pentru noul volum de poezii „Voci de primăvară” (Voices of spring) al scriitoarei Vavila Popovici (corespondentă permanentă a Jurnalului Bucureștiului din SUA – Carolina de Nord)

Recenzii pentru noua carte „Reflections 2021” (volumul 59) a scriitoarei Vavila Popovici (corespondentă permanentă a Jurnalului Bucureștiului din SUA – Carolina de Nord)

„Mărturisiri” – Testimonials, noul volum de versuri al corespondentului nostru extern permanent Vavila Popovici (poet, prozator, eseist, SUA – Carolina de Nord)

Recenzie pentru noul volum de poezii „Vraja anotimpului iubirii” al scriitoarei Vavila Popovici (corespondentă permanentă a Jurnalului Bucureștiului din SUA – Carolina de Nord)

Călătorie prin timp, cu oameni de seamă. Recenzii pentru noua carte „Articole, eseuri – vol. XII” a scriitoarei Vavila Popovici (corespondentă permanentă a Jurnalului Bucureștiului din SUA – Carolina de Nord)

Poezii (Corespondență de la Vavila Popovici, poet, prozator, eseist, SUA – Carolina de Nord)

Nota redacției