Acasă Nutritionist Jucați-vă cu mâncarea, alături de copiii voștri!

Jucați-vă cu mâncarea, alături de copiii voștri!

Se știe că baza obiceiurilor alimentare se pune încă de timpuriu. Părinții sunt cei cărora le revine această sarcină –  frumoasă și grea în același timp – de a cultiva discernământul alimentar, darul cel mai de preț pe care îl pot face copiilor lor.

Jucați-vă cu mâncarea, alături de copiii voștri!

Nu vă fie teamă să vă jucați cu mâncarea și să găsiți întrebuințări mai puțin obișnuite alimentelor – ne sfătuiește nutriționista Eviana Trandafir:

Scopul? Să-i ajutați pe cei mici să înțeleagă de unde vine ceea ce se află pe farfurie, să se familiarizeze cu diversele aspecte ale modului în care e produsă mâncarea, să cunoască valoarea nutrițională a ceea ce consumă,  să respecte efortul părinților de a o oferi, s-o vadă integrată în viața lor sub orice aspect posibil!

Iată o idee simplă și eficientă: oul. Este un aliment extrem de sănătos și trebuie introdus în alimentația copilului de timpuriu, la îndrumarea medicului pediatru. Conține proteine de calitate superioară, vitamine și microelemente indispensabile pentru optima funcționare. Să nu uităm de atât de importanta lecitină necesară pentru dezvoltarea creierului copilului.

Având în vedere pachetul nutrițional complet pe care ni-l furnizează și pentru a apropia copiii de acest aliment, încurajez părinții să se joace cu aceștia, folosind minunatul suport pe care îl oferă coaja de ou, ce poate fi sculptată, pictată, încondeiată.

Acest gen de joacă are un rol important în coordonarea mâinilor, instrumente de o finețe și o versatilitate greu de egalat, chiar de către cea mai sofisticată tehnologie. Dar pentru a fi astfel, trebuie antrenate permanent și obișnuite cu sarcini complexe.

În al doilea rând, pentru că în timpul jocului copiii se amuză alături de părinți și, foarte important, creativitatea le este extraordinar de mult stimulată. Cu o pensulă, acuarele și carcase de ouă, poți petrece momente minunate alături de copil, în timp ce-l înveți lucruri noi despre acest aliment.

Cum se obține carcasa de ou?

Același lucru îl afirmă și specialiștii brandului de ouă ”Din Ogradă”, dedicat unei alimentații sănătoase, cărora le-am cerut să ne îndrume în obținerea carcasei de ou:

”Cu ocazia atelierelor de încondeiat ouă pe care ferma Aviputna  le-a organizat de-a lungul timpului, am observat cât de fascinați sunt copiii de posibilitatea de a da frâu liber imaginației. Faptul că din mânuțele lor ies niște mici ”opere de artă” – cât de reușite nici nu are importanță –  are rolul de a-i apropia de alimentul respectiv și de a se mândri cu rezultatul muncii lor, oricât de mici ar fi.

Pentru a scoate conținutul unui ou acesta trebuie să fie proaspăt și la temperatura camerei. Nu trebuie decât un ac mare de genul celui cu care coase bunica lâna și un ac de umflat mingea. Se înfige acul în ou într-o manieră fermă, se face o gaură pe care o lărgim încet, cu grijă, cu acul respectiv. Se procedează în același mod și în partea inversă a oului. Se lărgesc micile orificii cu acul de umflat mingea.

Apoi, cu ajutorul acului de cusut se amestecă conținutul. Se apucă oul astupând cu degetele ambele găuri și se agită conținutul, după care acesta se eliberează într-o farfurie. Se introduce oul astfel golit într-un vas cu apă rece, se spală bine pe interior și exterior și se pune la uscat. În felul acesta am obținut un suport delicat pe care copilul poate desena cu carioca, picta sau face diverse decorațiuni.

Copiii sunt tentați să deseneze figuri drăguțe, ca cele pe care le-au întâlnit sau și le imaginează din cărțile cu povești. Ce poate fi mai emoționant dacă ești părinte sau bunic, decât să primești de la copilul sau nepotul tău un cadou făcut de mâinile lui?

În plus, copiii vor fi sensibili în a utiliza materiale organice în activitățile manuale, coaja de ou reprezentând o materie primă la îndemână și ușor de utilizat sub toate aspectele”, concluzionează producătorii cunoscutului brand ”Din Ogradă”, dedicat unei alimentații sănătoase.

Interviu realizat de Adriana Caranfil