”Sunt disperată! Nu mi-e frică că o să mor, mi-e frică să nu-mi rămână copii singuri. Sunt amândoi adolescenți 16 și 14 ani, băiat și fată. Tatăl lor a murit anul trecut în accident de mașină, iar eu de atâta supărare m-am pricopsit cu un cancer. M-au programat la radioterapie. Sunt pusă pe o listă de așteptare dar mi-au spus că din cauza aglomerației, va dura, poate și mai mult de 2 luni! Ce să fac? Să mă uit cum se scurge viața din mine? ”
Ce faci când aparatul de radioterapie nu funcționează?
Port un dialog halucinant cu Marinela S. din Târgoviște, la unul dintre marile spitale din Capitală. Este doar unul dintre miile de pacienți bolnavi de cancer, care trebuie să facă radioterapie. O găzduiesc de câteva zile rudele ei. Numai că aparatul în cauză, aflat la un spital de stat nu funcționează! Și după ce va funcționa trebuie să-și aștepte rândul.
Prin urmare, ca pacient oncologic cu indicație de radioterapie, ce faci când aparatul nu funcționează?
Lipsa echipamentelor adecvate la nivelul întregii țări reprezintă o problema reală pentru cei care au nevoie urgentă de acest tip de tratament. Mulți nu știu că există alternativa de a se adresa clinicilor private, deși cele care sunt echipate după ultimul standard în domeniu sunt foarte puține!
Neolife deține cea mai revoluționară tehnologie de radioterapie la nivel mondial
Mă adresez pentru lămuriri și detalii ajutătoare doctorului Liviu Stoleru, medic primar radioterapie la Clinica medicală Neolife, clinică ce deține un aparat performant True Beam Stx, cu radioterapie Novalis, cea mai nouă și revoluționară tehnologie la nivel mondial. Primim de la interlocutorul nostru îndrumări și explicații extrem de utile de care au nevoie pacienții oncologici cu indicații de radioterapie, dintre care unii s-au adresat direct redacției noastre.
Răspunsurile se regăsesc în cele ce urmează:
True Beam tratează zilnic 110-120 de pacienți
Îl întreb pe dr. Liviu Stoleru în ce condiții, un pacient oarecare poate beneficia de radioterapie la Neolife și îl rog să ne explice ce poate face TrueBeam pentru pacientul oncologic:
”Din fericire pentru noi și pentru pacienți, în clinica Neolife există cea mai nouă tehnologie de radioterapie și mă refer la TrueBeam, pe care îl utilizăm aici încă din 2014. Este revoluționar pentru că folosește un sistem de control complet reinventat, ingenios și o multitudine de inovații tehnice pentru a poziționa pacienții, a controla mișcările si a aplica modulele de tratament cu radiații. De asemenea, integrează metodele de radioterapie, deci toate tipurile de cancer ce necesită radioterapie pot fi tratate cu acest aparat.
Tot prin intermediul True Beam se pot efectua tratamente de radiochirurgie stereotactică ce permite administrarea unor doze mari de iradiere, administrate precis și țintit. La noi sunt aplicate cele mai înalte standarde și cele mai noi protocoale din domeniu – ne asigură dr. Stoleru – ceea ce a făcut să tratăm până acum un număr important de pacienți diverși cu tumori cerebrale sau cu alte localizări, maligne sau benigne: meningioame, glioame (intracerebral, intramedular), glioblastoame, carcinoame adenoide chistice de sinus sfenoidal, carcinoame nediferențiate de rinofaringe, formațiuni tumorale etmoido bazale, neurinoame, etc.
Cu ajutorul acestui aparat tratăm zilnic, în medie, 110-120 de pacienți!
Radiochirurgia stereotactică pe creier implică chirurgie clasică?
Știu că denumirea procedurii ne duce cu gândul la bisturiu, dar trebuie înțeles faptul că procedura nu implică tratamente invazive. De fapt, numele vine din tehnica precisă de iradiere și eliberare în tumoare a unor doze mari de radiații. În doar una sau câteva ședințe se obține rezultatul urmărit.
Care este diferența între radiochirurgia efectuată cu True Beam și cadrul sterotactic vechi, utilizat și acum în unele locuri?
În primul rând confortul și beneficiul psihologic! În timp ce cadrul sterotactic vechi folosește tehnici de fixare ale cadrului de craniu invazive, ceea ce poate genera risc de sângerare și infecție pentru mulți pacienți, imobilizarea prin radiochirurgia stereotactică cu TrueBeam este neinvazivă, nedureroasă, iar cei mai mulți pot părăsi spitalul în aceeași zi în care a fost efectuată procedura.
În acest din urmă caz imobilizarea se realizează cu ajutorul unei măști personalizate pentru fiecare pacient. Prin utilizarea TrueBeam fluxul de lucru e mai bun și asigurarea calității procedurilor în cadrul planului de tratament este net superioară.
Radioterapia mărește șansele de vindecare ale cancerului?
Da. Supraviețuirea peste 10 ani poate depăși 80-90% în cazul cancerelor diagnosticate în faze incipiente, cu diferite localizări: sân, prostată, ORL, ginecologice ne lămurește interlocutorul nostru.
La Neolife radioterapia este decontată de CNAS
Pacienții ajung la radioterapie, după ce s-a stabilit diagnosticul de cancer, la recomandarea medicilor oncologi la care aceștia ajung pentru a fi luați în evidență sau la recomandarea medicilor chirurgi de diverse specialități – ORL, ginecologie, urologie, etc. care au efectuat intervențiile prin care s-a precizat diagnosticul.
Pacienții trebuie să știe că radioterapia la Neolife este decontată de CNAS.
60% din cazurile de cancer din Europa sunt tratate prin radioterapie
În America radioterapia este considerată un fel Dumnezeu al oncologilor, în timp ce în Europa a crescut masiv în ultimii ani această indicație terapeutică.
Dr. Liviu Stoleru ne lămurește de ce:
”Este important de reținut faptul că datorită preciziei şi eficienţei asupra tumorii canceroase, peste 60% din cazurile de cancer din Europa sunt tratate prin radioterapie.
Radioterapia modernă se remarcă prin precizia ridicată a iradierii și constă în utilizarea radiaţiei ionizate pentru a distruge doar celulele canceroase, cu un minimum de efecte secundare la nivelul organelor sau ţesuturilor sănătoase din vecinătatea tumorii. Un lucru remarcabil este acela că putem vorbi despre creșterea calităţii vieţii pacienţilor.
Când este recomandată radioterapia?
Dr. Liviu Stoleru spune că tratamentul cu radiații este recomandat în toate fazele bolii:
În cele incipiente, scopul radioterapiei este unul curativ – de eradicare a tumorii – urmărindu-se o perioadă îndelungată de supraviețuire.
În fazele avansate ale bolii scopul este de multe ori paliativ, obiectivul fiind ameliorarea calității vieții pacienților prin înlăturarea disconfortului produs de diverse simptome, printre care sângerarea de la nivelul tumorii sau durerea.
Radioterapia are și efect analgezic
Mulți pacienți se tem de durere, dar în cazul radioterapiei nu au motive s-o facă, pentru că aceasta nu doare.
Mai mult, la beneficiile radioterapiei trebuie bifat și aspectul său analgezic, fiind de preferat în metastazele dureroase.
Partea a doua a acestui articol, mâine, 1 februarie 2017
Interviu realizat de Adriana Caranfil