Acasă Medic La Neolife București radioterapia este decontată de CNAS – partea 2

La Neolife București radioterapia este decontată de CNAS – partea 2

Continuăm partea 1 a articolului publicat aici.

Ce simte pacientul după ședințele de radioterapie? E necesară internarea?

Dr. Liviu Stoleru ne explică:

”Pacientul nu simte nimic neobișnuit în timpul ședinței de iradiere, dar radioterapia poate produce durere ulterior, prin reacția inflamatorie locală pe care o generează. Aceasta poate fi combătută prin medicație antiinflamatorie,  ce atenuează și duce la dispariția acesteia la aproximativ o lună după finalizarea radioterapiei.

Unii cred că vor fi internați în vederea efectuării ședințelor de radioterapie, dar în cele mai multe cazuri tratamentul se face ambulatoriu. Sigur, există și situații în care pacienții vin cu stare generală alterată, netransportabili sau cu multe afecțiuni asociate. În aceste cazuri este indicată efectuarea radioterapiei cu pacientul internat.”

Cât durează o ședință și ce simte pacientul după aceea?

”Un aspect revoluționar al TrueBeam este acela că oferă o mai bună focalizare a fasciculului de radiaţii, așa că reduce și durata sesiunilor de tratament, precum şi numărul acestora.

De exemplu, în timp ce un tratament standard durează 12-15 minute, folosind tehnologia True Beam poți finaliza ședința efectivă în mai puţin de două minute! Cu tot cu timpul consumat pentru a poziționa pacientul și cu procedura de verificare imagistică a corectitudinii poziționării, o ședință durează în medie 8-10 minute.

Eroarea sistemului TrueBeam este sub un milimetru, ceea ce îmi oferă posibilitatea de a ataca precis tumora, chiar dacă organul se află permanent în mişcare.  Creșterea preciziei este unul dintre avantajele majore pe care ni le oferă TrueBeam.

În  ceea ce privește modul în care se simt pacienții după tratament, aceștia ar trebui să știe că astenia fizică reprezintă una dintre reacțiile adverse relativ frecvente ale radioterapiei. Dar și aceasta apare cu intensități diferite de la un pacient la altul și este temporară.

Este bine ca pacienții să nu desfășoare activități fizice și intelectuale solicitante care ar putea accentua astenia și ar duce la epuizare. ”

Diferitele doze de radiații generează reacții diferite

Pacienții doresc să știe dacă efectele radioterapiei sunt diferite în funcție de zona în care este localizat cancerul și dacă diferitele doze de radiații generează efecte secundare diferite.

Medic primar radioterapie Liviu Stoleru ne lămurește: ”Radioterapia este un tratament local, dar reacțiile adverse vor fi resimțite în principal în regiunea iradiată. Ele pot fi: vărsături, diaree în cazul iradierilor abdomino-pelvine, dificultăți la înghițit, tulburări de gust în cazul radioterapiei pentru cancerele ORL, etc.

Într-adevăr,  diferitele doze de radiații generează reacții diferite. Cu cât doza totală este mai mare, cu atât reacțiile adverse acute – care pot fi dureri locale, înroșire, descuamări tegumentare, tulburări de tranzit intestinal – sunt mai accentuate.

Reacțiile adverse acute apar pe durata iradierii sau la scurt timp – mai puțin de o lună- după aceasta.”

Care este procedura după finalizarea ședințelor de radioterapie?

”Controlul după terminarea radioterapiei se face de către medicul radioterapeut după aproximativ o lună.

Acesta evaluează răspunsul tumoral la iradiere precum și evoluția reacțiilor adverse acute, care, în mod obișnuit, se reduc considerabil sau chiar dispar.”

Se știe că în cazul chimioterapiei căderea părului este un efect secundar normal. Lucrurile se prezintă similar și în cazul radioterapiei?

Radioterapia este un tratament local și, în consecință, spre deosebire de chimioterapie – tratament sistemic cu efecte generale – căderea părului poate apărea doar în cazul iradierii cranio-cerebrale.

Cum afectează radioterapia diverse organe și sisteme?

În cazul iradierii abdomino-pelvine, pot apărea reacții acute (greață, vărsături, diaree) sau reacții tardive – după 6 luni – rare, prin procese de fibroză, care pot duce la ocluzie intestinală sau afectarea rectului – rectită, cu sângerări.

Viața sexuală poate fi afectată în cazul iradierilor pelvine, dacă avem un cancer genital, prostată, rect. Dacă la femei pot apărea modificări la nivelul vaginului, cu stenoze (strâmtări, îngustări), uscăciune locală și dureri în timpul actului sexual, la bărbați poate apărea disfuncția erectilă sau tulburări de ejaculare.” – conchide dr. Liviu Stoleru, medic primar radioterapie, Centrul Medical Neolife.

O ultimă noutate remarcabilă o reprezintă faptul ca aparatul True Beam de la NEOLIFE permite și tratarea copiilor diagnosticați cu cancer. Șanse ridicate de succes se obțin în cazul patologiei din sfera cerebrală: limfoame, tumori cerebrale, osteosarcoame.

Ședintele de radioterapie la Centrul Medial Neolife se fac zilnic, 5 zile pe săptămână, de luni-vineri. La Neolife București radioterapia este decontată de CNAS. Dorești să beneficiezi de serviciile acestei clinici?

Interviu realizat de Adriana Caranfil