La pas prin galeriile bucureștene: evenimente sub egida Uniunii Artiștilor Plastici din România

Articolul face parte din ciclul ”La pas prin galeriile bucureștene”, rubrică înființată de mine și consacrată deja, din luna mai 2015, în ziarul Jurnalul Bucureștiului, pe care o regăsiţi de acum în noul ziar Jurnalul Bucureştiului "Le Petit Parisien". Toate evenimentele prezentate azi sunt sub egida Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Articolul face parte din ciclul „La pas prin galeriile bucureștene”, rubrică înființată de mine și consacrată deja, din luna mai 2015, în ziarul Jurnalul Bucureștiului, pe care o regăsiţi de acum în noul ziar Jurnalul Bucureştiului („Le Petit Parisien”). Toate evenimentele prezentate azi sunt sub egida Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Expoziţia „Grup 53” la Centrul artelor vizuale- galeria Căminul Artei

Intell News – partener media permanent al Uniunii Artiștilor Plastici din România- susține acest eveniment cultural: expoziţia „Grup 53”, organizată de Uniunea Artiștilor Plastici din România, UAP Filiala Pictură București. Vernisajul expoziţiei „Grup 53″ a avut loc ieri, 8 iulie 2020, fiind adaptat vremurilor, respectând distanţa socială, purtarea măştii de protecţie a fost obligatorie. Expoziţia se poate vizita în perioada 8-17 iulie 2020, la galeria Centrul artelor vizuale (Căminul Artei), str. Biserica Enei 16, București. Coordonator: Marius Barbone Barb, curator: Mircea Vasile Mureşan (preşedintele, respectiv vicepreşedintele filialei Pictură Bucureşti). Cele 3 organe de presă pentru care scriu (Intell News, ziarele Jurnalul Bucureştiului – „Le Petit Parisien” şi Ultima Oră) sunt parteneri media pentru această expoziție.

Expoziția de pictură și grafică „Retrospectiva 60” a artistului Valeriu Șușnea

Expoziția de pictură și grafică „Retrospectiva 60” a artistului Valeriu Șușnea poate fi vizitată începând cu data de 9 iulie 2020, de luni până vineri, între orele 10-16, până la sfârșitul lunii august, la Sala „Constantin Brâncuși” a Centrului Internațional de Conferințe – Camera Deputaților (Palatul Parlamentului). Artistul sărbătorește 60 de ani de viață și 35 de ani în slujba artei buzoiene. Valeriu Şușnea este preşedinte al filialei Buzău a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Biografia pe scurt a artistului Valeriu Şușnea

Născut pe 6 martie 1960; doctor in arte plastice si decorative al Universitătii Nationale de Arte Bucuresti-UNARTE, coordonator prof. univ. dr. Ion Stendl; presedintele filialei Buzău a Uniunii Artiştilor Plastici din România; din 1993 profesor gradul didactic I la Liceul de artă ”Margareta Sterian” din Buzău; din 1999 este restaurator autorizat pictură murală de epocă, de către Comisia de Pictură Bisericească a Patriarhiei Române; din 1990 este membru titular al Uniunii Artistilor Plastici din România; în 1984 este absolvent al Institutului de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” din Bucuresti, sectia artă monumentală-restaurare.

Expoziția „Tronul Euharistic” a artistei Elena Borundel la galeria Ghețărie de la Mogoșoaia

Expoziția „Tronul Euharistic”, găzduită de Centrul Cultural Palatele Brâncovenești Mogoșoaia, își deschide porțile între 11 și 20 iulie 2020, în cadrul Galeriei Ghețărie. Cuprinde în ansamblu fotografie, obiect, instalație și proiecția filmică cu același titlu, care reflectă parțial munca de artist, dar și latura metaforică a creației.

Este un film încărcat de spiritualitate, care exprimă atât căutarea în plan duhovnicesc, cât și inspirația creatoare, în care etapele devenirii unei icoane se împletesc cu trista istorie a unei biserici năruite, în ciuda vechimii și, cu siguranță, a frumuseții ei de odinioară: biserica din Măgureni-Sărulești, județul Călărași, ctitorie din a doua jumătate a veacului al XVII-lea”.

Într-un fel mai puțin obișnuit, icoana Mântuitorului Hristos, în reprezentarea „Tronul Euharistic”, realizată de Elena Borundel, se naște pornind de la ideea reconvertirii artistice unor fragmente de ornament (probabil de la catapeteasmă), abandonate în curtea unei biserici bucureștene, în urma unei reparații. Ceea ce unora li s-a părut numai bun de aruncat, i-a stârnit Elenei Borundel dorința de a recupera și reintegra respectivele ornamente într-un mod direct legat de menirea lor inițială. Iar de aici s-a născut o întreagă poveste: povestea unui doctorat, acum aproape de finalizare, și a unei expoziții, cea care și-a aflat probabil locul cel mai potrivit la: Galeria Ghețărie a Palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia.” Luiza Barcan, critic și istoric de artă

Elena Borundel este membru titular AFAPRR- Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România. Succes colegei mele!

Sursa:Tronul Euharistic

Expoziția retrospectivă Horea Cucerzan la galeria Simeza

Pe Horea Cucerzan l-am mai prezentat cititorilor, cel mai recent fiind evenimentul din 2019, expozitia retrospectivă de la galeria Căminul Artei(etaj). Expoziția de la galeria Simeza este organizată de Uniunea Artiștilor Plastici din România și se poate vizita în perioada 17-30 iulie 2020, iar pe simeze veți putea admira lucrări de desen, pictură si sculptură.

Horea Cucerzan a absolvit Academia de Arte Frumoase „Ion Andreescu”, din Cluj, secția pictură, promoția 1963, avându-i ca profesori pe Anton Lazăr şi Petre Abrudan. Este membru al Filialei de pictură București a Uniunii Artiștilor Plastici din România. Din anul 1973 artistul a participat la toate saloanele municipale, anuale şi republicane din România.

Revista ARTA nr. 42-43, o publicație a Uniunii Artiștilor Plastici din România

A apărut noul număr al Revistei ARTA #42-43 / 2020 cu un dosar tematic despre Premiile UAP 2018, coordonat de Petru Lucaci și Magda Cârneci. „Premiile Uniunii Artiștilor Plastici din România 2018 vin să evidențieze performanțele anului în domeniul artelor vizuale, acoperind toate domeniile din sfera culturii plastice. Acordarea premiilor intenționează de asemenea să consolideze tradiția colaborării cu Ministerul Culturii, ce poate asigura continuitatea proiectului și, sperăm, redimensionarea lui, incluzându-l într-un program mai amplu de Salon Internațional de Artă cu premii, burse pentru tinerii artiști, achiziții de lucrări pentru colecțiile statului, după modelul Saloanelor Oficiale interbelice.” Petru Lucaci

Revista cuprinde de asemenea două interviuri cu Cătălin Bălescu și Mihai Zgondoiu, numeroase recenzii ale expozițiilor din țară precum „24 de argumente” la MNAR, „Mattis-Teutsch” la Rezidența Scena9 București, „Iulian Mereuță” la MNAC, o serie largă de recenzii de evenimente internaționale ce cuprinde printre altele expoziții „Victor Brauner” la Muzeul de Artă Modernă din Paris, „Brâncuși” la BOZAR Bruxelles, „La Fondazione Roma”, „Tim Walker” la Victoria and Albert Museum Londra și o mapare a evenimentelor vizuale mai importante din ultimele luni din toate orașele României.

Găsiți revista în magazinele partenere (Cărturești, Humanitas, Dispozitiv Books, Sedcom Libris, Librăria La Două Bufniţe,Librăria Kyralina, Galeria Quadro, AlbAlb, Librarium, Inmedio, Relay) pe site-ul nostru și la sediul redacței din Piața Amzei 7-9 București, de marți până joi între orele 9-15.00.

Grupaj pentru ziarul Jurnalul Bucureştiului „Le Petit Parisien”  de: Claudiu Victor Gheorghiu, artist vizual, afilieri: membru titular Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România: AFAPRR, totodată consilier media și al CD al AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România și membru al Consiliului Director al Visarta (Societate de gestiune colectivă a drepturilor de autor în domeniul artelor vizuale);  în subsidiar jurnalist cultural: Senior Editor al agenției de presă Intell News şi coordonator al paginilor de cultură (în limbile română şi engleză Intell News Romania), Senior Editor al ziarului Jurnalul Bucurestiului, publicist comentator al ziarului Ultima Oră, 9 iulie 2020

Claudiu Victor Gheorghiu, artist vizual, afilieri: membru titular Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România : AFAPRR, totodată consilier media și al CD al AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România și membru al Consiliului Director al Visarta-Societate de gestiune colectivă a drepturilor de autor în domeniul artelor vizuale; în subsidiar jurnalist cultural: Senior Editor al agenției de presă Intell News şi coordonator al paginilor de cultură(în limbile română şi engleză Intell News Romania ), Senior Editor al ziarului Jurnalul Bucurestiului , publicist comentator al ziarului Ultima Oră