Acasă Social-Economic Leadership eficient pentru succes personal și profesional (Corespondență de Lordul Prof. dr....

Leadership eficient pentru succes personal și profesional (Corespondență de Lordul Prof. dr. avocat Florentin Scaleţchi, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului–OADO–Ecosoc–ONU)

Abilitățile de leadership sunt esențiale atât în viața personală, cât și în cea profesională. Fie că dorești să conduci o echipă într-o organizație sau să fii un lider în propria viață, dezvoltarea acestor abilități te poate ajuta să obții succes și să influențezi pozitiv oamenii din jurul tău.  

Dezvoltarea abilităților de leadership

  • Auto-cunoașterea: Un lider eficient începe prin a se cunoaște pe sine. Explorează-ți punctele forte și limitele, valorile și principiile. Auto-cunoașterea te va ajuta să-ți înțelegi mai bine stilul de leadership și să-ți gestionezi emoțiile în situații dificile, contribuind astfel la creșterea performanței și influenței tale ca lider, iar înțelegerea clară a competențelor și abilităților tale, te va ajuta să-ți utilizezi resursele interne în mod optim și să-ți îndrumi echipa în direcția potrivită. Cunoașterea punctelor forte personale contribuie la creșterea încrederii și înțelegerii de sine, facilitând astfel conducerea eficientă. În plus, auto-cunoașterea permite liderului să își clarifice valorile și principiile. Cunoașterea profundă a propriilor valori îl ajută pe lider să ia decizii în concordanță cu ceea ce consideră a fi corect și important.
  • Comunicarea eficientă: Un lider cu abilități solide de comunicare poate influența și inspira echipa, poate clarifica direcțiile și obiectivele, poate rezolva probleme și poate construi relații de încredere și colaborare.  Comunicarea eficientă este una dintre cele mai importante abilități pentru a fi un lider eficient.  Învață să asculți activ și să te exprimi clar și coerent. Comunicarea eficientă construiește încredere, inspiră și motivează echipa și facilitează colaborarea și rezolvarea problemelor.

În primul rând, pentru a deveni un lider eficient trebuie să înțelegiimportanța ascultării active. Ascultarea activă implică atenția deplină acordată interlocutorului, înțelegerea și interpretarea corectă a mesajului transmis și răspunsuri adecvate. Prin ascultarea atentă, îți poți cunoaște echipa și poți înțelege nevoile, preocupările și perspectivele acestora. Aceasta creează un mediu de încredere și deschidere, în care membrii echipei se simt valorizați și implicați.

Comunicarea clară și concisă este, de asemenea, esențială pentru un lider eficient. Un lider trebuie să fie capabil să transmită informații și direcții într-un mod clar și ușor de înțeles pentru echipă. Folosirea unui limbaj simplu și evitarea jargonului tehnic ajută la eliminarea confuziei și asigură că mesajul este receptat corect de către toți membrii echipei. Pentru a fi un lider eficient trebuie să dai importanța cuvenită comunicării non-verbale. Gesturile, expresiile faciale și postura pot transmite mesaje puternice și pot influența modul în care mesajul este perceput de către ceilalți.  

  • Delegarea responsabilităților: Un lider înțelept știe că nu poate face totul singur. Învață să delegi responsabilități și să oferi oamenilor șansa de a-și valorifica abilitățile și talentele. Încrederea în ceilalți și delegarea adecvată vor permite oamenilor să se dezvolte și să contribuie la succesul general.
  • Motivarea și inspirația: Un lider bun este capabil să motiveze și să inspire oamenii din jurul său. Înțelege nevoile, interesele și aspirațiile celorlalți și încurajează dezvoltarea personală și profesională. Creează o viziune clară, stabilește obiective și motivează echipa să le atingă.
  • Gestionarea conflictelor: În orice mediu, conflictele pot apărea. Un lider eficient știe cum să gestioneze aceste situații tensionate și să faciliteze rezolvarea lor constructivă. Învață să asculți punctele de vedere diferite, să găsești soluții echitabile și să promovezi dialogul și cooperarea.

Dezvoltarea abilităților de leadership este un proces continuu, care necesită dedicare și efort. Prin auto-reflecție, comunicare eficientă, delegare responsabilă, motivare și gestionare a conflictelor, poți deveni un lider puternic și influent în viața ta și la locul de muncă. Trebuie să fii deschis la a învăța din experiențe și să te dezvolți constant. Amintește-ți că managementul nu se limitează doar la poziții formale, ci poate fi exprimat în orice rol sau situație. Se impune a fi un exemplu de sârguință neobosită, empatie și curaj care să îi inspire pe ceilalți să-și atingă potențialul maxim.

Corespondenţă de la Lordul, Prof. dr. avocat Florentin Scaleţchi, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului–Naţiunile Unite

Notă. Articolele Lordului Florentin Scaletchi  în Jurnalul Bucureştiului Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO)

Thomas CSINTA, research professor of Mathematical modeling and Applied mathematics in Social Sciences and criminal investigative journalist (Press Attached of Organization for the Defense Human Rights – United Nations)

Articole asociate

„Decizii radicale pentru oameni deştepţi”, de Andy Szekely

Vrei să alegi un coach sau să devii unul? Descoperă secrete ale meseriei cu Marcus Victor Grant (consilier în carieră, Global Career Development Facilitator și cofondator al Asociaţiei Române de Coaching)

Academia Open Tribe invită copiii să descopere arta leadership-ului și a responsabilizării în cadrul taberei de vară, Maratonul Financiar

De ce oamenii foarte inteligenți devin cei mai slabi leaderi (lideri)? Rolul inteligenței emoționale în leadership

Nota redacției

„Voci ale Rezistenței: Ernest Bernea și Florentin Scaletchi – Gânduri închise și Libertate redobândită”

În exclusivitate pentru Jurnalul Bucureștiului. Dialog cu eruditul promotor (franco – român) al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană „Soleil de l’Est” (Partea 4 și integral)

Rinocerul: „Batalionul de elită din Istoria literaturii neînregimentate a celui mai prolific scriitor român ‒ Grid Modorcea” (corespondent permanent și membru al Staff-ului Jurnalului Bucureștiului)

„Excesele românismului” și „Seriozitatea lui Eminescu” (fragnente din cartea „Istoria literaturii neînregimente” a lui Dr. Grid Modorcea, scriitor și cineast, cel mai prolific autor în viață) dedicat Simonei Lazăr – Țigău (poet, prozator, eseist, jurnalist și eminescolog, bibliotecarul casei de cultură „Carmen Sylva” din Sinaia, corespondentul Jurnalului Bucureștiului)

Interviul realizat pe tema asasinării profesorului Ioan Petru Culianu, în cadrul emisiunii „Dezbaterea de luni” (RadioPunctLondra), de către Geo Scripcariu (realizator – corespondent permanent al Jurnalului Bucureștiului), cu jurnalistul Petre M. Iancu

„AI sau A nu I?” Editorial – Revista de Cultură „Curtea de la Argeș” (Corespondență de la Acad. Gheorghe Păun – Redactor șef)

Muzeul muntelui de la poalele masivului Parâng – un muzeu la înălţime (Corespondență de la Mihai Vasile – Sângealb, publicist, senior editor al Jurnalului Bucureștiului, membru al AJTR – Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România)

Sociologia matematică și rolul ei în structurile de date ale noii ordini mondiale. „Mecanica socială” a Acad. prof. Spiru Haret – precursor al (psiho)sociologiei matematice (dedicat Generalului Bartolomeu – Constantin Săvoiu, Mare Maestru al Marii Loji Naționale Române 1880)

Cu nostalgie, Sri Lanka – fosta insulă Ceylon, „Insula surâsului și a pietrei lunii”

„Ma thèse en 180 secondes” (Teza mea de doctorat în 180 de secunde) cu profesorul Mohamed Ketata, directorul Biroului pentru Europa Centrală și Orientală al AUF (Agenția Universitară a Francofoniei) și Conferința Alianței Franceze de la Pitești

Accesul în sistemul (ultra)elitist francez napoleonian de Înalte Studii „Grandes Ecoles” (științifico – inginerești, economico – comerciale, medico – farmaceutice, social – politice, literar – artistice, judiciare, militare, etc.) – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învățământul superior francez de sute de ani! (Corespondență de la prof. univ. dr. Thomas CSINTA – Paris)

Concours „Pérpa HEC” (Economique et Commerciale). Fusion des épreuves mathématiques HEC (École des hautes études commerciales de Paris – HEC European business school) et ESSEC (École Supérieure des Sciences Economiques et Commerciales – ESSEC Business School). Enoncés. Les Sujets „Zéro” 2023 (Maths Approfondies & Maths Appliquées)

Concours „Prépa Ecricome” (Les Grandes Ecoles de Commerce et Management – EM Sstasbourg,  KEDGE Business School, Montpellier Business School, NEOMA Business School, Rennes School of Business). Les Sujets „Zéro” 2023 (Maths Approfondies)

„Les grands concours de maths – Grandes Ecoles 2023” (Mines – Ponts – Les Sujets)