Acasă Arta La pas prin galeriile bucurestene: expozitii pe simezele Capitalei

La pas prin galeriile bucurestene: expozitii pe simezele Capitalei

Ateneul Român din București, fotografie de Claudiu Victor Gheorghiu, noiembrie 2016

Articolul face parte din ciclul ”La pas prin galeriile bucurestene”, rubrică infiintată de mine si consacrată deja, din luna Mai 2015, in ziarul Jurnalul Bucurestiului. Despre alte expozitii pot scrie si altii. Ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă Intell News (al căror Senior Editor sunt) recomandă aceste expozitii in Bucuresti, unele au ca parteneri media cele două trusturi de presă, altele nu; unele sunt deja in desfăsurare, altele se vor deschide in aceste zile. Bineinteles că este o selectie subiectivă, imi asum deci responsabilitatea de coordonator al paginilor de Cultură, apartinând organelor de presă deja mentionate.

 

„SĂRBĂTOAREA BRESLEI 2017” la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”

Ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă Intell News sunt parteneri media cu Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” , precum si cu Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România : AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România(fiind si membru AFAPRR, este firesc să urmăresc cu interes toate evenimentele, activitatea si expozitiile organizate de Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România). In acest context va avea loc la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”, partener traditional al Asociației Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România : AFAPRR a UAP din România, evenimentul „SĂRBĂTOAREA BRESLEI 2017”, ziua breslei creatorilor de artă religioasă si a restauratorilor, cu vernisajul în data de 18 octombrie 2017 – ziua praznicului Sf. Apostol si Evanghelist Luca, considerat a fi fondatorul iconografiei, asadar implicit patronul şi ocrotitorul pictorilor iconari. Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 18 octombrie – 19 noiembrie 2017, pe simezele Foaierului H.H.Stahl și a sălii H.H. Stahl de la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”, partenerul traditional al Filialei noastre.

La Biserica din Timișeni-Gorj din Muzeului Satului va avea loc o pomenire a membrilor breslei noastre trecuți în eternitate, pornind de la zugravii de subțire și sfârșind cu comemorarea întemeietorilor Sindicatului Artelor Frumoase, devenit Uniunea Artiștilor Plastici din România și a fondatorilor Asociației Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare. După pomenire va avea loc vernisajul expoziției de artă sacră a filialei, în sala H.H. Stahl.

 

1 a. afis

 

In cadrul evenimentului cultural „SĂRBĂTOAREA BRESLEI 2017″ se va desfăsura si expozitia” Diploma Absolventilor- Arte Murale promotia 2017″, liceul ” Nicolae Tonitza”, profesor coordonator Florian Mihăilescu(vicepresedinte AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România).

1 b. afis elevi Tonitza

 

 

“Românii de la Est de România – Memoria unui veac: 1917 – 2017” la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”

Fragment din comunicatul de presă:

Joi, 19 octombrie 2017, ora 17.00, va avea loc vernisajul expoziției „Românii de la Est de România. Memoria unui veac (1917 – 2017)”, care este un experiment muzeografic, o narațiune vizuală a aspirațiilor, bucuriilor, sacrificiilor și tragediilor românilor de la est de România din ultimul secol, pe care generațiile de astăzi și de mâine au datoria să le cunoască. Publicul va avea ocazia să cunoască mai multe perspective ale acestei perioade datorită glasurilor multiple reunite în cadrul acestui experiment muzeografic: vocea bunurilor de patrimoniu din colecțiile Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” și ale Muzeului Național de Istorie a României, vocea Eufrosinei Kersnovskaia, supraviețuitoare timp de 12 ani în Siberia și realizatoare a sute de desene ilustrând viața din Gulag, dar şi vocea tinerilor artiști contemporani.

Expoziția face parte din proiectul cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național şi poate fi vizitată de miercuri până duminică între 19 octombrie – 15 decembrie în sala „Gheorghe Focșa” a Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”.

 

2. Memoria-unui-veac

Ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă Intell News au plăcerea să fie parteneri media ai Muzeului Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti”.

 

 

Galeria Romană: Lucia Trifan – Pictură si ceramică

Expozitia ” Lucia Trifan – Pictură si ceramică” va fi deschisă în perioada 17 octombrie -17 noiembrie 2017​, la Galeria Romană, Bd. Lascăr Catargiu​​, nr. 1, sector 1, București.

Lucia Trifan s-a născut în România, în 1949, în județul Vrancea, și a absolvit Școala de Arte Plastice din Brașov, cu diplomă în sculptură și ceramică. A sosit în Insula Saint Martin, din Caraibe, în 1984, acolo unde a devenit rezidentă permanentă. După 40 ani de absență, Lucia Trifan se întoarce în România să expună. Pentru această expoziție, a trimis 40 de pânze. În timp ce se afla în România, uraganul Irma, apoi uraganul Jose, apoi cel numit Maria au devastat insula ei iubită. Și i-au distrus atelierul, împreună cu lucrările rămase acolo. Acestea 40, trimise în România, au fost salvate.

Galeria Romană vă invită la vernisajul expoziției Luciei Trifan, marți, 17 octombrie, ora 19.00, Bd. Lascăr Catargiu nr. 1, sector 1, Piața Romană, București.

Parteneri ai evenimentului : Catena pentru artă; parteneri media: SensoTv, Evenimentul Zilei, Jurnalul Bucureștiului, Intell News, Modernism, Agenția de Carte.

 

3. afis Trifan

Ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă Intell News au plăcerea să fie parteneri media ai Galeriei Romană.

 

 

Expozitia ” Arta prieteniei: Tulghieş 2017″ la Galeria EriCris Art

In perioada 2-9 septembrie 2017 a avut loc Tabăra de pictură, „Arta prieteniei” Tulghieş, Maramureş, ediţia I. Curatorul acestei prime ediţii a fost Răzvan Ionuţ Cirică. Lucrările realizate de participanţi sunt expuse acum la Galeria EriCris Art , Bucuresti, curator al evenimentelor găzduite de galerie fiind acelasi inimos si iubitor al artei Răzvan Ionuţ Cirică. Galeria EriCris Art si-a redeschis spectaculos portile in seara zilei de 10 octombrie, cu această expozitie, după o pauză binemeritată de circa 3 luni.

A prezentat expozitia Ana Amelia Dincă, critic de artă, după introducerea făcută de curatorul galeriei, Razvan Ionut Cirică. A fost impresionant de-a dreptul si o plăcere ca auditoriul să-i asculte discursul coerent si cursiv, fără „floricele” inutile, despre artistii expozanti si lucrările prezentate pe simezele galeriei.

Expun lucrări de pictură, grafică, ceramică: Mircea Nechita, Mihai Tirică, Ioan Leş, Daniel Leş, Gheorghe Coman, Mihail Gavril, Virgiliu Parghel, Vali Irina Ciobanu, Lucia Juncu, Ştefan Potop, Niculai Maroşan, Cornelius Sofineti.

Expoziția este deschisă în perioada 9-31 octombrie 2017.

Adresa galeriei: Str. Grigore Cobălcescu nr. 49.

Parteneri : Intell News, Artportfolio, Jurnalul Bucurestiului, Asociatia Domnul Tudor, Top Business/Piata de Artă.

Notă: Expozitia am prezentat-o dealtfel si in pagina de Cultură a agentiei de presă Intell News, in articolul din 11 octombrie 2017, cu filmul vernisajului inclus: “Expozitia ” Arta prieteniei: Tulghieş 2017″ la Galeria EriCris Art , Bucuresti”.

http://www.intellnews.ro/expozitia-arta-prieteniei-tulghies-2017-la-galeria-ericris-art-bucuresti/

 

4. eriCris

Ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă Intell News (al căror Senior Editor sunt) au plăcerea să fie parteneri media cu Galeria EriCris Art, Bucuresti, cel mai vechi parteneriat media realizat de mine dealtfel cu o galerie privată, in Ianuarie 2016.

 

 

 

„Junkyard Symphony” a artistei Edith Torony la Galeria Senso

Este o expozitie despre care am aflat mai târziu, dar pe care o mai puteti vizita până pe 20 octombrie, eu am văzut-o ieri pentru putin timp, dar merită efectiv să ajungeti la galeria Senso pentru asta. Este prima expoziție personală la Galeria Senso a artistei Edith Torony, membră in Uniunea Artistilor Plastici din România, sectia pictură, Filiala Timisoara.

Expoziţia poate fi vizitată de luni până vineri între orele 11.00 – 18.00 și sâmbăta între orele 12.00 -18.00. Adresa galeriei: Bd. Unirii nr. 15, București.

Galeria Senso este un etalon pe piata de profil, prin rafinament si bun gust; asa cum am mai spus si altădată, este la nivelul marilor galerii italiene unde am expus si eu, ca spatiu de expunere pe simeze si proiect curatorial, o mentiune specială pentru calitatea impecabilă a cataloagelor care insotesc fiecare expozitie.

 

5. afis Senso

 

 

Expoziția „Dialog intre 3 generatii” la galeria Luceafărul

Se va deschide luni, 16 octombrie 2017, cu incepere de la ora 18:30, expoziția intitulată „Dialog intre 3 generatii”, la galeria Luceafărul. Este o expozitie de pictură si sculptură, care reuneste pe simeze lucrări semnate de Luminita Gliga, Liviu Cihodaru si Ana Rus. Curator al expozitiei: Răzvan Ionut Cirică.

Expozitia este deschisă publicului în perioada 16-27 octombrie 2017 și poate fi vizitată de luni până vineri, între orele 9:00-17:00, la Galeria De Artă Luceafărul a Centrului Cultural „Mihai Eminescu”(instituţie publică de cultură, aflată în subordinea Consiliului Local al Primăriei Sectorului 2, director Nicoleta Paninopol), situată in Parcul National.

 

6. Luceafarul

 

 

 

Grupaj de: Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor al paginii de Cultură a agentiei de presă Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului; afilieri: Visarta si Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România : AFAPRR, totodată consilier media si al Comitetului Director al AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România, 15 octombrie 2017

Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor al paginii de Cultură a agentiei de presă Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului
Articolul precedentProfil de iconar: Lăcrămioara Anton
Articolul următorPropunerile toamnei la Casele de Licitații din Bucuresti
My name is GHEORGHIU CLAUDIU VICTOR and I was born in October 1967 in Bucharest. In 1998 I took the master degree at University from Bucharest , the Faculty of History- universal old history section- with theme (Constantine the Great and Christianity) at professor LIGIA BARZU. In 1991 I graduated Art School , Painting section, with TITU DRAGUTESCU. I painted sacred pictures from 1990, in technique tempera or tempera with egg on wood. In the period 2004-2016, I had the honor to have the encouragements, the advices, the friendship of the Master PAUL GHERASIM(1925-2016), my mentor, the founder of the "Prolog" group. During the period 1992-1994 I was artistic advisor at Coleus contemporary art gallery . I am titular member of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration - AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania from April 17, 2019, admitted by contest, as well as I was trainee member during the period 2016-2019, admitted by contest. I was member in Plastic Background(FP) belong Visual Artists’ Union from Romania(UAP) from 7th of December 2000, admitted by contest. From 25th of May 2015 I was elected Media advisor of the Steering Committee of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration : AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania. From 2014 I am member Visarta( from March 31, 2017, I was elected in the Steering Committee of Visarta, during the period 2017-2022), the Romanian Visual Arts Copyright Collecting Society. I had 4 Personal Exhibitions with sacred art, organized by UAP from Romania- Visual Artists’ Union from Romania, in Bucharest (2001, 2003, 2004 at ArTei Gallery, 2007 at Galateea Gallery), also another two at Silva Gallery in Busteni(2007-2008), Sabion Gallery in Bucharest(2019, together with Cristina Georgescu). I had also 2 Personal Exhibitions in Italy : I was Honor Guest, representing Romania, with sacred art, June 2003 at Pisa and in October 2006 ”The icons, sacred pictures in contemporary world” at Viadana(Mantua). I won some prizes in Italy and I participated, admitted by contest, at some art fairs and international exhibitions around the world, representing Romania: most of them in Italy(Pompeii, Pisa, Turin, Milan, Reggio Emilia, Bari, Viadana, Mantua), but also in France, Germany, Greece, Japan, Peru, South Korea, Switzerland; in secondary also I am cultural journalist: from May 2015 to January 2016 I was Contributing Editor at Culture (Fine Arts, Exhibitions, History, Religion) at the newspaper Jurnalul Bucureştiului. From 17th of January 2016 I was advanced Senior Editor at the same newspaper, which has been called since April 2020 the Jurnalul Bucureştiului ,,Le Petit Parisien”, with a different leadership and a different format. From 1st of November 2015 to 31st of December 2016 I was Contributing Editor and Thematic Advisor at News Agency Lacasuri Ortodoxe and Press service LO News. From 1st of January 2016 I am Senior Editor of the Intell News(Global news, press and event analysis) and coordinator of the Culture pages (in Romanian and English, named Intell News Romania). From May 3, 2019, I am also publisher commentator at the newspaper Ultima Oră.