Acasă Arta La pas prin galeriile bucurestene: expozitii recomandate de ziarul Jurnalul Bucurestiului

La pas prin galeriile bucurestene: expozitii recomandate de ziarul Jurnalul Bucurestiului

Palatul CEC(fragment), București, Calea Victoriei nr. 13, fotografie de Claudiu Victor Gheorghiu, iunie 2016

1. Palatul CEC, fragment, iunie 2016

Articolul face parte din ciclul ”La pas prin galeriile bucurestene”, rubrică infiintată de mine si consacrată deja, din luna Mai 2015, in ziarul Jurnalul Bucurestiului. Despre alte expozitii pot scrie si altii. Ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă Intell News (al căror Senior Editor sunt) recomandă aceste expozitii in Bucuresti, toate au ca parteneri media cele două trusturi de presă si se vor deschide in aceste zile.

 

Salonul Anual de Artă Plastică Religioasă și Restaurare 2018 la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”

Incep prezentarea cu această expozitie dintr-un motiv foarte simplu: fiind artist membru AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România, este firesc să urmăresc cu interes toate evenimentele, activitatea si expozitiile organizate de Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România: AFAPRR, dar si să le acord importanta cuvenită, pentru că valoarea si consistenta evenimentelor organizate de Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România a fost demonstrată mereu de fapte, nu de vorbe!

Salonul Anual de Artă Plastică Religioasă și Restaurare este un eveniment care a devenit o traditie anuală, cu vernisajul mereu de FLORII-Intrarea DOMNULUI in Ierusalim; organizator este Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România, iar co-organizator Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti”, partener traditional al Filialei noastre AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România. Multumiri speciale doamnei Conf.univ. Dr. Paula Stanciu Popoiu, director general al Muzeului National al Satului „Dimitrie Gusti” , unul dintre cele mai iubite , vizitate si apreciate muzee ale Capitalei. Fix de acum 2 ani, din martie 2016, Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti” are printre partenerii media agentia de presă Intell News si ziarul Jurnalul Bucurestiului(al căror Senior Editor sunt). De asemenea, organele de presă deja mentionate sunt parteneri media permanenti ai Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România : AFAPRR.

Voi reveni cu un amplu material, probabil, in pagina de cultură a Intell News, după vernisaj.

Comunicat de presă:

100 de ani ROMÂNIA – Sărbătorim împreună Salonul Anual de Artă Plastică Religioasă și Restaurare în anul Centenarului.

Salonul este organizat de A.F.A.P.R.R. a U.A.P. din România în colaborare cu Muzeul Național al Satului „D. Gusti”.

Expoziția cuprinde lucrări de pictură, grafică, sculptură, arte decorative, fotografie, planșe, proiecte de pictură sau restaurare artă murală, toate cu tematică religioasă.

Locul şi data desfăşurării:

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din București.

Sălile arondate expoziției sunt „Foaierul H.H.Stahl”, „Sala de Sticlă” și „Sala Colecțiilor”.

Vernisajul va avea loc în ziua de 01 aprilie 2018, ora 14.00, de Intrarea Domnului în Ierusalim, în sala „V.I. Popa”.

 

AFIS varianta Florian Mihailescu

 

 

Expoziția de pictură “Familii de artişti” la Galeria Romană

Ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă Intell News au plăcerea să fie parteneri media ai Galeriei Romană.

Comunicat de presă:

Continuând seria expoziţională „Familii de artişti”, Galeria Romană vă propune, în perioada 27 martie – 27 aprilie 2018, o întâlnire cu Adela Petrescu, Ion, Maria şi Ruxandra Grigorescu, cu lucrări din anii ’60 până în primăvara aceasta, a lui 2018, de la studii după natură la studii de societate, de la visare la viaţa simplă.

Cu toată influenţa pe care părinţii o au la început, în mod normal, respectul cere tot atât de normal îndepărtarea (la ceea ce ar fi maturitatea) şi aflarea de caracteristici proprii. Aceşti „arbori genealogici” în care mai toţi de pe ramuri au legături cu artele vizuale, sunt de fapt crengi ale altor arbori, ai căror trunchiuri sunt încă şi mai vechi, şi, urmărindu-i, ajungem la culturi chiar din ţări vecine sau chiar mai îndepărtate. De la fiecare artist începe un alt arbore, nou, într-o creştere generală.

Vernisajul expoziţiei va avea loc marţi, 27 martie 2018, începând cu ora 19:00, bd. Lascăr Catargiu, nr 1, sector 1, Bucureşti (Piaţa Romană).

Parteneri: Catena pentru artă, Asociaţia Culturală Atelierele de Creaţie Pangratti.

Parteneri media: Evenimentul Zilei, Senso Tv, Jurnalul Bucureştiului, Intell News, Modernism, Agenţia pentru carte.

 

gal. Romana

 

 

Expoziția ” Armonii picturale minerale” la Galeria 2 Art, artist Jean-Pierre Demornex

Galeria 2 Art ne propune un periplu interesant, cu lucrări pe simeze semnate de pictorul francez Jean-Pierre Demornex, supranumit “pictorul mineralelor”. Jean Pierre Demornex este artizan constructor şi pictor autodidact, care a descoperit pictura la vârsta de 14 ani, fiind pasionat de redarea vibrației culorilor reflectată de cromatica mineralelor. Iată o mărturisire din 2016, pe care am descoperit-o recent, un citat din crezul artistului francez: “De 15 ani studiez pictura grație culorilor lumii minerale. În esența sa, din fiecare cristal izvorăște o neasemuită frumusețe și o energie nestăvilită. Inspirația mea creativă este născută din diversitatea formelor, culorilor și efectelor strălucitoare ale cristalelor care ne propulsează spre sursele de viață. Reflexia, refracția și difracția luminii pe minerale sunt o enigmă pe care am încercat să o aprofundez tot mai mult în lucrările mele.”

Vernisajul expozitiei va avea loc luni, 2 aprilie 2018, cu incepere de la ora 18:00, la Galeria 2 Art a Centrului Cultural “Mihai Eminescu”.

Curator al expozitiei este Răzvan Ionut Cirică.

Partener: Galeria EriCris Art;

Parteneri media: Intell News, Artportfolio, Jurnalul Bucurestiului, Top Business/Piata de Artă.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 2-27 aprilie 2018 , de luni până vineri, între orele 9,00 -17,00, la Galeria 2 Art, situată la parterul Primăriei Sectorului 2 din strada Chiristigiilor nr. 11-13.

Ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă Intell News au plăcerea să fie parteneri media ai Centrului Cultural “Mihai Eminescu”, instituţie publică de cultură, aflată în subordinea Consiliului Local al Primăriei Sectorului 2.

 

francez AFIS BUN

 

 

Expoziția de pictură si grafică ” Hotarul nevăzut: Bucovina-Athos-Israel” la Căminul Artei, artist Mihail Gavril

Ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă Intell News (al căror Senior Editor sunt) au plăcerea să fie parteneri media pentru această expozitie.

Mihail Gavril s-a născut pe 9 noiembrie 1961, Fălticeni, județul Suceava. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Pictură București.

Pictorul Mihail Gavril vă invită luni, 2 aprilie 2018, ora 17:00, la Galeria Căminul Artei(parter si etaj), unde va avea loc vernisajul expoziției ” Hotarul nevăzut: Bucovina-Athos-Israel” .

Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 1-16 aprilie 2018, la Galeriile Centrul Artelor Vizuale(CAV) – Galeria „Căminul Artei”(parter si etaj) din București, str. Biserica Enei 16.

Curator al expozitiei este Mihai Precup.

Va prezenta expozitia Luiza Barcan, istoric si critic de artă.

invitatie MG

Notă: Pe bunul meu prieten Mihail Gavril vi l-am prezentat de mai multe ori in ziarul Jurnalul Bucurestiului, dar si in pagina de cultură a agentiei de presă Intell News, relativ recent, in septembrie 2017, cu expozitia “Sunetul Timpului”, pe simezele galeriei 2 Art(vezi: https://jurnalul-bucurestiului.ro/la-pas-prin-galeriile-bucurestene-expozitii-pe-simezele-capitalei-2/) , dar mai ales in proiectul meu pentru Intell News „Portret de artist” , pe care l-am lansat in pagina de cultură a agentiei de presă Intell News in luna aprilie 2017:” Portret de artist: Mihail Gavril- bucuria culorii” (vezi: http://www.intellnews.ro/portret-de-artist-mihail-gavril-bucuria-culorii/) .

Dar eu nu il prezint pe Mihail Gavril in calitate de prieten(dealtfel, unul dintre putinii mei prieteni intre colegii de breaslă!), ci in calitate de plastician, viguros, tenace, dar care are si darul care lipseste multora, acela de a-i respecta pe cei din breaslă: egali, mai buni sau mai putin buni decât el. Am avut prilejul să expunem impreună(el ca artist invitat, membru al Filalei Pictură Bucuresti), la câteva evenimente organizate de Filiala Uniunii Artiștilor Plastici din România a cărui membru sunt: Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România : AFAPRR (Anualele de artă religioasă si restaurare 2015, 2016, 2017; Sărbătoarea Breslei 2016; Salonul de toamnă 2014 si Saloanele de iarnă 2016, 2017), apoi la expozitia aniversară 5 ani la Galeria EliteProf Art in 2016, dar cea mai dragă(alături de el si două colege) imi este expozitia de grup „Credintă”, pe simezele Galeriei EriCris Art, noiembrie 2015-ianuarie 2016, unde curator al evenimentelor este prietenul comun Răzvan Ionut Cirică. (vezi: https://jurnalul-bucurestiului.ro/expozitia-credinta-pe-simezele-galeriei-ericris-art-30-11-2015-07-01-2016/).

Ca si mine, Mihail Gavril este unul dintre putinii artisti români care expune frecvent si in străinătate, in galerii si locuri importante(in ultimii 3 ani am retinut expozitiile de la Berlin si Luxemburg), dar o face intr-un stil molcom, blajin,discret, fără a epata, constient probabil de valoarea reală pe care o au lucrările sale. Acesta cred că a si fost dealtfel magnetul care ne-a atras: constiinta valorii confirmate international demult pentru ambii, Mihail Gavril si Claudiu Victor Gheorghiu, prin premii, cataloage, case de licitatii si expozitii jurizate de profesionisti ai domeniului, mereu in ciuda unora al căror ego le transcende mediocritatea(multi, vorba lui Alexandru Lăpusneanu….) si care habar n-au că odată intrat in circuitul international de artă, acolo rămâi pe vecie(chiar dacă ei fac indigestie!). Este dealtfel binecunoscut proverbul care spune că: „Vulpea care nu ajunge la struguri, spune că sunt acri”.

Asa cum am mai spus, in vizitele rare pe care i le-am făcut in atelierul din Doamnei, am remarcat bucuria si stiinta plasticianului de a folosi tehnicile picturii(ulei, tempera, frescă , pastel, guasă etc.), trecând cu usurintă de la arta monumentală la pictura de sevalet, de exemplu. Imi place de asemenea seninătatea lui si felul lui de a fi om, intr-o societate in care multi oameni, inclusiv artisti, se transformă in fiare sălbatice si in mutanti.

 

mihail gavril

 

 

Grupaj de: Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor al paginii de Cultură a agentiei de presă Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului; afilieri: Visarta si Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România : AFAPRR, totodată consilier media si al Comitetului Director al AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România, 25 martie 2018, la marele praznic împărătesc al BUNEI VESTIRI

1. CVG, foto oficiala

BUNA VESTIRE
25 martie: (✝) Buna Vestire: Diptic de Claudiu Victor Gheorghiu, tempera cu ou pe lemn, 30x20cm, “Poartă Impărătească: BUNA VESTIRE si Sf. Ap. Ev. Ioan, Luca, Marcu, Matei”, colectie privată, 2013 . LA MULTI ANI tuturor, Să vă ocrotească Mântuitorul IiSUS HRISTOS, Maica DOMNULUI si Sf. Arhanghel Gavriil.
Articolul precedentProtejat: Zapaniștii: „Omul Matrice” într-un spațiu psihosocial (psihologie socială) cu structuri matematice specifice sistemelor complexe (teoria haosului – fractali) și formale (de tip Gödel)
Articolul următorNormalizează colesterolul fără reacții secundare!
My name is GHEORGHIU CLAUDIU VICTOR and I was born in October 1967 in Bucharest. In 1998 I took the master degree at University from Bucharest , the Faculty of History- universal old history section- with theme (Constantine the Great and Christianity) at professor LIGIA BARZU. In 1991 I graduated Art School , Painting section, with TITU DRAGUTESCU. I painted sacred pictures from 1990, in technique tempera or tempera with egg on wood. In the period 2004-2016, I had the honor to have the encouragements, the advices, the friendship of the Master PAUL GHERASIM(1925-2016), my mentor, the founder of the "Prolog" group. During the period 1992-1994 I was artistic advisor at Coleus contemporary art gallery . I am titular member of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration - AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania from April 17, 2019, admitted by contest, as well as I was trainee member during the period 2016-2019, admitted by contest. I was member in Plastic Background(FP) belong Visual Artists’ Union from Romania(UAP) from 7th of December 2000, admitted by contest. From 25th of May 2015 I was elected Media advisor of the Steering Committee of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration : AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania. From 2014 I am member Visarta( from March 31, 2017, I was elected in the Steering Committee of Visarta, during the period 2017-2022), the Romanian Visual Arts Copyright Collecting Society. I had 4 Personal Exhibitions with sacred art, organized by UAP from Romania- Visual Artists’ Union from Romania, in Bucharest (2001, 2003, 2004 at ArTei Gallery, 2007 at Galateea Gallery), also another two at Silva Gallery in Busteni(2007-2008), Sabion Gallery in Bucharest(2019, together with Cristina Georgescu). I had also 2 Personal Exhibitions in Italy : I was Honor Guest, representing Romania, with sacred art, June 2003 at Pisa and in October 2006 ”The icons, sacred pictures in contemporary world” at Viadana(Mantua). I won some prizes in Italy and I participated, admitted by contest, at some art fairs and international exhibitions around the world, representing Romania: most of them in Italy(Pompeii, Pisa, Turin, Milan, Reggio Emilia, Bari, Viadana, Mantua), but also in France, Germany, Greece, Japan, Peru, South Korea, Switzerland; in secondary also I am cultural journalist: from May 2015 to January 2016 I was Contributing Editor at Culture (Fine Arts, Exhibitions, History, Religion) at the newspaper Jurnalul Bucureştiului. From 17th of January 2016 I was advanced Senior Editor at the same newspaper, which has been called since April 2020 the Jurnalul Bucureştiului ,,Le Petit Parisien”, with a different leadership and a different format. From 1st of November 2015 to 31st of December 2016 I was Contributing Editor and Thematic Advisor at News Agency Lacasuri Ortodoxe and Press service LO News. From 1st of January 2016 I am Senior Editor of the Intell News(Global news, press and event analysis) and coordinator of the Culture pages (in Romanian and English, named Intell News Romania). From May 3, 2019, I am also publisher commentator at the newspaper Ultima Oră.