Acasă Arta La pas prin galeriile bucurestene: in octombrie pe simezele Capitalei

La pas prin galeriile bucurestene: in octombrie pe simezele Capitalei

Palatul CEC(fragment), București, Calea Victoriei nr. 13, fotografie de Claudiu Victor Gheorghiu, iunie 2016

 

Aici sunt prezentate 4 expozitii noi, puteti urmări alte 5 in desfăsurare si deja recomandate, derulate in cadrul evenimentului Nopții Albe a Galeriilor NAG 2018, in articolul : “Jurnalul Bucurestiului si Intell News la ” Noaptea albă a galeriilor NAG 2018″.

https://jurnalul-bucurestiului.ro/jurnalul-bucurestiului-si-intell-news-la-noaptea-alba-galeriilor-nag-2018/

Articolul face parte din ciclul ”La pas prin galeriile bucurestene”, rubrică infiintată de mine si consacrată deja, din luna Mai 2015, in ziarul Jurnalul Bucurestiului.

 

Sărbătoarea Breslei 2018 la Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”

Comunicat de presă – Sărbătoarea Breslei 2018:

„Nimeni, aprinzând făclia, n-o ascunde sub un vas, sau n-o pune sub pat, ci o așează în sfeșnic, pentru ca cei ce intră să vadă Lumina.”
-Evanghelia după LUCA-

Cu prilejul zilei patronului şi ocrotitorului lor, Sfantul Apostol și Evanghelist Luca, Breasla Restauratorilor şi a Creatorilor de Artă Sacră din România va fi în sărbătoare, în spațiul generos și întotdeauna primitor al Muzeului Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”, partener tradițional al Asociației Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a Uniunii Artiștilor Plastici din România.
Vă invităm să participați, ca în fiecare toamnă, la expoziția breslei noastre în cadrul căreia vom prezenta prin creațiile noastre căutările de atelier sau realizările din anul ce se apropie de sfârșit.
Organizată în zi de mare sărbătoare de Sfântul Luca- zugravul Maicii Domnului, expoziția va evoca contribuția noastră în plan cultural, într-o notă personală specifică fiecărui artist participant.

Evenimentul va avea loc joi 18 octombrie, orele 14,00.

La Biserica din Gorj, din centrul zonei de nord a Muzeului Satului va avea loc o pomenire a membrilor breslei noastre trecuți în eternitate, pornind de la zugravii de subțire și sfârșind cu comemorarea întemeietorilor Sindicatului Artelor Frumoase, devenit Uniunea Artiștilor Plastici din România și a fondatorilor Asociației Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare.

După pomenire va avea loc vernisajul expoziției de artă religioasă a filialei, în H.H. Stahl și Foaier, proiect expozițional prezentat de către criticul de artă Marius Tița. Vor expune artişti plastici profesionişti – membri titulari şi stagiari ai U.A.P din România şi absolvenţi ai Universităţii Naţionale de Arte – alți artişti plastici profesionişti cu activitate importantă în domeniul artelor vizuale sau al restaurării bunurilor culturale, dar și elevi ai Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din București.

Expoziția va fi deschisă până pe 15 noiembrie 2018, de miercuri până duminică între orele 10,00 – 18,00.

CURATORI: Irina Sava, Cristian Olteanu;

CO-ORGANIZATOR: Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”;

PARTENERI: Universitatea Naţională de Arte București, Liceul de artă “Nicolae Tonitza”;

PARTENERI MEDIA: Radio România Cultural, Radio România Internațional, Trinitas TV, Intell News, Jurnalul Bucureștiului, ArtInfoNews, ArtPortfolio, Senso Tv.

Sursa: https://afaprr.ro/site/post/comunicat-de-presa-sarbatoarea-breslei-2018

 

ziua-breslei-2018-mic

 

 

Expoziția “Ambient / Obiect” la galeria Orizont a Uniunii Artiștilor Plastici din România

Sub egida UAP – Filiala Arte Decorative București s-a deschis la Galeria Orizont expoziția “Ambient / Obiect” , in data de 8 octombrie 2018.

Fragment din comunicatul de presă:

Expoziția Ambient / Obiect propune publicului o nouă viziune despre relația dintre obiectul de tip mobilier reinventat (design retroactiv) și obiectul pur decorativ realizat din materiale și tehnici specifice domeniul (metal, sticla, tapiserie) și care împreună pot recreea un altfel de ambient.

Sunteți invitați să decoperiți un alt mod de a vă reevalua imaginația.

Artiști participanți: Maria Băndărău, Marijana Bițulescu, Relu Bițulescu, Vlad Cioroiu, Cristina Iliescu, Marian Gheorghe , Claudia Mușat Radu Popovici , Emma Topoliceanu.

Curatori: Marian Gheorghe, Marijana Bițulescu.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 8 octombrie – 1 noiembrie 2018.

Intrarea este liberă.

Adresa si programul galeriei Orizont: B-dul Nicolae Bãlcescu, nr. 34 A, Bucureşti

Luni – Vineri 11:00 – 19:00

Parteneri media: Radio România Cultural, Jurnalul Bucureștiului, Intell News, Amos News, Manufacturat, ArtLine, subversiv.info, Modernism.ro., Art Clue.

 

AFIS-mic Orizont

 

 

Expoziția “70 – retrospectivă de pictură” : Potcoavă Mihai la galeria 2 Art

Luni, 15 octombrie, ora 18, va avea loc vernisajul expoziției “70 – retrospectivă de pictură”, semnată de pictorul Mihai Potcoavă. Pe artist l-am mai prezentat in articole pentru Jurnalul Bucurestiului si Intell News.

Mihai Potcoavă(născut pe 6 martie 1948, in Bucuresti) este membru in Uniunea Artiştilor Plastici din România, Filiala Pictură, Bucureşti.

Va prezenta expoziția doamna Mihaela Varga, critic de artă. Curator al expozitiei este Răzvan Ionut Cirică.

Expoziția se poate vizita de luni până vineri, între orele 09:00 – 18:00, la Galeria 2 Art, situată la parterul Primăriei Sectorului 2, din strada Chiristigiilor nr. 11-13.

 

afis-mihai-potcoava

 

“Salonul de Desen 2018” la Art Yourself Gallery

Ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă Intell News au plăcerea să fie parteneri media ai Art Yourself Gallery.

Art Yourself Gallery continuă seria expozitiilor interesante pe care vi le-am prezentat de-a lungul timpului, cu ” Salonul de Desen 2018 “, curator: Dragoş Pătraşcu.

Expozitia se poate vizita in perioada 16 – 30 octombrie 2018, iar vernisajul va avea loc marti, 16 octombrie, ora 18.

Adresa galeriei: Bd. Dacia nr. 51, etaj 1, sector 1, Bucuresti. Programul de vizitare este următorul: marti-vineri: 12:00-19:00; sâmbăta: 10:00-13:00.

Comunicat  de presă:

Într-o lume a globalizării, în care tendințele separatiste tind a se amplifica, sărbătorirea centenarului unirii provinciilor românești într-un stat unitar național reprezintă afirmarea și sublinierea importanței evenimentului istoric petrecut la 1 Decembrie 1918.

Celebrarea prin artă (ca „loc” privilegiat al libertății de expresie) a acestui moment astral și unic în istoria națiunii române reprezintă un act firesc și legitim. Pornind de la premisa că o expoziție poate fi un act major de cultură, proiectul propus pentru anul acesta este „Salonul de desen – 2018”, dedicat celebrării Centenarului României moderne”. Este un proiect bienal, demarat acum 10 ani, care în 2018 va ajunge la a V-a ediție și care s-a putut materializa cu sprijinul Primăriei municipiului Iași, al Uniunii Artiștilor Plastici Iași și al Universității Naționale de Artă „George Enescu”, Iași. Salonul a „crescut” de la o ediție la alta, devenind o manifestare importantă pe plan național, având ca invitați artiști de notorietate din România, cât și tinere talente din rândul studenților și absolvenților universităților de artă din țară.

Cu toate că, în general, artiștii nu agreează impunerea unei teme, ideea generică a proiectului ține de exprimarea unei stări de spirit, a unui sentiment, de expresia unei relații, a unei legături, a sondării interiorității, de punerea unei întrebări: Ce înseamnă pentru mine România? Cum este privită România centenară, modernă, contemporană de către diverse generații de artiști. Cum o văd cei care de abia au ieșit de pe băncile universităților de artă? Dar cei care au emigrat, care trăiesc și muncesc departe de țară? Cum privesc România artiștii care bat la porțile consacrării? Dar cei cu nume de rezonanță în arta românească contemporană? Este un concept incitant și sensibil, ce nu ține de ilustrativism, ce dorește să fie departe de retorismul emfatic, de naționalismul grosier și de tendințele moralizatoare sau pur critice. Este un demers artistic ce ține în primul rând de experiența de viață, de sensibilitatea și trăirile interioare ale fiecăruia dintre artiști, fiind, în același timp, o celebrare a libertății de expresie castigate cu greu spre sfârșitul acestui istoric centenar.

De ce tocmai un salon de desen? Pentru că desenul, prin marea lui generozitate, prin „ușurința” cu care se poate realiza, prin faptul că este mijlocul de expresie cel mai aproape de idee, reprezintă, fără îndoială, o cale prin care, frust, direct, adevărat, nesofisticat, concis, modern, liber se pot exprima cele mai autentice simțăminte umane, cu minimum de mijloace. Este un limbaj acceptat și înțeles de către oricine, oriunde, sunt idei, sentimente, trăiri care nu au nevoie de „traducere” pentru a fi decriptate. Cu toate că în țara noastră artiști de renume au emancipat ideea de desen ca artă de sine stătătoare încă din deceniul VI al secolului trecut, cu toate că începând cu anii `90 în SUA și Europa Occidentală desenul a devenit o zonă preferată de mulți tineri și nu numai, în România acesta continuă să se situeze într-o zonă de nișă. Nu pentru că tânăra generație ar fi dezinteresată de fenomen, ci pentru că nu există o încurajare instituțională în acest sens. Un asemenea proiect tocmai acest lucru și-l propune: repunerea desenului-idee la la locul pe care și-l merită în fascinantul spectacol al artei contemporane.

Curator: Profesor univ. Dragoş Pătraşcu

 

artyourself

 

 

Grupaj de: Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor al paginii de Cultură a agentiei de presă Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului; artist vizual, afilieri: Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România : AFAPRR, totodată consilier media si al Comitetului Director al AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România si membru al Consiliului Director al Visarta(Societate de gestiune colectivă a drepturilor de autor în domeniul artelor vizuale), 14 octombrie 2018

rz 1 em 1 k
Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor al paginii de Cultură a agentiei de presă Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului, 5 octombrie 2018, la ” Noaptea albă a galeriilor NAG 2018″, aici la galeria Rotenberg – Uzunov(Jurnalul Bucurestiului este partener media al galeriei) , fotografie de Roza Zah.

 

Articolul precedentProtejat: Strategii „inovatoare” ale Poliției naționale franceze pentru securizarea cartierelor defavorizate clasate zone de „non-droit” (în afara legii) – Corespondență din Franța (Paris)
Articolul următorProtejat: Rédoine Faid and the legend of Sleepy Hollow! (Corespondență din Franța)
My name is GHEORGHIU CLAUDIU VICTOR and I was born in October 1967 in Bucharest. In 1998 I took the master degree at University from Bucharest , the Faculty of History- universal old history section- with theme (Constantine the Great and Christianity) at professor LIGIA BARZU. In 1991 I graduated Art School , Painting section, with TITU DRAGUTESCU. I painted sacred pictures from 1990, in technique tempera or tempera with egg on wood. In the period 2004-2016, I had the honor to have the encouragements, the advices, the friendship of the Master PAUL GHERASIM(1925-2016), my mentor, the founder of the "Prolog" group. During the period 1992-1994 I was artistic advisor at Coleus contemporary art gallery . I am titular member of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration - AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania from April 17, 2019, admitted by contest, as well as I was trainee member during the period 2016-2019, admitted by contest. I was member in Plastic Background(FP) belong Visual Artists’ Union from Romania(UAP) from 7th of December 2000, admitted by contest. From 25th of May 2015 I was elected Media advisor of the Steering Committee of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration : AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania. From 2014 I am member Visarta( from March 31, 2017, I was elected in the Steering Committee of Visarta, during the period 2017-2022), the Romanian Visual Arts Copyright Collecting Society. I had 4 Personal Exhibitions with sacred art, organized by UAP from Romania- Visual Artists’ Union from Romania, in Bucharest (2001, 2003, 2004 at ArTei Gallery, 2007 at Galateea Gallery), also another two at Silva Gallery in Busteni(2007-2008), Sabion Gallery in Bucharest(2019, together with Cristina Georgescu). I had also 2 Personal Exhibitions in Italy : I was Honor Guest, representing Romania, with sacred art, June 2003 at Pisa and in October 2006 ”The icons, sacred pictures in contemporary world” at Viadana(Mantua). I won some prizes in Italy and I participated, admitted by contest, at some art fairs and international exhibitions around the world, representing Romania: most of them in Italy(Pompeii, Pisa, Turin, Milan, Reggio Emilia, Bari, Viadana, Mantua), but also in France, Germany, Greece, Japan, Peru, South Korea, Switzerland; in secondary also I am cultural journalist: from May 2015 to January 2016 I was Contributing Editor at Culture (Fine Arts, Exhibitions, History, Religion) at the newspaper Jurnalul Bucureştiului. From 17th of January 2016 I was advanced Senior Editor at the same newspaper, which has been called since April 2020 the Jurnalul Bucureştiului ,,Le Petit Parisien”, with a different leadership and a different format. From 1st of November 2015 to 31st of December 2016 I was Contributing Editor and Thematic Advisor at News Agency Lacasuri Ortodoxe and Press service LO News. From 1st of January 2016 I am Senior Editor of the Intell News(Global news, press and event analysis) and coordinator of the Culture pages (in Romanian and English, named Intell News Romania). From May 3, 2019, I am also publisher commentator at the newspaper Ultima Oră.