Acasă Arta La pas prin galeriile bucurestene: recomandări ale partenerului media Jurnalul Bucurestiului

La pas prin galeriile bucurestene: recomandări ale partenerului media Jurnalul Bucurestiului

Articolul face parte din ciclul ”La pas prin galeriile bucurestene”, rubrică infiintată de mine si consacrată deja, din luna Mai 2015, in ziarul Jurnalul Bucurestiului. Ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă Intell News (al căror Senior Editor sunt) au plăcerea să fie parteneri media pentru toate aceste expozitii, care sunt prezentate in articol in ordinea cronologică a vernisajelor.

Palatul CEC(fragment), București, Calea Victoriei nr. 13, fotografie de Claudiu Victor Gheorghiu, iunie 2016

Articolul face parte din ciclul ”La pas prin galeriile bucurestene”, rubrică infiintată de mine si consacrată deja, din luna Mai 2015, in ziarul Jurnalul Bucurestiului. Ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă Intell News (al căror Senior Editor sunt) au plăcerea să fie parteneri media pentru toate aceste expozitii, care sunt prezentate in articol in ordinea cronologică a vernisajelor.

3. logo-JB

2. sigla INTELL NEWS

 

 

Expoziţia “Atemporal” la Galeria Romană

Ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă Intell News (al căror Senior Editor sunt) au plăcerea să fie parteneri media ai Galeriei Romană.

Comunicat de presă:

Galeria Romană vă invită la o nouă expoziție intitulată “ Atemporal”, artist Tudor Zbârnea.

Perioada expoziției este între 1 – 24 noiembrie 2018.

Vernisajul va avea loc joi, 1 noiembrie, ora 19.00, la sediul Galeriei Romană din Bd. Lascăr Catargiu, nr. 1, sector 1, București (Piața Romană).

Tudor Zbârnea

Născut la 29 decembrie 1955 în Nisporeni, Moldova, a absolvit Şcoala Republicană de Arte Plastice I. E. REPIN din Chişinău, clasa profesorului Petru Rusu și Universitatea de Arte George Enescu, din Iași, Facultatea de Arte Plastice, Secţia pictură, clasa profesorului Corneliu Ionescu.

Din 2002 este Director general al Muzeului Național de Artă al Moldovei din Chișinău.

Este membru al Academiei Europene de Științe și Arte, Salzburg, Austria, membru al Academiei Naționale de Arte din Ucraina, membru al Asociaţiei Internaţionale a Artiştilor Plastici în cadrul UNESCO, Paris, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi din Moldova.

2014 – Laureat al Premiului Național, acordat de Guvernul Republicii Moldova, pentru merite deosebite în dezvoltarea artelor plastice.

În anul 2009 i-a fost acordat, de Președintele Republicii Moldova, Titlul Onorific de Maestru in Artă.

2001 – Rezident al Citè Internationale des Arts din Paris.

Format în preajma unor reputaţi artişti ca Mihai Grecu, Dimitrie Peicev şi Andrei Sârbu, Tudor Zbârnea încă de la începutul carierei sale şi-a construit profilul artistic, devenind o puternică individualitate. Artistul și-a edificat cu tenacitate propriul demers vizual, realizând o pictură în care se disting mai multe etape de ordin estetic şi imagistic, în acelaşi timp păstrând în permanenţă funcţia expresivă a culorii. Pictura pentru el, rămâne a fi o formă de cercetare artistică.

Tudor Zbârnea desfăşoară o bogată activitate în domeniul picturii, participând la peste 300 de expoziţii reprezentative de artă contemporană, naţionale şi internaţionale, organizând şi 30 de expoziţii personale în diverse muzee şi galerii de artă, din Moldova, România şi străinătate.

Discursul pictural al artistului, de cea mai autentică sensibilitate cromatică, se configurează din mai multe cicluri, printre acestea evidenţiindu-se ”Schimb de tăceri”, ”Parinţi”, ”Ritmuri ancestrale”, ”Axe totemice”, „Între Tată şi Fiu”, ”Urme”, ”Între Cer şi Pământ” şi ”Recurs arhetipal”, ultimul incluzând şi o serie de lucrări de referinţă de mari dimensiuni, realizate într-o stilistică inovatoare – „Inserţii arhetipale”, ”Adâncuri”, ”Defolierea memoriei”, ”Detaşare”, ”Stratificarea memoriei”, ”Ritual”, ”Dans arhaic”, ” Redescoperire”, ”Idoli” ş.a., — lucrări care pot fi considerate un act de recuperare a unor valori pierdute sau uitate, un act de redobândire a echilibrului interior, care rezonează cu memoria colectivă, revendicând concomitent şi un obiectiv suprem, cel al unităţii spirituale a întregii umanităţi.

Participă în calitate de preşedinte sau membru al juriilor la diverse concursuri naționale și internaționale în domeniul artelor vizuale.

Lucrări ale sale se păstrează în importante colecții publice şi private din ţară şi străinătate:

Australia, Armenia, Austria, Belgia, Franţa, Italia, Germania, Kârghistan, Olanda, S.U.A., Slovacia, Rusia, Venezuela, Israel, Turcia, Finlanda, Cipru, Lituania.

Parteneri: Catena pentru Artă;

Parteneri media: Evenimentul Zilei, Senso Tv, Jurnalul Bucureştiului, Intell News, Modernism, Agenţia pentru carte.

 

afis nov. 2018

 

 

Expozitiile “Downloading current memory” si “ Transformatiuni continue ” la Art Yourself Gallery

Ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă Intell News (al căror Senior Editor sunt) au plăcerea să fie parteneri media ai Art Yourself Gallery.

Art Yourself Gallery continuă seria expozitiilor 2 in 1 cu care ne-a obisnuit, recte “Downloading current memory” de Liviu Mihai si “ Transformatiuni continue ” de Sorin Purcaru.

Expozitiile vor avea vernisajul pe 1 noiembrie, ora ora 18:00, se pot vizita in perioada 1-30 noiembrie 2018. Adresa galeriei: Bd. Dacia nr. 51, etaj 1, sector 1, Bucuresti. Programul de vizitare este următorul: marti-vineri: 12:00-19:00; sâmbăta: 10:00-13:00.

 

artyourself

 

 

Expoziţia “Sacrosanctus” : ZuZu Caratănase la galeria Simeza

Ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă Intell News(al căror Senior Editor sunt) recomandă si sustin mediatic această expozitie.

Va avea loc vineri, 2 noiembrie 2018, ora 17:00, vernisajul expozitiei de grafică “Sacrosanctus”, cu lucrări pe simeze semnate de ZuZu Caratănase, la galeria Simeza a Uniunii Artiștilor Plastici din România. Vor prezenta expozitia : academicianul Răzvan Theodorescu; Petru Lucaci, presedintele Uniunii Artiștilor Plastici din România si Alexandru Ghilduș, presedinte de onoare al UAP din România; Mihai Plămădeală, critic de artă si curator al expozitiei “Sacrosanctus”.

Expoziția este deschisă în perioada 2-15 noiembrie 2018.

Adresa galeriei Simeza: Bd. Gheorghe Magheru nr. 20.

Pe ZuZu Caratănase, pe numele lui real Răzvan-Constantin Caratănase, l-am prezentat de mai multe ori cititorilor, atât in Jurnalul Bucurestiului, cât mai ales in pagina de cultură a Intell News. Cu el am pornit proiectul meu pentru Intell News intitulat „Portret de artist” , pe 11 aprilie 2017, in episodul intitulat ” Portret de artist: ZuZu CARATĂNASE- gravor prin definiție”.

https://www.intellnews.ro/portret-de-artist-zuzu-caratanase-gravor-prin-definitie/

ZuZu Caratănase pe numele lui real Caratănase Răzvan-Constantin (n. 14 mai 1985, Tulcea) este un artist-gravor român de origine aromână.

A absolvit Universitatea Națională de Arte din București, Licență (2004-2008), Master (2008-2010) și Doctor în Arte Plastice și Decorative (2010-2014) cu titlul tezei: Gravura ca artă majoră. In 2016 a fost ales membru pentru teritoriu al Consiliului Director al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

 

zuzu INVITATIE

zuzu 2 noiembrie

 

 

Iris Bianca Teodorescu la Galeria Căminul Artei(parter)

Ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă Intell News(al căror Senior Editor sunt) recomandă si sustin mediatic această expozitie.

Uniunea Artiștilor Plastici din România si Filiala Pictură Bucuresti au plăcerea să vă invite luni, 5 noiembrie 2018, ora 18:30, la vernisajul expozitiei de pictură, cu lucrări pe simeze semnate de Iris Bianca Teodorescu.

Evenimentul se desfășoară la Centrul Artelor Vizuale – Galeria Căminul Artei (parter), Str. Biserica Enei nr. 16, Bucureşti, în perioada 4-17 noiembrie 2018.

Iris Bianca Teodorescu a absolvit in 1998 Universitatea Natională de Arte UNARTE Bucuresti, departamentul pictură, profesor Vasile Grigore. In perioada 1999-2000 a urmat cursuri de specializare la Academia Regală de Arte din Bruxelles, Belgia. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România din 1998 si al Asociatiei D’Arte Da Vinci din 2005. In 2001 a obtinut bursa pentru pictură, acordată de Uniunea Artiștilor Plastici din România.

 

iris b teod. 4 noiembrie 2018

 

 

Expoziţia “Veterotestamentar ” : Marius Barb ” Barbone” la galeria Contemp

Ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă Intell News (al căror Senior Editor sunt) au plăcerea să fie parteneri media ai galeriei Contemp.

Expozitia “Veterotestamentar ” va avea vernisajul vineri 9 noiembrie, ora 18:00. Expoziţia de desen va avea pe simeze lucrări semnate de pictorul Marius Barb ” Barbone”, un artist pe care l-am mai prezentat in articole pentru Jurnalul Bucurestiului si Intell News.

Va prezenta demersul artistic Mihai Plămădeală, critic de artă si curator al expozitiei.

Expoziția este deschisă în perioada 9 noiembrie- 7 decembrie 2018. Adresa galeriei Contemp: Strada George Vraca, nr. 7.

Marius Barbone Barb este originar din Tara Motilor, născut in Lupsa, jud. Alba, pe 11 mai 1968, leat cu mine, succesor al spiritului lui Avram Iancu, asa cum i-am văzut eu mintenas pe oamenii din Muntii Apuseni. Prepară singur in gospodăria părintească din munti o delicioasă palincă de mere.

Marius Barbone Barb este Lector univ. Dr. la Univesitatea Naţională de Arte Bucureşti, Facultatea de Arte Decorative şi Design, departamentul Design, precum si presedinte UAP Filiala Pictură București.

Pe Marius Barb ” Barbone” l-am prezentat de mai multe ori cititorilor, atât in Jurnalul Bucurestiului, cât mai ales in pagina de cultură a Intell News. Cel mai recent material dedicat plasticianului este cel din 9 iunie 2017: ” Marius Barbone Barb: pictură la galeria Căminul Artei(parter)”.

http://www.intellnews.ro/marius-barbone-barb-pictura-la-galeria-caminul-arteiparter/

 

Vetero – Marius Barb

Grafica lui Marius Barb constituieo ipostază de exprimare distinctă a muncii lui artistice. Aşa cum pictura pe care o propunereprezintă altceva decât desen colorat, tot aşa, desenul realizat de eltranscende eboşa. Arareori un creator de semne care excelează într-o anumită ramură reuşeşte să fie original într-o cu totul alta.

Fără a dori să demonstreze ceva, artistul se raportează în pictură şi grafică laun acelaşi sistem de gândire vizuală, operând cu mijloacele specifice fiecăreia dintre paradigme. Foarte important în această analiză sinoptică este că nu avem de-a face cu transpunereacromaticii, o miză şi un atu al picturiisale, înlinii, puncte şi pete, cu preluarea de rigoare a funcţiilor deţinute de aceasta în economia lucrărilor. Idei, dar şi familii de forme caracteristice, cunosc replici diferite, în funcţie de metodele corespunzătoare fiecărui tip de artă.

În proiectul “Vetero”, un prefix substantivizat, Marius Barb a ales desenul ca metodă de abordare deoarece a considerat că aceasta era calea optimă prin care putea să dea viaţă interogaţiilor constructive formulate prin expoziţia sa. Un desen fluid, puternic, organic şi precis, pus întotdeauna în slujba întregului, ale cărui detalii se instituie în puncte de plecare pentru alte şi alte serii de lucrări, toate diferite faţă de cele care le determină.

Nu doar subiectele, ci şi structura, privită ca mod de organizare a compoziţiilor, au fost inspirate din literatura veterotestamentară, mai degrabă din sursele Iahwiste şi scrierile preoţilor decât din cele Elohiste sau Deuteronomiste. Angelologia şi demonologiaocupă un rol central, fără ca temele atacate să îmbrace forme narativ-liniare.Pentru a închide paranteza legată de pictură, remarc faptul că, deliberat sau nu, Marius Barb tinde să trateze subiectele neotestamentare prin culoare, bazându-se în mai mare măsură pe lungimi de undă decât pe tuşe.

Revenind la grafică, artistul nu povesteşte, nu descrie şi nu lansează subiecte de meditaţie. Pur şi simplu, inventează semne şi relaţii între acestea, capabile să susţină, metaforic vorbind, temele abordate.Prin maniera deopotrivă inedită şi neconvenţională, artistul eludează tot ceea ce s-ar putea constitui în lexic al limbajului plastic prin care îşiconstruieşte fiecare lucrare în parte. Aşadar fără reţetă, algoritm, derivări sau permutări. Începutul şi sfârşitul acestui proiect este desenul însuşi.

Mihai Plămădeală, curator

 

Barbone 1

 

Barbone 2

 

 

Grupaj de: Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor al paginii de Cultură a agentiei de presă Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului; artist vizual, afilieri: Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România : AFAPRR, totodată consilier media si al Comitetului Director al AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România si membru al Consiliului Director al Visarta(Societate de gestiune colectivă a drepturilor de autor în domeniul artelor vizuale), 31 octombrie 2018

1. CVG, foto oficiala
Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor al paginii de Cultură a agentiei de presă Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului
Articolul precedentSalonul Național de Artă Contemporană – Centenar 2018: lista artiștilor selectați
Articolul următorProtejat: Doctrine inovatoare în Franța pentru securizarea cartierelor defavorizate (Mondo Police – Thomas CSINTA)
My name is GHEORGHIU CLAUDIU VICTOR and I was born in October 1967 in Bucharest. In 1998 I took the master degree at University from Bucharest , the Faculty of History- universal old history section- with theme (Constantine the Great and Christianity) at professor LIGIA BARZU. In 1991 I graduated Art School , Painting section, with TITU DRAGUTESCU. I painted sacred pictures from 1990, in technique tempera or tempera with egg on wood. In the period 2004-2016, I had the honor to have the encouragements, the advices, the friendship of the Master PAUL GHERASIM(1925-2016), my mentor, the founder of the "Prolog" group. During the period 1992-1994 I was artistic advisor at Coleus contemporary art gallery . I am titular member of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration - AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania from April 17, 2019, admitted by contest, as well as I was trainee member during the period 2016-2019, admitted by contest. I was member in Plastic Background(FP) belong Visual Artists’ Union from Romania(UAP) from 7th of December 2000, admitted by contest. From 25th of May 2015 I was elected Media advisor of the Steering Committee of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration : AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania. From 2014 I am member Visarta( from March 31, 2017, I was elected in the Steering Committee of Visarta, during the period 2017-2022), the Romanian Visual Arts Copyright Collecting Society. I had 4 Personal Exhibitions with sacred art, organized by UAP from Romania- Visual Artists’ Union from Romania, in Bucharest (2001, 2003, 2004 at ArTei Gallery, 2007 at Galateea Gallery), also another two at Silva Gallery in Busteni(2007-2008), Sabion Gallery in Bucharest(2019, together with Cristina Georgescu). I had also 2 Personal Exhibitions in Italy : I was Honor Guest, representing Romania, with sacred art, June 2003 at Pisa and in October 2006 ”The icons, sacred pictures in contemporary world” at Viadana(Mantua). I won some prizes in Italy and I participated, admitted by contest, at some art fairs and international exhibitions around the world, representing Romania: most of them in Italy(Pompeii, Pisa, Turin, Milan, Reggio Emilia, Bari, Viadana, Mantua), but also in France, Germany, Greece, Japan, Peru, South Korea, Switzerland; in secondary also I am cultural journalist: from May 2015 to January 2016 I was Contributing Editor at Culture (Fine Arts, Exhibitions, History, Religion) at the newspaper Jurnalul Bucureştiului. From 17th of January 2016 I was advanced Senior Editor at the same newspaper, which has been called since April 2020 the Jurnalul Bucureştiului ,,Le Petit Parisien”, with a different leadership and a different format. From 1st of November 2015 to 31st of December 2016 I was Contributing Editor and Thematic Advisor at News Agency Lacasuri Ortodoxe and Press service LO News. From 1st of January 2016 I am Senior Editor of the Intell News(Global news, press and event analysis) and coordinator of the Culture pages (in Romanian and English, named Intell News Romania). From May 3, 2019, I am also publisher commentator at the newspaper Ultima Oră.