Acasă Arta La pas prin galeriile bucurestene: recomandări ale ziarului Jurnalul Bucurestiului

La pas prin galeriile bucurestene: recomandări ale ziarului Jurnalul Bucurestiului

Palatul CEC(fragment), București, Calea Victoriei nr. 13, fotografie de Claudiu Victor Gheorghiu, iunie 2016

 

Articolul face parte din ciclul ”La pas prin galeriile bucurestene”, rubrică infiintată de mine si consacrată deja, din luna Mai 2015, in ziarul Jurnalul Bucurestiului. Editia de azi vă prezintă 9 expozitii, fie că au sau nu ca parteneri media ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă Intell News (al căror Senior Editor sunt): 5 expozitii cu parteneriat media si 4 pe care le-am ales eu. Despre alte expozitii pot scrie si altii.

Expoziția retrospectivă de pictură Lidia Nancuischi , la Sala „Theodor Pallady” a Bibliotecii Academiei Române

Ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă Intell News au plăcerea să fie parteneri media pentru această expozitie. Vor prezenta expozitia: Mihaela Varga, istoric si critic de artă; Luiza Barcan, istoric si critic de artă; Gheorghe Dican, pictor, presedinte al filialei Vâlcea a UAP din România, totodată si vicepreședinte pentru teritoriu al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Comunicat de presă:

Vernisajul expoziției retrospective Lidia Nancuischi va avea loc luni, 18 iunie 2018, ora 17.00, la Sala „Theodor Pallady” a Bibliotecii Academiei Române. Expoziția va fi deschisă în perioada 18-28 iunie 2018.

Cu ocazia aniversării a o sută de ani de la nașterea artistei, Biblioteca Academiei Române și Fundația HAR („Habitat și Artă în România”) organizează Expoziția Retrospectivă de Pictură LIDIA NANCUISCHI, la Sala „Theodor Pallady”.

Lidia Nancuischi s-a născut pe 23 iulie 1918 la Chișinău-Basarabia. După pierderea teritoriilor românești de dincolo de Prut, s-a refugiat de două ori în România, prima dată în 1940 și apoi în 1944, la București, unde s-a stabilit definitiv. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, secția artă murală, la clasa profesorilor Samuel Mützner și Ștefan Constantinescu, în 1955, dată de la care se înscrie în Uniunea Artiștilor Plastici din România. Debutează în același an la Expoziția Interregională de la București. Participă la majoritatea Saloanelor de artă republicane și municipale, precum și la expoziții de grup din țară și de peste granițe. A deschis patru expoziții personale, la București, în anii 1964, 1971, 1976 și 1978. A realizat lucrări de artă monumentală în tehnicile frescei și mozaicului, între anii 1957-1975, la Bucureşti, Giurgiu, Curtici (gara de frontieră), Hunedoara, Lehliu, Costineşti. A făcut parte din colectivul de artişti care au decorat noul local al Teatrului Naţional din Bucureşti, în 1969.

Lidia Nancuischi s-a bucurat de atenția criticii de artă. Despre expozițiile ei au scris cronici: Petru Comarnescu, Margareta Sterian, Amelia Pavel, Marin Mihalache, Luiza Barcan. Expoziția retrospectivă Lidia Nancuschi face parte din programul „Restituiri”, inițiat și coordonat de Fundația HAR, din anul 2003. Acest program cultural urmărește să readucă în atenția publicului și a specialiștilor pe artiștii formați în perioada postbelică cu maeștrii ai artei românești interbelice. Cu ocazia vernisajului acestei expoziției retrospective va fi lansat și albumul Lidia Nancuischi, semnat de Luiza Barcan și publicat la Editura Ars Docendi a Universității București.

Persoană de contact: Luiza Barcan, e-mail: luizabarcan@gmail.com, tel: 0740 055 385, 0740 064 265.

AFIS-2 LUIZA BARCAN

Lucian Muntean pentru Modernism Punct Ro: Expoziția retrospectivă de pictură Lidia Nancuischi la Sala „Theodor Pallady” a Bibliotecii Academiei Române. Multumiri Lucian.

Expoziția retrospectivă de pictură Lidia Nancuischi la Sala „Theodor Pallady” a Bibliotecii Academiei Române

 

Expoziția de pictură și sculptură ” Reflexii transilvane”, Galeria Luceafărul

Centrul Cultural “Mihai Eminescu” , instituţie publică de cultură, aflată în subordinea Consiliului Local al Primăriei Sectorului 2, ne invită din nou la un eveniment cultural , găzduit pe simezele uneia dintre galeriile de artă ale acestei institutii: 2 Art, Luceafărul si Calderon.

Se va deschide luni, 18 iunie 2018, ora 18.00, la galeria Luceafărul, expoziția intitulată ” Reflexii transilvane” , recte expozitia de pictură cu lucrări semnate de Cornel Vana , invitat fiind Silviu Ioan Soare, cu lucrări de sculptură.

Prezentarea expoziției va fi făcută de Ana Amelia Dincă, critic de artă. Curator al expoziției este Răzvan Ionut Cirică.

Partener:Galeria EriCris Art, Bucuresti; parteneri media: Intell News, Artportfolio, Jurnalul Bucurestiului, Top Business/Piata de Artă.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 18 iunie – 6 iulie 2018, de luni până vineri, între orele 9,00 -17,00, la Galeria de Artă Luceafărul a Centrului Cultural „Mihai Eminescu”, situată in Parcul National.

Ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă Intell News au plăcerea să fie parteneri media ai Centrului Cultural “Mihai Eminescu”, instituţie publică de cultură, aflată în subordinea Consiliului Local al Primăriei Sectorului 2.

 

luceafarul

 

 

Expoziția “Art 100” la Galeria Galateca

Comunicat de presă:

Galateca deschide vineri, 15 iunie, orele 19:00, un dialog cultural romano-german prin expozitia Art 100, un eveniment cultural modern, care dezvolta un concept curatorial contemporan, readucând în discuție rolul Artistului și al Culturii în societate. In an centenar, “Art 100” urmărește activarea relațiilor culturale dintre cele două țări, pornind de la tradiționala legatură romano-germană.

Evenimentul cultural se va bucura de prezența a 10 artiști germani și a celor doi curatori: Anca Boeriu din România și Olivia Janku din Germania. Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 15-23 iunie 2018.

Proiectul de artă vizuală, ce implica 23 de artisti romani si 23 de artisti germani, dorește o rememorare a contactelor româno-germane din Transilvania, in contextul unei Europe irigate de legături si conexiuni trainice, prin evenimentele specifice secolului 21.

Expoziția este gândită pentru a fi itinerată în București și Aachen ceea ce oferă publicului din cele două țări șansa să cunoască arta contemporană, din mai multe domenii de exprimare vizuală, de la forme tradiționale (pictură, desen, gravură) la modalități de lucru, arta video, arta cinetică, instalație, din Romania și din Germania.

Obiectivul principal este creearea unui dialog vizual între lucrările celor 46 de artiști care să reafirme valoarea artei contemporane, indiferent de zona culturală din care

aceasta provine.

Evenimentul cultural din data de 15 iunie se va bucura de prezența a 10 artiști germani care se vor afla în dialog cu cu artiștii români.

Inițiativa se bucură de colaborarea cu studenții de la Universitatea Arte Plastice din București invitați să participe la Evenimente de tipul ARTIST TALK.

 

GALATECA

 

 

Ileana Dana Marinescu: expoziția personală „Creaturi acvatice” la Galeria Senso

S-a deschis ieri, 11 iunie, ora 18, la Galeria Senso, expoziția personală „Creaturi acvatice” a artistei Ileana Dana Marinescu.

Fragment din comunicatul de presă:

Evenimentul susținut de FILDAS Art şi Catena prin Programul CATENA pentru ARTĂ a fost prezentat de Doina Păuleanu, Doctor în Istoria Artei și critic de artă, director al Muzeului de Artă Constanța.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 11 iunie – 12 iulie 2018. Programul de vizitare a galeriei SENSO: luni – vineri: orele 11.00 – 18.00, sâmbătă: orele 11.00 – 16.00.

Ileana Dana Marinescu revine la Galeria de Artă Senso după expozițiile ”Desprinderi din metal și sticlă” (2017) și expoziția de Arte Decorative (2015). Ileana Dana Marinescu a absolvit cursurile Institutului de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” Bucuresti in 1968, este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Arte Decorative București.

 

senso AFIS

 

 

Expoziția de pictură “Aniversare 85 ani” a artistului Neculai Iorga, Galeria Artelor(CMN)

S-a deschis ieri, 11 iunie, ora 18, la Galeria Artelor a Cercului Militar National, expoziția de pictură “Aniversare 85 ani” a artistului plastic Neculai Ghe. Iorga. Expozitia se poate vizita în perioada 11 – 28 iunie 2018.

Nicolae G. Iorga s-a născut la 2 mai 1933 la Galati. Este absolvent al Institutului de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” din Bucuresti, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala pictură, Bucuresti.

 

iorga

 

 

Expoziția de pictură-desen-vitralii a artistului Florin Bârză, U-Art Gallery

Pe simezele U-Art Gallery din Bucureşti a avut loc, pe 7 iunie 2018, vernisajul expoziţiei de pictură-desen-vitralii, cu lucrări pe simeze semnate de artistul Florin Bârză, pictor pe care vi l-am prezentat de nenumărate ori in paginile de cultură ale celor două trusturi de presă.

Artistul Florin Bârză este un Taur de aprilie, bucurestean get-beget ca si mine, absolvent UNARTE Bucuresti in 1988. I-a avut ca profesori pe Marius Cilievici si Ion Sălisteanu. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Pictură, Bucuresti.

Expoziţia poate fi vizitată până pe 14 iunie 2018, la U-Art Gallery, Bd. Iancu de Hunedoara nr. 8, Sector 1, București.

Anunt de ultimă oră: pictorul Florin Bârză m-a informat că expozitia se va prelungi până pe 27 iunie. Succes!

 

barza

 

 

Expoziţia de grup „Dunavăţul de Jos” la Art Yourself Gallery

 

Galeria Art Yourself Gallery organizează în perioada 7 iunie – 7 iulie 2018 expoziţia de grup „Dunavăţul de Jos”, care reuneşte 16 artişti contemporani care au participat în vara anului trecut la tabăra de creaţie organizată de Fundaţia OVIO şi Filiala Iaşi a Uniunii Artiștilor Plastici din România .

Ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă Intell News au plăcerea să fie parteneri media ai Art Yourself Gallery.

Adresa galeriei: Bd. Dacia nr. 51, etaj 1, sector 1, Bucuresti. Programul de vizitare este următorul: Marti-Vineri: 12:00-19:00; Sâmbăta: 10:00-13:00.

Fragment din comunicatul de presă:

“Talentul este, îndeobşte, o raritate, dar suma talentelor precipită, în timp, o elită. Să prilejuieşti întâlniri profesionale sub marca de excelenţă a unui sit natural, este, prin producţia artistică rămasă, o formă de ctitorie sinergică între Natură, Cultură şi Momentul astral.

Bătaia săgeţii s-a oprit de două ori până acum în Dunavăţul Deltei. Impulsul a venit de la fundaţie clujeană a familiei Bejan, trăitoare lângă Bucureşti, prin relaţia de afinitate cu organizatorul de simpozion, ieşeanul Felix Aftene, conducător de Filială UAP. Am marcat această triangulaţie simbolică pentru că ediţia taberei din 2017 s-a deschis deja pentru invitaţi din afara comunităţii ieşene: „ardelenii Capitalei”, pictorii Francisc Chiuariu şi Aurel Tar.

Pe un pământ tânăr, cu comunităţi de „rit vechi” şi vecinătăţi tătare, cei 16 artişti au fost invitaţi să-şi uite (sau să-şi conjuge) deprinderile/grifele de atelier cu un peisaj „tare” şi un habitat particular. Să fii receptiv la stimuli primordiali (ceruri, ape, aer înaripat, vietăţi unice) sau să populezi deschiderile şi orizonturile peisagistice cu propriile-ţi fantasme, vedenii, „înfigurări” parabolice, este, în bilanţul meu de simeză, polaritatea pe care s-a depliat producţia majoritar picto-grafică a Taberei de Creaţie – 2017, de la Dunavăţul de Jos. Nu e o surpriză, ci o bună neuniformitate, o emulaţie subterană spre privire originală sau spre sinceritate melancolică.

Talentul este capacitatea de a nu speria imaginile atunci când vin sau sunt stârnite de ceva. Şi de a le pune la păstrare. Iar apoi chiar la treabă. În Delta Dunavăţului s-a întins un năvod spornic al unei vizitabile colecţii de artă contemporană românească.”

Aurelia Mocanu, critic de artă

 

art yoursef

 

 

Expoziția de grafică ” Tentatii” la Galeria 2 Art

Galeria 2 Art ne propune pe simeze peste putin timp expoziția de grafică ” Tentatii” , cu lucrări pe simeze semnate de Aurel Acasandrei si Nicolae Ionescu.

Expoziţia va putea fi vizitată in perioada 18- 29 iunie 2018, de luni până vineri, între orele 9,00 -17,00, la Galeria 2 Art, situată la parterul Primăriei Sectorului 2 din strada Chiristigiilor nr. 11-13. Curator al expozitiei este Răzvan Ionut Cirică.

Partener: Galeria EriCris Art;

Parteneri media: Intell News, Artportfolio, Jurnalul Bucurestiului, Top Business/Piata de Artă.

Ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă Intell News au plăcerea să fie parteneri media ai Centrului Cultural “Mihai Eminescu”, instituţie publică de cultură, aflată în subordinea Consiliului Local al Primăriei Sectorului 2.

 

afis 2 art acasandrei

 

 

Expoziția ” Aquarius” la Galeria 2 Art

Galeria 2 Art ne propune pe simeze expoziția ” Aquarius”, cu lucrări pe simeze semnate de Gabriel Manolescu.

Expoziţia poate fi vizitată până pe 15 iunie 2018, de luni până vineri, între orele 9,00 -17,00, la Galeria 2 Art, situată la parterul Primăriei Sectorului 2 din strada Chiristigiilor nr. 11-13. Curator al expozitiei este Răzvan Ionut Cirică.

Parteneri: Galeria EriCris Art, Vinarte; parteneri media: Intell News, Artportfolio, Jurnalul Bucurestiului, Top Business/Piata de Artă.

Ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă Intell News au plăcerea să fie parteneri media ai Centrului Cultural “Mihai Eminescu”, instituţie publică de cultură, aflată în subordinea Consiliului Local al Primăriei Sectorului 2.

2 Art

 

 

Grupaj de: Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor al paginii de Cultură a agentiei de presă Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului; afilieri: Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România : AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România si Visarta , 12 iunie 2018

1. CVG, foto oficiala

 

 

Articolul precedentTeoria educației. Actualitatea educativă în lume: „Impostura și Epigonia educațională în țările est–europene. Corupția și Crima organizată din învățamântul românesc!” (Seminar științific, 13 – 15 martie 2019, Franța,Thomas CSINTA)
Articolul următorProtejat: Gifted Education. M’s („Mensanii”) lui Roland Berril!
My name is GHEORGHIU CLAUDIU VICTOR and I was born in October 1967 in Bucharest. In 1998 I took the master degree at University from Bucharest , the Faculty of History- universal old history section- with theme (Constantine the Great and Christianity) at professor LIGIA BARZU. In 1991 I graduated Art School , Painting section, with TITU DRAGUTESCU. I painted sacred pictures from 1990, in technique tempera or tempera with egg on wood. In the period 2004-2016, I had the honor to have the encouragements, the advices, the friendship of the Master PAUL GHERASIM(1925-2016), my mentor, the founder of the "Prolog" group. During the period 1992-1994 I was artistic advisor at Coleus contemporary art gallery . I am titular member of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration - AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania from April 17, 2019, admitted by contest, as well as I was trainee member during the period 2016-2019, admitted by contest. I was member in Plastic Background(FP) belong Visual Artists’ Union from Romania(UAP) from 7th of December 2000, admitted by contest. From 25th of May 2015 I was elected Media advisor of the Steering Committee of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration : AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania. From 2014 I am member Visarta( from March 31, 2017, I was elected in the Steering Committee of Visarta, during the period 2017-2022), the Romanian Visual Arts Copyright Collecting Society. I had 4 Personal Exhibitions with sacred art, organized by UAP from Romania- Visual Artists’ Union from Romania, in Bucharest (2001, 2003, 2004 at ArTei Gallery, 2007 at Galateea Gallery), also another two at Silva Gallery in Busteni(2007-2008), Sabion Gallery in Bucharest(2019, together with Cristina Georgescu). I had also 2 Personal Exhibitions in Italy : I was Honor Guest, representing Romania, with sacred art, June 2003 at Pisa and in October 2006 ”The icons, sacred pictures in contemporary world” at Viadana(Mantua). I won some prizes in Italy and I participated, admitted by contest, at some art fairs and international exhibitions around the world, representing Romania: most of them in Italy(Pompeii, Pisa, Turin, Milan, Reggio Emilia, Bari, Viadana, Mantua), but also in France, Germany, Greece, Japan, Peru, South Korea, Switzerland; in secondary also I am cultural journalist: from May 2015 to January 2016 I was Contributing Editor at Culture (Fine Arts, Exhibitions, History, Religion) at the newspaper Jurnalul Bucureştiului. From 17th of January 2016 I was advanced Senior Editor at the same newspaper, which has been called since April 2020 the Jurnalul Bucureştiului ,,Le Petit Parisien”, with a different leadership and a different format. From 1st of November 2015 to 31st of December 2016 I was Contributing Editor and Thematic Advisor at News Agency Lacasuri Ortodoxe and Press service LO News. From 1st of January 2016 I am Senior Editor of the Intell News(Global news, press and event analysis) and coordinator of the Culture pages (in Romanian and English, named Intell News Romania). From May 3, 2019, I am also publisher commentator at the newspaper Ultima Oră.