Articolul face parte din ciclul ,,La pas prin galeriile bucureștene”, rubrică înființată de mine și consacrată deja, din luna mai 2015, în ziarul Jurnalul Bucureştiului („Le Petit Parisien”). A se vedea și : Supliment cultural, La pas prin galeriile bucurestene
Galeria Romană: expoziţia de sculptură „Imaginarium”- artist Bogdan Turcea
Notă: cele 3 organe de presă pentru care scriu sunt parteneri media ai Galeriei Romană (Jurnalul Bucureştiului şi Intell News din 2016, Ultima Oră din 2019).
Comunicat de presă
Galeria Romană are plăcerea de a vă invita la deschiderea expoziţiei: „Imaginarium”. În spaţiile generoase, deja cunoscute ale galeriei, pe tot parcursul lunii februarie, sunteţi aşteptaţi să descoperiţi lucrările de sculptură ale artistului Bogdan Turcea.
Artistul s-a născut în Bucureşti, pe 7 noiembrie 1966 şi a absolvit Universitatea Naţională de Arte, în 2017, secţia sculptură, cu profesorii Adrian Ilfoveanu şi Mihai Rusen. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. Artistul nu este la prima expoziţie în cadrul Galeriei Romană, acesta participând la o alta de grup, în anul 2019.
„Lucrările pe care le propun privitorilor sunt, în mare măsură, rodul emoţiilor şi imaginilor provenite din preconştient. Am lucrat fără schiţe prealabile, încercând, după modelul suprarealist descris de Andre Breton, să transpun ideile cât mai crude, urmând a le găsi, pe măsura dezvoltării, un sens raţional şi un mesaj uşor de descifrat. Am încercat să grupez în saloanele galeriei lucrări cu tematică comună: un salon cu lucrări de inspirație mitologică, un bestiar, un salon cu tematică creştină şi unul dedicat lui Don Quixote. Ideea comună, pe care încerc să o sugerez, indiferent de paradigma epocii ce le diferenţiază, este viziunea, imaginarea privind sacrul”.
(Bogdan Turcea, februarie 2021).
Vernisajul expoziţiei va avea loc joi, 04 februarie 2021, începând cu ora 18:00, accesul în incinta galeriei fiind permis unui număr limitat de persoane. Totodată, vernisajul va fi transmis şi live pe pagina de Facebook a galeriei. În deschidere va vorbi dna Mariana Dragu, istoric de artă.
Expoziţia este deschisă în perioada 4-28 februarie 2021
Program de vizitare: luni-vineri: 10:00-18:00, sâmbătă: 10:00-15:00.
Purtarea măştii de protecţie, care trebuie să acopere nasul şi gura, este obligatorie. Recomandăm folosirea dezinfectantului pentru mâini, pus la dispoziţie de către galerie, păstrarea distanţării fizice de cel puţin 2 m şi respectarea indicaţiilor personalului galeriei.
Partener: Catena pentru artă
Parteneri media: Evenimentul Zilei, Senso Tv, Jurnalul Bucureştiului ,,Le Petit Parisien”, Intell News, Ultima Oră, Modernism, Agenţia pentru carte. Despre expoziţie un articol din ziarul Ultima oră: Vernisaj sculptură la Galeria Romană – „Imaginarium” Bogdan Turcea, 2 februarie 2021,
Galeria Căminul Artei: expoziția ,,Fenomenul Hărman” și lansarea revistei Vector AVV
Vernisajul expoziției ,,Fenomenul Hărman” și lansarea revistei Vector AVV, revistă de artă și cultură vizuală, editată la Hărman, parte a proiectului, a avut loc pe 1 februarie. Expoziţia se poate vizita în perioada 1-14 februarie 2021, la galeria Căminul Artei(parter și etaj), str. Biserica Enei, nr. 16, București. Curatori: Nicolae Ioan Vrâncean și Gheorghe Pogan. Un eveniment organizat de Uniunea Artiștilor Plastici din România și UAP Filiala Pictură București. Felicitări domnului avocat Vrâncean pentru această colecție.
Colecția domnului avocat Nicolae Ioan Vrâncean, expusă pe simezele Muzeului Național Brukenthal, a fost prezentată de Intell News într-un articol amplu(fotoreportaj+film) , în 2019. CVG©
Comunicat de presă
Vernisaj, în condițiile respectării regulilor sanitare, luni, 1 februarie 2021, ora 17. În expoziție se regăsesc nume importante din arta contemporană românească. Nu este doar o expoziție în sine. Cu ocazia vernisajului va fi lansat și primul număr al revistei Vector AVV, revistă de artă și cultură vizuală, editată la Hărman, parte a proiectului Fenomenul Hărman.
Vector AVV este un alt fel de revistă de artă. În revistă creatorii se prezintă pe ei înșiși, așa cum nu-i puteți cunoaște din alte prezentări și texte critice, dar există și aticole de mare interes, contribuție benevolă a unor importante personalități din țară și din străinătate.
Despre legătura organică dintre Colecția Vrâncean, Fenomenul Hărman, gruparea informală Pisica roșie și revista Vextor AVV veți putea afla mai multe la vernisajul la care vă așteptăm.
Galeria Simeza: expoziția colectivă ,,Luna Brâncuși”
Comunicat de presă
,,Nu poți ajunge la lucrurile adevărate decât renunțând la sine.” sau ,, Nu căutați formule obscure sau mistere. Ceea ce vă dau eu este bucurie pură.“
Anul acesta se împlinesc 145 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, spirit tutelar al breslei noastre.
Filiala de sculptură a UAP București își propune să marcheze prin expoziții, prelegeri și diferite evenimente culturale, ziua de naștere a sculptorului – 19 februarie – devenită zi națională. Opera inovatoare a lui Brâncuși, care a schimbat perspectiva asupra sculpturii, a devenit de multă vreme un centru de interes în multe din marile muzee ale lumii și continuă să atragă cercetători din diverse domenii umaniste și artistice, precum și un public tot mai larg. Ne dorim ca acest eveniment să devină unul periodic care să suscite în contextul nostru artistic o reflecție proaspătă asupra universului brâncușian, dar și asupra destinului sculpturii în postmodernitate.
Perioada: 4-27 februarie 2021
Loc : Galeria Simeza
Curator : Laurențiu Mogoșanu
Organizator: Filiala de Sculptură a UAP București
Vernisajul va avea loc pe 4 februarie 2021, ora 18:00, on-line pe pagina Facebook a Filialei de Sculptură București.
Pe data de 19 februarie vom lansa catalogul expoziției în format digital, care va cuprinde un text semnat de criticul de artă Ioana Vlasiu,-reproduceri ale tuturor lucrărilor expuse și imagini din expoziție. Vezi Facebook
Expozanți: Liviu Brezeanu, Titi Ceară, Panaite Chifu, Vlad Ciobanu, Doru Drăgușin, Elena Bobi Dumitrescu, Cătălin Geană, Cosmin Hiristea, Bogdan Severin Hojbotă, Costel Iacob, Eugen Ilina, Cristina Iliescu, Jorge Mafu, Octavian Mardale, Andrei Marina, Laurențiu Mogoșanu, Aurel Olteanu Stâncă, Alexandru Papuc, Marian Petre, Adrian Piorescu, Adrian Pîrvu, Ovidiu Nicolae Popa, Cora Giodâc Postelnicu, Ana Rus, Emilian Săvinescu, Marcel Scutaru, Alexandru Siminic, Teodor Siminic, Laura Soneriu, Elena Surdu Stănescu, Florica Tănase, Valentin Vârtosu, Șerban Vrăbiescu, Gheorghe Zaharia, Florin Zhu, Marian Zidaru, Victoria Zidaru.
Parteneri media: TVR, Jurnalul Bucureştiului (,,Le Petit Parisien”), Intell News.
Grupaj pentru ziarul Jurnalul Bucureştiului „Le Petit Parisien” de: Claudiu Victor Gheorghiu, artist vizual, afilieri: membru titular Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România: AFAPRR, totodată consilier media și al CD al AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România și membru al Consiliului Director al Visarta; în subsidiar jurnalist cultural: Senior Editor al agenției de presă Intell News şi coordonator al paginilor de cultură (în limbile română şi engleză Intell News Romania), Senior Editor al ziarului Jurnalul Bucurestiului, publicist comentator al ziarului Ultima Oră, 3 februarie 2021