Acasă La pas prin galeriile bucurestene La pas prin galeriile bucurestene: recomandări pe simezele Capitalei

La pas prin galeriile bucurestene: recomandări pe simezele Capitalei

Articolul face parte din ciclul ”La pas prin galeriile bucurestene”, rubrică infiintată de mine si consacrată deja, din luna mai 2015, in ziarul Jurnalul Bucurestiului. Ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă Intell News (al căror Senior Editor sunt) recomandă aceste expozitii in Bucuresti, unele au ca parteneri media cele două trusturi de presă(cu ele voi incepe prezentarea), altele nu, dar le-am ales eu. Claudiu Victor Gheorghiu, 3 mai 2019.

Palatul CEC (fragment), București, Calea Victoriei nr. 13, fotografie de Claudiu Victor Gheorghiu, iunie 2016

 

Articolul face parte din ciclul ”La pas prin galeriile bucurestene”, rubrică infiintată de mine si consacrată deja, din luna mai 2015, in ziarul Jurnalul Bucurestiului. Ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă Intell News (al căror Senior Editor sunt) recomandă aceste expozitii in Bucuresti, unele au ca parteneri media cele două trusturi de presă(cu ele voi incepe prezentarea), altele nu, dar le-am ales eu. Claudiu Victor Gheorghiu, 3 mai 2019.

 

Expoziţia “ Nobila Artă” la galeria Căminul Artei(parter), artist Liciu Lucian, artist invitat Nicoleta Liciu Gribincea

Expoziția „ Nobila Artă ” a artistului Liciu Lucian, artist invitat Nicoleta Liciu Gribincea, de la galeria Centrul artelor vizuale-parter (Căminul Artei), str. Biserica Enei 16, București, este organizată de Uniunea Artiștilor Plastici din România , filiala Pictură București . Expoziţia se poate vizita în perioada 2-15 mai 2019, iar vernisajul va avea loc luni, 6 mai 2018, ora 19.

Va prezenta demersul artistic Mihai Plămădeală, critic de artă si curator al expozitiei.

Pe Lucian Liciu l-am prezentat cititorilor cu ocazia mai multor expozitii de grup si colective, iar in martie 2017 si septembrie 2018, in acelasi spatiu expozitional, cu expozițiile personale „ Povestea nudului-Mărturisiri contemporane” , respectiv „ A fost odată în România ”. Lucian Liciu este un artist pe care-l urmăresc de multi ani, apreciind ceea ce face, ne leagă si o frumoasă amicitie de vreo 17 ani.

Nobila Artă

Supranumit “nobila artă”, boxul ocupă rolul central al noii expoziţii propuse de Lucian Liciu. Titlul speculează diferenţele privind potenţialul semantic al expresiei, cu atât mai mult cu cât bătăile constituite în subiect nu au nimic nobil, ci eventual doar modul în care acestea au fost transpuse în pictură sau desen.

Artistul vede viaţa ca pe o luptă între bine şi rău, între prezent şi trecut, între asupritori şi oprimaţi, între oameni cinstiţi şi hoţi; o luptă cu propriile limite ori cu ale altora, cu inerţia, cu viciile, cu prostia, cu conformismul sau cu legea. O luptă pentru supravieţuire, pentru idei, pentru atingerea unor anumite deziderate sau, pur şi simplu, de dragul luptei. De cele mai multe ori, Lucian Liciu şi-a plasat confruntările în contextul boxului, dar, în unele situaţii, mănuşile au fost lăsate în favoarea bâtelor, loviturile nu au mai fost doar cele permise, iar bătăile au depăşit domeniul sportului, inclusiv pe cele ale fair play-ului.

Cu umor, artistul consideră că aşa cum feţele unora cer sfaturi, ale altora cer pumni. În acest sens şi în aceeaşi linie de subtilitate şi detaşare, Liciu este interesat, la nivel de subtext, de faptul de a da şi de a primi (pumni). Bătaia este privită ca formă de cunoaştere, croşeul, directa şi uppercut-ul, ca privilegii ontologice (toate acestea fiind tratate drept categorii epistemologice), în timp ce bătaia încasată este privită ca proces de receptare.

Ringul, cuşca, strada sau maidanul, altfel spus locurile de desfăşurare legală sau ilegală a bătăilor, simbolizează lumea reală, dominată de dispute asimetrice. Dincolo de sinceritatea şi icon-ismul reprezentărilor, remarc două aspecte importante prin cumulare în economia lecturilor de imagine: prima ar fi izocefalia, iar cea de-a doua faptul că între expresiile învinşilor şi ale învingătorilor nu există diferenţe de atitudine. Toţi sunt o apă şi un pământ; învinsul de acum ar putea fi la fel de bine învingătorul de data viitoare. Cei care au acceptat lupta, deja au pierdut.

Totuşi, mesajul nu este unul pesimist. Privitorul (lucrărilor) va adopta poziţia neutră a spectatorului (din sport sau încăierări), eludând identificarea cu combatanţii. Luptele sunt prezentate în absurdul şi lipsa lor de sens. Amintesc faptul că nu sporturile de contact, cu atât mai puţin nobila artă, sunt cele criticate şi parodiate. Dimpotrivă, acestea sunt tratate cu respect, la modul abstract, atâta timp cât totul se întâmplă după regulile bunului simţ.

Mihai Plămădeală, curator

 

afis-box-Liciu-web MIC

 

 

Expoziţia “Agnosia” la Art Yourself Gallery

 

Ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă Intell News (al căror Senior Editor sunt) au plăcerea să fie parteneri media ai Art Yourself Gallery.

Art Yourself Gallery ne propune acum expoziţia “Agnosia”, cu lucrări pe simeze semnate de Daniela Grapă, Amalia Dulhan si Beatrice Anghelache.

Expoziţia “Agnosia” va avea vernisajul pe 8 mai, ora 18:00, se poate vizita in perioada 8 mai – 3 iunie 2019. Adresa galeriei: Bd. Dacia nr. 51, etaj 1, sector 1, Bucuresti. Programul de vizitare este următorul: marti-vineri: 12:00-19:00; sâmbăta: 10:00-13:00.

Comunicat de presă:

“Agnosia” se referă, în termeni de specialitate, la pierderea capacităţii de recunoaştere şi procesare cognitivă a informaţiilor parvenite senzorial, stare cu implicaţii majore în viata unui individ.

În cadrul expoziţiei sensul termenului este extins sau deturnat. Prin sondarea unor stări atipice sau excepţionale pe o scară a echilibrului, în care individualitatea psihicului uman este alterată, deteriorată sau tensionată în raport cu sine sau cu exteriorul său, cele trei demersuri artistice oferă trei perspective distincte şi totodată interconectate prin aceeaşi preocupare pentru experienţa subiectivă şi instantele în care Sinele caută să recâştige o înţelegere pierdută asupra lui însusi.

Pentru Daniela Grapa imersiunea în interior, către Sine şi doar cu Sine, este atât de profundă şi personală încât duce inevitabil la acumularea unei energii aproape copleşitoare. Presiunea exercitată de această forţă interioară anticipează o eliberare explozivă şi transformativa a Sinelui, prin regenerare sau dezintegrare, alternate într-un ciclu existenţial al conştiinţei vii.

În lucrările Amaliei Dulhan Sinele se regăseşte într-o stranie şi precară stare de echilibru, în care fragilitatea individualităţii este fie pierdută în neantul personal, fie specific localizată în raport cu un mediu extern ostil sau străin. Identitatea nu este aici o simplă carcasă ci mai degrabă o interfaţă sedimentată, agregată de impulsul de a se cunoaşte pe sine, conştientizând riscurile unei asemenea dorinţe şi refuzând totodată, printr-un instinct primar, disiparea în restul materiei din Universul în care a apărut ca şi conştiinţă.

Beatrice Anghelache explorează o reinventare delicată a individualităţii într-un univers permeat de nostalgie. Simbioza dintre organic şi abstract, dintre corp şi memorie, dintre ceea ce este şi ceea ce s-a pierdut poate definitiv, redefineşte Sinele într-un caleidoscop de instante posibile. Conştiinţa umană transcede astfel timpul şi spaţiul, creându-şi propria lume definită şi justificată prin experienţele sale.

 

Art Yourself

 

 

Expoziția ziarului neconventional la MAMCO: Muzeul de Artă Modernă si Contemporană Pavel Șușară

Expoziţia anuală a Ziarului Neconvenţional am prezentat-o cititorilor in ample articole, dublate si de filme ale vernisajelor, in perioada 2016-2018, respectiv editiile a XIV-a, a XV-a si a XVI-a. In acest an va fi găzduită de MAMCO: Muzeul de Artă Modernă si Contemporană Pavel Șușară, o premieră absolută. Este un eveniment lansat si organizat de eminenta artistă Paula Ribariu, rezistă iată de 17 ani pe piata de profil, prin aceste expoziţii anuale. Adresa MAMCO: Intrarea Viitorului nr. 4, Bucuresti.

Comunicat de presă:

Luni, 6 mai, orele 18, vă invităm la vernisajul Expoziției ziarului neconvențional România, eveniment organizat de Paula Ribariu la MAMCO.

Expoziția cuprinde lucrări de: Paula Ribariu, Constantin Abaluță, Alma Redlinger, Mircea Barzuca, Ștefan Pelmuș, Sanda Butiu, Lucian Țăran, Irina Florescu, Alexandru Papuc, Brândușa Bontea și Radu Comșa.

Curator: Silvian Sferlea. Va prezenta demersul artistic: Constantin Hoștiuc.

 

ziar neconventional la Susara 2

 

 

Expoziția “Civilizații și linii ale pământului ” la galeria Căminul Artei(etaj), artist Horea Cucerzan

Pe Horea Cucerzan l-am mai prezentat cititorilor, cel mai recent fiind evenimentul din iulie 2018, recte expozitia retrospectivă de la Galeria Artelor a Cercului Militar Naţional.

Expoziția este organizată de Uniunea Artiștilor Plastici din România , filiala Pictură București si se poate vizita în perioada 2-15 mai 2019. Expoziția “Civilizații și linii ale pământului ” se desfăsoară la galeria Centrul artelor vizuale-etaj(Căminul Artei), str. Biserica Enei 16, București, iar pe simeze puteti admira lucrări de desen, pictură si sculptură.

Horea Cucerzan a absolvit Academia de Arte Frumoase „Ion Andreescu”, din Cluj, secția pictură, promoția 1963, avându-i ca profesori pe Anton Lazăr şi Petre Abrudan. Este membru al Filialei de pictură București a Uniunii Artiștilor Plastici din România. Din anul 1973 artistul a participat la toate saloanele municipale, anuale şi republicane din România.

Comunicat de presă:

“Civilizații și linii ale pământului – femeia colina, teme ce se regăsesc și în alte opere tangențial. Lucrări dintr-un interval de 3-4 decenii, făcând o selecție cu desen pictură și sculptură.

Civilizații: încercarea de a retrăi spiritul rupestru intrând în lumea fabuloasă creată de primii artiști de pe Terra. 2 lucrări pe care le-am pictat încercând o proiecție în timp a lui Venus din Willendorf și a unei zeițe din arta egipteană.

Linii ale pământului am lucrat o temă deja abordată de circa 2 decenii unde am încercat să redau femeia matrice pe care am regăsit-o în formele geofizice care se suprapun deseori cu formele femeii.” Horea Cucerzan

 

cucerzan Etaj CA

 

 

Expoziția „Victor – Victorios (desene, gravuri, obiecte, evenimente)”: Victor Brauner la galeria DADA

A fost o surpriză plăcută să aud de deschiderea acestei noi galerii in Bucuresti, in aprilie 2019, fapt ce a coincis cu vernisajul expoziției „Victor – Victorios (desene, gravuri, obiecte, evenimente)”, care este dedicată operei grafice a lui Victor Brauner. Succes!

Galeria de artă DADA este situată în București, pe Strada Toamnei nr. 10. In prezentare am cititit că “Aducem în atenție artiștii români esențiali din arta modernă. Începem cu Victor Brauner, din 13 aprilie până în 11 august 2019. ” Atunci când voi avea timp, voi incerca să văd expoziția si galeria pe viu!

 

galeria Dada
Credit foto: galeria de artă DADA

Comunicat de presă:

Expoziția „Victor – Victorios (desene, gravuri, obiecte, evenimente)” este dedicată operei grafice a lui Victor Brauner.

Evenimentul, deschis publicului din 13 aprilie până în 11 august, prezintă peste 300 de lucrări ale lui Brauner, de la desene, gravuri și litografii originale și, unele, inedite, până la întreaga colecție de cărți ilustrate și o bogată colecție de reviste de avangardă la care acesta a colaborat.

Vedetele întâlnirii sunt revista 75HP care i-a aparținut lui Sașa Pană și Mandolina pictată de Victor pentru Harry Brauner în 1922, prezentată până în prezent o singură dată publicului, în 1993, în Franța.

 

Brauner la galeria Dada

 

 

Grupaj de: Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor al paginii de Cultură a agentiei de presă Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului; artist vizual, afilieri: membru titular in Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România : AFAPRR, totodată consilier media si al Comitetului Director al AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România si membru al Consiliului Director al Visarta(Societate de gestiune colectivă a drepturilor de autor în domeniul artelor vizuale), 3 mai 2019

 

1. CVG, foto oficiala
Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor al paginii de Cultură a agentiei de presă Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului

 

 

Articolul precedentLumina tabletelor selenare (Corespondenţă de la Grid Modorcea, scriitor, Dr. în Arte, SUA-New York)
Articolul următorMiniştrii responsabili pentru Competitivitate şi Creştere, prezenţi la Bucureşti pentru lucrările informale ale Consiliului COMPET – secţiunea Piaţă Internă şi Industrie
My name is GHEORGHIU CLAUDIU VICTOR and I was born in October 1967 in Bucharest. In 1998 I took the master degree at University from Bucharest , the Faculty of History- universal old history section- with theme (Constantine the Great and Christianity) at professor LIGIA BARZU. In 1991 I graduated Art School , Painting section, with TITU DRAGUTESCU. I painted sacred pictures from 1990, in technique tempera or tempera with egg on wood. In the period 2004-2016, I had the honor to have the encouragements, the advices, the friendship of the Master PAUL GHERASIM(1925-2016), my mentor, the founder of the "Prolog" group. During the period 1992-1994 I was artistic advisor at Coleus contemporary art gallery . I am titular member of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration - AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania from April 17, 2019, admitted by contest, as well as I was trainee member during the period 2016-2019, admitted by contest. I was member in Plastic Background(FP) belong Visual Artists’ Union from Romania(UAP) from 7th of December 2000, admitted by contest. From 25th of May 2015 I was elected Media advisor of the Steering Committee of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration : AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania. From 2014 I am member Visarta( from March 31, 2017, I was elected in the Steering Committee of Visarta, during the period 2017-2022), the Romanian Visual Arts Copyright Collecting Society. I had 4 Personal Exhibitions with sacred art, organized by UAP from Romania- Visual Artists’ Union from Romania, in Bucharest (2001, 2003, 2004 at ArTei Gallery, 2007 at Galateea Gallery), also another two at Silva Gallery in Busteni(2007-2008), Sabion Gallery in Bucharest(2019, together with Cristina Georgescu). I had also 2 Personal Exhibitions in Italy : I was Honor Guest, representing Romania, with sacred art, June 2003 at Pisa and in October 2006 ”The icons, sacred pictures in contemporary world” at Viadana(Mantua). I won some prizes in Italy and I participated, admitted by contest, at some art fairs and international exhibitions around the world, representing Romania: most of them in Italy(Pompeii, Pisa, Turin, Milan, Reggio Emilia, Bari, Viadana, Mantua), but also in France, Germany, Greece, Japan, Peru, South Korea, Switzerland; in secondary also I am cultural journalist: from May 2015 to January 2016 I was Contributing Editor at Culture (Fine Arts, Exhibitions, History, Religion) at the newspaper Jurnalul Bucureştiului. From 17th of January 2016 I was advanced Senior Editor at the same newspaper, which has been called since April 2020 the Jurnalul Bucureştiului ,,Le Petit Parisien”, with a different leadership and a different format. From 1st of November 2015 to 31st of December 2016 I was Contributing Editor and Thematic Advisor at News Agency Lacasuri Ortodoxe and Press service LO News. From 1st of January 2016 I am Senior Editor of the Intell News(Global news, press and event analysis) and coordinator of the Culture pages (in Romanian and English, named Intell News Romania). From May 3, 2019, I am also publisher commentator at the newspaper Ultima Oră.