Acasă Arta La pas prin galeriile bucurestene: recomandări, vernisaje, video, fotoreportaj

La pas prin galeriile bucurestene: recomandări, vernisaje, video, fotoreportaj

Articolul face parte din ciclul ”La pas prin galeriile bucurestene”, rubrică infiintată de mine si consacrată deja, din luna Mai 2015, in ziarul Jurnalul Bucurestiului. Editia de azi e atipică, deoarece prezint sau semnalez din nou anumite expozitii(una dintre ele si cu video de la vernisaj), majoritatea lor pe scurt(cu exceptia celor care se vor deschide in aceste zile), fie că au sau nu ca parteneri media ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă Intell News (al căror Senior Editor sunt) .

Ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă Intell News au plăcerea să fie parteneri media ai Centrului Cultural “Mihai Eminescu”, instituţie publică de cultură, aflată în subordinea Consiliului Local al Primăriei Sectorului 2. Azi, despre expozitiile găzduite de galeriile 2 Art si Luceafărul ale Centrului Cultural, prezentate deja in articole precedente, care au un numitor comun: curatorul Răzvan Ionut Cirică.

Maria Constantin(1926-2012): Expoziția „Nostalgii cromatice” la galeria Luceafărul

1 d
Vernisajul expozitiei: Luiza Barcan, istoric si critic de artă si fiica artistei Maria Constantin(1926-2012), recte pictorita Mihaela Constantin, stabilită in Franta

 

1 b
Galeria de artă Luceafărul a Centrului Cultural “Mihai Eminescu”: o galerie impunătoare cu cele 4 săli ale sale, una dintre cele mai mari, cochete si frumoase din Bucuresti, asa cum a mentionat repetitiv Luiza Barcan, istoric si critic de artă, cu prilejul expozitiilor de anvergură tinute aici(ultimele două “Trăiri iconice” cu lucrări semnate de Costin si Cela Neamtu, respectiv retrospective in derulare Maria Constantin, ca să stim despre ce vorbim). Este situată in Parcul National, adică la 10 minute de centrul Bucurestiului

 

1 c
Album ” Maria Constantin”, 2013, editura Ars Docendi, autor: Luiza Barcan, istoric si critic de artă

 

1 a
Claudiu Victor Gheorghiu: 7 Mai 2018, la vernisajul expoziției retrospective Maria Constantin, Galeria de Artă „Luceafărul” a Centrului Cultural “Mihai Eminescu”. Credit foto: Valeriu Drăgan, Editor coordonator al artportfolio.ro(platformă web dedicată artelor plastice)

 

A avut loc pe 7 Mai 2018 vernisajul expoziţiei retrospective de acuarelă „Nostalgii cromatice”, cu lucrări semnate de Maria Constantin(1926-2012). Parcul National din Bucuresti ne oferă numai surprize plăcute: Galeria de artă Luceafărul a Centrului Cultural “Mihai Eminescu”, instituţie publică de cultură, aflată în subordinea Consiliului Local al Primăriei Sectorului 2(una dintre cele mai mari, cochete si frumoase galerii din Bucuresti, asa cum a mentionat repetitiv Luiza Barcan, istoric si critic de artă). Expoziţia face parte din programul „Restituiri”, iniţiat şi coordonat de Fundaţia HAR în 2012, iar curator al evenimentului este criticul si istoricul de artă Luiza Barcan.

Filmul vernisajului il puteti vedea aici.

Maria Constantin(1926-2012): Expoziţia retrospectivă „Nostalgii cromatice” la Galeria Luceafărul

 

Expoziţia se poate vizita în perioada 7-25 mai 2018.

Parteneri: Uniunea Artiștilor Plastici din România, Galeria EriCris Art; parteneri media: Intell News, Artportfolio, Jurnalul Bucurestiului, Top Business/Piata de Artă.

Maria Constantin(1926-2012) s-a născut pe 21 ianuarie 1926 în Bucureşti. A fost membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România. A studiat cu Stern Gusti şi M.H. Maxy la Şcoala de Arte Decorative (1942-1944); urmează Academia liberă “Guguianu” cu M.H. Maxy şi Alexandru Ciucurencu (1944-1946) si Facultatea de Filologie modernă. A debutat în 1946 la Salonul Oficial de Toamnă din Bucureşti, dată de la care participă la toate saloanele municipale şi republicane.

1 e Luceafarul

 

Expoziția ” Amprente” la Galeria 2 Art : Florin Bârză și Corneliu Drăgan-Târgoviște

Galeria 2 Art ne propune pe simeze expoziția ” Amprente”, cu lucrări pe simeze semnate de artiștii Florin Bârză (cărbune) și Corneliu Drăgan-Târgoviște (peniță/acuarelă).

Pe 3 mai 2018 a prezentat expozitia Luiza Barcan, istoric si critic de artă. Curator al expozitiei este Răzvan Ionut Cirică.

Expoziția se poate vizita în perioada 2 mai-1 iunie 2018 , de luni până vineri, între orele 9,00 -17,00, la Galeria 2 Art, situată la parterul Primăriei Sectorului 2 din strada Chiristigiilor nr. 11-13.

Parteneri: Uniunea Artiștilor Plastici din România, Galeria EriCris Art; parteneri media: Intell News, Artportfolio, Jurnalul Bucurestiului, Top Business/Piata de Artă, Artindex, Modernism.

 

2 a
Luiza Barcan, istoric si critic de artă, intre artistii Florin Bârză si Corneliu Drăgan-Târgoviște la vernisajul expoziției ” Amprente”, galeria 2 Art. Credit foto: Valeriu Drăgan, Editor coordonator al artportfolio.ro(platformă web dedicată artelor plastice)

 

2 b

 

Alma Redlinger(1924-2017): expoziție de pictură și grafică la Galeria Simeza

Se mai poate vizita timp de 2 zile această expoziție , la Galeria Simeza, București. Artista Alma Redlinger s-a stins acum un an, in 2017, o pretuiam foarte mult. Era născută in 1924, ca si bunica mea maternă, pe care o iubeam enorm( asa am si văzut-o si i-am spus asta, la expozitia dumneaei de la Galeria Senso, din 2015, intitulată “Arborele vietii”). Am scris si eu de mai multe ori despre expozitiile dumneaei(personale sau de grup) din ultimii ani, dar nu are sens să mai amintesc despre asta!

A fost membră in Uniunea Artiștilor Plastici din România din 1951 şi a Academia Italia delle Arti e delle Lavoro, din 1980.

 

3 AR simeza-afis

 

Ion Iancut: expoziţia personală de sculptură ” Căutătorii de lumină”, la Galeria Senso

La Galeria Senso s-a deschis pe 8 Mai 2018 expoziţia personală de sculptură” Căutătorii de lumină”, cu lucrări semnate de Ion Iancut.

Expoziţia este deschisă publicului în perioada 8 mai – 6 iunie 2018. Programul de vizitare al galeriei Senso: luni – vineri: orele 11.00 – 18.00, sâmbătă: orele 11.00 – 16.00. Adresa galeriei: Bd. Unirii nr. 15, sector 5, Bucuresti.

Ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă Intell News (al căror Senior Editor sunt) recomandă expozitiile găzduite de Galeria Senso, una dintre putinele galerii unde imi place mereu să merg, atunci când timpul imi permite, cu sau fără parteneriat media! Galeria Senso este un etalon pe piata de profil, prin rafinament si bun gust; este la nivelul galeriilor italiene unde am expus si eu, ca spatiu de expunere pe simeze si proiect curatorial.

 

4 Afis Ion Iancut - SENSO

 

 

“Szasz-Albici: o familie de artisti in Epoca de Aur” la Galeria Romană

Galeria Romană a deschis o nouă expoziţie din seria “ Familii de artiști” pe 10 mai 2018. Expoziţia este deschisă în perioada: 10 mai – 9 iunie 2018, iar programul de vizitare este acesta: Luni-Vineri: 10:00-18:00, Sâmbătă: 10:00-15:00. Adresa galeriei: Bd. Lascăr Catargiu nr. 1, București.

Ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă Intell News au plăcerea să fie parteneri media ai Galeriei Romană.

Parteneri: Catena pentru artă; parteneri media: Evenimentul Zilei, Senso Tv, Jurnalul Bucureştiului, Intell News, Modernism, Agenţia pentru Carte.

 

5 gal Romana

 

Corneliu Drăgan-Târgoviste: expoziția de acuarelă ” Suave” la U-Art Gallery

Pe simezele U-Art Gallery din Bucureşti a avut loc, pe 9 mai 2018, vernisajul expoziţiei de acuarelă, intitulată „SUAVE”, semnată de artistul Corneliu Drăgan-Târgoviste, curator: artportfolio.ro. Ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă Intell News(al căror Senior Editor sunt) au plăcerea să fie parteneri media cu artportfolio.ro(platformă web dedicată artelor plastice, Editor coordonator Valeriu Drăgan).

A prezentat expozitia Luiza Barcan, istoric si critic de artă

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 7-31 mai 2018, la U-Art Gallery, Bd. Iancu de Hunedoara nr. 8, Sector 1, București.

6 b
Luiza Barcan, istoric si critic de artă, artistul Corneliu Drăgan-Târgoviște

 

6 a

 

Expoziția “Semn și Lumină” la Galeria Orizont, artist Viorica Colpacci

La galeria Orizont din Bucuresti, Bulevardul Nicolae Bălcescu 23A, UAP – Filiala Arte Decorative București va deschide expoziția “Semn și Lumină” marti, 15 mai 2018, ora 19. Artista Viorica Colpacci este membru al Filialei Arte Decorative București a Uniunea Artiștilor Plastici din România. Vor prezenta expozitia Doina Mândru si Virgil Mocanu, critici de artă.

Ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă Intell News au plăcerea să fie parteneri media pentru această expozitie.

Expoziţia este deschisă în perioada 15 mai – 11 iunie 2018, cu accesul gratuit al publicului, de luni până vineri, în intervalul orar 11.00 – 19.00.

Comunicat de presă:

Sculptor, ceramist, designer, profesor de artă, eseist, fondator și director al galeriei Spiritus din New York, Viorica Colpacci locuiește și lucrează în București și New York.

Născută în România, unde a studiat arta monumentală la Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” din București, s-a stabilit din 1977 în SUA, unde și-a continuat studiile la Pratt Institute, Brooklyn College și New York University de unde a obținut un master degree și a început un doctorat. Este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din anul 1973. A avut mai multe expoziții personale și de grup în România, Germania, Italia , Franța, Grecia, precum și în Statele Unite și Canada.

Viorica Colpacci este o artistă a simbolurilor metafizice, adânc înrădăcinată în teologia creștină ortodoxă. Lucrările din ultima perioadă de creație, cu expresivă dimensiune religioasă, transcend suprafața materială și crează o atmosferă tainică, atingând un maximum de expresivitate prin concentrarea simbolisticii religioase în forme epurate și sintetice.

“Arta fiecărei perioade istorice și a fiecărei culturi a avut modul ei specific de a aduce laude Creatorului vieții în univers. Omul actual este la fel de însetat în căutarea lui ca și omul medieval. Numai modalitățile, instrumentele și circumstanțele sunt diferite. Eu cred că arta religioasă a zilelor noastre ar trebuii să reflecte timpul în care trăim și să fie contemporană cu acesta, adresând mesajele Sfintei Scripturi în limbajul și conceptele noii generații. Ea ar trebuii să izvorască din tradiția artei sacre, nefiind o alternativă a acesteia, ci un mod de a exprima un adevăr biblic folosind un limbaj vizual nou”- mărturisește artista într-un interviu.

Expoziția Semn și Lumină va rămâne deschisă pînă pe 11 iunie 2018.

 

7 nou 1 COLPACCI

 

Expoziția “Aici și dincolo de noi” la Gallery, artist Daniel Crăciun

Ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă Intell News (al căror Senior Editor sunt) au plăcerea să fie parteneri media pentru această expozitie.

Pe pictorul Daniel Crăciun l-am mai prezentat cititorilor cu mai multe ocazii, dar si spatiul de la Gallery, recte ”Boulogne, o familie de artiști”, dar mai ales expoziția aniversară „GOLD” din martie 2017, atunci când Jurnalul Bucurestiului si Intell News au fost parteneri media ai evenimentului.

Daniel Crăciun este pictor, membru in Uniunea Artiștilor Plastici din România , Filiala Pictură Bucuresti.

Comunicat de presă:

Asociația Națională pentru Arte Vizuale Contemporane(ANAV) si pictorul Daniel Crăciun vă invită vineri, 18 mai 2018, de la orele 19.00, la Gallery (str. Leonida 9-11) pentru vernisajul expoziției personale de pictură “Aici și dincolo de noi”.

Expoziția va fi deschisă în perioada 18-29 mai 2018.

O noua expozitie a artistului vizual Daniel Crăciun la ANAV / Gallery( incepând cu 18 mai) prezintă lucrări recente de pictură si mixed media, ancorate intr-o viziune ce imbină neo-simbolismul si onirismul psihedelic, dar si o critică socio-morală, care se referă la pendularea intre o lume reală cât de cât recognoscibilă, dar si la una de dincolo de noi, aceea ce se revelează prin imaginal si recuperarea sau impactul subconstientului sau a sondării inefabilului, a misterelor din noi si lumea ce ne inconjoară.

Expozitia va fi deschisă zilnic până pe 29 mai, intre orele 12 – 21, mai putin duminica.

 

7 nou 2 Craciun

 

Pavilionul de Artă București – Art Safari 2018

Am fost la vernisajul Pavilionului de Artă București – Art Safari 2018(VIP+presă) pe 10 mai, pentru public este deschis intre 11- 20 mai 2018. Este a treia oară când ajung acolo, după editiile din 2016 si 2017, atunci când am realizat si un film.

Art Safari la Palatul Dacia-România, Bucuresti, Mai 2016

Art Safari la Palatul Dacia-România, Bucuresti, Mai 2016

Jurnalul Bucurestiului la avanpremiera Art Safari 2017

Jurnalul Bucurestiului la avanpremiera Art Safari 2017

IMG_0004
La vernisajul Pavilionului de Artă București – Art Safari, 10 mai 2018

Am urmărit să văd si dacă a mai crescut nivelul fată de anii trecuti, când ni s-a spus de “cucerirea orasului”. Comparativ cu ce ” a cucerit orasul Bucuresti ” Art Safari in anii trecuti? Cu Art International Zürich si “venerabila” ART Basel din Elvetia? Cu Arte PADOVA? Cu Arte Fiera- Fiera di Bologna? Cu IMMAGINA Fiere di Reggio Emilia ? Cu Miart Milano? Nu “l-a cucerit” nici comparativ cu alte saloane de plan secund din ITALIA, ca Arte Genova, Arte Cremona, Artissima Torino, Lucca Art Fair, Napoli Arte Fiera, BAF Bergamo etc. AM ARGUMENTAT in ziarul Jurnalul Bucurestiului mai mult decât politicos in 2016 si 2017, pentru că eu nu compar mere cu pere: asadar am amintit locurile importante unde am expus eu ca artist individual sau reprezentând România(Festivalul international de artă, Chosunilbo Museum, Seul, Coreea de Sud, editiile a XVI-a in 2007, respectiv a XXIV-a in 2017; la Lausanne, Elvetia, in 2000; al III-lea simpozion de pictură in cadrul Festivalului de Artă şi Ştiinţă, a II-a ediţie, Patras, Grecia, 2010; la IMMAGINA de la Reggio Emilia, 2004 si Mostra dell`Artigianato Religioso, Pompei, 1999, ambele in Italia; vorbind de Italia, nu am amintit expozitiile mele personale de acolo(sau itinerantele din Franta si Japonia), pentru că nu au relevantă in contextul amintit. Dar pot aminti de alte saloane unde lucrările mele au fost in portofoliul unor galerii străine, recte Art International Zürich si mai ales Arte Padova, cel mai mare salon de artă din ITALIA si unul dintre cele mai importante din Europa. Anul trecut a fost a XXVIII-a editie, intre 10-13 noiembrie 2017. Acolo numai ziaristi acreditati sunt peste 1500, suprafata de expunere are 28.000 metri pătrati, anul trecut au fost 15. 000 de opere de artă expuse si 25.000 de vizitatori in cele 3 zile(prima nu a fost pentru public, ca si la Bucuresti), iar biletul de intrare este 8 Euro(asa a fost constant de când Italia a trecut la Euro, asadar aproximativ 37 Lei), REDUS pentru elevi, studenti, pensionari la 4 Euro… idem la IMMAGINA Fiere di Reggio Emilia​ , al III-lea salon al Italiei după Arte PADOVA si Arte Fiera- Fiera di Bologna. Intrarea pentru public este la Art Safari aproximativ 11 Euro(50 lei), exceptând reducerile. As vrea să aflu intr-o zi de ce e această diferentă, in rest să auzim de bine, iată un fragment din comunicatul de presă:

“Pavilionul de Artă București – Art Safari se desfășoară sub patronajul Primăriei Municipiului București si cuprinde:

Pavilionul Muzeal „Natural-Cultural”, Brâncuși, Paul Neagu, Ion Grigorescu, opere din muzee și colecții private. Curator Alina Șerban;

Pavilionul Central „Art on Stage”, Mircea Cantor/Luis Vuitton Foundation. Curator Hervé Mikaeloff, consultantul Grupului Louis Vuitton Moët Hennessy;

„50 de pictori impresioniști din colecția BCR”, artă din tezaurul cultural BCR;

„Altceva despre Ceaușescu”, artă românească din Palatul Primăverii;

Art Safari Kids, artă pe înțelesul copiilor – copiii au ocazia să-și dezvolte creativitatea participând la ateliere de artă și tururi ghidate. Program educațional susținut de Metropolitan Life;

Programul Internațional, organizat în colaborare cu ambasadele Germaniei, Israelului, Elveției, Spaniei, Suediei, Argentinei, Statelor Unite ale Americii în România și Forumului Cultural Austriac;

Art Talks – Program organizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român, care va aduce în același loc artiști, curatori, colecționari, academicieni și profesioniști și publicul iubitor de artă. “

 

 

as 1 CVG
Un semn că am trecut si eu pe la vernisajul Art Safari, credit foto: Art Safari. Inainte de evenimentul organizat de Mircea Cantor.

 

 

Grupaj de: Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor al paginii de Cultură a agentiei de presă Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului; afilieri: Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România : AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România si Visarta , 13 Mai 2018

1. CVG, foto oficiala

 

 

 

Articolul precedentProtejat: Le grand concours GEIPI-Polytech (9 mai 2018)
Articolul următorProtejat: Radouane Lakdim, în jocul de-a Carcassonne!
My name is GHEORGHIU CLAUDIU VICTOR and I was born in October 1967 in Bucharest. In 1998 I took the master degree at University from Bucharest , the Faculty of History- universal old history section- with theme (Constantine the Great and Christianity) at professor LIGIA BARZU. In 1991 I graduated Art School , Painting section, with TITU DRAGUTESCU. I painted sacred pictures from 1990, in technique tempera or tempera with egg on wood. In the period 2004-2016, I had the honor to have the encouragements, the advices, the friendship of the Master PAUL GHERASIM(1925-2016), my mentor, the founder of the "Prolog" group. During the period 1992-1994 I was artistic advisor at Coleus contemporary art gallery . I am titular member of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration - AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania from April 17, 2019, admitted by contest, as well as I was trainee member during the period 2016-2019, admitted by contest. I was member in Plastic Background(FP) belong Visual Artists’ Union from Romania(UAP) from 7th of December 2000, admitted by contest. From 25th of May 2015 I was elected Media advisor of the Steering Committee of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration : AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania. From 2014 I am member Visarta( from March 31, 2017, I was elected in the Steering Committee of Visarta, during the period 2017-2022), the Romanian Visual Arts Copyright Collecting Society. I had 4 Personal Exhibitions with sacred art, organized by UAP from Romania- Visual Artists’ Union from Romania, in Bucharest (2001, 2003, 2004 at ArTei Gallery, 2007 at Galateea Gallery), also another two at Silva Gallery in Busteni(2007-2008), Sabion Gallery in Bucharest(2019, together with Cristina Georgescu). I had also 2 Personal Exhibitions in Italy : I was Honor Guest, representing Romania, with sacred art, June 2003 at Pisa and in October 2006 ”The icons, sacred pictures in contemporary world” at Viadana(Mantua). I won some prizes in Italy and I participated, admitted by contest, at some art fairs and international exhibitions around the world, representing Romania: most of them in Italy(Pompeii, Pisa, Turin, Milan, Reggio Emilia, Bari, Viadana, Mantua), but also in France, Germany, Greece, Japan, Peru, South Korea, Switzerland; in secondary also I am cultural journalist: from May 2015 to January 2016 I was Contributing Editor at Culture (Fine Arts, Exhibitions, History, Religion) at the newspaper Jurnalul Bucureştiului. From 17th of January 2016 I was advanced Senior Editor at the same newspaper, which has been called since April 2020 the Jurnalul Bucureştiului ,,Le Petit Parisien”, with a different leadership and a different format. From 1st of November 2015 to 31st of December 2016 I was Contributing Editor and Thematic Advisor at News Agency Lacasuri Ortodoxe and Press service LO News. From 1st of January 2016 I am Senior Editor of the Intell News(Global news, press and event analysis) and coordinator of the Culture pages (in Romanian and English, named Intell News Romania). From May 3, 2019, I am also publisher commentator at the newspaper Ultima Oră.