Acasă Rubrică de Claudiu Victor Gheorghiu La pas prin galeriile bucureștene: recomandările lunii august pe simezele Capitalei

La pas prin galeriile bucureștene: recomandările lunii august pe simezele Capitalei

Articolul face parte din ciclul ”La pas prin galeriile bucureștene”, rubrică înființată de mine și consacrată deja, din luna mai 2015, în ziarul Jurnalul Bucureștiului, pe care o regăsiţi de acum în noul ziar Jurnalul Bucureştiului („Le Petit Parisien”).

Palatul CEC (fragment), București, Calea Victoriei nr. 13, fotografie de Claudiu Victor Gheorghiu, iunie 2016

Articolul face parte din ciclul ”La pas prin galeriile bucureștene”, rubrică înființată de mine și consacrată deja, din luna mai 2015, în ziarul Jurnalul Bucureștiului, pe care o regăsiţi de acum în noul ziar Jurnalul Bucureştiului („Le Petit Parisien”).

A se vedea și : Supliment-cultural, la-pas-prin-galeriile-bucurestene

Galeria Romană: ”Lumina vine de la Răsăritul Cel de Sus” – Horea Paştina

Notă: cele 3 organe de presă pentru care scriu sunt parteneri media ai Galeriei Romană (Jurnalul Bucureştiului şi Intell News din 2016, Ultima Oră din 2019).

Comunicat de presă: “Fericit poporul care cunoaște strigăt de bucurie. Ascult și privesc. Lumina. Bunavestire. Bunavestire cea de toate zilele. Lumina vine de la Răsăritul Cel de Sus. Schimbarea la față. Cerșesc. Cer cer. Cer cerul. Bine este nouă să fim aici. Străin sunt eu pe pământ. Cană fără toartă.” (Horea Paştina).

Galeria Romană doreşte să se bucure din nou, împreună cu dumneavoastră, de găzduirea expoziţiei: “Lumina vine de la Răsăritul Cel de Sus”, autor Horea Paştina, în perioada 10 august – 8 septembrie 2020.

Încercând să evităm pe cât posibil situaţia neplăcută cauzată de noul Coronavirus, expoziţia se deschide fără vernisaj.

Programul de vizitare: luni-vineri: 10:00-18:00, sâmbătă: 10:00-15:00.

Partener: Catena pentru artă.

Parteneri media: Evenimentul Zilei, Senso Tv, Jurnalul Bucureştiului “Le Petit Parisien”, Intell News, Modernism, Ultima Oră, Agenţia pentru carte.

Despre expoziţie un articol din ziarul Ultima Oră: „Lumina vine de la Răsăritul Cel de Sus” – Horea Paştina la Galeria Romană, 7 august 2020,  lumina-vine-de-la-rasaritul-cel-de-sus-horea-pastina-la-galeria-romana/ 

Muzeul Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti”: expoziția “Artă și Tradiție 2020”

Notă: acest eveniment îl promovez datorită faptului că Jurnalul Bucureştiului “Le Petit Parisien” şi Intell News sunt parteneri media al Muzeului Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti” din martie 2016.

Fragment din comunicatul de presă: Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” împreună cu Galeria ArhivaDeArtă vă invită să luați parte la expoziția “Artă și Tradiție 2020”,  ce va avea loc în perioada 11 august – 6 septembrie 2020, în incinta muzeului.

Expoziția celor 71 de artiști contemporani cuprinde în jur de 180 de lucrări de grafică, desen, pictură și sculptură. Curator al expozitiei Artă și Tradiție 2020 este Pavel Şuşară, critic de artă, care ne asigură că nu este ușor să pictezi fie un peisaj, portret sau natură statică, ci este de-a dreptul o aventură. Tranparențele caligrafice din acuarele, avalanșele nabiste ale culorii și toată acea dezinvoltură indescriptibilă atât de specifică, alături de grafismul artistului, poartă o indiscutabilă amprentă personală, fie că amintesc formule preexistente, fie că sunt lucrări cromatice aproape obiective, dincolo de orice model și autor.

Vernisajul expoziției a avut loc marți,11 august, la Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”, Șoseaua Kiseleff 28-30, București, sector 1.

Mai multe detalii: Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” tel 021 317 91 03

Muzeul Național al Țăranului Român: “De la grădină la iconostas”- Horia Bernea

Fragment din comunicatul de presă: Asociația Eleon din Alba Iulia, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român, vă așteaptă miercuri, 12 august, de la ora 18.00, la Sala „Irina Nicolau”, la vernisajul expoziției Horia Bernea: de la grădină la iconostas. Expoziția comemorează 20 de ani de la moartea artistului.

De la grădină la iconostas, Horia Bernea, așa cum el însuși afirma, a căutat dialogul, colaborarea cu Dumnezeu. După ce a parcurs o etapă conceptualistă, abstractă, Horia Bernea s-a întors gradual spre arta figurativă, măsurându-și forțele, uriașe, cu „supunerea la dat”. A abordat genuri și teme consacrate, și-a impus sieși limite în pictură și a perseverat în a se apropia de resorturile ultime ale lumii ce ne înconjoară, cu instrumentele unui pictor care nu a negat nici arta contemporană, nici tradiția. Înnoirea neîncetată a căutării l-a situat permanent în preajma tainei acestei lumi. A considerat arta nu un scop în sine, ci un ajutor în supraviețuirea spirituală, iar împărtășirea bucuriilor pe care le-a trăit în drumul său către adevăr a numit-o mărturisire.

Efortul său integrator în plan artistic a stat sub semnul crucii, pe care a recunoscut-o, cu neîncetată uimire, în toate. Prin expoziția „Crucea”, a marcat înființarea Muzeului Țăranului Român, punând în lumină credința creștină ca fundament al civilizației satului românesc și importanța crucii ca reper în contemporaneitate. Cu delicatețe, ascuțit discernământ și gust desăvârșit, a așezat și expoziția permanentă a Muzeului, în care a aprins, ca o flacără pâlpâitoare, așa cum și-a dorit, amintirea spiritualității țăranului român. Muzeologia, ca și pictura lui Horia Bernea, s-a dorit a fi o lucrare teandrică, ce invită, nu obligă, la împărtășirea bucuriei pe drumul cunoașterii.

Expoziția este organizată de Asociația Eleon din Alba Iulia, cu sprijinul Muzeului Național al Țăranului Român și în parteneriat cu Muzeul Național de Artă Contemporană. Majoritatea lucrărilor au fost puse la dispoziție prin bunăvoința colecționarilor dr. Sorin Costina, Daniel și Roxana Ghiuruțan și Doina și Constantin Xifta.

Expoziția va face parte din evenimentul Zilele Muzeului Țăranului care, anul acesta, va avea loc în perioada 10 – 20 septembrie 2020.

Galeria Căminul Artei:  “Ab initio” de Bianca-Andreea Constantin

Notă: această expoziție o promovez datorită faptului că este prima personală a tinerei artiste Constantin  Bianca-Andreea(n.18.07.1995, București), înțeleg bine emoțiile, pentru că fix acum 19 ani, tot în luna august, dar a anului 2001, am avut și eu aceleași trăiri, la prima personală cu artă religioasă, organizată de  Uniunea Artiștilor Plastici din România. Bonus este faptul că  Bianca-Andreea Constantin  a fost șefă de promoție la licență în 2017, respectiv master  în 2019 la  UNARTE: Universitatea Naţională de Arte București. Bianca-Andreea Constantin este de asemenea din aprilie 2018 student-doctorand Arte Vizuale la Școala Doctorală a UNARTE, precum și membru stagiar al filialei Pictură București a Uniunea Artiștilor Plastici din România.

Comunicat de presă: Uniunea Artiștilor Plastici din România și filiala Pictură București vă invită la  deschiderea expoziției personale a artistei Bianca-Andreea Constantin, intitulată“Ab initio”.

Vernisajul expoziției va avea loc marți, 18 august, ora 18:00, la galeria Căminul Artei/ Centrul Artelor Vizuale,  str. Biserica Enei, nr. 16, București. Va prezenta demersul artistic criticul de artă Marius Tița.

Expoziția se poate vizita în perioada 18-31 august 2020, zilnic, în intervalul orar 11:00-19:00.

 

Galeria Simeza: expoziţie personală Puiu Costachi Dumitraș

 

Se va deschide luni, 17 august 2020, ora 18:00, cu respectarea legislației actuale privind accesul în spațiile publice închise, expoziția personală de pictură-tehnică mixtă- obiect, cu lucrări semnate de artistul Puiu Costachi Dumitraș, la galeria Simeza a Uniunii Artiștilor Plastici din România. Pe plastician l-am prezentat de mai multe ori cititorilor ziarului.

Partener media: ziarul  Jurnalul Bucureştiului “Le Petit Parisien”

Expoziţia poate fi vizitată la galeria Simeza, în perioada 17-31 august 2020, adresa: Bdul Magheru nr. 20, sector 1, București.

Puiu Costachi Dumitraș(n. 1958) este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Pictură București.

 

“Prin lucrările mele, am încercat să surprind câteva momente și stări ale actorului Anthony Hopkins, interpretări realizate cu maximă rigurozitate, spre perfecțiune absolută. Prin personajele sale, a dat filmelor o nouă conotație, punându-și amprenta pe roluri memorabile, nici un alt actor, până la el, neajungând la o așa trăire interpretativă. El se confundă cu Picasso sau cu Hanibal Lecter, personaje pe care le face de neuitat, datorită înaltei sale creații actoricești. Actorul se transformă într-un magician printr-o interpretare genială, folosind o tehnică dusă la superlativ. Anthony Hopkins tinde spre forța de neatins a îngerilor culturali, purtați pe aripa inspirației divine. În acest sens, i-am dat găzduire pe Insula Paradiziacă, laitmotiv al lucrărilor mele din ultimii ani, căci unde îi stătea mai frumos, unui așa actor, unei așa creații.”

Puiu Costachi Dumitraș

 

 

 

Galeria Simeza: expoziţie de pictură Liviu Ungureanu

 

Se va deschide luni, 17 august 2020, ora 18:00, cu respectarea legislației actuale privind accesul în spațiile publice închise, expoziția personală de pictură, cu lucrări semnate de artistul Liviu Ungureanu, la galeria Simeza a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Expoziţia poate fi vizitată la galeria Simeza, în perioada 17-31 august 2020, adresa: Bdul Magheru nr. 20, sector 1, București.

Liviu Ungureanu este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

 

 

 

 

Grupaj pentru ziarul Jurnalul Bucureştiului „Le Petit Parisien”  de: Claudiu Victor Gheorghiu, artist vizual, afilieri: membru titular Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România: AFAPRR, totodată consilier media și al CD al AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România și membru al Consiliului Director al Visarta –Societate de gestiune colectivă a drepturilor de autor în domeniul artelor vizual);  în subsidiar jurnalist cultural: Senior Editor al agenției de presă Intell News şi coordonator al paginilor de cultură (în limbile română şi engleză Intell News Romania), Senior Editor al ziarului Jurnalul Bucurestiului, publicist comentator al ziarului Ultima Oră, 12 august 2020

Claudiu Victor Gheorghiu, artist vizual, afilieri: membru titular Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România : AFAPRR, totodată consilier media și al CD al AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România și membru al Consiliului Director al Visarta-Societate de gestiune colectivă a drepturilor de autor în domeniul artelor vizuale; în subsidiar jurnalist cultural: Senior Editor al agenției de presă Intell News şi coordonator al paginilor de cultură(în limbile română şi engleză Intell News Romania ), Senior Editor al ziarului Jurnalul Bucurestiului , publicist comentator al ziarului Ultima Oră