Acasă La pas prin galeriile bucurestene La pas prin galeriile bucureștene. Recomandările partenerului media Jurnalul Bucureştiului

La pas prin galeriile bucureștene. Recomandările partenerului media Jurnalul Bucureştiului

Articolul face parte din ciclul „La pas prin galeriile bucureștene”, rubrică înființată de mine și consacrată deja, din luna mai 2015, în Jurnalul Bucureştiului. Cele trei expoziţii sunt prezentate cronologic și au printre partenerii media Jurnalul Bucureştiului: expoziția „ Fine Art Vision” la Galeria Romană, expoziția „ArtMonkey” la Galeria Rotenberg-Uzunov, expoziția „ Egregorul feminității” de Rodica Benintendi la Muzeul Național al Literaturii Române. Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor, 9 iunie 2022

Palatul CEC (fragment), București, Calea Victoriei nr. 13, fotografie de Claudiu Victor Gheorghiu, iunie 2016

Articolul face parte din ciclul ,,La pas prin galeriile bucureștene”, rubrică înființată de mine și consacrată deja, din luna mai 2015, în Jurnalul Bucureştiului („Le Petit Parisien”). Cele trei expoziţii sunt prezentate cronologic și au printre partenerii media Jurnalul Bucureştiului.

Notă. A se vedea și Supliment cultural, La pas prin galeriile bucurestene (Rubrica lui Claudiu Victor Gheorghiu)

Expoziția de pictură si fotografie „ Fine Art Vision” la Galeria Romană

Notă. cele 3 organe de presă pentru care scriu sunt parteneri media ai Galeriei Romană (Jurnalul Bucureştiului şi IntellNews Romania din 2016, Ultima Oră din 2019).

Comunicat de presă 

„Fine Art Vision 20/22” este titlul expoziției care va fi deschisă publicului în București,  la Galeria Romană (Lascăr Catargiu nr.1, sector 1 )  în perioada 6 iunie – 6 iulie 2022. Vernisajul de deschidere al expoziției va avea loc în data de 7 iunie, începând cu ora 19:00.

Aflată la o a treia ediție, expoziția de pictură si fotografie „Fine Art Vision” prezintă publicului bucureștean lucrări de artă originală (picturi și fotografii) disponibile pentru vânzare. Sub același acoperiș sunt prezentate lucrări excepționale semnate de artiști consacrați sau artiști la început de drum din mediul artistic românesc si internațional.

„Fine Art Vision”  prezintă cinci colecții de artă decorativă, cu stiluri diferite, având ca numitor comun tehnica  „Giclée fine art print”. Această tehnică  este folosită de artiști, muzee și galerii pentru reproducerile digitale de înaltă calitate. Vă invităm să descoperiți „5 colecții – 5 vernisaje”

Expoziția organizată de studioul „Fine Art Imaging” cu sediul in București, Căderea Bastiliei nr. 12, este specializat în imprimare artistică și reproducere digitală de artă și numără 11 ani de experiență în Praga, Montreal și București. Expoziția „Fine Art Vision”  va fi deschisă în perioada 6 iunie–6 iulie 2022. Program de vizitare: luni-vineri: 10:00–18:00; sâmbătă: 10:00–15:00. Parteneri: Catena pentru Artă, Evenimentul Zilei, SensoTv, TVR1, Jurnalul Bucureştiului („Le Petit Parisien”), Intell News, Modernism, Agenția pentru Carte, Propagarta, Ultima Oră, Curatorial.

Afișul expoziției de pictură si fotografie „ Fine Art Vision” la Galeria Romană

Expoziția „ArtMonkey” la Galeria Rotenberg-Uzunov

Joi, 9 iunie 2022, la Galeria Rotenberg-Uzunov va avea loc deschiderea expoziției „ArtMonkey”. Jurnalul-Bucurestiului („Le Petit Parisien”) este partener media al galeriei și a reluat cu drag, după noiembrie 2020, prezentarea evenimentelor de la Galeria Rotenberg-Uzunov. Galeria este localizată în buricul Bucureștiului, lângă Ateneul Român, str. Constantin Esarcu nr. 1, coproprietari Mihail Rotenberg și Eduard Mircea Uzunov. Expoziția va fi deschisă în perioada 9–23 iunie 2022.

Comunicat de presă

Mă numesc Valera Hrishanin, porecla mea este ArtMonkey, probabil pentru că m-am născut în Anul Maimuței. Mi-a plăcut să joc baschet și visam să devin un sportiv celebru și un jucător de baschet celebru, dar destinul s-a încăpăţânat să-mi refuze acest vis. Am fost diagnosticat cu o boală neurologică, care m-a ţinut departe de orice activitate sportivă. Am trăit în depresie până când, tot destinul m-a făcut să visez. Am început din greșeală să desenez şi-am observat că inspiraţia şi mâna au devenit, treptat, mântuirea mea și un nou sens al vieții. Am continuat să mă dezvolt în artă și să cuceresc vârfurile, am participat la multe spectacole de talente ucrainene, am devenit câștigător la unul dintre ele, am participat și la emisiunea Românii au talent, unde am desenat cu ambele mâini în același timp două tablouri diferite. Toate acestea mi-au adus recunoaștere și popularitate. Lucrările mele s-au născut într-un atelier de lângă casa mea din Ucraina, dar, după 24 februarie, încă de la începutul războiului, am fost nevoit să-mi părăsesc țara. Nu am avut timp să iau nimic cu mine, doar amintiri şi-o carte veche. Pe paginile căreia am început să desenez. Așa s-au născut noile mele lucrări și m-am bucurat, că, în ciuda războiului, mi-am vândut picturile și am trimis o parte din bani familiei și prietenilor care au rămas în Ucraina. Am reușit să-mi trimit lucrările de artă din Ucraina în România, așa că îmi voi putea deschide expoziția personală, dar principalele lucrări vor fi cele pe care le-am creat pe foi dintr-o carte veche, când trăiam într-un hotel din București“.

Aceasta este, pe scurt, în cuvintele mele dar trăirile lui, povestea lui Valera HrishaninArtMonkey. Dar povestea lui pe paginile de hârtie rupte din cărţi sau pe pânză, spune mult mai mult. Poartă în ea un vis de pace şi trădează nostalgia după o lume care astăzi nu mai există…

După ce a traversat greu, distanţa dintre o pandemie depresivă şi un război devastator, toată furia pe care o resimte sufletul său o revarsă în desene. Linii groase, apăsate, converg în câteva portrete: o femeie în culorile Ucrainei, o serie de patru tinere, în tușe negre, brăzdate de altele roșii – femeile agresate. Toate pe file rupte dintr-o carte şi lipite între ele cu scotch! Atât i-a lăsat războiul la îndemână să se exprime!

În desen îşi distilează emoţiile şi găseşte în artă forma perfectă de exprimare şi reflecţie asupra lumii în care, încă, trăieşte. Realitatea surprinsă în esenţa ei imuabilă sau în dinamica schimbărilor sociale e materia pe care-o transfigurează artistul. Se inspiră din scene şi întâmplări la care ajunge să fie martor. Monkey ne spune povestea lui despre războiul din vecinătate, într-o manieră atât de sinceră şi empatică, aşa cum doar artiştii autentici pot pune în aceeaşi ecuaţie, cu o asemenea forţă a trăirii, istoria şi suferinţa, adâncul omenesc şi sfidarea armelor. Un manifest de credinţă, că, dincolo de tragedie este speranţă, pentru că Dumnezeu nu-şi poate abandona creaţia!. Curator: Adina Rențea, Președinte ASAF

Afișul expoziției „ArtMonkey” la Galeria Rotenberg-Uzunov

Expoziția „ Egregorul feminității” de Rodica Benintendi la Muzeul Național al Literaturii Române

Comunicat de presă

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită marți, 21 iunie 2022, de la ora 19.00, la sediul din Calea Griviței nr. 64-66, la vernisajul expoziției semnate Rodica Benintendi, „Egregorul feminității”. Invitați: Mircia Dumitrescu, grafician și artist plastic, Ana Amelia Dincă, critic de artă, Claudiu Victor Gheorghiu, artist, jurnalist cultural, Senior Editor Jurnalul Bucureştiului.

Intermezzo muzical: Daria Crișan. Cu participarea extraordinară a sopranei Felicia Filip. Amfitrion: Loreta Popa. Expoziția va putea fi vizitată până la data de 2 iulie 2022.

Profesori remarcabili atât din România, cât și din Italia, unde și-a continuat studiile, i-au remarcat talentul și au convins-o că fără exercițiu, fără perseverență, acesta se poate disipa. Rodica Benintendi se află la a doua sa expoziție personală în România, după cea din mai 2016, la Centrul Cultural European pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” din București și alte câteva la care a muncit enorm la Monte Carlo, Dubai, Florența, Roma, Bergamo, Ibiza, Filipine. A avut, de asemenea, și expoziții colective în Emiratele Arabe Unite, Japonia și Italia.

Sensibilitatea, crede artista, ne oferă posibilitatea să explorăm mai intens lumea fără cenzură, măşti şi alte convenienţe moderne. Sensibilitatea ne permite să trăim emoţia la un altfel de nivel, să simţim bucurie, dar şi tristeţe, durere, dar şi plăcere. Fiecare dintre cei care vor fi prezenți la vernisaj vor avea răgazul să vadă și să simtă resortul care a propulsat-o pe Rodica Benintendi în crearea fiecărei lucrări. Chiar dacă nu va fi pe placul tuturor, un lucru pe care și l-a asumat, artista Rodica Benintendi invită privitorii să se conecteze la Egregorul feminității.

„Pragmatismul timpurilor noastre pare a înlocui apelul spre înțelepciune, de care fiecare suflet are atâta nevoie, cu o meschină îndoctrinare legată de cum ar trebui să renunțăm la aripile noastre și să ne mulțumim cu mize ce ne dezmint potențialul, focul și viziunea. Îndrăznesc să cred că singura noastră speranță sălășluiește în puterea de a ne retrage din raza acestui discurs și de a privi înăuntrul nostru. Odată ce conștientizăm faptul că acolo găsim oportunități, putem spera că suntem resortul oricărei evoluții și putem străluci cu adevărat. Invitația de a observa Egregorul feminității nu înseamnă nimic altceva decât o invitație spre trezirea autentică. Egregorul este o structură energetic-informațională care unește și sincronizează acțiunile oamenilor pentru a atinge un obiectiv specific. Vă invit la redescoperirea potențialului creator, la o călătorie în lumea interioar”, afirmă Rodica Benintendi.

Expoziția Rodicăi Benintendi este o pledoarie pentru reîntoarcerea la feminitate, la armonie și echilibru, o acceptare necondiționată a emoțiilor și dorințelor noastre autentice. Pentru artistă, feminitatea înseamnă creativitate, eleganță, seducție, blândețe și compasiune. Vă așteptăm cu drag!

Afișul expoziției „ Egregorul feminității” de Rodica Benintendi la Muzeul Național al Literaturii Române

Grupaj realizat pentru  Jurnalul Bucureştiului („Le Petit Parisien”) de Claudiu Victor Gheorghiu, artist vizual, afilieri: membru titular Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România (AFAPRR), consilier media și al CD al AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România și membru Visarta; în subsidiar jurnalist cultural: Senior Editor al platformelor de presă IntellNews Romania  şi Jurnalul Bucurestiului, publicist comentator al ziarului Ultima Oră, 9 iunie 2022

Gheorghiu Claudiu – Victor, Artist vizual, Senior Editor J-B

Nota redacției

Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor Jurnalul Bucureştiului(„Le Petit Parisien”)

 

Articolul precedentProfesorul Doru Pop de la UBBC (Universitatea Babeș – Bolyai) din Cluj – Napoca: „Din Manualul de romgleză: Cum se împute limba sau despre mirodenii cu duhoare englezească”
Articolul următorCoxartroza. Ce este și cum se tratează. Interviu cu Dr. Gabriel Ștefănescu
My name is Claudiu Victor Gheorghiu and I was born in October 1967 in Bucharest. In 1998 I took the master degree at University from Bucharest , the Faculty of History- universal old history section- with theme (Constantine the Great and Christianity) at professor LIGIA BARZU. In 1991 I graduated Art School , Painting section, with TITU DRAGUTESCU. I painted sacred pictures from 1990, in technique tempera or tempera with egg on wood. In the period 2004-2016, I had the honor to have the encouragements, the advices, the friendship of the Master PAUL GHERASIM(1925-2016), my mentor, the founder of the "Prolog" group. During the period 1992-1994 I was artistic advisor at Coleus contemporary art gallery . I am titular member of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration - AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania from April 17, 2019, admitted by contest, as well as I was trainee member during the period 2016-2019, admitted by contest. I was member in Plastic Background(FP) belong Visual Artists’ Union from Romania(UAP) from 7th of December 2000, admitted by contest. From 25th of May 2015 I was elected Media advisor of the Steering Committee of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration : AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania. From 2014 I am member Visarta( from March 31, 2017, I was elected in the Steering Committee of Visarta, during the period 2017-2022), the Romanian Visual Arts Copyright Collecting Society. I had 4 Personal Exhibitions with sacred art, organized by UAP from Romania- Visual Artists’ Union from Romania, in Bucharest (2001, 2003, 2004 at ArTei Gallery, 2007 at Galateea Gallery), also another two at Silva Gallery in Busteni(2007-2008), Sabion Gallery in Bucharest(2019, together with Cristina Georgescu). I had also 2 Personal Exhibitions in Italy : I was Honor Guest, representing Romania, with sacred art, June 2003 at Pisa and in October 2006 ”The icons, sacred pictures in contemporary world” at Viadana(Mantua). I won some prizes in Italy and I participated, admitted by contest, at some art fairs and international exhibitions around the world, representing Romania: most of them in Italy(Pompeii, Pisa, Turin, Milan, Reggio Emilia, Bari, Viadana, Mantua), but also in France, Germany, Greece, Japan, Peru, South Korea, Switzerland; in secondary also I am cultural journalist: from May 2015 to January 2016 I was Contributing Editor at Culture (Fine Arts, Exhibitions, History, Religion) at the newspaper Jurnalul Bucureştiului. From 17th of January 2016 I was advanced Senior Editor at the same newspaper, which has been called since April 2020 the Jurnalul Bucureştiului ,,Le Petit Parisien”, with a different leadership and a different format. From 1st of November 2015 to 31st of December 2016 I was Contributing Editor and Thematic Advisor at News Agency Lacasuri Ortodoxe and Press service LO News. From 1st of January 2016 I am Senior Editor of the Intell News(Global news, press and event analysis) and coordinator of the Culture pages (in Romanian and English, named Intell News Romania). From May 3, 2019, I am also publisher commentator at the newspaper Ultima Oră.