Acasă Rubrică de Claudiu Victor Gheorghiu La pas prin galeriile bucureștene: recomandările ziarului Jurnalul Bucureștiului „Le Petit Parisien”

La pas prin galeriile bucureștene: recomandările ziarului Jurnalul Bucureștiului „Le Petit Parisien”

Articolul face parte din ciclul ”La pas prin galeriile bucureștene”, rubrică înființată de mine și consacrată deja, din luna mai 2015, în ziarul Jurnalul Bucureștiului, pe care o regăsiţi de acum în noul ziar Jurnalul Bucureștiului "Le Petit Parisien". Acesta este primul articol din cadrul ei, dedicat mai multor expoziții unde ziarul este partener media, după declanșarea pandemiei Covid-19, în luna martie 2020.

Palatul CEC (fragment), București, Calea Victoriei nr. 13, fotografie de Claudiu Victor Gheorghiu, iunie 2016

Articolul face parte din ciclul „La pas prin galeriile bucureștene”, rubrică înființată de mine și consacrată deja, din luna mai 2015, în ziarul Jurnalul Bucureștiului, pe care o regăsiţi de acum în noul ziar Jurnalul Bucureştiului („Le Petit Parisien”).  Acesta este primul articol din cadrul ei,  dedicat mai multor  expoziții unde ziarul este partener media,  după declanșarea pandemiei Covid-19, în luna martie 2020.

Expoziţia: „Piatră şi Lumină” și lansarea cărţii „Anonimul învăţat” de Paul Gherasim la galeria Romană

Notă: cele 3 organe de presă pentru care scriu sunt parteneri media ai Galeriei Romană (Jurnalul Bucureştiului  „Le Petit Parisien”) şi Intell News din 2016, Ultima Oră din 2019).

Comunicat de presă

Piatra despre lumină vorbeşte: Dacă nu vor striga ei, vor striga pietrele (Luca 19, 40.)

Lumina din piatră vorbeşte: „Tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi biserica mea!” (Matei 16, 18.) Este postul Sfinţilor Apostoli (Mihai Sârbulescu).

În această perioadă complicată, plină de incertitudini, Galeria Romană are plăcerea de a vă dărui o nouă expoziţie intitulată: „Piatră şi Lumină”.

Am găsit de cuviinţă să alăturăm în această expoziţie doi mari artişti ai artei contemporane româneşti: Paul Gherasim şi Vasile Gorduz. Invitată: Silvia Radu.

Vernisajul expoziţiei şi, totodată,  lansarea cărţiiAnonimul învăţat”, autor Paul Gherasim, sub îngrijirea domnului Ion Grigorescu, vor avea loc luni, 29 iun 2020, ora 19:00, în curtea exterioară a Galeriei Romană, respectând  distanţa socială. Purtarea măştii de protecţie este obligatorie.

Luni, 29 iunie 2020, vernisaj, dar și lansarea cărții „Anonimul învățat” a maestrului Paul Gherasim. Un eveniment 2 în 1 la galeria Romană!În deschidere va vorbi dl. Sever Voinescu, redactor şef la revista Dilema Veche.

Expoziţia este deschisă în perioada 29 iunie – 31 iulie 2020.

Program: luni-vineri: 10:00-18:00; sâmbătă: 10:00-15:00.

Partener: Catena pentru artă;

Parteneri media: Evenimentul Zilei, Senso TV, Jurnalul Bucureştiului „Le Petit Parisien”, Intell News, Modernism, Agenţia pentru carte, Ultima Oră.

Despre expoziţie un articol din ziarul Ultima Oră: Vernisaj expoziţie „Piatră şi Lumină” – Paul Gherasim & Vasile Gorduz și Lansare carte „Anonimul învăţat”, autor Paul Gherasim. Publicat: luni, 22 iunie 2020, vernisaj-expozitie-piatra-si-lumina-paul-gherasim-vasile-gorduz-si-lansare-carte-anonimul-invatat-autor-paul-gherasim/

Afișul expoziţiei

Expoziție de artă și obiect dedicată Zilei Universale a Iei „T.I.! Culoare și poveste de iubire”  la galeria Rotenberg – Uzunov

Ziarul Jurnalul Bucureştiului „Le Petit Parisien” are plăcerea să fie partener media al galeriei Rotenberg-Uzunov.

În perioada 30 iunie -15 iulie 2020, galeria Rotenberg-Uzunov va găzdui expoziţia de artă și obiect dedicată Zilei Universale a Iei,  intitulată  “ T.I.! Culoare și poveste de iubire”  Vernisajul va avea loc  pe 30 iunie 2020,  ora 18:00.

Comunicat de presă:

Sărbătorită în ţara noastră, dar şi în comunităţile româneşti din întreaga lume la data de 24 iunie, intrată în programul anual al muzeelor şi instituţiilor culturale din ţară şi străinătate, Ziua Internaţională a Iei reprezintă cadrul perfect pentru deschiderea expoziţiei T.I.! – Culoare și poveste de iubire, o expoziţie de artă şi obiect, purtând semnătura artistei Teli Iacşa (Teofilia Juravle). Un nou proiect de suflet,  marca Rotenberg-Uzunov Art Gallery!

Acronimul T.I.! nu înseamnă doar iniţialele numelui său. El poartă un simbol mult mai profund, aproape magic! Două cuvinte, pe care fiecare dintre noi am dorit să le auzim cel puţin o dată în viaţă! T.I.! înseamnă Te iubesc!

Ca o declaraţie niciodată sfârşită, de dragoste pentru oameni şi artă, exprimată cel mai adesea prin universul ei artistic, plin de bucurie și lumină, plin de culoare și poveste. Fiecare dintre cele 15 lucrări de pe simeza Galeriei  Rotenberg-Uzunov,  reprezintă trăirea unei poveşti din viaţa sa reală. Fie că sunt picturi pe sticlă sau realizate în tehnica colajului, ele ilustrează o parte din sufletul artistei, descifrat, uneori, doar cu ajutorul limbajului vizual plastic.

Iar crezul ei  artistic ne îndrumă paşii,  şi sufletul către un tot al universului: „Ne-am născut şi trăim fără instrucţiuni de folosire a vieţii noastre. Azi, eu mă ghidez după semne: după semnele cusute de strămoşii noştri, energie veche, misterios simbolizată în costumele pe care le purtau, după semnele(cicatricele) ce mi-au rămas de la durerile din suflet, după semnele ce le dau cei pe care îi întâlnesc, după semnele ce Dumnezeu mi le trimite pentru a-mi urma calea’’.

Tema predilectă a creaţiei sale de până acum îşi are rădăcinile în arta populară românească, în care se îmbină armonios moștenirea artistică a omului simplu cu meşteşugul cultivat al artistului plastic.

Prin valorificarea elementelor tradiționale  româneşti, creaţia lui Teli Iacşa capătă virtuțile unei creații autentice valoroase, în care se oglindesc simțul pentru frumos, manifestat în egală măsură de proporțiile armonioase, dar şi de contrastante simetrii şi asimetrii, de eleganța sobră a punctului şi liniilor, ca forme elaborate ale limbajului plastic. Delicatele juxtapuneri ale bucăţilor de material sau broderie, inserate în zona reprezentărilor plastice, conferă lucrărilor prezente în expoziţie un echilibru între arta plastică şi cea decorativă.

Lucrările sale conţin elemente de cultură materială și spirituală, cu un rol bine definit în realizarea echilibrului dintre tradiţie şi inovaţie. Printr-o neîntreruptă şi surprinzătoare cromatică şi tehnică a decorării, cele 15 lucrări din expoziţie, conservă tradiţia, bunul gust şi unicitatea unui artist a cărei identitate spirituală aspiră spre către înţelegerea izvorului  veşnic al tuturor lucrurilor.

Text şi curatoriat : Adina Rențea  

Afișul expoziţiei.

Expoziția colectivă „Culoarea aerului“ la  Muzeul Național al Țăranului Român

Notă: cele 3 organe de presă pentru care scriu sunt parteneri media pentru această expoziție: Jurnalul Bucureştiului „Le Petit Parisien”, Intell News,  Ultima Oră.

Comunicat de presă: Culoarea aerului,  1 – 15 iulie 2020, Sala Acvariu, Muzeul Național al Țăranului Român

Muzeul Național al Țăranului Român găzduiește în perioada   1  – 15 iulie 2020, în Sala    Acvariu, expoziția colectivă Culoarea aerului, ce reunește lucrările de pictură ale artiștilor Bogdana Contraș, Cornelia Gherlan, Adriana Vasile, Eugen Iovan și sculpturile invitatului lor, reputatul artist  Aurel Contraș. Curatorul expoziției este criticul  de artă  Mădălina Mirea.

Vernisajul va avea  loc miercuri, 1 iulie, ora 18.

Vă așteptăm atât la eveniment, cât și pe durata expoziției 1- 15 iulie 2020, de marți până    duminică, între orele 10-18. Cinci artiști plastici ne invită la primul vernisaj din restul vieții noastre, atât de atlfel și totuși atât de asemănătoare cu ce am trăit până acum. Culoarea aerului este un demers liniștitor și recuperator, în proporții egale, de care aveam o uriașă nevoie.

Simezele generoase ale Sălii Acvariu, de la Muzeul Național al Țăranului Român adună, în luna iulie a acestui an – pe care îl vom ține minte cu toții – cinci destine artistice individuale din generații diferite, pe care le leagă gestul ferm, curajos, expresia calmă și rafinată și un caracter narativ implicit, pe care fiecare îl privilegiază în lucrările sale.

Cornelia Gherlan ne propune structuri îndrăznețe, volume care își cer imperios dreptul la viață, amintind de sinele nostru tensionat, dedublat, modelat din contraste cromatice fără cusur.

Eugen Iovan mână privitorul la ape adânci, pe malul cărora șezum și plânsăm, într-o suprapunere de tușe deopotrivă subtile și nervoase, creând o atmosferă de indicibilă grație.

Bogdana Contraș inserează, curajos, elemente grafice insolite, în compoziții limpezi, în care volumele ferme sunt concurate de fragile elemente vegetale, picurând liniște în sufletul nostru însetat de bine, adevăr și frumos.

Adriana Vasile descrie pe pânză singurătatea noastră, cea de toate zilele și ne ia părtași la neliniștea ei, creată prin elementele grafice cu o acută prezență, revizitând trecutul, privind spre un viitor incert.

Aurel Contraș, cu obiectele sale aproape sacre, conferă întregului un aer înalt, cvasi-mistic, vibrant, precum culoarea aerului însuși, în pragul eruperii unui vulcan.

Cinci oameni simpli și vii, cu infinite neliniști și căutări, ne extrag, pentru câteva clipe, din liniștea ce s-a așternut în jur, mai înfricoșătoare decât agitația infinită, care o preceda. Faceți-vă acest dar și zăboviți în Acvariu, de dragul sutelor de ani pe care i-am petrecut, cu toții, în preajma operelor de artă. Vă garantez că nu veți regreta.

Mădălina Mirea, iulie, 2020

Afișul expoziţiei

Grupaj pentru ziarul Jurnalul Bucureştiului „Le Petit Parisien”  de: Claudiu Victor Gheorghiu, artist vizual, afilieri: membru titular Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România: AFAPRR, totodată consilier media și al CD al AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România și membru al Consiliului Director al Visarta (Societate de gestiune colectivă a drepturilor de autor în domeniul artelor vizuale);  în subsidiar jurnalist cultural: Senior Editor al agenției de presă Intell News şi coordonator al paginilor de cultură (în limbile română şi engleză Intell News Romania), Senior Editor al ziarului Jurnalul Bucurestiului, publicist comentator al ziarului Ultima Oră, 26 iunie 2020

Claudiu Victor Gheorghiu, artist vizual, afilieri: membru titular Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România: AFAPRR, totodată consilier media și al CD al AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România și membru al Consiliului Director al Visarta-Societate de gestiune colectivă a drepturilor de autor în domeniul artelor vizuale; în subsidiar jurnalist cultural: Senior Editor al agenției de presă Intell News şi coordonator al paginilor de cultură(în limbile română şi engleză Intell News Romania ), Senior Editor al ziarului Jurnalul Bucurestiului , publicist comentator al ziarului Ultima Oră

Articolul precedent„Incontri Urbani” la Galeria Occidentului
Articolul următorUmor cu caricaturistul Matei Mihai (MM)
My name is GHEORGHIU CLAUDIU VICTOR and I was born in October 1967 in Bucharest. In 1998 I took the master degree at University from Bucharest , the Faculty of History- universal old history section- with theme (CONSTANTIN the GREAT and CHRISTIANITY) at professor LIGIA BARZU. In 1991 I graduated Art School , PAINTING section with TITU DRAGUTESCU. I painted sacred pictures from 1990.I paint in technique tempera or tempera with egg on wood. During the period 1992-1994 I was managership at COLEUS modern art gallery . I am titular member of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration : AFAPRR of UAP from Romania: Romanian Fine Arts Union from April 17, 2019, admitted by contest, as well as I was trainee member during the period 2016-2019, admitted by contest. I was member in Plastic Background(FP) belong Romanian Fine Arts Union (UAP) from 7th of December 2000, admitted by contest. From 25th of May 2015 I was elected Media advisor of the Steering Committee of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration : AFAPRR of UAP from Romania: Romanian Fine Arts Union. From 2014 I am member VISARTA( from March 31, 2017, I was elected in the Steering Committee of Visarta, during the period 2017-2022), the Romanian Visual Arts Copyright Collecting Society. I have 4th Personal Exhibitions with sacred art organized by UAP from Romania- Romanian Fine Arts Union in Bucharest (2001,2003,2004 at ArTei Gallery, 2007 at Galateea Gallery) and another at Silva Gallery in Busteni(2007-2008). I have also 2 Personal Exhibitions in Italy : I was Honor Guest, representing Romania, with sacred art, June 2003 at Pisa and in October 2006 ”The ICONS, sacred pictures in contemporary world” at Viadana(Mantua). I won some prizes in Italy and I participated, admitted by contest, at some art fairs and international exhibitions around the world, representing Romania: most of them in Italy, but also in Bangladesh, France, Germany, Greece, Japan, Peru, South Korea, Switzerland. From May 2015 to January 2016 I was Contributing Editor at CULTURE (Fine Arts, Exhibitions, History, Religion) at the newspaper Jurnalul Bucurestiului. From 17th of January 2016 I was advanced Senior Editor at the same newspaper . From 1st of November 2015 to 31st of December 2016 I was Contributing Editor and Thematic Advisor at News Agency Lacasuri Ortodoxe and Press service LO News. From 1st of January 2016 I am Senior Editor at CULTURE at the Intell News: Global news, press and event analysis. From May 3, 2019, I am also publisher commentator at the newspaper Ultima Oră.