Acasă Arta La pas prin galeriile bucurestene: in septembrie pe simezele Capitalei

La pas prin galeriile bucurestene: in septembrie pe simezele Capitalei

Articolul face parte din ciclul ”La pas prin galeriile bucurestene”, rubrică infiintată de mine si consacrată deja, din luna Mai 2015, in ziarul Jurnalul Bucurestiului.

Palatul CEC(fragment), București, Calea Victoriei nr. 13, fotografie de Claudiu Victor Gheorghiu, iunie 2016

 

Articolul face parte din ciclul ”La pas prin galeriile bucurestene”, rubrică infiintată de mine si consacrată deja, din luna Mai 2015, in ziarul Jurnalul Bucurestiului.

 

Expoziţia “Intimitate”: Alexandru Mărginean la galeria Contemp

Ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă Intell News (al căror Senior Editor sunt) recomandă această expozitie, cele două trusturi de presă fiind totodată si parteneri media ai galeriei Contemp, incepând cu acest eveniment.

gal. CONTEMP sigla

 

logo-JB

sigla INTELL NEWS

 

Galeria Contemp mi-a suscitat interesul de la vernisajul expozitiei “Reverentia” , cu lucrări pe simeze semnate de ZuZu Caratănase, in luna iunie a acestui an. Este o galerie micută, dar cochetă, relativ ” proaspătă” pe piata de profil bucuresteană, cu trei proprietari docţi si simpatici: doamna Oana Maria Grazia, domnii Topik Beyer si Robert Ponovescu.

Vernisajul expozitiei “Intimitate” va avea loc miercuri, 12 septembrie 2018, ora 19, iar demersul artistic va fi prezentat de Mihai Plămădeală, critic de artă si curator al expozitiei.

Expoziția este deschisă în perioada 12 septembrie-3 octombrie 2018. Adresa galeriei Contemp: Strada George Vraca, nr. 7.

Alexandru Ioan Mărginean s-a născut in 1969 in Bucuresti. A absolvit Universitatea Natională de Arte Bucuresti UNARTE, iar in prezent este Lector univ. dr. la aceeasi universitate, la Facultatea de Arte Decorative si Design (FADD), departamentul Modă. Artistul este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Mihai Plămădeală, critic de artă si curator, despre expoziţia “Intimitate” :

La finalul anului 2017, deschideam expoziţia lui Alexandru Mărginean de la Academia Română, intitulată “Coincidentia Oppositorum”, proiect configurat pe baza unor lucrări realizate timp de un deceniu şi neexpuse public până la respectivul moment. Am punctat cu acea ocazie faptul că principalele lucrări expuse se vor impune drept capete de serie pentru proiecte viitoare. Expoziţia “Intimitate”, organizată la Galeria Contemp în 2018, este un prim pas distinct şi deopotrivă nuanţat al drumului început de artist anul trecut.

Dincolo de munca propriu-zisă, de etapele parcurse şi de interogaţiile plastice formulate, îl identificăm pe acelaşi Alexandru Mărginean; de fiecare dată acelaşi şi întotdeauna altul. Aria preocupărilor sale artistice este extrem de vastă. Nu există gen al picturii pe care acesta să nu îl fi abordat în mod sistematic. Dacă personala din 2016 reunea, de exemplu, lucrări cu predilecţie abstracte, în 2017, artistul a optat pentru un criteriu tematic, iară nu stilistic sau morfologic: valorile lumii antice greco-romane, ca punct de plecare al unui discurs care mizează pe unitate, fie ea a contrariilor.

La nivel pur descriptiv, “Coincidenţia Oppositorum” cuprindea lucrări de pictură, grafică, schiţe şi studii, toate abordând corpul, drapajul şi ornamentele arhitecturale. O parte dintre acestea fuseseră realizate la modul clasic, cu mijloace academice. Cele mai multe reprezentau însă interpretări cu grade variabile de libertate, în relaţie cu modelele clasice. Nudul ocupa rolul central în economia expunerii. Nuditatea a fost privită, în contextul acelui proiect, drept înveşmântare în propriile virtuţi sau trăsături de caracter a personajelor reprezentate.

În “Intimitate”, nudul joacă un alt rol, acela al sinelui, privit ca templu al sufletului. Relaţiile dintre formă şi conţinut, dintre senzualitate, frumuseţe şi profunzime, sau dintre a privi şi a vedea, fac obiectul provocării artistice a noii expoziţii, concepută deopotrivă ca poveste şi întreg.

În faţa nudurilor, privitorul este tentat să compare şi să evalueze, în relaţie cu propria sexualitate. Alexandru Mărginean se detaşează magistral de latura sexuală, biologică, sau socială în munca sa artistică. Este interesat, în schimb, de fragilitatea relaţiilor dintre material şi spiritual, de limbajul corpului, de gesturi identitare şi trăsături lăuntrice.

Artistul lucrează exclusiv după model, ceea ce înseamnă că în spatele fiecărui nud al său se ascunde o persoană reală. Definirea acesteia prin reprezentare vizuală se constituie în adevăr al meşteşugului, în sensul platonician de techne, aşa cum îl înţelege şi îl practică.

Dacă în grafică este interesat să înfăţişeze din cât mai puţine linii şi puncte, desigur, ca mijloc de exprimare, nu ca scop, în pictură marşează pe cartea cromaticii. Precum Tintoretto, nu îşi colorează picturile, ci mai degrabă şterge impurităţile de pe ele. Aceasta este direcţia în care îşi concentrează energia Alexandru Mărginean. Căutarea unei valori cromatice sau intensităţi poate face obiectul a numeroase experimente, unele dintre ele de sorginte alchimică.

În fine, dacă artistul îşi pune ştiinţa în linie şi talentul în culoare, cu siguranţă îşi ascunde sufletul în subiectele alese. Acestea nu ţin de naraţiune, ci de surprinderea momentului ideal pentru reprezentarea unei scene. Acel “atunci şi acolo” împrumutat din sesiunile de lucru cu modelele tinde să transceandă sursa iconografică sau chiar erminia.

Ritmurile create prin alternanţa dintre linie şi culoare, cald şi rece, clasic şi modern, citat vizual şi interpretare, sau academism şi romantism, nu fac altceva decât să valideze ideea că tot ceea ce este relevant se află dincolo de aparenţe.

Mihai Plămădeală, curator

 

Afis Alexandru Marginean CONTEMP

 

 

Expoziţia anuală a Ziarului Neconvenţional, editia a XVI-a, la Muzeul Național al Literaturii Române

Expoziţia anuală a Ziarului Neconvenţional, editia a XVI-a, s-a deschis pe 5 septembrie 2018, la Muzeul Național al Literaturii Române, la sediul său din Calea Griviței, nr. 64-66.

Expoziţia se poate vizita până în data de 20 septembrie 2018.

Expoziţia anuală a Ziarului Neconvenţional, vernisaj 5 septembrie 2018 , film de Claudiu Victor Gheorghiu

Expoziţia anuală a Ziarului Neconvenţional, vernisaj 5 septembrie 2018

Expoziţia anuală a Ziarului Neconvenţional, editia a XVI-a, s-a deschis ieri, 5 septembrie 2018, la Muzeul Național al Literaturii Române, la sediul său din Calea Griviței, nr. 64-66. Expoziţia se poate vizita până în data de 20 septembrie 2018. Expun artişti din diverse generaţii: Alma Redlinger, Paula Ribariu, Ştefan Pelmuş, Constantin Abăluţă, Mircea Barzuca, Lucian Ţăran, Sanda Butiu, Radu Comşa, Magda şi Bogdan Pelmuş, Brindusa Bontea, Irina Florescu, Alexandru Papuc, Ana Zoe Pop, Hugo Mărăcineanu. Evenimentul a fost prezentat de eminenta artistă Paula Ribariu(organizator) si Iolanda Malamen: poetă, proza­toare, cronicar de artă. O expozitie de tinută, unde expun oameni pe care-i apreciez ca artisti, cheia prezentei mele la vernisaj.Film de : Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor al paginii de Cultură a agentiei de presă Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului; afilieri: Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România : AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România si Visarta, 5-6 septembrie 2018Notă: Acest material video poate fi folosit de către terti, dar doar cu mentionarea explicită a sursei, exact asa cum procedez si eu in toate materialele de documentare. Multumesc.

Publicată de Jurnalul Bucurestiului pe Joi, 6 septembrie 2018

 

Expun artişti din diverse generaţii: Alma Redlinger, Paula Ribariu, Ştefan Pelmuş, Constantin Abăluţă, Mircea Barzuca, Lucian Ţăran, Sanda Butiu, Radu Comşa, Magda şi Bogdan Pelmuş, Brindusa Bontea, Irina Florescu, Alexandru Papuc, Ana Zoe Pop, Hugo Mărăcineanu. Evenimentul a fost prezentat de eminenta artistă Paula Ribariu(organizator) si Iolanda Malamen: poetă, prozatoare, cronicar de artă.

O expozitie de tinută, unde expun oameni pe care-i apreciez ca artisti, cheia prezentei mele la vernisaj.

 

Afis-Arta-a-ziarului-3-page-001-1143x1600

 

 

Expoziţia “ Contraste” a membrilor filialei Constanța 1 a UAP din România, galeria Căminul Artei(etaj)

Expoziția “ Contraste” s-a deschis pe 5 septembrie 2018, fiind organizată sub egida Uniunii Artiștilor Plastici din România. Pe simeze sunt expuse lucrări de pictură, sculptură, ceramică, grafică si tapiserie, realizate de membri filialei Constanța 1 a UAP din România( presedinte al filialei Florentin Sîrbu, totodată si curator al evenimentului).

La vernisaj au vorbit(printre altii) Luiza Barcan, istoric și critic de artă, precum si prof. Dr. Petru Lucaci, pictor, presedintele Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Expoziţia se poate vizita în perioada 5- 18 septembrie 2018, la galeria Centrul artelor vizuale-etaj (Căminul Artei), str. Biserica Enei 16, București.

 

afis fil. CTA 1 la C. Artei

 

Notă: De asemenea, despre alte 3 expozitii sub egida Uniunii Artiștilor Plastici din România puteti afla pe larg in articolul “Intell News in galeriile bucurestene: expozitii sub egida Uniunii Artiștilor Plastici din România”, din 4 septembrie 2018. „Intell News in galeriile bucurestene” este una dintre cele 3 rubrici realizate de mine pentru pagina de Cultură a agentiei de presă Intell News, dar nu in concurență, ci in comuniune cu ciclul ”La pas prin galeriile bucurestene”, rubrică infiintată de mine si deja consacrată, din luna Mai 2015, in ziarul Jurnalul Bucurestiului. Cele 3 evenimente sunt: expoziţia de arte decorative “ În Alb/În negru”, galeria Orizont, sub egida UAP – Filiala Arte Decorative București. Intell News si Jurnalul Bucurestiului sunt si parteneri media ; expoziția ” PATRIA între muguri și îngeri”, Rareş Pantea la galeria Simeza, sub egida Filialei Grafică Bucuresti a UAP din România ; expoziţia “ A fost odată în România” la galeria Căminul Artei(parter), artist Liciu Lucian si artist invitat Nicoleta Liciu Gribincea, sub egida UAP Filiala Pictură București.

Intell News in galeriile bucurestene: expozitii sub egida Uniunii Artiștilor Plastici din România

 

Expoziția de mozaic ,,Alegorie”, semnată de Raluca-Ioana Enăchescu

Comunicat de presă:

În perioada 13-25 septembrie 2018, Primăria Capitalei prin ARCUB organizeză la Hanul Gabroveni – Sala Arcelor, expoziția de mozaic ,,Alegorie”, semnată de Raluca-Ioana Enăchescu.

Născută în anul 1974 în București, absolventă în anul 2000 a Universității de Arhitectură și Urbanism ,,Ion Mincu’’ din București, specializarea Arhitectură, cu studii aprofundate de pian în perioada copilăriei (Școala de Muzică și Arte Plastice nr. 2, București), Raluca-Ioana Enăchescu și-a început activitatea în domeniul artelor plastice la sfârșitul anului 2014 în cadrul Școlii de Artă București, sub îndrumarea artistului plastic Elena Borundel. În ultimii patru ani a avut o intensă activitate artistică, atât pe plan creativ, cât și pe plan expozițional: prima expoziție personală în anul 2017, 3 expoziții de grup în Italia (Taranto, Pisa, Treviso), 22 expoziții de grup în București, 2 expoziții de grup în țară și 3 vernisaje în scop caritabil. Printre cele mai importante participări se numără: prima expoziție personală ,,Anotimpurile creației, căutări de început’’ (2017, Galeria Occidentului), Salonul Anual de Artă Plastică Religioasă și Restaurare (2018, Muzeul Național al Satului ,,Dimitrie Gusti”), Salonul de Artă Medievală (2017, Biblioteca Națională), ,,Masca și perla’’ (2018, Palatul Parlamentului) ,,Arta de a fura timpului o clipă’’ (2017, Galeria Romană), Salonul Național de Artă Plastică ,,Atitudini Contemporane’’ (2018,Galeria,,Victoria’’, Iași), Bienala Internațională de Artă ,,Arca di Noe” (2017, Castelul Aragonesse, Taranto, Italia), ,,Tendenze visivo dopo postmodernismo’’ (2018, GAMeC Galeria Arte Moderna a Pisa). Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România – Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare și al VISARTA. Despre activitatea ei artistică, au apărut articole în Curierul Național, Revista Independența Română și pe site-urile de specialitate. Este inclusă în volumul 8 al Enciclopediei Artiștilor Români Contemporani (2018 – Editura Arc 2000), precum și în cataloagele expozițiilor de grup la care a participat.

,,Sunt un artist complex, implicându-mă în arta decorativă, pictură, grafică, artă de inspirație religioasă, bijuterie hand made, fotografie, grafică digitală, publicistică, proiecte educaționale pentru școlari, etc. Am experimentat multiple tehnici de lucru (mozaic, traforarea lemnului, papier mache, țesut, colaj textil, vitraliu Tiffany, pictură și gravură pe sticlă, icoane pe sticlă, acuarelă, etc,), însă tehnica mea favorită rămâne cea a mozaicului, căruia îi imprim o decorativitate proprie; folosesc, piese de diferite forme, materiale și dimensiuni (intarsii de metal – cupru, elemente naturale) combinâd cu tehnica papier mache pentru a ieși în relief și a da volum unor elemente din cadrul compoziției. Lucrările mele reprezintă propria expresie plastică și nu au influențe din mozaicul bizantin sau cel antic roman.

,,Creația reprezintă scânteia Divină prelucrată prin sufletul şi mintea artistului’’.

O lucrare – o creaţie este „un eu” la momentul respectiv, pentru că la creaţia anterioară am fost „cineva”, iar la creatia următoare voi fi „altcineva”.

Dacă în prima expoziție personală din anul 2017, intitulată sugestiv ,,Anotimpurile creației, căutări de început’’ artista a reunit lucrări realizate în diverse tehnici de lucru (mozaic, acuarelă, vitraliu Tiffany, traforarea lemnului, pictură și gravură pe sticlă, țesut, colaj textil, etc.), expoziție care a reflectat primele sale căutări artistice, la cea de-a doua expoziție personală, intitulată ,,Alegorie’’ o regăsim într-o perioadă de început de maturizare artistică, decisă să aprofundeze și să se ,,rafineze’’ în tehnica mozaicului.

Prin expoziția ,,Alegorie”, artista își propune să reunească cele trei arte (arta plastică, muzica și arhitectura) cu influențe majore în existența ei. Într-un spațiu arhitectural restaurat la standarde moderne, arta plastică și muzica vor dialoga completându-se reciproc.

Inspirată de frumusețea și muzicalitatea naturii și atrasă de tehnica mozaicului, artista propune o călătorie alegorică pornind de la ,,Elementele primordiale” – Foc, Pământ, Apă, Aer, purtată de ,,Adierea vântului” prin cele patru perioade care guvernează natura – ,,Anotimpurile”. Demersul plastic continuă cu o privire înlăuntrul ființei, limitată în timp și spațiu, marcată de trăiri, sentimente și experiențe. Începutul și sfârșitul sunt reprezentate simbolic și legate de prezența Soarelui. Artista dezvăluie un univers personal, intim, prin intermediul lucrărilor sale, care nu se rezumă numai la tehnica propriu-zisă, ci și la un joc de materiale, suprafețe, volume și culoare. În toate lucrările, reflexia luminii, în funcție de unghiul de privire, surprinde, uimește și însuflețește.

Vernisajul (15 septembrie, ora 15:00) se va desfășura cu prezentarea criticul de artă dr. Marius Tița. De fapt, colaborarea dintre cei doi, critic și artist, a început în urmă cu un an la expoziția de grup ,,Mozaic de vacanță” desfășurată la Casa de cultură F. Schiller din București. ,,Artista Raluca-Ioana Enăchescu , o mână de artist, fizic vorbind, dar asta nu are nicio importanță atâta timp cât creează niște lucrări excepționale. ,,Îmbrățișare’’ și ,,Odette’’ sunt mozaicuri alegorice, foarte puternice, pline de lumină. Cu toții știm cât de greu se realizează mozaicurile. Trebuie să apreciem mai ales momentul în care ele îndeplinesc toate calitățile artistice, inclusiv cele privind emoția pe care o transmit și mesajul pe care îl transmite artistul”. (Marius Tița, 12.09.2017). Pornid de la acest punct de vedere, s-a infiripat treptat, treptat ideea și numele expoziției ,,Alegorie”.

Invitatul special al vernisajului este profesoara și îndrumătoarea artistei, doamna Elena Borundel, artist plastic, mambru UAPR, membru UCIN, drd. Universitate Națională de Arte București, consultant la Școala de Artă București. ,,Expresivitatea obiectelor decorative se naște din exactitatea profesiei de arhitect, fapt ce o trădează în desfășurarea cu acuratețe a elementelor de limbaj plastic, linia, punctul, pata de culoare, pe diferite suporturi de lucru. Când cele trei puteri, rațiunea, voința și sentimentul se unesc într-o ecuație cu o necunoscută, rezultatul din punct de vedere artistic este creația sub orice formă. În cazul Ralucăi-Ioana Enăchescu, acest spirit creator răsare din eul său lăuntric, căutând lumina simezelor, permanent. Creația ei este o mărturisire inocentă a sufletului, devenind treptat o spovedanie cromatică, pe care o impărtășește prin expozițiile sale, publicului iubitor de frumos.”(Elena Borundel).

Expoziția poate fi vizitată în perioada 13-25 septembrie, zilnic între orele 14-20.

Centrul Cultural ARCUB, Hanul Gabroveni (Str. Lipscani nr. 84-90, Str. Gabroveni 50-53, sector 3, București), Sala Arcelor, parter.

Vernisaj: 15 septembrie, ora 15:00. Prezintă criticul de artă dr. Marius Tița. Invitat special: artist plastic drd. Elena Borundel. Moment muzical instrumental.

 

afis Enachescu

 

 

Expoziția “Face to Face” , artiști expozanti Lucian Muntean și Aurel Tar

Primăria Sector 2 și Centrul Cultural “Mihai Eminescu” au plăcerea să vă invite în cadrul Galeriei Luceafărul, pe tot parcursul lunii septembrie la expoziția “FACE to FACE”, semnată de artiștii vizuali Lucian Muntean și Aurel Tar. Expoziția poate fi vizionată în luna septembrie, de luni până joi, între orele 09:00 – 18:00, vineri și sâmbătă între orele 09:00 – 14:00.

Galeria de artă “Luceafărul” este situată în Parcul Național. Accesul la galeria se face din Bulevardul Basarabia, respectiv strada Maior Coravu.

Curator al evenimentului este Răzvan Ionuț Cirică.

 

Galeria-Luceafarul-0-Lucian-Muntean-Aurel-Tar

 

 

Grupaj de : Claudiu Victor Gheorghiu , Senior Editor si coordonator al paginilor de Cultură pentru ziarul Jurnalul Bucurestiului si pentru agentia de presă Intell News; afilieri: membru Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România : AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România, totodată consilier media si al Comitetului Director al AFAPRR, membru al Consiliului Director al Visarta(Societate de gestiune colectivă a drepturilor de autor în domeniul artelor vizuale), 8 septembrie 2018

1. CVG, foto oficiala
Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor al paginii de Cultură a agentiei de presă Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului
Articolul precedentProbabil cel mai bun ITP din București
Articolul următorO vizită la un conac din Oltenia și două albume excepţionale despre conace și pensiuni
My name is GHEORGHIU CLAUDIU VICTOR and I was born in October 1967 in Bucharest. In 1998 I took the master degree at University from Bucharest , the Faculty of History- universal old history section- with theme (Constantine the Great and Christianity) at professor LIGIA BARZU. In 1991 I graduated Art School , Painting section, with TITU DRAGUTESCU. I painted sacred pictures from 1990, in technique tempera or tempera with egg on wood. In the period 2004-2016, I had the honor to have the encouragements, the advices, the friendship of the Master PAUL GHERASIM(1925-2016), my mentor, the founder of the "Prolog" group. During the period 1992-1994 I was artistic advisor at Coleus contemporary art gallery . I am titular member of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration - AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania from April 17, 2019, admitted by contest, as well as I was trainee member during the period 2016-2019, admitted by contest. I was member in Plastic Background(FP) belong Visual Artists’ Union from Romania(UAP) from 7th of December 2000, admitted by contest. From 25th of May 2015 I was elected Media advisor of the Steering Committee of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration : AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania. From 2014 I am member Visarta( from March 31, 2017, I was elected in the Steering Committee of Visarta, during the period 2017-2022), the Romanian Visual Arts Copyright Collecting Society. I had 4 Personal Exhibitions with sacred art, organized by UAP from Romania- Visual Artists’ Union from Romania, in Bucharest (2001, 2003, 2004 at ArTei Gallery, 2007 at Galateea Gallery), also another two at Silva Gallery in Busteni(2007-2008), Sabion Gallery in Bucharest(2019, together with Cristina Georgescu). I had also 2 Personal Exhibitions in Italy : I was Honor Guest, representing Romania, with sacred art, June 2003 at Pisa and in October 2006 ”The icons, sacred pictures in contemporary world” at Viadana(Mantua). I won some prizes in Italy and I participated, admitted by contest, at some art fairs and international exhibitions around the world, representing Romania: most of them in Italy(Pompeii, Pisa, Turin, Milan, Reggio Emilia, Bari, Viadana, Mantua), but also in France, Germany, Greece, Japan, Peru, South Korea, Switzerland; in secondary also I am cultural journalist: from May 2015 to January 2016 I was Contributing Editor at Culture (Fine Arts, Exhibitions, History, Religion) at the newspaper Jurnalul Bucureştiului. From 17th of January 2016 I was advanced Senior Editor at the same newspaper, which has been called since April 2020 the Jurnalul Bucureştiului ,,Le Petit Parisien”, with a different leadership and a different format. From 1st of November 2015 to 31st of December 2016 I was Contributing Editor and Thematic Advisor at News Agency Lacasuri Ortodoxe and Press service LO News. From 1st of January 2016 I am Senior Editor of the Intell News(Global news, press and event analysis) and coordinator of the Culture pages (in Romanian and English, named Intell News Romania). From May 3, 2019, I am also publisher commentator at the newspaper Ultima Oră.